Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Prof. Dr. Arif YAVUZ İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Prof. Dr. Arif YAVUZ İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi"— Sunum transkripti:

1 Prof. Dr. Arif YAVUZ İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi
2014 HAZİRAN POLİTİK EKONOMİ RAPORU 7 TEMMUZ CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ ÖNCESİ SENARYOLAR Prof. Dr. Arif YAVUZ İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi

2 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ
10 Ağustos 2014’de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminin, 30 Mart’da yapılan mahalli seçim gibi çok önemli etkileri olacaktır. Bu seçim sonucuna göre Türkiye siyaseti yeniden şekillenecektir. Yeni siyasi oluşumda ekonomik yapıyı etkileyecektir.

3 3 SENARYO ÖNGÖRÜYORUZ; Senaryo 1 : İlk tur seçimde 10 Ağustos 2014’ de Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesi. Senaryo 2 : İlk tur da hiçbir adayın Cumhurbaşkanı seçilememesi. Senaryo 3 : Sayın Ekmeleddin İhsanoğlu’nun ilk turda Cumhurbaşkanı seçilmesi.

4 HER BİR SENARYOYA GÖRE;
Ekonomik ve siyasi etkiler ile ilgili olarak öngörülerde bulunmaktayız.

5 SENARYO 1; İlk tur seçimde 10 Ağustos 2014’ de Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesi.

6 SENARYO 1 Siyasi Etkiler
Genel olarak siyasi ve ekonomik ortam bu sonucu olumlu karşılayacaktır. Muhalefet parti liderleri bu sonuçtan olumsuz etkilenecektir. Liderler tartışılmaya başlanacaktır. Türkiye siyaseti yeni oluşumları tartışmaya başlayacaktır. Devlet başkanlık sistemi, yeni başbakanın ve Ak Parti Genel Başkanının kim olacağı ve Anayasa değişikliği tartışılacaktır. Küresel ekonomik ve politik güçlerle görüşme yolu açılacak ve olumlu görüşmeler olacağını tahmin etmekteyiz. Muhtemelen 2014 yılı içinde erken genel seçim olacaktır.

7 SENARYO 1 Ekonomik Etkiler
Türkiye Ekonomisi bu seçim sonucunu olumlu karşılayacaktır. Ekonomi ve piyasalar olumlu etkilenecektir.

8 SENARYO 1 Döviz Durumu Cumhurbaşkanlığı seçimine kadar ( 10 Ağustos 2014’ e kadar) Doların ile bandı arasında seyir edeceğini tahmin ediyoruz. Senaryo 1 gerçekleşirse, Doların düşmeye başlayacağını 2.000’ın altına ineceğini beklemekteyiz.

9 SENARYO 1 İstanbul Borsası
İstanbul Borsasının, seçime kadar bandında hareket edeceğini tahmin ediyoruz. Senaryo 1 gerçekleşirse ’i geçeceğini ’lere çıkacağını düşünüyoruz.

10 SENARYO 1 Ekonomi Ve İç Piyasa Ve Gayrimenkul Sektörü
Cumhurbaşkanlığı seçimine kadar olan dönemde ekonomi ve iç piyasa mal ve hizmet alımı ve gayrimenkul sektörü mevcut durumunu koruyacaktır. Senaryo 1 gerçekleşirse, ekonomi, iç piyasa ve gayrimenkul sektörü daha iyiye gidecektir. Gayrimenkul fiyatları artmaya başlayacaktır.

11 SENARYO 1 Faizler Ve Enflasyon
Cumhurbaşkanlığı seçimine kadar faizlerde yaklaşık 1 puan düşüş bekliyoruz. Senaryo 1 gerçekleşirse, faizler daha da düşmeye başlayacaktır. Yaklaşık 2-3 puan daha düşüş olacağını tahmin etmekteyiz. Dövizin ve faizlerin düşmesinden dolayı enflasyonun da düşmeye başlayacağını ve % 7’ nin altına ilk etapta gerileceğini tahmin ediyoruz.

12 SENARYO 2 ; İlk tur da hiçbir adayın Cumhurbaşkanı seçilememesi.

13 SENARYO 2 Siyasi Etkiler
Seçim öncesi mevcut siyasi durum 24 Ağustos 2. tur seçimlerine kadar devam edecektir.

14 SENARYO 2 Ekonomik Etkiler
Seçim öncesi mevcut ekonomik durum 24 Ağustos 2. tur seçimlerine kadar devam edecektir.

15 SENARYO 3 ; Sayın Ekmeleddin İhsanoğlu’nun ilk turda Cumhurbaşkanı seçilmesi.

16 SENARYO 3 Siyasi Etkiler
Sayın Ekmeleddin İhsanoğlu’nun Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda Türk siyasi hayatı bundan çok etkilenecektir. Ak Parti’den istifalar olacağını ve hatta hükümetin güven oyu alamayacağı ve yeni bir koalisyon hükümeti kurulacağını tahmin etmekteyiz. Yeni hükümet ile tekrar 17 Aralık dosyalarının açılacağını ve bakanların yüce divanda yargılanacağını öngörmekteyiz.

17 SENARYO 3 Ekonomik Etkiler
Bu senaryoda Türkiye Ekonomisi ve iç piyasa çok olumsuz etkilenecektir.

18 SENARYO 3 Döviz Durumu Bu senaryo gerçekleştiğinde seçimden sonra Doların süratli bir şekilde artacağını beklemekteyiz. Doların ilk hareket de 2.200’ü, daha sonraları ise 2.400’ü geçeceğini tahmin etmekteyiz.

19 SENARYO 3 İstanbul Borsası
Bu senaryoda İstanbul borsasının düşeceğini, ’lerin altına ineceğini öngörmekteyiz.

20 SENARYO 3 Ekonomi Ve İç Piyasa Ve Gayrimenkul Sektörü
Senaryo 3 de ekonomi ve iç piyasa süratli bir şekilde bozulacaktır. Ekonomi ve iç piyasada durgunluk yaşanacak, mal ve hizmet alımı zayıflayacaktır. Gayrimenkul fiyatlarının düşeceğini tahmin etmekteyiz.

21 SENARYO 3 Faizler Ve Enflasyon
Bu senaryo 3 de, ekonomik istikrar bozulacağından ve Dolar artışı olacağından dolayı enflasyon artacaktır. Döviz ve enflasyon artışı arkasından faizlerin artmasına neden olacaktır.

22 BİZİM ÖNGÖRÜMÜZ ; Biz, senaryo 1’ in gerçekleşeceğini tahmin etmekteyiz buna göre pozisyon alınmasını tavsiye ediyoruz.

23 TEŞEKKÜR EDERİZ.


"Prof. Dr. Arif YAVUZ İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları