EkoPC iş modeli, bilişim sektörü ve GNU/Linux Mahir B. Aşut EkoPC Kurucu Ortağı ve Yöneticisi, LKD Üyesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AKILLI FAKS.
Advertisements

• 2001 yılında kuruldu. • E-Ticaret ve E-Tahsilat alanlarında yazılımlar ve çözümler geliştirmekte. • 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgesi yasasına.
SİSTEM YÖNETİMİ KOORDİNATÖRÜ
İstanbul /Tüyap Kongre Merkezi
Mobilite ile Gelen Rekabet Avantajı Sunum Öyküm Dizdar.
LİNUX NEDİR Linux, Unix’e fikirsel ve teknik anlamda atıfta bulunarak geliştirilmiş; açık kaynak kodlu, özgür ve ücretsiz bir işletim sistemi çekirdeğidir.
SANALLAŞTIRMA Dr. Cevat Şener ODTÜ BMB
Yeni İş Platformunuz! Yönetim Bilişim Sistemleri Boğaziçi Üniversitesi.
BERKAY ŞADİ PAYZİN YAZILIM KURULUM VE YÖNETİM
ÖMÜR BİLGİLİ
Mustafa Akgül Linux Kullanıcılar Derneği LINUX, E-DEVLET VE BİLGİ TOPLUMU.
Bölüm 1: Introductions (Tanıtım,Tanım)
Proje yönetiminde başarının yeni formülü. Daha başarılı projeler Daha ekonomik çözümler Daha özelleşmiş hizmetler için… Neden ?
Ebru YILMAZ Ayhan ARISOY N.Emre ŞAVKLI.
Bankacılık ‘ta Yeni CRM Yaklaşımları M
İŞLETİM SİSTEMLERİ EYLÜL 2012.
AÇIK KAYNAK KOD Ayhan KOÇ 2009.
LİNUX’E GİRİŞ BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI BÖLÜMÜ
MART 2013 İŞLETİM SİSTEMLERİ.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI
KOBİ – ŞİRKET PORTALI BİTİRME PROJESİ EMRE UYUMAZ & ANIL GÜR.
EYLÜL 2014 İŞLETİM SİSTEMLERİ Bilgisayar Uygulamaları.
EMLAK PAZARLAMA STRATEJİLERİ VE UYGULAMALARI
İşletim Sistemleri Ögr.Gör. Abdullah ŞENER.
Türkiye’deki Üniversitelerde İnternet Tabanlı Akademik Kayıt ve Not Takip Sistemleri (IANTS) Y.Doç.Dr.Ender Özcan Yeditepe Üniversitesi.
Intel ® ile BT’de Gelecek ve Fırsatlar Intel ® ile BT’de Gelecek ve Fırsatlar Oktay ÖZGÜN Intel Yazılım ve Servisler Grubu INTEL.
Java GUI Programming.
YAZILIM.
Yazılım Geliştirme Projesi
Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri Sistem & Veri tabanı Yönetimi Bilgi Güvenliği Uygulama Geliştirme Kurumsal Bilişim Hizmetleri Analiz IT Altyapı İş.
Mobil Uygulama Geliştirme
İÜ AUZEF VİZYON VE STRATEJİ ÇALIŞTAYI Melih Arat ve Hakan Turgut
Temel Bilgi Teknolojilerinin Kullanımı Öğr.Gör. Abdullah ŞENER.
Elektronik pazarlama: – internetin kar yaratmak amacıyla kullanılması – birçok aşamayı ortadan kaldırmakta – daha hızlı ve daha düşük maliyetli –
İşinizi büyütmenin en hızlı yolu | Bilişimde doğru çözüm ortağınız intercomp.com.tr.
ÖRGÜTLERDE BİLGİ YÖNETİMİ, KARAR VERME VE BİLİŞİM SİSTEMLERİNDEKİ HİYERARŞİK YAPININ MİMARİSİ Kısım 2.
PARDUS İŞLETİM SİSTEMİ. PARDUS  Pardus adı : Anadolu parsı adlı kediğillerden gelmektedir.
Genç Pardus. Pardus, TÜBİTAK tarafından geliştirilen Linux tabanlı bir işletim sistemidir. Linux, Genel Kamu Lisansı'na sahip bir işletim sistemi çekirdeğidir.
Company LOGO GNU/Linux' un Tarihi ve Önemi Doruk Fişek Linux Kullanıcıları Derneği.
PARDUS İŞLETİM SİSTEMİ. PARDUS  Pardus adı; –Latince– Panthera Pardus Tulliana (Anadolu parsı) adlı kedigillerden gelmektedir.  Son pars 1974 yılında.
Finans Dünyasında Linux ve Özgür Yazılımlar Volkan Uygun Linux Kullanıcıları Derneği.
İnternet Uygulamalarında Özgür Yazılımların Yeri Mahir B. Aşut EkoPC Kurucu Ortağı ve Yöneticisi, LKD Üyesi
GNU/Linux ve Özgür Yazılım İş Modeli Mahir B. Aşut LKD Üyesi
Uygun Teknoloji Özgür Yazılım'ın Ekonomik ve Sosyal Yönleri Hakan Uygun.
GÖZDEHAN ÖZTÜRK  Sunucu (Server), herhangi bir ağ üzerinde bir programı veya bir bilgiyi farklı kullanıcılara/sistemlere paylaştıran/dağıtan.
Uygun Teknoloji Özgür Yazılım Ekonomisi Hakan Uygun.
Turkcell Kurumsal Satış Direktörü
HAZIRLAYAN ve SUNAN Muhammed Dündar
Çin'deki küçük imalatçılar için ticaret platformu oluşturmak amacıyla İngilizce öğretmeni Jack Ma ve 17 kurucu üye tarafından kurulmuştur. Bugün 240 ülkeden.
mehmetCan Kayacan Umut deliktaş Tayfun Yorulmaz Süleyman SarIer
Bilgi ve İletişim Teknolojileri
Açık Kaynak Kodlu İşletim Sisteminin Kurulması
İşletim Sistemleri Arasındaki Temel Farklılıklar
Neden Linux? Nerelerde Kullanılır?
LINUX ve Açık Kaynak Dünyasına Bir Bakış
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
İşletim Sistemleri Hazırlayan Hakan YİĞİT.
YAZILIM.
Recep KEÇEÇİ A Linux Mint. Linux Mint, Clément Lefèbvre tarafından geliştirildi ve Fransada 2006 yılında yayınlandı. Clément haricinde 2 yöneticisi.
Bölüm 2 ÖRGÜTLERDE BİLGİ YÖNETİMİ, KARAR VERME VE BİLİŞİM SİSTEMLERİNDEKİ HİYERARŞİK YAPININ MİMARİSİ Kısım 2.
SECURITY HAS NEVER BEEN SIMPLER! Irmak PAKDEMİR / CEO
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI
Intercomp.com.tr İşinizi büyütmenin en hızlı yolu | Bilişimde doğru çözüm ortağınız.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ
İçerik Tarihçe Hizmetlerimiz ve Çözümlerimiz Organizasyon Yapısı
LİNUX İŞLETİM SİSTEMİ.
Elektronik-Ticaret’te Arama Motoru Optimizasyonu ve Sosyal Medya
Emre AKADAL Şebnem ÖZDEMİR Dr. Zerrin AYVAZ REİS
Bilişim Teknolojileri Meslek Seçimi ve Ücretler (2019)
Sunum transkripti:

EkoPC iş modeli, bilişim sektörü ve GNU/Linux Mahir B. Aşut EkoPC Kurucu Ortağı ve Yöneticisi, LKD Üyesi

Gündem EkoPC Hakkında Projelerimiz GNU/Linux Hakkında Açık Kaynak Modeli İş Fırsatları Türkiye'de Bilişim Sektörü LKD Hakkında Soru-Cevap Süre ~ 50 dk.

EkoPC Hakkında Kuruluş tarihi 2006 Merkez ofis İstanbul Kadıköy Kadıköy ve Bursa'da teknik servis merkezleri Çalışan sayısı 42 Faaliyet alanları; –İnternet proje danışmanlığı ve uygulaması –Satış (sanal mağazacılık ve proje satışı) –Servis ve Dış Kaynak (“Outsourcing”) Hizmetleri Fujitsu Computers iş ortağı ve yetkili servisi Sun Microsystems iş ortağı

Projelerimiz (1/2) EkoPC elektronik ticaret platformu –Sanal mağazacılık operasyonu [yenileniyor] [çok yakında!] –Müşteri projeleri eko724 servis yönetim uygulaması – Portaliwww.eko724.com –Mikrositeler

Projelerimiz (2/2) Internet Web sitesi projeleri –GNU/Linux platformu –Özgür uygulama geliştirme araçları –Kolay güncellenen, yazılım destekli uygulama platformu –Farklı sektörlere yönelik özel hizmetler (SEO çalışması vb.) –Kurumsal internet hizmetleri (kurumsal e-posta vb.)

GNU/Linux 1969 – K.Thompson, D.Ritchies: UNICS 1983 – Richard Stallman ve GNU Projesi: Özgür Yazılım 1984 – GNU C (GCC) 1987 – MINIX (A.S.Tannenbaum): Açık kaynaklı ilk işletim sistemi (özgür yazılım değil !) 1991 – Linux 0.01 (Linus B. Torvalds)

Türkiye'deki Durum 1993 – 1995 – Türkiye'de İnternet Konferansı 2001 – Linux Kullanıcıları Derneği 2001 – Gelecek Linux 2003 – Ulusal Dağıtım: Pardus (TÜBİTAK) –Pardus 2009 sürümü mevcut bekleniyor! –Masaüstü kullanıcısı için son derece rahat kurulum ve kullanım imkanı sunuyor –Donanım ve yazılım geliştiriciler tarafından desteklenmeli

Dünyada GNU/Linux Katlanarak artan yayılma hızı Birçok ülkede ulusal işletim sistemi çekirdeği Farklı derleme ! İnternet sunucularının % 50'den fazlası GNU/Linux ! Artan masaüstü ve dizüstü PC payı (~ % 2) Rekabeti tetikleyen işletim sistemi (Açık kaynaklı Sun Solaris 10...) Özgür Yazılımı tetikleyici (OpenOffice.org, Firefox, Thunderbird...)

Güçlü/Zayıf Alanlar Güçlü ve stabil işletim sistemi çekirdeği Sürekli ve düzenli geliştirme (kernel.org) Kritik noktayı aşmış kullanıcı topluluğu Açık kaynaklı olması Rakip ürünlerin yüksek penetrasyonu Masaüstü kullanıcısının alışkanlıkları Bazı yaygın uygulamaların eksikliği Kurumsal pazara yönelik destek hizmetlerinin yetersizliği...

Fırsatlar (1/2) *NIX platformu yeniden doğdu, kurumsal ilgi giderek büyüyor. Sistem Yöneticisi, Uygulama Geliştiricisi ve Veritabanı Yöneticisi gibi insan kaynağına gereksinim artıyor. GNU/Linux, açık kaynak modelinin de kazançlı olabileceğini gösterdi (RedHat Linux). GNU/Linux tabanlı özgür yazılım geliştirme araçları ile kolayca taşınabilen uygulamalar geliştirme olanağı var.

Fırsatlar (2/2) GNU/Linux'un farklı uygulama alanlarında kullanımı güçlü ve uygun maliyetli alternatiflerin geliştirilmesini sağlıyor (örn. GNU/Linux firewall) Lisans bedeli gerektirmeyen Gömülü (“embedded”) Linux cihazlarının geleceği parlak. Masaüstünde GNU/Linux'a geçişin hızlanması yeni iş alanları yaratmaya aday. Bilişim sektörünün GNU/Linux konusunda uzman açığı var.

Türkiye'de Bilişim Sektörü (1/2) Yetersiz sayıda sistem entegratörü (pazar açığı!) Dağınık ve düzensiz sektör temsili –TBV –Tübider –YASAD –Tübisad –Biyesam –Lokal dernekler Sektöre giriş serbestisi mevcut!

Türkiye'de Bilişim Sektörü (2/2) Açık kaynak iş modeline ve açık kaynak yazılımlara yabancılık (hem sektör hem yürütme gücü tarafında) –Tek istisna Pardus projesi. Bilişim devlerinin dominasyonu –İlk orta dereceli okullara yönelik ataklar –Fakültelerde “c...o” veya “m......t” sınıfları –Alternatiflerden haberdar olmayan kişi ve kuruluşlara uygulanan lisans baskıları

Linux Kullanıcıları Derneği Kuruluş Kasım 2001 Merkez: Ankara Başkan: Doruk Fişek Üye sayısı: ~1000 Hedef: Özgür Yazılım'ın yaygınlaşması hizmetihttp://liste.linux.org.tr

Kaynakça

Sorularınız için Teşekkürler... Bu sunumun bir kopyası için;