BİLAMİNAR GERM DİSKİ 2.HAFTA.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan ve Sunan Fatma Sena YAMAN.
Advertisements

Embriyolojiye Giriş Prof. Dr. Alpaslan GÖKÇİMEN
TRİLAMİNAR GERM DİSKİ (GELİŞİMİN ÜÇÜNCÜ HAFTASI)
Prof. Dr. Alpaslan GÖKÇİMEN
Gestasyonel Trofoblastik Hastalıklar
FETAL DÖNEM (3. Aydan Doğuma Kadar Olan Dönem)
Genital Sistemin Gelişimi
GELİŞİMİN 1. ve 2. HAFTALARI
12.ULUSAL REJYONAL ANESTEZİ KONGRESİ 29 EYLÜL- 2EKİM 2011 PROBLEME DAYALI EĞİTİM TARTIŞMASI   PREEKLAMPSİ VE ANESTEZİ EĞİTİM YÖNLENDİRİCİSİ DR.BERRİN.
NUTFE DÖLLENME ALAKA. NUTFE DÖLLENME ALAKA İnsan döllenmiş bir yumurtadan oluşmadı mı. Sonra alaka haline dönüştü İnsan döllenmiş bir yumurtadan oluşmadı.
Nutfe ve Alaka’nın Başlangıcı
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Erkek Üreme Sistemi -
Yarılanma Süresince Moleküler Aktivite
Embriyonik dublikasyonlar
Embriyonun Dışında Kalan Zarlar
12.ULUSAL REJYONAL ANESTEZİ KONGRESİ 29 EYLÜL- 2EKİM 2011 PROBLEME DAYALI EĞİTİM TARTIŞMASI   PREEKLAMPSİ VE ANESTEZİ EĞİTİM YÖNLENDİRİCİSİ DR.BERRİN.
GELİŞİM DÖNEMLERİNİ BİLMEK
İNSANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME.
FETAL ZARLAR VE PLASENTA
Prof. Dr. Alpaslan GÖKÇİMEN
İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
İNSAN EMBRİYOLOJİSİNE GİRİŞ
Sistemleri Anatomisi ve fizyolojisi
ANTİJENLER.
OOGENEZ VE EMBRİYONER GELİŞİM
FERTİLİZASYON- İMPLANTASYON
DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM VE DOĞUM
IVF ve Ektopik/Heterotopik Gebelik
GÖZ YAŞI SİSTEMİ.
Prof. Dr. Alpaslan GÖKÇİMEN
ÜREME ORGANLARI VE GEBELİK OLUŞUMU
Omuz kemikleri ve Kollar Kalça kemiği ve bacaklar
Genital sistem Patolojisi
TUBA PATOLOJİSİ.
EKTOPiK GEBELİKTE CERRAHİ TEDAVİ
Sezaryen Skar Gebeliğinden Ruptüre Plasenta Perkrata’ya
Fen Ve Teknoloji Üreme Sistemi Göker Kökten 6/A 817 Sağlık Slaytları
Büyüme Ve Gelişme Soruları (10 ADET)
BAĞIŞIKLIK.
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
HAYVANLARDA ÜREME VE GELİŞME
Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Antijen İşleme ve Sunma , Bahar, Trakya Üniv Tıp Fak 6. Kurul, Neşe Akış, PhD, Tıbbi Mikrobiyoloji.
GEBELİĞİN FİZYOLOJİSİ
Prof. Dr. Güler Küçükturan
Gametogenezis Gonatlarda mayotik bölünme sonucunda gametlerin (sperm ve yumurta hücreleri) oluşmasına gametogenezis denir. Testislerde sperm üretimine.
Prof. Dr. Güler Küçükturan
Kısa Sınav Sonuçları Öğrenci sayısı Doğru yanıt Sınav almayan 0/3 1/32/33/3.
EMBRİO / FETÜSÜN BÜYÜME VE GELİŞMESİ
Titanic Deluxe Hotel, Antalya / Turkey
. Op.Dr. Aşkın E. GÜLER Yrd. Doç. Dr. Melahat ATASEVER
HAYVANSAL DOKULAR.
Gametogenezis Gonatlarda mayotik bölünme sonucunda gametlerin (sperm ve yumurta hücreleri) oluşmasına gametogenezis denir. Testislerde sperm üretimine.
GEBELİĞİN FİZYOLOJİSİ
İNSAN EMBRİYOLOJİSİ Prof. Dr. Serkan YILMAZ.
İNSAN EMBRİYOLOJİSİ Prof. Dr. Serkan YILMAZ.
İNSAN EMBRİYOLOJİSİ Prof. Dr. Serkan YILMAZ.
PRENATAL GENETİK TANI TESTLERİ
KORİYON VİLLÜS BİOPSİSİ
SLAYTI BAŞLAT. EMBRİYO ; Yumurta ve sperm hücrelerinin birleşmesiyle oluşan zigot, çift sarmallı DNA moleküllerini içerir. Bitkiler, hayvanlar, ve bazı.
Kısraklarda gebelik patolojileri riskli gebeliklerin belirlenmesi
KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 2. HAFTA.
KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 3. HAFTA.
İNSAN EMBRİYOSUNUN GELİŞİMİ
EMBRİYO GELİŞİMİ VE KULUÇKA
Sunum transkripti:

BİLAMİNAR GERM DİSKİ 2.HAFTA

8.GÜN Dış hücre kitlesi trofoblast Sitotrofoblast Sinsityotrofoblast Blastokist kısmen endometriyal stromaya gömülmüş Dış hücre kitlesi trofoblast Sitotrofoblast Sinsityotrofoblast İç hücre kitlesi embriyoblast Hipoblast Epiblast Amniyoblast amnion boşluğu Bilaminar germ diski Epiblast blastokist boşluğu Hipoblast

Çok çekirdekli hücreler Tek çekirdekli hücreler Prizmatik hücreler Kübik hücreler 7.5 günlük embriyo

Amnion Boşluğunun Gelişimi 7. gün 8. gün 9. gün Sitotrofoblastlar bölünür,sinsityuma göç eder, birleşerek membranlarını kaybeder Endometriyal stroma ödematöz ve vaskuler, bezler geniş kıvrıntılı, glikojen ve mukus salgılar Sitotrofoblastlara komşu epiblastlar amniyoblast olarak adlandırılır ve hep birlikte amniyon boşluğunu döşerler

9.GÜN Blastokist endometriumum daha fazla gömülü Trofoblastik gelişim embriyonik kutupta daha belirgin Sinsityumda vakuoler yapılar Lakünar evre Hipoblast kökenli yassı hücrelerin oluşturduğu ince membran (Ekzokölomik membran-Heuser membranı) Ekzokölomik boşluk (primitif yolk kesesi) hipoblast tabakasından köken alan bir grup hücre, tek sıra halinde dizilerek blastokist boşluğunu içten tamamen örter. Bu tek sıralı hücre örtüsüne heuser zarı adı verilir.

11-12.GÜN Blastokist tamamen gömülmüş Lakünalar maternal sinuzoidlerle birleşir Uteroplasental dolaşım başlar

11-12.GÜN Yolk kesesi hücrelerinden gelişen ekstraembriyonik mezoderm Ekstraembriyonik kavite (koriyon boşluğu) Embriyonik disk 0.1-0.2 mm Desidual reaksiyon (endometrium hüc. polihedral,glikojen, lipid dolu, ödematöz) somatik mezoderm (sitotrofoblast ve amniyonu çevreleyen) splanknik mezoderm (yolk kesesini çevreleyen)

Yolk Kesesi ve Koriyonik Kavitenin Gelişimi Somatik mezoderm Splanknik mezoderm

13.GÜN Sekonder yolk kesesi-kalıcı yolk kesesi (hipoblast kökenli hücrelerin proliferasyonu ve ekzokölomik membran iç yüzeyi boyunca migrasyonu ile ekzokölomik kavite içinde oluşur) Koriyon boşluğu (ekstraembriyonik kavite) Koriyon plağı (sitotrofoblastların iç yüzeyini döşeyen ekstraembriyonik mezoderm) Ekstraembriyonik kölom boşluğunun devam etmediği ve amniyon ve vitellus keselerinin koryona yapıştıkları kısma bağlantı sapı denir. implantasyon kanaması bağlantı sapı

Koriyonik kavite içinde ekzokölomik kistler

13.GÜN Primer villuslar

Sinsityotrofoblast tabakası human koryonik gonadotropin (hCG) üretmeye başlarlar. 2.haftanın sonunda hCG üretimi gebelik testlerinde(+) sonuç verecek seviyelere ulaşır.

Maternal Tolerans Fötüs tarafından eksprese edilen paternal antijenlere karşı maternal immün sistemin toleransı İmmünosupresif sitokin ve proteinler MHC-I izotipleri (HLA-G) molekülü (trofoblastların taşıdığı HLA-G olarak adlandırılan antijen uNK’ların saldırılarının önüne geçmede son derece kritik bir öneme sahiptir) HİPOTEZLER Fötüs immünolojik olarak henüz yeterli olgunluğa erişememiştir Uterus immün sistem yönünden özellikle toleranslı bir bölgedir Plasenta hücre geçişini engelleyen anatomik bir bariyerdir Plasentada organizmanın başka hiçbir yerinde rastlanmayan kompleks bir immün bariyer vardır.

İmplantasyonun tamamlanması Uteroplasental dolaşımın başlaması Embriyonik disk Epiblast Hipoblast Trofoblast Sitotrofoblast Sinsityotrofoblast Kaviteler Amniyon Koriyon İmplantasyonun tamamlanması Uteroplasental dolaşımın başlaması

Anormal İmplantasyon Alanları

Rektouterin (Douglas) boşlukta Tubal gebelik

Plasenta Previa

Komplet(tam) Parsiyel Mol Hidatiform Komplet(tam) Parsiyel

Komplet (tam) Mol:  Gebelik sadece plasental dokulardan oluşmuştur. Çekirdeksiz bir yumurtanın spermle döllenmesi sonucu oluşur. Plasental yapılardan salgılanan hCG hormonu nedeniyle hastada gebelik belirtileri bulunur.      Parsiyel (kısmi) Mol:  Anormal plasental gelişimin yanı sıra bebeğe ait yapılar da mevcuttur Normal bir yumurta hücresinin iki spermle döllenmesi söz konusudur 69 kromozomlu bir gebelik materyali