GÜZ-IV: OSMANLI DEVLETİ’NİN YIKILIŞININ DIŞ SEBEPLERİ Coğrafi Keşiflerin Osmanlı Devleti’ne Etkisi Ticaret yollarının değişmesi Amerika’dan getirilen altın.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
I.DÜNYA SAVAŞI.
Advertisements

Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
I.DÜNYA SAVAŞI ( ) V.MEHMET REŞAT ( )
Buharla Çalışan Su Pompaları
Serkancatarih O bir ödemiş fatihi….
I.DÜNYA SAVAŞI ( ). Genel Nedenler:  Milliyetçilik akımı  Silahlanma  Sanayi inkılabı sonucunda doğan hammadde ve pazar arayışı,  sömürgecilik.
ÇAĞDAŞ TÜRK VE DÜNYA TARİHİ
SANAYİ İNKILABI 18. yüzyılda ilk olarak İngiltere'de başlayan, daha sonra diğer Avrupa ülkelerine yayılan, etkileri bakımından tüm dünyayı sarsan önemli.
ÜLkeLer Arası KöprüLer
…Tarih Kainatın Vicdanıdır...
OSMANLI TARİHİ ARİF ÖZBEYLİ.
1.DÜNYA SAVAŞI.
Yunanistan temsilcisi Mazarakis, görüşmelere
sandıklı imam hatip lisesi
ÇANAKKALE.
I. DÜNYA SAVAŞI’NIN NEDENLERİ SAVAŞIN BAŞLAMASI
6.Sınıf Sosyal Bilgiler Ülkemiz ve Dünya
SAVAŞ ÖNCESİ BLOKLAŞMALAR
1. Dünya savaşI.
I. MAHMUT( ) Tahta Geçme Yaşı: 34.2 Saltanat Süresi:24.2
1.DÜNYA SAVAŞI’NDA OSMANLI DEVLETİ HANGİ CEPHEDE?
Zaman içinde bilim.
COĞRAFİ KEŞİFLER HAZIRLAYANLAR MERAL KARSU NEVZAT ALTIN MEHMET ÖNAL.
ÇANAKKALE SAVAŞI.
Sultan II.Mahmut Reformların Başlaması
OSMANLI İMPARATORLUĞU’NUN I. DÜNYA SAVAŞINA GİRİŞİ
I.DÜNYA SAVAŞI ( ). SAVAŞTA BLOKLAR: İtilaf Devletleri :(Savaş başlamadan önce) İngiltere, Fransa, Rusya, İttifak Devletleri :(Savaş başlamadan.
Salih Zeki Anadolu Lisesi
Canakkale savaslari Yaprak yurdakul. Yirminci yüzyılın başlarında Avrupa sınırlarından taşıyordu. Ekonomik rekabet, sömürgecilik ve milliyetçilik akımları.
DÜNYA SAVAŞI BAŞLIYOR 1.Dünya Savaşı
ÇANAKKALE MERVE UYSAL 9-B 668.
2015 Temmuz Ayı İhracat Rakamları Basın Açıklaması 1 Ağustos 2015.
I. DÜNYA SAVAŞI ÖSS- YGS SORULARI.
20. YÜZYIL BAŞLARI OSMANLI DEVLETİ
SANAYİ DEVRİMİ VE EMPERYALİST YARIŞ
AMERİKA’NIN BAĞIMSIZLIĞI VE FRANSIZ DEVRİMİ
I. DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİNDE DÜNYANIN GENEL GÖRÜNÜMÜ
EMPERYALİZMİN YÜKSELİŞİ VE SONUÇLARI
ORTAÇAĞ’DAN RÖNESANSA
2015 Kasım Ayı İhracat Rakamları Basın Açıklaması 1 Aralık 2015 Niğde.
AİT Ders - Çalışma Soruları
Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi
II.MEŞRUTİYET’İN İLANI
 SAVAŞIN NEDENLER İ  EKONOM İ K NEDENLER  S İ YAS İ NEDENLER  SAVAŞTAK İ BLOKLAR  İ TT İ FAK VE İ T İ LAF DEVLETLER İ.
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
20. YY. BAŞLARINDA DÜNYA   I.Dünya Savaşı ( )
GEÇMİŞ YILLARDA ÖĞRENDİKLERİNİZİ HATIRLAYARAK----> 1. DÜNYA SAVAŞININ TEMEL SEBEBİNİN NE OLDUĞUNU TARTIŞINIZ.
Sosyal Bilgiler Öğretmeni
Bir devletin kalkınmasında ticaret yapılan yollara ve denizlere yakın olmasının rolü nedir?
AVRUPA ‘ NIN SÖMÜRGECİLİK FAALİYETLERİ
Buharla Çalışan Su Pompaları
1.DÜNYA SAVAŞI.
SANAYİ İNKILABI 18. yüzyılda ilk olarak İngiltere'de başlayan, daha sonra diğer Avrupa ülkelerine yayılan, etkileri bakımından tüm dünyayı sarsan önemli.
İkili Ticaret İstatistiki Kıyaslama (2016 yılı)
I.DÜNYA SAVAŞI ( ) V.MEHMET REŞAT ( )
I. DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİNDE DÜNYANIN GENEL GÖRÜNÜMÜ
T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK KAZANIMLAR 1.DÜNYA SAVAŞ’INDA OSMANLI DEVLETİ’NİN DURUMUNU,TOPRAKLARININ PAYLAŞILMASI VE İŞGALİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİR.
Savaşın Nedenleri 1870 yılında siyasi birliğini kuran İtalya'nın sömürge yarışında geri kalması Sanayileşmesini tamamlayan İtalya'nın ham madde ve Pazar.
İNKILÂP TARİHİ ÖĞRETEN TÜRKÇE YARIŞMASI
Osmanlı Siyasi Tarihi (Yıkılış Dönemi)
1. DÜNYA SAVAŞI VE SONUÇLARI
1. DÜNYA SAVAŞI. 1.DÜNYA SAVAŞI’NIN TARİHLERİ I. Dünya Savaşı, 28 Temmuz 1914'te başlayan ve 11 Kasım 1918'de sona eren Avrupa merkezli küresel savaş.
YAPAN:CANSU KARADUMAN 11-H1 801  OSMANLI- VENEDİK VE AVUSTURYA İLİŞKİLERİ  Osmanlı kaybettiği toprakları almak için önce Venedik daha sonra da Avusturya.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
I.Dünya Savaşı Öncesi Gelişmeler
I.DÜNYA SAVAŞI Sebepleri: a-Almanya’nın siyasi birliğini tamamlayarak, sömürgecilikte İngiltere’ye rakip olması b -Fransa ve Almanya arasındaki Alsas-Loren.
1914 I. DÜNYA SAVAŞI 1918.
Sunum transkripti:

GÜZ-IV: OSMANLI DEVLETİ’NİN YIKILIŞININ DIŞ SEBEPLERİ Coğrafi Keşiflerin Osmanlı Devleti’ne Etkisi Ticaret yollarının değişmesi Amerika’dan getirilen altın ve gümüşün Osmanlı parasının değerini düşürmesi Sömürgecilik Kapitülasyonlar Sanayi İnkılâbı ve Osmanlı Devletine Etkisi Sanayi inkılabından sonra üretim arttı ve bunun sonucu olarak: Ham madde kaynaklarına sahip olan ülkeler, özellikle petrol, Pazar konumunda olan ülkeler, Stratejik yollar üzerinde bulunan ülkeler üzerindeki baskılar arttı. Osmanlı Devleti’nin yukarıdaki üç konuda da önemli değerlere sahip olması, emperyalist devletlerin Osmanlı topraklarına yerleşme arzusunu artırmış, bu da devletin ayakta durmasını daha da zorlaştırmıştır. XIX. Yüzyılın başında meydana gelen olaylar sonunda Batılı devletler Osmanlı Devleti’nin kendi başına ayakta duramayacağını anlamışlar (Hasta Adam), topraklarını aralarında paylaşmak için görüşmeler yapmaya başlamışlardır (1815 Şark Meselesi)

GÜZ-IV: OSMANLI DEVLETİ’NİN YIKILIŞININ DIŞ SEBEPLERİ Büyük Devletlerin Osmanlı Toprakları Üzerindeki Emelleri Rusya  Panislavizm, sıcak denizler Avusturya  Balkanlar Fransa  Orta Doğu İngiltere  Doğu Akdeniz, sömürge yolu Almanya  Berlin-Bağdat yoluyla Orta Doğu İtalya  Eski Roma Balkanlarda Rusya ve Avusturya-Macaristan, Boğazlar üzerinde Rusya ve İngiltere, sonra Almanya, Mısır toprakları üzerinde Fransa ve İngiltere, Irak toprakları üzerinde İngiltere ve Almanya’nın menfaatleri çatışıyordu. Büyük devletlerin menfaatlerinin çatışması ülkenin bölüşülmesini geciktirmiş, buna karşılık Osmanlı Devleti denge politikası izleyerek ayakta durmaya çalışmıştır.