Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EMBRİO / FETÜSÜN BÜYÜME VE GELİŞMESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EMBRİO / FETÜSÜN BÜYÜME VE GELİŞMESİ"— Sunum transkripti:

1 EMBRİO / FETÜSÜN BÜYÜME VE GELİŞMESİ

2

3 OVULASYON FERTİLİZASYON İMPLANTASYON

4 EMBRİYONEL DEVRE İmplantasyondan sonra ilk 2 aylık, yada ilk 8 haftalık devredir. Bu devrede hücrelerin hızla artışıyla organlar ve sistemler oluşmaya başlar. Bu nedenle bu devreye organogenezis devresi de denir.

5 Postnatal periyot: Prenatal periyot:
PRENATAL PERİYOT: Doğum öncesi dönem POSTNATAL PERİYOT: Doğum sonrası dönem Postnatal periyot: Neonatal Dönem 0-1 ay Bebeklik Dönemi 2 yaşına Çocukluk Dönemi 2-12 yaş Puberte Dönemi yaş Adölesan Dönemi 20 yaşına Ergenlik Dönemi yaş Yaşlılık Dönemi 60 yaş üzeri Prenatal periyot: Zigot Dönemi Cleeavage Blastomer Morula Blastosist Embriyonik Dönem Fötal Dönem

6 Spermoosit II’yi dölleyebilmek için 2 aşamadan geçmek zorundadır:
GELİŞMENİN İLK HAFTASI (1-7. GÜNLER) Ovulasyonla atılan oosit II (ömrü saat) 25 dk.da ampullada koitus ile vajinaya milyon sperm atılır (ö: 24 saat)  tanesi ampulla’ya ulaşır (5-45 dk) Spermoosit II’yi dölleyebilmek için 2 aşamadan geçmek zorundadır: 2. Akrozom reaksiyonu: hücre zarı ile akrozom füzyonu yırtılma sonucu akrozomal enzimler dışarı salınır  hyalüranidaz korona radiyata geçilmesi  akrozin ZP’nın geçilmesinde rol oynar. 1. Kapasitasyon: Spermin kondüsyon kazanması olayı akrozomal bölgede hücre zarı üzerindeki glikoprotein kılıfı ortadan kalkar. Bu olay yaklaşık 7 saat sürer (uterus ya da tubada)

7

8 Döllenme=Fertilizasyon
 Korona radiatayı aşılması  hiyalüranidaz  ZP’nın Geçilmesi  akrozin ve nöraminidaz  ZP’nın yapısında  ZP1, ZP2 ve ZP3 glikoproteinleri bulunur.  ZP3’e karşı spermiyum zarında  Sp56 karşıt reseptörü vardır  Sp56-ZP3 bağlanması ile (kilit)  diğer spermler giremez   bu olaya zona reaksiyonu adı verilir. Spermiyum oosite girer girmez, oosit II 2.mayoz bölünmesini tamamlar 2. polar cisim + ovum (22+X) oluşur.  Döllenmenin üç önemli sonucu vardır: Diploid kromozom sayısı yeniden kurulmuş olur Krozozomal cinsiyet belirlenmiş olur Yarıklanmayı başlatır.

9

10 Zigotun yarıklanması (Cleavage):
 yarıklanma ile bölünen hücreler  blastomer  blastomerlik dönem  morula (3.gün) Blastosist oluşumu:  Morula uterusa ulaştığında, uterus boşluğundaki sıvı ile blastosel adı verilen tek bir boşluk oluşur. (Blastosist=taşlı yüzük)  Taş kısmı  embriyoblast =iç hücre kitlesi (embriyo gelişir)  Yüzük km  trofoblast =dış hücre kitlesi (plasenta gelişir) 107 hücreli blastosist ( saatlik): 99 hücre  trofoblast 8 hücre  embriyoblast

11

12 GELİŞMENİN II. HAFTASI (BİLAMİNAR GERM DİSKİNİN OLUŞMASI)
8.Gün I.İki laminalı embriyon diski  Epiblast (ektoderm)  Hipoblast (endoderm) II.Amnion kesesi, vitellüs kesesi, koryon kesesi

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27 OVULASYON, FERTİLİZASYON VE İMPLANTASYON OLAYLARINDAN SONRA BAŞLAYAN İNTRAUTERİN DEVREYİ İKİYE AYIRABİLİRİZ.

28 EMBRİYONEL DEVRE İmplantasyondan sonra ilk iki aylık, ya da ilk 8 haftalık evredir. Bu devrede hücrelerin hızla artışıyla organlar ve sistemler oluşmaya başlar. Bu nedenle bu devreye organogenezis devresi de denir.

29 FETAL DEVRE Bu iki devre arasında kesin bir sınır olmamakla birlikte Embrio 12. haftadan sonra fetus ismini alır. Fetal devre 9. haftadan başlayıp doğuma kadar devam eder. Organ ve sistemlerin oluşumuna ek olarak bu devrede fonksiyonlarda başlar. Fetus dış ortama uyum sağlayacak şekilde gelişmesini gebeliğin haftaları arasında tamamlar.

30      Fötus uzunluğu bu dönemde tepe- oturma uzunluğu (CR) veya tepe-topuk uzunluğu (CH) ölçülerek belirlenir. "cm" olarak ifade edilir. Boyca uzama özellikle 3.,4. ve 5. aylarda hızlıdır. Gebelik süresi son mensturasyondan itibaren (mensturasyonun ilk gününden itibaren ) 280 gün veya 40 haftadır. Fertilizasyondan itibaren 266 gün veya 38 haftadır.

31

32 Yaş              Tepe-oturma          Ağırlık (gr) hafta          ay            uzunluğu(cm) 9-12          3                  5-8                        4                 9-14                       5               15-19                      6               20-23                      7               24-27                      8               28-30                     9               31-34                    10              35-36            

33 3.AY (9-12. haftalar) 3. ayın başında baş, CR uzunluğunun yaklaşık yarısını oluştururken, 5. ayın başında CH uzunluğunun yaklaşık 1/3'ünü , doğumda ise yine CH uzunluğunun 1/4'ünü oluşturur.       

34 3.AY (9-12. haftalar)        9. haftada yüz kaba, gözler geniş aralıklı, kulaklar aşağıda ve göz kapakları kapalıdır. Bacaklar kısa ve uyluklar küçüktür. 12. hafta sonunda kollar normal uzunluklarına ulaşırlar. Buna karşın bacaklar iyi gelişmemiştir ve normal uzunluklarından kısadır. 9. hafta  sonuna kadar erkek ve dişi genital organları birbirine benzer.

35

36

37

38 Bu haftalarda idrar oluşumu başlar. Amnion sıvısına katılır
       Bu haftalarda idrar oluşumu başlar. Amnion sıvısına katılır. Fötus bu sıvıdan bir miktar içer. Fötus iskeletinde ilk kemikleşme merkezleri (primer ossifikasyon merkezleri) kafa kemiklerinde ve uzun kemiklerde belirir.        Fötus ilk kez stimuluslara reaksiyon gösterir. Bu dönemin başında karaciğer eritropoeze başlar. 12. haftada bu aktivitesi düşer ve kan yapımını dalak üstlenir.

39 4.AY (13-16.haftalar) Büyüme çok hızlıdır. Bu dönemin sonunda baş 12 haftalık fötusunki ile kıyaslandığında nispeten küçüktür. Bacaklar uzamıştır. İskelet kemikleşmesi hızlıdır. 16. haftanın başında annenin karın röntgenlerinde fötusun iskeleti belirgin biçimde izlenir.  Baş derisinde saç örnekleri gözlenir. Fötus bu dönemde daha insan görünümlüdür. Çünkü gözler yanlardan öne, kulaklarda normal yerlerine gelirler. Fetal hareketler anne tarafından hissedilir

40 Fetal hareketler Hissedilir!!!

41

42

43

44 5.AY (17-20. haftalar) Bacaklar normal uzunluklarını kazanırlar.
Fötusun hareketleri anne tarafından izlenir. Kaş ve saçlarda 20. haftada gözlenir. Bu dönemde esmer yağ birikimi olur. 20. haftada testisler inişe başlar. Fetüsün karaciğeri demir depolamaya başlar.

45 5.AY ( haftalar) Deri, yağlı peynir benzeri verniks kazeoza (vernix caseosa) ile örtülüdür. Bu madde fötal yağ bezlerinden salgılanan yağ ve ölü epidermis hücre karışımından ibarettir. Verniks kazeoza fötusun ince derisini, amnion sıvısının neden olduğu aşınmalar, çatlamalar ve sertleşmelerden korur. 20 haftalık fötusların vücutları lanugo adı verilen ince tüylerle kaplıdır. Bu tüy verniks kazeozanın deri üzerinde tutulmasına yardımcı olur.       

46

47

48 6.AY ( haftalar) Fötus önemli derecede ağırlık kazanır. Bu haftaların başında deri buruşuk ve şeffaftır. Deri altı yağ dokusunun azlığı nedeniyle deri pembe- kırmızı görülür.      

49 6.AY ( haftalar)       24. haftada tip II pnömositler yüzey aktif lipid (sürfaktan) salgılarlar haftalık doğan fötuslar solunum sistemleri tam gelişmemiş olduğundan ölüm olasılıkları fazladır. Ayrıca santral sinir sistemi ve bu iki sistem arasındaki koordinasyon da iyi gelişmemiştir.       21. haftada hızlı göz hareketleri görülür.

50 22 HAFTALIK DOĞMUŞ BİR BEBEK

51

52 7.AY ( haftalar) Bu dönemde doğan fötuslar gerekli şartlar sağlanabilirse yaşayabilirler. Santral sinir sistemi, ritmik solunum hareketlerini ve vücut ısısını kontrol etmek için tam gelişmiştir.

53 7.AY ( haftalar) Deri altı yağ dokusu oluştuğundan kırışıkların çoğu düzelir. Gözler bu dönemde açılır. Bu dönemde hemapoez dalakta yapılır. 28. haftada kemik iliğinin gelişir ve kan yapımını üstlenir.

54

55 8.AY (30-34.haftalar) Göz pupillası ışığa karşı refleks verir. Deri genellikle pembe ve düzgündür. Bu dönemde doğan prematüre bebekler genellikle yaşarlar.

56

57 9.AY ( haftalar) Doğum yaklaşırken büyümede yavaşlama olur. Fötuslar 36 cm CR uzunluğuna, 50 cm CH uzunluğuna ve g ağırlığa sahiptirler. Genellikle erkek fötuslar dişilerden daha hızlı büyürler ve doğumda ağırlıkları daha fazladır. Termde doğan erkek bebeklerde testisler genellikle skrotuma inmiştir. Bu iniş haftalarda olur. Bu nedenle prematüre doğanlarda inmemiş testis görülür.

58

59 10. Ay( haftalar) Fetüs tam olarak gelişmiştir. Bu ayda doğan bebekler yenidoğan olarak tanımlanır.

60

61

62 Zamanında doğmuş ancak ağırlığı 2500gr'ın altında olan bebeklere düşük doğum ağırlıklı bebek denir.
Doğumun 2-3 hafta gecikmesiyle doğan bebeklere postmatür denir. Bu bebekler genellikle zayıf ve derileri kurudur.

63

64

65

66

67

68

69

70

71

72

73

74

75

76 FETÜSÜN FİZYOLOJİSİ

77 FETÜSÜN BESLENMESİ * Fetüs besin maddelerini anneden alır.
* İmplantasyondan birkaç gün sonraya kadar ovum, desuduada bulunan glandların sekresyonu ile beslenir. Bu glandlar glikojen yönünden zengindir.

78 FETÜSÜN BESLENMESİ * Daha sonraki haftalar trofoblastlar ve desudua arasında gelişen intervillöz aralık anne kanı ile dolar, koryonik villiler besin maddelerini bu kandan osmosis yoluyla embriyoya taşırlar. * 4. haftada umblikal kord içinde umblikal arter ve venalar oluşur. Bu damarlar koryonik damar yatağı ile embriyonun dolaşım sistemini birleştirir. Böylece Plasenta İle Fetüs Arasındaki İlişki Gerçekleşmiş Olur.

79 FETÜSÜN DOLAŞIM SİSTEMİ
Fetal sirkülasyonda 4 geçici yapı bulunur. 1-Duktus Venosus 2-Foromen Ovale 3-Duktus Arteriozus 4-Hipogastrik Arterler

80

81 Gelişiminin ilk aşamalarında besin ihtiyacını diffüzyonla karşılayabilen embriyo, kısa zamanda hızla büyümesi nedeniyle hem oksijen ve besin ihtiyacını karşılayacak hem de artık ürünleri yapısından uzaklaştıracak yeni, etkili bir metot oluşturmak zorunda kalır. Bu nedenle embriyoda gelişimini tamamlayan ilk sistem kardiyovasküler sistemdir.

82 Gaz Değişimi Akciğerler (Postnatal) Plesanta (fetus)

83 Plesanta Solunum Besin maddelerin transferi

84 Fetal Dolaşım Fetusun solunum organı plasentadır. Plasentadan umblikal ven aracılığıyla gelen kan duktus venozus aracılığıyla vena kava inferiora (VKİ) açılarak sağ atriuma gider. VKİ vücudun alt yarısından gelen kanı taşımaktadır.

85 Fetal Dolaşım Aynı damarda birleşmesine karşın umblikal ven ve VKİ'den gelen kan sağ atriumda tam olarak karışmaz. Umblikal venden gelen ve oksijen içeriği daha yüksek olan kan foramen ovaleden sol atriuma yönelir.

86 Fetal Dolaşım Beyin ve koroner arterlere giden kanın oksijen içeriğinin daha yüksek olması sağlanmış olur. Fetusta pulmoner damar direnci çok yüksektir.

87 Fetal Dolaşım Bu nedenle sağ ventrikülden pulmoner artere atılan kanın sadece 1/10'u akciğerlere gider. Geri kalan kan duktus arteriozus ile aortaya geçer. Doğumda umblikal kordun kesilmesiyle, plasenta devreden çıkar ve sistemik arter basıncı artar.

88 Fetal Dolaşım Akciğerlerin havalanması ve oksijenasyonun artmasıyla pulmoner damar direnci azalır. Pulmoner kan akımı 8-10 kat artar.

89 Fetal Dolaşım Pulmoner kan akımının artmasıyla sol atriuma gelen kan artar ve sol atrium basıncının yükselmesiyle foramen ovale kapanır. Oksijenasyonun artması ve prostaglandinlerin azalması sonucu duktus artriozus konstrikte olur ve fonksiyonel olarak kapanır.

90 Fetal dolaşımda göbek kordonu önemli yer tutar göbek kordonunda iki arter bir ven bulunur.
Arterlere a.umbilicalis, vene v. umbilicalis

91 Vena umblikalis Vena Cova İnferior ile sağ atriuma buradan (VKİ vücudun alt yarısından gelen kanı taşımaktadır.) foramen ovale ile sol atriuma

92 Sol atriumdan Sol venriküle Pompalanarak kalp ve beyne

93 Vena Cova Superiordan gelen deoksijenize kan sağ atriuma, sağ ventriküle ve pulmoner arterlere atılır

94 1-Duktus Venosus 2-Foromen Ovale 3-Duktus Arteriozus 4-Hipogastrik Arterler

95

96 Doğum olayı Düşük damar dirençli plesanta devreden çıkar
Sistemik damar basıncı yükselir Sol ventrikül basıncı artar VCİ ile venöz dönüş azalır Sağ atrium basıncı düşer Foramen ovale kapanır İlk inspiryum ile arteriyel basınç yükselir

97

98

99

100

101 * Fetal kalp hızı 120/140/dk. dır.
FETAL KAN AKIMI Fetüsün dolaşımındaki O2 satürasyonu düşüktür. Fetüs bu O2 açığını şu mekanizmalarla kapatır. * Fetüsün total kardiyak atım hacmi dakikada kg başına 20ml dir. Bu rakam istirahat halindeki bir erişkinin 3 katıdır. * Fetal kalp hızı 120/140/dk. dır. * Fetal eritrositlerin O2 bağlama kapasiteleri yüksektir. Fetal Hb 18gr/100ml. Ve eritrositler ise milyon/mm3.

102 GASTROENTESTİNAL SİSTEM
* 3. Ayda fetüs amniyotik maiyi yutmaya başlar. * 4. Ayda barsaklarda mekonyum görülür. * Mekonyum(epitel hüc., müküs, safra, verniks kazeoza ve lanügo içerir.) * Normalde mekonyum amniotik maiye boşalmaz.

103 ÜRİNER SİSTEM * 2. Ayın sonunda böbreklerin fonksiyonları başlar. * 3. Ayda mesanede idrar vardır. * Amniotik maiyi yutan fetüs idrarınıda amniotik maiye yapar. *Üriner sistem anomalilerinde amniyotik mai miktarı azalır(oligohidroamniyoz). Ancak plasenta böbrek fonksiyonu yaptığı için prenatal periyodda böbrek anomalilerinin tesbiti güçtür.

104 SİNİR SİSTEMİ * 4. Haftadan itibaren gelişmeye başlar. Hızlı bir gelişme gösterir. * 8. gebelik haftasında nöromüsküler mekanizma uyaranlara cevap verir. * Yutma, solunum, defekasyon, urinasyon, emme, tutma refleksleri doğumdan önce vardır. * 7. ayda ışığa reaksiyon ve tat duyusu gelişir.

105 KARACİĞER * 3-4. Gebelik haftasında farklanmaya başlayan karaciğerde eritropoesiz, 8. haftada başlar. * Gebelik süresince demir depolar, doğum sonrası 3 ay kullanır.

106 SOLUNUM SİSTEMİ * 5. Gebelik haftasında gelişmeye başlar. * Fonksiyonel gelişmesi ise doğum sonuna kadar sürer. * İntrauterin hayatta fonksiyonel değildir. * Doğumla birlikte fonksiyonel çalışmaya başlar.İlk solunumla beraber negatif bir intratorasik basınç gelişir.

107

108

109 Plesantanın Yapısı 500 gr 15-20 cm çapında
Maternal yüz (kotiledon lob) Fetal yüz

110 Plesantanın Fonksiyonları
Gaz alış-verişi Beslenme Eliminasyon Antikor transferi Koruma Hormon üretimi

111 Fetal membranlar İçte Amnion dışta koriyon 2 tanedir

112 Amnion sıvının fonksiyonları


"EMBRİO / FETÜSÜN BÜYÜME VE GELİŞMESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları