Ankara’ya 10 km uzaklıktaki Çubuk Barajı inşaatı sürerken boru hattının da döşenmesine başlandı. Çubuk Barajı yüzetsel sularını filtre etmek ve kente.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
B. HUKUK ALANINDAKİ İNKILAPLAR Türkiye’de Anayasalar 1921 Anayasası 1.İnönü Savaşı’ndan sonra yeni Türk devletine işlerlik kazandırmak amacıyla 20 Ocak.
Advertisements

VAKIFLAR Bir hizmetin gelecekte de yapılabilmesi için belli şartlarda ve resmi bir yolla ayrılarak bir topluluk veya bir kimse tarafından bırakılan mal.
Mastarlar.
EN İ Y İ LER HEP B İ Z İ MLE BÖLGEN İ N BEŞ OKUL B İ R İ NC İ S İ.
ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ VE ACİL TIP DÜNYA DA VE ÜLKEM İ ZDE AC İ L SA Ğ LIK H İ ZMETLER İ N İ N GEL İŞİ M İ.
Hat Dengeleme.
Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi.
UNI-SET Toplantı Notları
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü
KIRSAL KALKINMA EYLEM PLANI ( )
İMAR KOMİSYONU RAPORU ( ). İMAR KOMİSYONU RAPORU ( ) Belediye meclisimizin muhtelif oturumlarında gündeme alınarak komisyonumuza havale.
TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ. TOBB nedir ? Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (kısa TOBB) Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları,
Bina İçi Atık Su Tesisatı
Konu: 12 Çiftçiyi Topraklandırma Yasası. İÇİNDEKİLER Yasanın Amacı Kamulaştırma Kamulaştırma Bedeli Toprak Dağıtımı Çiftçiyi Topraklandırma Yasasının.
KESİN HESAP KANUN TASARISI
YUNUSELİ HACI NACİYE KANALICI İLKÖĞRETİM OKULU
KONU: ATATÜRK ÖNDERLİĞİNDE ÖLÇÜLERDE YAPILAN YENİLİKLER
Paragraf Nedir? & Herhangi bir yazının bir satırbaşından öteki satırbaşına kadar olan bölümüdür. & Duygu, düşünce, istekleri anlatım tekniklerinden yararlanarak.
ÇERKEZKÖY TİCARET VE SANAYİ ODASI MESSE 2016 FUAR ve İŞ GEZİSİ ORGANİZASYONU NİSAN 2016.
ANKARA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ. Ankara’da orta öğretim çağ nüfusu ’dir öğrencimiz orta okullarımızın 8. sınıfından muzun oldu. 9. sınıf.
2 SANAYİ ALANININ ŞEHİR MERKEZİNE GÖRE KONUMU 3 Kastamonu Belediye Başkanlığı olarak şehirdeki her iki eski sanayi sitesinin şehir yerleşik alanı içerisinde.
Abdulkerim ÇÖMÇE Eskişehir İl Milli Eğitim Şube Müdürü Ankara – 2 Mayıs 2016.
KTÜ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ 1. SUNUM AKIŞI TarihçeMisyonVizyonFakülte YönetimiSon Birkaç Yıla Ait Tavan ve Taban Puanları Bölümlerde Mevcut Öğrenci.
Mustafa Süreyya SEZGİN Mustafa Süreyya SEZGİN HAT SANATI Arap harfleri çevresinde oluşmuş güzel yazı yazma sanatıdır. Bu sanat Arap harflerinin 6. yüzyıl.
Ahmet Kutsi Tecer 1901 yılında Kudüs'te doğdu. İlköğrenimine Kudüs'te başladı ve Kırklareli'nde devam etti. Lise öğrenimini Kadıköy Sultanisi'nde tamamladıktan.
EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANI’NDA YAPILAN İNKİLAPLAR 3 Mart 1924’te Tevhid-i Tedrisat Kanunu ilan edildi. Eğitim öğretim laikleştirildi. Bütün okullar Milli.
TED Üniversitesi Alt Başlık Tarih:.
GELECEKTEKİ DÜNYAMIZ.
TIBBİ ATIK KAZALARI ANKARA’DA HASTANE ÖNÜNDE TIBBİ ATIK TAŞIYAN KAMYONDA PATLAMA Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi'nin.
Ankara İli Trafik Kazası Vakalarının Karşılaştırması (2002 – 2003 Yılları) Altuğ Aysun,Ahmet Haki Türkdemir,Gökhan Girgin,Vecihi M.Kutlay,Giray Şahin.
ENGELSİZ ÜNİVERSİTE FAALİYET RAPORU
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Atatürk ve Türk Kadını
II.İnönü Savaşı Nedenleri I.İnönü Savaşı'nın üzerinden 3 ay geçmeden Yunanlılar tekrardan saldırıya geçtiler.
Biyolojik Özellikleri, Yaşam Çizelgesi ve Zarar Oranı
23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI
Belediye Bütçesi Süreç , 5393 sayılı kanun temelinde
OLASILIK.
-MOMENT -KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ
NİĞDE ÜNİVERSİTESİ YAŞAYAN DEMOKRASİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
Beden Eğitimi ve Spor Tarihi
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KARŞILAŞTIRMA ÖLÇÜTLERİ
Prof. Dr. Arif YAVUZ İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
ÇOCUK KORUMA VE BAKIM HİZMETLERİ Sevgi Evleri
Sağlık Bilimleri Fakültesi
ATATÜRK’ÜN ÖNDERLİĞİNDE YAPILAN YENİLİKLER
KÜMELER HAZIRLAYAN : SELİM ACAR
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
CİHANGİR MAHALLESİ YAPISAL RİSK ANALİZİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ turizm mevzuatı
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ turizm mevzuatı
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
OSMANLI TARİHİ Osmanlı Ekonomisi.
ÇİFT SİLİNDİR İNFİLTROMETRE İLE İNFİLTRASYON TESTLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
11.MEZUNİYET ÖNCESİ TIP EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI 3 MAYIS 2018
TARIMDA ÖRGÜTLENME VE KOOPERATİFÇİLİK DERS NOTLARI
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
EGE ÜNİVERSİTESİ HEMŞİRELİK FAKÜLTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İŞKUR PASİF İSTİHDAM POLİTİKALARI
KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sayılarla Türkiye’de Atık Yönetimi
DEMOKRASİ YOLUNDA TÜRKİYE
YÜKSEKÖĞRETİM KURUMU.
Sunum transkripti:

Ankara’ya 10 km uzaklıktaki Çubuk Barajı inşaatı sürerken boru hattının da döşenmesine başlandı. Çubuk Barajı yüzetsel sularını filtre etmek ve kente pompalamak için Dışkapı’da Ziraat Fakültesi arkasında ‘Su Süzgeci’ yapılması kararlaştırıldı. 10 Haziran 1935 tarihinde temeli atılan su süzgeci yapısı Almanya’nın ünlü sanayi yapıları müteahhitlik firması Hochtief tarafından projelendirildi ve yapımı kısa sürede gerçekleştirildi.

Çubuk Barajı suları Dışkapı’daki Ziraat Fakültesi karşısında yapılan üç gözlü ve günlük kapasitesi 24 bin metreküp olan filtre istasyonunda arıtıldıktan sonra Ankara içmesuyu şebekesine verilirdi. 1940’ların başlarına kadar toplam kapasiteleri 12 bin metreküp olan 9 adet içmesuyu deposu inşaa edildi ve bu süre içinde çapları 600 – 800 mm olan 123 kilometre boru döşendi. Çubuk Barajı ve Su Süzgeci, ekonomik ömürleri boyunca Ankara’ya yılda ortalama 35 milyon metreküp içme ve kullanma suyu sağladı.

3 Kasım 1936 tarihinde hizmete giren su süzgeci, dönemin mimari özelliklerini taşıyordu; kesin hatlı yalın geometrik biçimli kütlelerin uyumundan oluşuyordu. Bu kütlelerden biri olan yan kanat, aynı yıllarda başka nadir örnekleri yapılan, yarım silindirik biçimli bir uzantı ile bitiyordu. 1930’lu yıllarda Ankara’da yapılan Sergievi ve Gar Gazinosu binalarında olduğu gibi, bu binada da, yatay kütleleri dengeleyen, çağdaşlığın simgesi bir saat kulesi bulunuyordu.

Ankara Su Süzgeci

ANI KAPSÜLÜ 10 Haziran 1935 günü Su Süzgeci’nin temeli atılırken, zamanın yöneticileri, büyük bir heyecanla bir anı kapsülü hazırlamışlardı. Övünç duydukları bir diğer kurum olan Atatürk Orman Çiftliği’nin hazırlamış olduğu beyaz bir deri üzerine aşağıdaki yazı yazılmış, zamanın Başbakan ve Bakanları tarafından imzalanmış, bir şişe içinde korunmuş bir şekilde temel betonuna konulmuştu. ‘Türk’ün öz çocuğu ve Türk Ulusunun büyük kurtarıcısı Kemal Atatürk’ün IV. Cumhurbaşkanlığı devrinde ve Bin Dokuz Yüz Otuz Beş Yılı Haziranı’nın 10’uncu Pazartesi gününde işbu su süzgecinin temeli kurulmuştur.’

Başbakan İsmet İNÖNÜ deri üzerine yazılı metni imzalıyor. 13 Haziran 1935 Cumhuriyet

Çubuk Barajı’ndan kente gelen suyu arıtmak için, Dışkapı’da Su Süzgeci inşa ettiler. Bu yapı Cumhuriyet döneminin ilk sanayi binalarından biri olarak önemli idi. Su Süzgeci 1936 yılından 1992 yılına kadar 55 yıl Ankara’ya hizmet etti. Koruma altına alınması gereken bu yapının arazisi yakın zamanda bir üniversiteye devredildi. Araziyi alan üniversite, 8 Ağustos 2013 günü, Su Süzgeci yapısını yıktı.

Su Süzgeci Arazisi ile ilgili Alınan Kararlar: Su Süzgeci binasının bulunduğu alan ASKİ tarafından Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’na devredilir. Belediye de araziyi Turgut Özal Üniversitesi’ne verir tarih ve 1678 No.lu Karar ile Su Süzgeci arazisi üçe bölünür; İtfaiye Hizmet Alanı, ASKİ Laboratuvarı ve ASKİ Lojman Alanı olarak tarih ve 1184 No.lu Karar ile kullanım amacı «Sağlık ve Eğitim Alanı» olarak değiştirilir.

tarih ve 270 Sayılı Karar ile eski Su Süzgeci alanında “Vakıf, kamu ve özel sektöre ait üniversite, her ölçekte eğitim ve sağlık tesisleri, yurt vb.” yapılabilmesi için ve emsal değişikliğine gidilir tarih ve 1343 Sayılı Karar ile mülkiyeti Turgut Özal Üniversitesi’ne ait olan bu alanın bir bölümünü ‘Ticari Alan’ olarak ayrılır. 30 Mart 2014 Yerel Seçimlerinden sonra Nisan 2014’te yeni seçilen Belediye Meclisi ilk toplantısında bu araziyi Turgut Özal Üniversitesi’nden geri alır ve ‘Belediye Hizmet Alanı’ olarak ilan eder!