BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YAŞAMAK İÇİN NELERE İHTİYACIMIZ VAR?
Advertisements

Besin nedir?.
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
Yrd. Doç. Dr. M. Emin KAFKAS İnönü Üniversitesi/BESYO 2013
SAĞLIKLI BESLENMEDE POSALI YİYECEKLERİN ÖNEMİ
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ İNORGANİK BİLEŞİKLERSu
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Proteinler.
5.Sınıf fen bilgisi dersi sunusu Besin nedir?
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
KARBONHİDRAT NEDİR...
FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ
VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
KARBONHİDRATLAR Görevleri: Enerji verirler (1 gramı 4 k.kalori).
Canlılarda madde ve enerji
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
KARBONHİDRATLAR carbohydrates (CHO)
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
Eslenme engeli.
CANLILARI OLUŞTURAN TEMEL BİLEŞENLER KARBONHİDRATLAR
BESLENME REHBERİ 1.
FEN VE TEKNOLOJİ ÜNİTE:VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
SAĞLIKLI BESLENME.
Vücudumuz Bilmecesini Çözelim
BESİNLER ve SİNDİRİM SİSTEMİ
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
CANLILARDAKİ ORGANİK BİLEŞİKLER
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
BEÖ155 BEDEN EĞİTİMİ ÜNİTE 6 SPOR VE BESLENME.
Karbonhidratlar.
NİŞASTA Çok sayıda glikozun glikozit bağları ile birleşmesinden oluşur. Bitkiler nişastayı kök,gövde,yaprak ,tohum ve meyve gibi kısımlarda depolar. Mısır.
Karbonhidratlar Öğr. Dyt. Şenol YILDIZ
ANNE - ÇOCUK BESLENMESİ
DENGELİ BESLENME.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
KARBONHİDRATLAR PROTEİNLER YAĞLAR
KONU; KARBONHİDRATLAR KAYNAKÇA; ESEN YAYINLARI 10.SINIF K İ MYA KONU ANLATIMLI K İ TABI HAZIRLAYANALAR; BATUHAN TANIŞ – 8 / M İ RAÇ ÖKSÜZ - 91.
BESLENME BESLENME YAŞAMIMIZ İÇİN GEREKLİDİR Besinler Canlıların enerji üretmek ve vücut yapılarını oluşturmak üzere dış ortamdan besin alması veya sentezlemesine.
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
Sağlıklı Beslenme.
CANLILARDA ENERJİ.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
BESLENME VİTAMİNLER.
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
Dersi Veren Öğretim Üyesi: Doç.Dr. Aslı UÇAR
Sağlığımız ve Besinlere Kimyasal Bakış
SPORCU BESLENMESİ.
Sağlıklı Beslenme.
OKULUMUZDA “BESLENME DOSTU OKUL PROJESİ” UYGULANMAKTADIR.
SAĞLIKLI BESLENME TUĞHAN YENİYOL 4 / A 391.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
KARBONHİDRATLAR.
Süt nedir? Memeli canlıların doğumdan hemen sonra meme bezlerinden salgılanan, kendisine has tadı, kokusu ve kıvamı bulunan beyazımsı bir sıvıdır.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Ad:MUHAMMET ŞİRİN Soyad:COŞKUN NO:546 SINIF:9*C. BESİNLERİMİZ.
KARBONHİDRATLAR.
Beslenme İlkeleri - 4.
Sunum transkripti:

BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ BESLENME DERSİ BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ

Beslenme ile İlgili Tanımlar Besin: Canlıların büyümesi, gelişmesi, sağlıklı yaşayabilmesi için gerekli her türlü hayvansal, bitkisel dokulardan oluşmuş yiyecek içeceklerdir. Besin Öğesi: Besin maddelerinin bileşiminde bulunan moleküllerdir. Beslenme: Canlıların yaşamlarını sürdürebilmesi için ihtiyaç duydukları besin öğelerinin vücuda alınmasıdır. Yeterli ve dengeli beslenme: Beslenme faaliyetlerinin, yaş, cinsiyet, enerji sarfiyatı ve özel durumların dikkate alınarak ihtiyaç nispetinde yapılmasıdır.

Besinlerde bulunan 40’ı aşkın besin öğesi 6 grupta toplanmıştır. 1- Karbonhidratlar 2- Proteinler 3- Yağlar 4- Vitaminler 5- Minareller 6- su

Vücuda enerji veren besin öğeleri; Karbonhidratlar Proteinler Yağlar

Enerji vermeyen ancak vücut çalışmasında önemli görevleri olan besin öğeleri; Vitaminler Mineraller Su

KARBONHİDRATLAR Yapıları karbon (C), hidrojen (H) ve oksijenden (O) oluşan organik moleküllerdir. Tüm canlılar için büyük önem taşır. Karbohidratlar memelilerin kanında ve karaciğerinde bulunması gereken ana maddelerin başında gelir.

Karbonhidratların Gruplandırılması Molekül büyüklüklerine göre; monosakkaritler, disakkaritler ve polisakkaritler olarak üç temel grupta incelenmektedir.

MONOSAKKARİTLER Karbonhidratların en basit halidir. Daha küçük moleküllere parçalanamazlar. Disakkarit ve polisakkaritlerin yapısında bulunurlar. Beslenmede önemli rolü olan monosakkaritler: Glikoz , früktoz ve galaktozdur. Vücutta glikoza dönüşerek kullanılırlar. Kolay sindirilirler. Hemen kana karışırlar.

DİSAKKARİTLER İki monosakkaritin birleşmesiyle oluşan karbonhidratlardır. Sakkaroz, maltoz ve laktoz beslenmede önemli yeri olan disakkaritlerdir. Kolayca parçalanarak kana karışırlar.

POLİSAKKARİTLER Çok sayıda ve çeşitte monosakkaritin birleşmesiyle oluşmuş kompleks karbonhidratlardır. Suda çözünmezler ve tatlı değildirler. Beslenmede en önemlileri; nişasta, dekstrin, glikojen ve selülozdur. Tüm polisakkaritler sindirilemez.Sindirilebilen polisakkaritler ise sindirim son ürünü olan glikoz şeklinde kana emilirler. Kana karışmaları uzun zaman alır bu nedenle tercih edilirler.

KARBONHİDRAT KAYNAKLARI Şeker ve nişasta saf karbonhidratlardır. Kurubaklagiller, tahıllar ve tahıl ürünleri, patates, kuru meyveler, bal, pekmez, meyve konsantreleri, pastalar zengin karbonhidrat kaynaklarıdır. Süt ve süt ürünleri dışındaki hayvansal besinler ise iyi bir karbonhidrat kaynağı değildir

KARBONHİDRAT KAYNAKLARI..

KARBONHİDRAT KAYNAKLARI.. MAKARNA MERCİMEK

VÜCUTTAKİ GÖREVLERİ En önemli görevi vücuda enerji sağlamalarıdır. Bir gram Karbonhidrat ortalama 4 kalori enerji verir. Bitkisel besinlerde bulunan ve sindirilemeyen selüloz gibi karbonhidratlar posayı oluşturur. Posa ise bağırsakların hareketini ve kolay boşaltılmasını sağlayarak kabızlığı, kanseri önler, kandaki istenmeyen yağ ve şeker miktarını düşürür. Vücutta suyun ve elektrolitlerin dengede tutulmasını sağlar Beyinin tek kullandığı enerji kaynağı glikoz olduğundan bilişsel fonksiyonlar için gereklidir. Proteinlerin enerji için kullanılmasını sağlar.

YETERSİZLİĞİNDE GÖRÜLEN BOZUKLUKLAR …. a) Karbonhidrat yetersizliğinde, vücudun enerji ihtiyaç proteinlerden karşılanır. Buda proteinlerin esas görevlerini yerine getirmelerini engeller. b) Karbonhidrat yeterince alınmadığında, yağlar tam olarak okside olamazlar. Kandaki asit seviyesi yükselir. Komaya yol açarak hayati tehlike oluşturabilir. Buna ketozis denir. c) Zararlı atıkların vücuttan atılması zorlaşır. d) Uzun süreli yetersizliğinde kolon kanseri riskini arttırabileceği öne sürülmektedir.

FAZLALIĞINDA GÖRÜLEN DURUMLAR …. a)Gereksinimden fazla tüketilen karbonhidratlar, vücutta yağa dönüştürülerek depo edilirler. Bu durumda zamanla yağ hücrelerinin büyümesine neden olur ve şişmanlık görülür. b)Damar sertliğine neden olur. c)Çocuklarda kan şekerini yükseltip büyüme hormonunun faaliyetini engelleyebilir.

GÜNLÜK GEREKSİNİM…. Günlük karbonhidrat ihtiyacı bireyin yaşına cinsine fiziksel aktivite ve özel durumlarına göre değişmekle birlikte, günlük enerji ihtiyacının ortalama %50-60’ını Karbonhidratlar karşılamalıdır.