C-KONJUGASYON Genetik bakımdan seks ayrıcalığı gösteren iki bakteri hücresinin yan yana gelip aralarında oluşacak geçici bir hücre birleşmesi ile bakteriden.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Üreme Çeşitleri Zafer Zengin Özel Yamanlar Fen Lisesi Biyoloji Öğretmeni
Advertisements

CRYSTALİN® Yara Bakımında Yenilikçi Teknoloji
Mikro-organizmalar nelerdir?
DNA ve Genetİk Kod Sağlık Slaytları
SİNİR SİSTEMİ Herkes için Her şey.
Canlı hücrelerde gerçekleşen yapım ve yıkım tepkimelerinin tümüne metabolizma denir.
BAKTERİ VE ARKEA ALEMİ Konu süresi: 2 Ders saati.
Solunum Sistemi
GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ
SOLUNUM SİSTEMİ Solunum sistemi, kandaki karbondioksit gazının oksijen gazı ile yer değiştirmesini sağlayan sistemdir. Solunum Sistemi Solunum sisteminde.
HÜCRE BÖLÜNMESİ ve KALITIM
ANTİJENLER.
Gen Klonlama.
HÜCRE Bitki hücresi Hayvan hücresi Doku Organ Sistem Temel kısımları
MİKROORGANİZMALARIN SINIFLANDIRIMI
FEN VE TEKNOLOJİ 8.SINIF DNA VE GENETİK KOD.
HAZIRLAYAN MİNE HATİPOĞLU
GENETİK VE BİLGİ AKIŞI Hazırlayan: Ozan K. Bekmezci.
Uzayda Kapalı Yüzeyler
Biyoteknoloji ve Gen Mühendisliği
HÜCRE BÖLÜNSİ Hücre Döngüsü:
BAKTERİ GENETİĞİ. BAKTERİ GENETİĞİ Yaşamın temel maddeleri kabul edilen nükleik asitler (DNA=deoxyribonucleic acid, RNA=ribonucleic acid) dir. Çalışmalar.
DOWN SENDROMLU ÇOCUKLAR NASIL GELİŞİR ?
Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı
Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı
Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı
FEN VE TEKNOLOJİ 8.SINIF DNA VE GENETİK KOD.
BAĞ DOKUSU YAPISI VE FONKSİYONU Yrd. Doç. Dr. Mustafa BİLGİ
GENETİK ve ÇEVRESEL TEMELLER
ANA SORU: Bir genin kopyalanması (duplikasyonu) nasıl kansere neden olur?
Serdar SARICI VİRÜSLER Serdar SARICI
Neşe Akış Mikrobiyoloji ve Viroloji dersleri için ders kitabı: Murray ve ark. Tıbbi Mikrobiyoloji, 6.baskı, Çev: Başustaoğlu ve ark. Atlas Kitapevi, Ankara,
CANLILAR ALEMİ VE ÖZELLİKLERİ
Plazmitler Plazmitler kromozom dışı ekstra genetik materyallerdir. Hemen hemen tüm bakteri cinslerinde bulunmuşsa da bakteriler için mutlaka gerekli değildir.
Nükleik asitler Yard. Doç. Dr. Ahmet ÇIĞLI.
BAKTERİ VE VİRÜSLER F.CANAN TAŞERİMEZ MİMAR SİNAN ANADOLU LİSESİ.
Deneme 1. Deneme 2 Deneme 3.
Genetik Transfer.
MODERN GENETİK UYGULAMALARI. MODERN GENETİK UYGULAMALARI.
RESTRİKSİYON ENDONÜKLEAZLAR
PLASMİDLER Bir çok bakteri, kromozomlarından hariç, plasmid olarak adlandırılan küçük non-kromozomal DNA moleküllerine sahiptir. Plasmidler, genellikle.
Antijen tanıma ve tahribat kimyası
DNA VE GENETİK KOD.
Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı
Sepsisli Hastalarda prokalsitonin, C-Reaktif Protein, Lökosit, Mean Platelet Volüm Değerlerinin, Kan Kültüründe Üreyen Mikroorganizmalarla Karşılaştırılması.
Plazmitler Plazmitler kromozom dışı ekstra genetik materyallerdir. Hemen hemen tüm bakteri cinslerinde bulunmuşsa da bakteriler için mutlaka gerekli değildir.
Kalıtsal madde (kalıtsal molekül, genetik materyal)
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji
C-KONJUGASYON Genetik bakımdan seks ayrıcalığı gösteren iki bakteri hücresinin yan yana gelip aralarında oluşacak geçici bir hücre birleşmesi ile bakteriden.
Ekstraselüler DNA’nın (eDNA) Biyofilm Yapısındaki Rolü
BAKTERİYOFAJLAR.
1. DERS: DNA RNA GEN KROMOZOM GENETİK VE BİYOTEKNOLOJİ.
Eşeysiz Üreme
 Plazmidler bakterilerde bulunan, ekstra kromozomal, çift iplikli, dairesel DNA molekülleridirler.  Hücre içerisinde boyutları ve kopya sayıları çeşitlilik.
DNA ve GENETİK KOD. Kromozomların içerisinde DNA’lar yer alır. DNA’nın bölümleri ise, genleri oluşturur.
BAKTERİLERDE GENETİK MADDE AKTARILMASI
BAKTERİLERDE EKSTRAKROMOZAL GENETİK ELEMENTLER
KALITSAL MADDE PROF. DR. SERKAN YILMAZ.
Tek-gen Hastalıkları II
GENOMDA GEN Yakın akraba bakteri türlerinde genom dizilerinin çok benzer olduğunun belirlenmesi ile birlikte, bakteriyal genomlara bakış açımız kökten.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DNA ve GENETİK KOD. Kromozomların içerisinde DNA’lar yer alır. DNA’nın bölümleri ise, genleri oluşturur.
DNA 2 Hücrelerdeki yönetici molekül DNA’dır. Hücrelerdeki yönetici molekül DNA’dır. Bir canlıya ait tüm özellikler DNA’da saklanır. Bir canlıya ait tüm.
Prokaryot ve Ökaryot hücreler
Topun Oyunda veya Oyun Dışında Olması
BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ ve GÜNÜMÜZE YANSIMALARI
DENEME.
DENEME
Sunum transkripti:

C-KONJUGASYON Genetik bakımdan seks ayrıcalığı gösteren iki bakteri hücresinin yan yana gelip aralarında oluşacak geçici bir hücre birleşmesi ile bakteriden bakteriye genetik materyal aktarılması olayına konjugasyon adı verilir.

Lederberg ve Tatum’un Deneyi

Konjugasyon Yapabilen Bakteriler Genel olarak Gr(-) bakterilerde (Escherichia, Shigella, Salmonella, Proteus, Pseudomonas, Vibrio, Serratia, Klebsiella, Enterobacter, vb) görülmektedir. Gr(+) bakterilerde görülmemesinin nedeni hücre duvarının farklı olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir.

E. coli konjugasyonu sırasında, bir partner genetik donör (verici) ve diğeri genetik resipient (alıcı)’dir. Erkek bakteri, dış yüzeyi üzerinde seks pilusu denilen özel uzantılara sahiptir. Halbuki dişi hücreler dış yüzeylerinde bu pilusların bağlanması için reseptör bölgelere sahiptir.

Erkek bakteri F faktör (F+ = Fertilite Faktörü) denilen bir plazmit taşır ve bu plazit seks pilusunun oluşumu ve konjugasyon için gereken bileşenlere ait genlere sahiptir. Erkek ve dişi hücreler bir pilus vasıtası ile birleşerek iki hücrenin DNA geçişine olanak verecek şekilde hücrelerin direk temas kurmalarını sağlar. F+ hücreden F- hücreye plazmit geçer. Yeni hücrede F+ olur.

Bir bakteriden diğerine geçen DNA parçası (F faktörü = Plazmit) bakteri DNA sına entegre olabilir. Bu durumdaki bakteriye Hfr (High frequency recombination) hücre denir.

 

Hfr hücreden F faktörü tekrar ayrılabilir Hfr hücreden F faktörü tekrar ayrılabilir. Ancak ayrılırken bakteri genomundan da bir parça koparabilir. Bu durumdaki F+ hücre; F-prime faktör veya F-genot olarak adlandırılır. Bu hücrelere F’ (F-prime) hücreler adı verilir. Buradan da başka bir hücreye ait genetik bilgi yeni bir hücreye aktarılır.

Bir Hfr hücreden plazmit ayrılırken hücrenin genomununda bir kısmını tamamen koparabilir. Böyle bakterilerde genom eksikliği olduğu için bunlara birincil F-prime hücreler denir. Böyle bir hücreden F faktörü bir başka bakteriye geçtiğinde kısmi diploitlik oluşur. Yani hücrede fazlalık vardır. Bu hücrelere de ikincil F-prime hücreler denir.