BBY 370 Müzelerde Bilgi Yönetimi Alev AyaokurTolga Çakmak Müzelerde Bilgi Hizmetleri: Müze Eğitimi, Müze kütüphaneleri.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Duke University Press Elektronik Koleksiyon ve Servisler.
Advertisements

Web sitemizden kütüphane hizmetleri ve kaynaklarının kullanımı konusunda tüm bilgilere erişebilirsiniz.
Hazırlayan : Semiha SARAÇ
RELAX DANIŞMANLIK VE EĞİTİM HİZMETLERİ 1.
Gazete İlanları ve Okul Kütüphaneciliği
ŞUBEMİZİN GÖREV VE SORUMLULUKLARI

Halk Kütüphaneleri. Halk kütüphaneleri, kadın-erkek, her yaştan her düzeyde ve her meslekten okuyucunun çeşitli konulardaki fikir ürünlerinden ücretsiz.
KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI
ETKİ DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI
KULLANICI / KÜTÜPHANECİ EĞİTİMİ GRUP ÇALIŞMALARI ANKOS 5. Yıllık Toplantısı Haziran 2005 Süleyman Demirel Kütüphanesi, Sakarya.
Amaç Açık Erişim Nedir? Neden Açık Erişim? Açık Erişim Nasıl sağlanır?
HUKUK KÜTÜPHANECİLİĞİ
Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi Ankara Üniversitesi Kütüphaneciliğin Destanı Sempozyumu Ekim 2004, Ankara KÜTÜPHANECİLİKTE SÜREKLİ EĞİTİM.
Hoşgeldiniz ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu Kütüphanesi.
KOÇ ÜNİVERSİTESİ SUNA KIRAÇ KÜTÜPHANESİ
OKUL KÜTÜPHANELERİNİN ÖNEMİ
ANKOS 3. ULUSLARARASI TOPLANTISI 6-7 HAZIRAN 2003 ANKARA.
UZAKTAN EĞİTİMDE YAZILI-BASILI ORTAMLAR
Comenius Programı Onur AYDEMİR
Dijital Kütüphanelerde Kaynak Tanımlama Türkiye Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümleri Lisansüstü Tez Arşivi Örneği Tolga Çakmak, Güleda Doğan, Özlem Şenyurt.
TÜBESS (TÜRKİYE BELGE SAĞLAMA SİSTEMİ); Ulusal Belge Sağlamada Yeni Bir Boyut 25 Mayıs 2011 Antalya Mehmet BOZ
Kurumsal Arşivler ve Açık Erişim Uygulamaları 44. Kütüphane Haftası, 31 Mart–4 Nisan 2008 Ömer Orhan Atılım Üniversitesi Kütüphanesi.
Bilgiye Erişimin önemi ve Bilgi kaynakları
BBY 370 Müzelerde Bilgi Yönetimi
SPRINGERLINK YENİLİKLERİ VE YENİ TIBBİ İÇERİKLER N ADJA M ADANI M OUDARRES M ETIN T UNÇ EKUAL 2010 A NTALYA.
OKUL – VELİ İŞBİRLİĞİ HAZIRLAYAN: GMT.
GİRİŞ  Organizasyon Nedir?  Neden Organizasyon? Organizasyon ve bilgi; Arşiv, kütüphane müze, v.b. Anlamak, kavramak (understanding) Veri (Data) Bilgi.
BBY 370 Müzelerde Bilgi Yönetimi
BBY 370 Müzelerde Bilgi Yönetimi
PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ
ÜNAK 2015, 1-3 Ekim 2015, Hacettepe Üniversitesi, Ankara
KAYNAŞTIRMA VE DESTEK ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ
BİLGİ HİZMETLERİNİN PAZARLANMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ BBY 154 Bilgi Hizmetleri (2013) Arş. Gör. Zehra Yanar tarafından hazırlanan sunumun güncellenmiş.
Muaz Ayhan IŞIK Türkiye Büyük Millet Meclisi
Altında ğ Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürlü ğ ü Altında ğ Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürlü ğ ü EUROPEAN TERR İ TORY OF CULTURE.
Kariyer Yönetimi Araçları
Şubat Şubenin Kurumsal Kapasitesi 2. Personel Durumu 2. Araç Parkı Durumu 3. Bina ve Arazi Durumu 4. Hedefler ve Gerçekleşme SUNUM PLANI.
Fatih Projesi ALT PROJELER Altyapı Donanım
MÜZE BİLİNCİ VE MÜZELERLE EĞİTİM
ADAY ÖĞRETMEN YETİŞTİRME SÜRECİ
BBY 370 Müzelerde Bilgi Yönetimi Alev AyaokurTolga Çakmak Müze Türleri, Müzelerin Temel Unsurları – Organizasyonel Yapı ve Personel.
ESOGÜ KÜTÜPHANESİ Tarihçe  ESOGÜ Merkez Kütüphanesi tarihinde hizmete açılmıştır m2 kapalı alana sahip olup, oturma kapasitesi
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 8: Dijital Kütüphane Yazılımları ve Dijital Koruma Arş. Gör. Tolga Çakmak.
“ INDICATE” UZUN SÜRELİ SAYISAL KORUMA SAHA ÇALIŞMASI Hakan Koray OZLUK Bahadır AYDINONAT 15 – 16 Ekim 2012 Ankara.
Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Ebru KAYA İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİ.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 7: Dijitalleştirme eğitimi Arş. Gör. Tolga Çakmak.
BEP GELİŞTİRME BİRİMİ Aralık 2005-Ankara. BEP Geliştirme Birimi Başkan Aile Sınıf Öğretmeni Gezerek Özel Eğitim Görevi Verilen Öğretmen Özel Eğitim.
Geleceğin Kütüphanelerinde Değişen Hizmetler ve Kütüphanecilerin Yeni Rolleri Emre Hasan Akbayrak ODTÜ Kütüphanesi 51. Kütüphane Haftası, Geleceğin Kütüphaneleri.
BBY 204 Derme Geliştirme II
BİLGI KAYNAKLARıNA ERIŞIM METODLARı Hazırlayan= Halil Yenilmez.
Kütüphane ve Dokümantasyon
İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ
ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YAPIYORUZ
Bilimsel Bilgiye Erişim
ARŞİV KATALOGLARINDA STANDARTLAŞMA SORUNLARI: DEVLET ARŞİVLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRİMİÇİ ARŞİV KATALOĞU Prof. Dr. Hüseyin ODABAŞ Çankırı Karatekin Üniversitesi.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
Sosyal Hizmet Mesleğine İlişkin Etik Sorumluluklar
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ
SANATLAR VE MÜZE. Kültürel ya da tarihsel değeri olan nesnelerin toplanarak sergilendiği yerlere müze adı verilir. Müzeler, toplumların bilim ve sanat.
I Ğ DIR ÜN İ VERS İ TES İ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DA İ RE BA Ş KANLI Ğ I Kütüphane kullan ı m ı ve elektron İ k kaynaklara er İŞİ m Kütüphanec İ : Ercan.
EBSCO Discovery Service (EDS) Daha İsabetli Sonuç Listeleri
Gurbet Gunturk Evsel, MLIS
MÜZE EĞİTİMİ VE DÜNYADA MÜZE EĞİTİMİ UYGULAMALARI
Öğretim Yılı Oryantasyon Programı
Özel Eğitime Gereksinimi Olan Öğrenciler ve ÖZEL EĞİTİM
Sunum transkripti:

BBY 370 Müzelerde Bilgi Yönetimi Alev AyaokurTolga Çakmak Müzelerde Bilgi Hizmetleri: Müze Eğitimi, Müze kütüphaneleri

İçerik ▪Müzede Eğitim Workshops Gallery talks Paneller, konferanslar, sempozyumlar ▪Müze Kütüphaneleri

Müzede Eğitim

Müzede eğitim Mardin Müzesi

Müzede Eğitim ▪Yaşayan Müze, Beypazarı

Müzede Eğitim ▪Açık hava müzeleri “tarihi yaşamak” (Bachritterburg, Germany)

Kurslar Öğretmenler için bilimsel olayları aktarabilmeleri ile ilgili düzenlenen eğitim kursları Museum of Science and Industry, Chicago

Workshop MOMAGetty

Gallery talks Yale University Art Gallery

Müze Yayınları

Konferanslar, Paneller, Sempozyumlar

Sempozyum

Müze Kütüphaneleri

 Müzenin bilgi kurumu olma kimliğine katkıda bulunmak,  Dermeleri ile müze nesne koleksiyonunun uzantısı ve tamamlayıcısı olmak,  Arastırmalar yolu ile nesnenin bilgiye dönüşümünü desteklemek ve  Müzecilik uygulamalarına sağladıkları bilgi desteği ile dolaylı yoldan müzenin misyon, amaç ve hedeflerinin gerçekleşmesine yardımcı olmak. Müze Kütüphanelerinin Müzelere Katkıları

Müze kütüphanelerinin işlevi ▪Müze kütüphanelerinin hizmet verdikleri kullanıcı kitlesine göre iki işlevi bulunmaktadır: ▪1.Müzeler, personeline, müzecilik uygulamaları ve koleksiyona dayalı müze araştırmaları konusunda bilgi kaynakları sunarak; müzenin misyon, amaç ve hedeflerini ile personelin mesleki gelişimini desteklemektedir. ▪2. Müzeler ziyaretçilerine ve dış kullanıcılarına, müze koleksiyonu ve bağlamına ilişkin bilgi kaynakları sunarak müze koleksiyonunun daha iyi anlaşılmasına yardımcı olmakta ve nesne temelli bilimsel araştırmaları destekleyerek, müzelerin bilgi ortamı kimliğine katkıda bulunmaktadır.

Müze kütüphaneleri dermelerini geliştirirken göz önünde bulundurdukları temel unsurlar ▪müzenin türü, ▪uzmanlaştığı alan ve ▪nesne koleksiyonlarıdır. ▪Derme geliştirmede ilk hedef nesnelerin ya da koleksiyonların ne olduklarının, ait oldukları dönem, bulundukları mekan, kişilerle ve olaylarla ilişkilerinin açıklanmasında kullanılabilecek bilgi kaynaklarını sağlamaktır. ▪Bunun yanı sıra müzeler, kavramsal olarak müzenin konu alanına giren bilgi kaynaklarını, diğer müzelerin koleksiyonları ve sergileri ile ilgili katalogları, müzede yürütülen eğitim programlarına katkı sağlayabilecek bilgi kaynaklarını ve müze personelinin çalışmalarına destek olabilecek müzecilik literatürüne ait kaynaklarını dermelerine alırlar. Müze kütüphanelerinde derme geliştirme

Müze kütüphanelerinin dermesinde bulunun önemli bilgi kaynaklarından birisi de efemeradır. Gazete kupürleri, fotoğraflar, mektuplar, pullar, haritalar gibi farklı türde pek çok materyal de müze kütüphanesinde erişime açılır.

Müze kütüphanelerinde derme geliştirme ▪Müze kütüphanecisi koleksiyon geliştirme sürecini müzenin nesne edinme, araştırma, sergileme, eğitim çalışmaları, diğer etkinlikleri ve ziyaretçi çalışmaları ile paralel bir şekilde gerçekleştirmelidir. ▪Bu süreçlerde, küratörlerle, müze eğitimcileriyle ve diğer uzmanlarla görüşerek; ziyaretçi hizmetleri biriminin araştırmaları doğrultusunda çalışanların ve ziyaretçilerin bilgi gereksinimlerini tespit etmeli ve bu gereksinimlerini giderecek bilgi kaynaklarını sağlamalıdır.

Müze kütüphanelerinde bilgi hizmetleri  ödünç verme,  kütüphaneler arası ödünç verme,  danışma (referans) hizmeti,  bilgiye erişim hizmeti,  güncel duyuru hizmeti,  seçmeli bilgi duyurusu,  programlar ve sergi düzenlemeleri

▪Ziyaretçilerin ve müze personelinin bilgi gereksinimleri tanımlanmalı; müze kütüphanecisi, ziyaretçi araştırmalarından da haberdar olmalı; ziyaretçinin profilini, beklentilerini araştıran çalışmaların içerisinde de yer almalı ▪Müze kütüphaneleri, müzenin nesne edinme, araştırma süreçlerini, küratoryal çalışmalarını, eğitim programlarını ve müzede gerçekleştirilen diğer etkinlikleri bilgi kaynakları ile desteklemeli ▪Müze kütüphanesi, müzenin nesne koleksiyonlarını destekleyen rehber kaynaklar, araçlar hazırlamalı ve erişime sunmalıdır. Müze kütüphanelerinde bilgi hizmetleri

Müze Kütüphanelerinde Arşiv Koleksiyonları

Bilgi profesyonellerinin müzelerdeki rolü media-at-the-metropolitan-museum-of-art/ librarian-by.html