Dr. Ali Emre GEZGİN. Yenidoğanlarda hiponatremi ve hiperkalemi morbidite ve mortaliteye yol açan önemli elektrolit bozukluklarındandır ; acil tanı ve.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KRONİK BÖBREK HASTALIĞI TANI ve YAKLAŞIM
Advertisements

OLGU SUNUMU.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 28 Mart 2013.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
ASTIM AKUT ATAK TEDAViSi
İç salgı(endokrin) bezleri
Return Visits to the Emergency Department: The Patient Perspective Can Bilal AÜTF Acil Tıp AD.
AVRUPA BİRLİĞİ SİSTEMİNDE ENGELLİLER ve ÖZEL EĞİTİM
Klinikopatolojik Konferans Nefroloji Dr.Burcu BİLALOĞLU.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
HAZIRLAYAN AYŞE KAÇAR. Hastalılar kullanılan ilaçlar vb. nedenlerle vücut direncinin düşmesi sonucu fırsatçı mikroorganizmalar ağız içinde enfeksiyon.
ALLERJİ VAKA SUNUMU Dr Abdullah KARACA Y,Y 10 yaşında,kız Denizli.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA ASTIM RİSK FAKTÖRLERİ Dr.Mehmet Seyhan A Acta Pædiatrica , 1606–1610.
HEMOFİLLİ HASTALIĞI Hemofili hastalığı; Kandaki pıhtılaşmayı sağlayan faktörlerden faktör 8 (VIII) ve 9 (IX)’un hayat boyu eksik ve kanın pıhtılaşmasının.
VEREM NEDİR? NASIL BULAŞIR? KORUNMA YOLLARI NELERDİR? HAZIRLAYAN : FATMA SALDUZ.
Topiramat 1997 yılında ABD’de epilepsinin ek tedavisi için pazarlanmaya başlanmıştır.
9. MEZUNİYET ÖNCESİ TIP EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI TIP EĞİTİMİ ÖĞRENCİ KOMİSYONU DÖNEM 4 CEYLAN KİY 1.
Konu; İşyeri Etiği 1.SORU 98 2.SORU 99 3.SORU SORU 98 2.SORU 99 3.SORU 100.
Aile Hekimliği Uzmanlık Eğitiminde Alan Eğitiminin Yeri ve Önemi
Böbrek Hastalıklarında Biyokimyasal Değişiklikler
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
 LÖSEV, 24 Eylül 2000 tarihinde, lösemili çocuklara özel, modern tıbbın tüm olanaklarını bünyesinde barındıran 2000'li yılların.
GASTROENTEROLOJİ VE HEPATOLOJİ OLGU SUNUMU
KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞI (KOAH) EPİDEMİYOLOJİSİ
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
DİYABET NEDİR ? Vücudun kendisi için gerekli olan insülini yeteri kadar üretememesi veya var olan insülini gerektiği gibi kullanamaması sonucu ortaya çıkan.
GEBELİĞİ ETKİLEYEN HASTALIKLAR
ODUNPAZARI ATATÜRK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ.
PNÖMONİ.
0-1 YAŞ BÜYÜME VE GELİŞME ÖZELLİKLERİ Yrd. Doç. Dr. Aysel TOPAN
Gebelikte Adneksiyel Kitlede Saptanan Krukenberg Tümörü
Çocukluk Çağı Kanserleri Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
İkiz Meckel-Gruber sendromu: Olgu sunumu
Zehra ASLAN AYDOĞDU KTÜ Aile Hekimliği AD
Gebelikte Kullanılan Antibiyotikler Çocuklarda Otitis Media ve Ventilasyon Tüpü Riskini Arttırır Dr. Sencer Kaya KTÜ Aile Hekimliği AD 07/02/2017.
ANKARA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ACİL YARDIM VE KURTARMA HİZMETLERİ (112) AMBULANS EKİPLERİNDE ÇALIŞAN SAĞLIK PERSONELİNİN İŞ DOYUMLARININ VE ETKİLEYEN ETMENLERİN.
ACİL SERVİSTE ATEŞLİ HASTA
TÜRKİYE’DE ANNE ÖLÜMLERİNİN ANALİZİ
VEKTÖRLERLE BULAŞAN HASTALIKLAR VE KORUNMA YOLLARI Rahşan KOLUTEK
Obstrüktif uyku apne sendromu tanılı hastalarda; hematokrit değerleri, trombosit sayısı, ortalama trombosit hacmi ve hastalığın ağırlığı ile ilişkisi Zahide.
BAŞ AĞRISI BİLİNÇLİLİK PROJESİ
p=0,005 Odds Ratio (Kanser/Diğer) 9,456 (% 95 CI 2,795-31,991)
YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖRDÜNCÜ DÖNEM SIVI-ELEKTROLİT TEDAVİSİ DERSİNE AİT DERS SONU DEĞERLENDİRME.
Doğumsal Metabolizma Hastalıklarına Yaklaşım
ERGEN AİLE İLİŞKİLERİ.
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
YETİŞKİNLİK DÖNEMİ İlk Yetişkinlik Orta Yetişkinlik Yaş
Ektopik tubal koryokarsinom: Her ektopik gebelik benign midir?
MASTİTİSLERİN TEDAVİSİ
Tek-gen Hastalıkları.
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
HIV Pozitif Hastada Direnc Problemi Case 1
Çocuklarda Korozif Madde alımı
Trabzon Arş.Gör.Dr. Cuma Ali ZOBA.
KOBAY Araştırmalarda sadece kısa ve sert kıl yapısına sahip İngiliz kobay ırkı ve bu ırka ait Duncan-Hartley, 2 ve 13 soyları kullanılmaktadır. Duncan-Hartley.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
10. Sınıf alan-dal seçimi REHBERLİK SERVİSİ.
KOÜ Hastanesİ’nde Akılcı İlaç Kullanımı Bİlİncİ
ŞEKER HASTALIĞI.
Böbrek Hastalıklarında Anamnez ve Fizik Muyene
İstanbulUzman Mesleki Genitoüriner Sistem Hastalıkları İSTANBULUZMAN.
OLGU SUNUMU Dr. Güliz Evik Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi
SAMSUN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
İmmün Yetmezlikli Çocuklarda Otoimmün Sitopenide Rituximab Tedavisi
BÜYÜME VE GELİŞME DEĞERLENDİRİLMESİ Yrd. Doç. Dr. Aysel TOPAN
HIV ve Kardiyovasküler Risk Olgu Sunumu
VAKA SUNUMU Arş. Gör. Dr. Cuma Ali ZOBA KTÜ Tıp Fakültesi
Yenidoğanın ısı kontrolü TERMOREGÜLASYON
Özel Eğitime Gereksinimi Olan Öğrenciler ve ÖZEL EĞİTİM
Sunum transkripti:

Dr. Ali Emre GEZGİN

Yenidoğanlarda hiponatremi ve hiperkalemi morbidite ve mortaliteye yol açan önemli elektrolit bozukluklarındandır ; acil tanı ve tedavi gerektirmektedir. Makalemde; 10 günlük yenidoğan kız hastanın hayatı tehdit eden hiperkalemi, hiponatremi ve metabolik asidozuna sebep olan otozomal dominant kalıtımlı PHA Tip1 hastalığına yaklaşımı ve ayrıca bu şikayetlerle başvuran hastalarda PHA Tip1’inde akılda tutulması gerekliliğinden bahsediceğim.

PHA 1...? PHA 1- Hayatı tehdit eden aritmi ile görülebilir. PHA 1- KAH ile karışabilir. PHA 1- Zamanında ve uygun yaklaşımla tedavi edilmelidir.

Hiperkaleminin süt çocuklarında farklı sebepleri arasında hemoliz, böbrek hastalıkları ve hormonal bozukluklar yer almaktadır. Hormon bozukluklarından KAH en sık görülenidir. Nadir olarak PHA ‘nın eşlik ettiği adrenal yetmezlik durumları da vardır. Aldesteron distal tübüllere etki ederek sodyumun emilimini potasyumun atılımını gerçekleştirir.

OLGU: 10 günlük kız hasta, miad ve SVY ile komplikasyonsuz doğmuş. G2 P1(ilk gebelik ektopik gebelik nedeniyle abort ) doğum ağırlığı (8 Ib) normal, prenatal ve postnatal takiplerde özellik yok, 2-3 saatte bir dk anne sütü ile beslenen hasta birinci hafta kontrollerinde kilosunun geri kaldığı tespit edilmiştir. Beslenmesinin zayıf olduğu belirtilmiştir. Fizik muayenede virilizasyon ve anomal genital yapı tespit edilmedi. Beslenme önerisiyle eve gönderildi.

Hasta 3 gün sonra acil servise: solunum güçlüğü letarji ciddi kilo kaybı (7 Ib) biradikardi(63 at/dk) hipotansiyon (41/30) EKG’de sivri T dalgası, geniş QRS kompleksi ile geldi.

SOYGEÇMİŞ: Akrabalık yok Anne de özellik yok Kardeşi yok Baba tuzsuz beslendiği zamanlar dehidratasyon atakları yaşayan sağlıklı erişkin

Laboratuvar değerleri; K>9 mEq/dl hgb 17.2 Na 117 mEq/L Hct 49.5 NaHCO3 7 mEq/dl WBC BUN 61 mg/dl plt Kreatin 1.1 mg/dl nötrofil % 58 Amonyak 89 uq/dl(15-45 uq/dl) lenfosit %79 Laktat 11,1 mmol/L(0,5-5 mmol/L) band %7 Kan, idrar ve bos kültürleri normal Aldesteron 660 ng/ml( ng/dl) PRA 58 ng/ml/saat ( ng/ml/saat)

Steroid hormonları normal sınırlarda Düşük doz ACTH uyarı testi sonrası sabah bakılan kortizol 20 uq/dl (5-23) Renal USG normal, pelvik USG uterus normal, overler görüntülenemedi. Karyotip 46XX ter testi normal, EKO ve PA akciğer normal Laboratuvar değerleri;

Tedavi: Hastaya tedavide ampirik olarak vankomisin, sefotaksim başlandı. Hasta entübe edildi. Epinefrin, dopamin infizyonuna başlandı. İntravenöz,sodyum klorür, sodyum bikarbonat, kalsiyum, insülin-dekstroz, rektal kayekselat uygulanarak potasyum yüksekliği, volüm açığı tedavisi verilmiştir. Hasta tedavisinin beşinci gününde extübe edildi. Oral sodyum ve sodyum bikakarbonat rektal kayekselat tedavisine devam edildi. Yatışının 30. gününde oral sodyum klorür, sodyum bikarbonat ve kayakselat tedavisiyle taburcu edilmiştir.

Takip; Takiplerinde 12 aylıkken kilo alımında yetersizlik ve regürjitasyonları olması nedeniyle gastrostomi uygulanmıştır. Bir kez kusma ve hiperkalemi ile 2 kez de kulak enfeksiyonu ve üsye şikayetleri ile tedavi almıştır. 2 yaşında ki takiplerinde yaşıtlarıyla uyumlu gelişim göstermiştir.

Tartışma: PHA TİP 1 50 ‘den fazla genetik mutasyon tanımlanmıştır. OR ve OD kalıtımlı tipleri bulunmaktadır. Bunlar arasında en sık NR3C2, 4Q31,1-31,2, SCNN1A, 1B,1G görülmektedir. Klinik tablo olarak; asemptomatik bireylerden; kardiyovasküler problemler; böbrek, ter ve tükrük bezleri ve solunum yollarında fonksiyon bozukluğuna yol açan ciddi solunum ve cilt enfeksiyonları ile giden geniş bir klinik yelpazesi görülmektedir.

Tartışma: PHA TİP1 klinik veriler genetik mutasyon saptanmasa da tanı koymak için yeterlidir. Takibinde multidisipliner bir yaklaşım gerekmektedir ve iyi bir ekip (diyetisyen, sosyal çalışmacı, endokrin ve nörolog) ve aile uyumuyla takip edilmelidir. Ayırıcı tanısı KAH ile yapılmalıdır. Mutasyon ve fenotipik özelliklerde hala tanımsız kalan noktaların bulunması dolasıyla konu hakkında daha çok yayın gerekmektedir.

Son olarak... Hiponatremi, hiperkalemi, metabolik asidoz, aldesteron ve PRA yüksekliği ile gelen steroid hormonlarının normal, GFR normal olan hastalarda PHA TİP 1 akla gelmelidir.

Beni dinlediğiniz için teşekürler...