GÜZ-V: ÇAĞDAŞ DÜNYANIN TEMEL KAVRAMLARI Fransız İhtilalını Hazırlayan Sebepler Ortaçağ’da Avrupa (Karanlık çağ) Siyasi yapısı: Derebeylik Sosyal yapısı:

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AÇLI SEFERLERİ Sedat ALTAŞ.
Advertisements

Karanlık Çağ İlk Çağ Orta Çağ Yeni Çağ Yakın Çağ
Nurcan CİVELEK Yeter ALTUNTAŞ
Yakup Sebuktekin Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 3. Sınıf (İ
Tarih bilimi araştırmayı ve öğretimi kolaylaştırmak amacıyla,
TARİH ÖNCESİ DEVİRLER Hazırlayan BARIŞ KIRCALI ÖZEL MERVE KOLEJİ.
Sosyal Bilgiler 6 DEMOKRASİ SERÜVENİ
MİLLİYETÇİLİK “MİLLİ BİRLİK ve BERABERLİK” esası üzerine kuruludur. İnsanların “BİRLİKTE YAŞAMASI” ‘nı arzu eder. Dil,Irk ve Vatan Birliği ‘nin etrafında.
ORTAÇAĞDA AVRUPA TARİHİ
AYDINLANMA ÇAĞI.
Tarafından yayınlanmaktadır.
REFORM.
ATATÜRK İLKELERİ.
Serkancatarih O bir ödemiş fatihi.
Geçmişten günümüze demokrasinin gelişimi
HAZIRLAYAN: Hüsamettin KAYMAKÇI
…Tarih Kainatın Vicdanıdır...
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK
DEMOKRASİNİN SERÜVENİ
Bilişim teknoloji ve yazılım SUDE SALAR 436
O Cumhuriyet rejimi demek, demokrasi sistemiyle devlet şekli demektir.
ATATÜRK İLKELERİ. ATATÜRK İLKELERİ 1- Cumhuriyetçilik 2- Millîyetçilik 3- Halkçılık 4- Devletçilik 5- Lâiklik 6- İnkılapçılık.
ATATÜRK İLKELERİ ve İNKILAPLAR
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK ÇAĞDAŞLAŞMASI
AVRUPADA YENİLİKLER.
DÜNYA ÜZERİNDE VAR OLAN YÖNETİM BİÇİMLERİ.
ATATÜRK’Ü ETKİLEYEN OLAYLAR
ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE SİSTEMİNİ HAZIRLAYAN ETKENLER
Zaman içinde bilim.
6. SINIF SOSYAL BİLGİLER DERSİ 6.ÜNİTE DEMOKRASİ SERÜVENİ
Tanzimat ve Islahat Fermanları
ATATÜRKÇÜLÜK.
Atatürk ilkeleri.
Konu Kavramlar Araç gereçlerin yeri ve önemi Araç gereçlerin yeri ve önemi Araç gereçlerin yeri ve önemi.
KARANLIK ÇAĞ İLK ÇAĞ ORTA ÇAĞ YENİ ÇAĞ YAKIN ÇAĞ
Karanlık çağ İlk çağ Orta çağ Yakın çağ
ATATÜRK İLKELERİ Atatürkçülük, Türkiye’nin gerçeklerinden doğmuş bir düşünce sistemidir. Türk milletinin iradesiyle oluşmuş, tarihi bir gelişmenin ürünüdür.
Sosyal Bilgiler ANADOLU’DA İLK TÜRK DEVLETİ ve BEYLİKLERİ
Fransız İhtilâli Ve Osmanlıya Etkisi
Demokrasi Nedir? Demokrasi halkın egemenliği temeline dayanan yönetim biçimidir. Halkın kendi kendini yönetmesidir. Demokrasi aynı zamanda özgürlük, eşitlik,
,.
ORTAÇAĞ’DAN RÖNESANSA
AİT ve 3. Ders - Çalışma Soruları. 1. Tanzimat Fermanı’nda, aşağıda verilenlerden hangisinde ıslahat yapılması öngörülmemiştir? A. Yargı B. Vergi.
TC İNKİLAP TARİH.
RÖNESANS Nurdan Gül Kökten Eskişehir Salih Zeki Anadolu Lisesi.
FRANSIZ İHTİLALİ.
DEMOKRASİ NEDİR? DEMOKRASİ SOSYAL EŞİTLİKTİR. DEMOKRASİ İÇİN YAPILAN ATIFLAR Çoğunluğun yönetim şekli Fırsat eşitliği sağlamaya çalışan yönetim Sosyal.
TARİH ÖNCESİ DEVİRLER TA®İH NOTLA®I.
YENİ ve YAKINÇAĞ’da AVRUPA
Nuran BOYRAZ Tarih Öğretmeni HAÇLI SEFERLER İ (1096–1270) XI. yy.'ın sonlarından XIII. yy.'ın sonlarına kadar Hıristiyanların güçlenen Müslüman dünyasına.
ANADOLU (TÜRKİYE) SELÇUKLU DEVLETİ.
Ortaçağın Genel Özellikleri: _Devletlerin merkezi otoritesi zayıf. _Feodalite rejimi toplumları baskı altına almıştır. _Papalar hem dinsel, hem siyasal,
TARİH ÖNCESİ DEVİRLER Hazırlayan BARIŞ KIRCALI ÖZEL MERVE KOLEJİ.
DEMOKRASİ NEDİR?. Gücünü halktan alan, yönetimde halk iradesinin etkin olduğu eşitlik, adalet, özgürlük, insan hakları prensibine dayanan anlayışa demokrasi.
Eğitim Kültür Alanında İnkılaplar
KURULTAYDAN MECLİSE “Egemenlik” kavramı
ATATÜRK İLKELERİ.
KUZEY EFTAL SESLİOKUYUCU
*Eşitlik *Adalet *Özgülük
DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ ve BİLİM SUNU
(1789).  İhtilal, bir ülkenin siyasal, sosyal ve ekonomik yapısının veya yönetim düzeninin geniş halk kitleleri tarafından kuvvet kullanılarak değiştirilmesidir.
YENİ VE YAKINÇAĞ’DA AVRUPA
Laikliği Doğuran Nedenler Deniz ÇAPAR Kaan CANLI
Laikliği Doğuran Nedenler Deniz ÇAPAR Kaan CANLI
17. YÜZYIL OSMANLI DEVLETİ DURAKLAMANIN İÇ VE DIŞ NEDENLERİ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Siyaset Bilimi II 9. Hafta: milliyetçilik.
COĞRAFİ KEŞİFLER.
MADDE 1- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.
ATATÜRK İLKELERİ NEDEN..?
Sunum transkripti:

GÜZ-V: ÇAĞDAŞ DÜNYANIN TEMEL KAVRAMLARI Fransız İhtilalını Hazırlayan Sebepler Ortaçağ’da Avrupa (Karanlık çağ) Siyasi yapısı: Derebeylik Sosyal yapısı: Soylular, Rahipler, Köylüler ve Köleler Düşünce yapısı: Skolastik Ortaçağ’daki Avrupa’nın bu yapısı birbirini takip eden olaylar sonucu değişmiş ve Yeniçağ’ın sonunda çağdaş düzen kurulmuştur. Bu olayların ilki Haçlı seferleridir. Bunun sonunda Batılılar: Barut, pusula ve coğrafya bilgileri gibi yenilikleri öğrendiler, Derebeylik zayıfladı, krallıklar güçlendi (milliyetçilik) Din adamlarının otoritesi zayıfladı.

GÜZ-V: ÇAĞDAŞ DÜNYANIN TEMEL KAVRAMLARI Coğrafya Keşifleri sonunda: Avrupalılar olağanüstü zenginleştiler, Burjuva sınıfı güçlendi ve burjuvalar asillerin ve ruhbanların otoritelerini tartışmaya ve eleştirmeye başladılar, Bilim adamlarını ve sanatkarları desteklediler. Rönesansla birlikte eski çağın hür düşünceye dayanan bilim ve sanat anlayışı gelişti ve ruhban sınıfının egemenliği sorgulanmaya başlandı. Reform hareketleri sonucu din adamlarının düşünce üzerindeki baskıları sona erdi (skolastik düşünce yıkıldı) ve hür düşüncenin gelişmesi ile birlikte bilimde laik (seküler) anlayış egemen oldu. Milli diller gelişti, bu da milliyetçiliğin gelişmesini sağladı. Hür düşüncenin egemen olmasıyla birlikte akıl ve bilimin yol göstericiliği kabul edildi. Aydınlanma çağı denen bu dönemde hürriyet, eşitlik ve adalet kavramları gelişti. Bu fikirlerin yayılmasıyla birlikte Fransız ihtilalının fikir temelleri de oluşmuş oluyordu.

GÜZ-V: ÇAĞDAŞ DÜNYANIN TEMEL KAVRAMLARI Fransız İhtilalının Sonuçları ve Etkileri Mutlakıyet: Hakimiyet kayıtsız şartsız kralındır Meşrutiyet: Hakimiyet kayıtlı(anayasa) şartlı(halk meclisi) kralındır Cumhuriyet: Hakimiyet milletindir(devleti yönetenleri halk seçer) Demokrasi: Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir Eşitlik ve hürriyet(düşünce, din ve vicdan ve girişim) halkın kanun yapması ve yöneticilerini seçmesi Mutlakıyet yerine demokrasi kabul edildi. Teokrasi yerine lâiklik kabul edildi. Laik devlette bulunması gereken özellikler Milliyetçilik ilkesi kabul edildi. Millet(dil, ırk, kültür), millî devlet İmparatorluklar parçalanmaya başladı Liberalizm benimsendi. Kapitalizm, Sosyalizm Osmanlı Devleti birçok milleti içinde barındırdığı için, Batılı emperyalist devletler, kendileri için oldukça çekici olan bu topraklara yerleşmek amacıyla, her milletin kendi devletini kurup kendi kendini yönetmesi fikrini yayarak halkları kışkırttılar. Bunun sonucunda XIX. yüzyılın başından itibaren Osmanlı Devleti’nde milliyetçi ayaklanmalar başladı. Batılı devletler Osmanlı Devleti’nin iç işlerine karışırken azınlık haklarını bahane ettiler.