ETİKETİK «Neyin doğru ya da yanlış olduğunu ortaya koyan davranışsal kurallar topluluğu ya da ilkeler topluluğudur.» «Herhangi bir eylemin kabul edilebilir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KİŞİSEL VE KURUMSAL GELİŞİM OLARAK
Advertisements

Zinde İSG Etiği DRUZ.
Kamu Yönetimi Etiği Personel Genel Müdürlüğü Ahmet DÜZGÜN
İSG ETİĞİ.
Etik ve Meslek Etikleri
MEDYA Medyayı Tanımak - Medya ve Meslek Ahlak İlkeleri -
KALİTE VE GÜVENCE POLİTİKA BELGEMİZ KALİTE VE GÜVENCE POLİTİKA BELGEMİZ İÇİNDEKİLER MİSYONUMUZ 2 VİZYONUMUZ 2 TEMEL DEĞERLERİMİZ 2  Dürüstlük 2  Tarafsızlık,
Uluslararası İş Etiği.
İŞ SAĞLIĞI HEMŞİRELİK UYGULAMALARINDA ETİK YAKLAŞIM
ÇIKIŞ ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ MEZUNİYET HEDEFLERİ.
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
Hacıali Aktaş Batur Alp Aydın Yunus Ayhan ETİK KODLAR.
Denetçinin Sorumluluğu
Tartışma Hastane (sağlık kurumları) yönetimi niçin ayrı bir yönetim disiplini olarak gelişmiştir ?
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
Hekim Hekim İlişkisi Sağlığın Temel İnsan hakları Evrensel Bildirgesi’nde bir hak olduğunu vurgulayarak sözlerime başlamak istiyorum. Her meslek grubu.
ETİK NEDİR?.
MESLEK YAŞAMI VE ETİK Kazanım: İş ve meslek yaşamında etik değerlerin önemini fark eder. 12. Sınıf 110 nolu kazanım etkinliği.
Yrd.Doç.Dr. Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
HEKİMLİK VE İNSAN HAKLARI
ETİK KODLARI RIDVAN SEZER NESİB GORAL.
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
AKREDİTASYON VE EĞİTİM STANDARTLARI NURCAY KURU EĞİTİM BİLİMLERİ.
Çalışma ve Etik.
Bülent Ecevit Üniversitesi
ETİK SÖZLEŞME.
MESLEK ETİĞİ Öğr. Gör. Alev UYSAL.
HASTA HAKLARI ;.
1 MESLEK ETIGI MESLEK İ ET İ K Ö ğ r. Grv. MEHMET AL İ ZENG İ N.
Bölümün Amacı Bu bölüm, kurumsal kültür ve etik değerler ile bunların örgütlerden nasıl etkilendiğine dair görüşleri incelemektedir.
Kamuda Memur Disiplini ve Ahlakı
BÖLÜM 4 İNSAN KATILIMCILARLA YAPILAN ARAŞTIRMALARHAYVANLARLA YAPILAN ARAŞTIRMALARDA ETİK KURALLARIBİLİMSEL ALDATMACAETİK UYGULAMALARININ İZLENMESİ.
İnsan, sadece insan olmasından dolayı doğuştan bazı hakları kazanarak dünyaya adımını atmaktadır. Hak kavramı evrensel bir kavramdır. Kısaca hak; ‘hukuk.
Etik Türleri.
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
BALAKGAZİ ORTAOKULU Psk. Dan. Eşref Bolukçu …::: E t i k E ğ i t i m i :::…
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
Amaç Öğrenme Hedefleri Katılımcıların; «İSG uygulamalarında etik kavramı ve uluslararası etik kuralları hakkında bilgi sahibi olmak.» Konunun Genel Amacı.
VII. Ünite SİYASET FELSEFESİ
AHMET YİĞİTALP. TARİHTE ETİK Çok eski çağlardan beri etik anlayışının olduğu bilinmektedir. 1.Dinler tarihi 2.Felsefe tarihi 3.Antropoloji 4.Arkeolojik.
İŞ VE İŞLETME AHLAKI.
Konu; İşyeri Etiği 1.SORU 98 2.SORU 99 3.SORU SORU 98 2.SORU 99 3.SORU 100.
20. KÖKENKÖKEN “Etik” terimi Yunanca ethos "töre" sözcüğünden türemiştir. Ancak tarihi süreç içerisinde töre sözcüğünden farklı anlamda kullanılmaya.
MUHASEBE MESLEĞİNDE NEDEN ETİK OLMALI? Muhasebe meslek mensupları açısından etik, moral ilkeler siteminin çalıştırılması, müşteriler, toplum ve diğer muhasebe.
Serbest Muhasebeciler, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Ve Yeminli Mali Müşavirlerin Mesleki Faaliyetlerinde Uyacakları Etik İlkeler Hakkında.
ETİK DEĞERLER Hazırlayan = MSTFBTM
KAMU HUKUKUNDA ÇOCUK HAKLARI ÇOCUĞUN ANAYASAL TEMEL HAKLARI
Eğitimciler İçin Mesleki Etik İlkeleri 2015/21 Nolu Genelge
ETİK Davranış ve karakterle ilgili olarak neyin doğru ve iyi olduğunu araştıran sistematik bir çalışmadır ve ’’Ne yapmalıyız?’’,’’Bunu niçin yapmalıyız?’’
Sağlık Meslek Etiği İlkeleri
HEMŞİRELİK NEDİR??? DOÇ. DR. SEVİM ÇELİK.
DEONTOLOJİ Eski Yunanca “deontos” “gereklilik, zorunluluk”
ATATÜRKÇÜLÜK ÜNİTESİ TEST SUNU
Bankacılıkta ETİK 2017 R. Hakan ÖZYILDIZ
Zinde Eğitim Kurumu İSG Etiği AHMET YİĞİTALP ZİNDE.
Sosyal Hizmet Etiği Doç.Dr. Elif Gökçearslan Çifci
Hemşirelikte Etik Prof. Dr. Ayten DEMİR A.Ü. Sağlık Bilimleri Fak.
Prof. Dr. Yasemin ışıktaç
İNSAN HAKLARI. İNSAN HAKLARI İnsan hakları nedir? İnsanlar arasında ırk, din, renk, yaş, cinsiyet ayırımı yapmadan sevgi, saygı, dostluk duygularını.
Zinde Eğitim Kurumu İSG Etiği AHMET YİĞİTALP ZİNDE.
MESLEK ETİK İLKELERİ.
ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ EĞİTİMİ
ÇALIŞMA HAYATINDA ETİK
ETİK KAVRAMI VE TÜRLERİ
ÇALIŞAN TEMSİLCİSİ SEÇİYORUZ!
Bankacılıkta ETİK 2018 R. Hakan ÖZYILDIZ
Test 1.
VII. Yasama yetkisi Yasama yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisinindir. Bu yetki devredilemez.
İnsan, sadece insan olmasından dolayı doğuştan bazı hakları kazanarak dünyaya adımını atmaktadır. Hak kavramı evrensel bir kavramdır. Kısaca hak; ‘hukuk.
Sunum transkripti:

ETİKETİK «Neyin doğru ya da yanlış olduğunu ortaya koyan davranışsal kurallar topluluğu ya da ilkeler topluluğudur.» «Herhangi bir eylemin kabul edilebilir bir biçimde gerçekleşmesini sağlayan temel kurallar ya da değişkenlerdir.» «Neyin doğru ya da yanlış olduğunu ortaya koyan davranışsal kurallar topluluğu ya da ilkeler topluluğudur.» «Herhangi bir eylemin kabul edilebilir bir biçimde gerçekleşmesini sağlayan temel kurallar ya da değişkenlerdir.» Tanım

ETİK – AHLAK İLİŞKİSİ Etik, insanların birbirleriyle ilişkilerinde yol gösterici davranış kurallarına dayalı bir sistemdir ve hukuka, düşünmeye ve felsefeye dayalı davranış ilkelerini içermektedir. Ahlakı ise, çoğu zaman dini inançlarımızın bir parçası olan kurallardan hareket etmekte, dini inançlara göre uyulması gereken kurallar bütününü kapsamaktadır. Etik ilkeleri evrensel ve herkes için geçerliliği olan bir özellik taşırken; ahlak göreceli, töresel ve toplumdan topluma değişen bir nitelik göstermektedir. Etik, insanların birbirleriyle ilişkilerinde yol gösterici davranış kurallarına dayalı bir sistemdir ve hukuka, düşünmeye ve felsefeye dayalı davranış ilkelerini içermektedir. Ahlakı ise, çoğu zaman dini inançlarımızın bir parçası olan kurallardan hareket etmekte, dini inançlara göre uyulması gereken kurallar bütününü kapsamaktadır. Etik ilkeleri evrensel ve herkes için geçerliliği olan bir özellik taşırken; ahlak göreceli, töresel ve toplumdan topluma değişen bir nitelik göstermektedir.

TIBBİ DEONTOLOJİ NİZANNAMESİ (1960) Ayrım yapmadan sağlığa ve özel yaşama saygılı olma, Hastanın sırrını saklama (mahremiyet ilkesi-yasal…), Kullanılan hasta bilgisinde hasta kimliğini koruma, Bilgilendirme ve uygulamalar için hasta onayı alma, Meslek bilgilerini kötü amaçlar için kullanmama, Mesleğini icra ederken baskı altında olmama, vicdani kanaatine göre hareket etme, Mesleki uygulamalarına ticari yön vermeme, haksız menfaat temin etmeme, Ayrım yapmadan sağlığa ve özel yaşama saygılı olma, Hastanın sırrını saklama (mahremiyet ilkesi-yasal…), Kullanılan hasta bilgisinde hasta kimliğini koruma, Bilgilendirme ve uygulamalar için hasta onayı alma, Meslek bilgilerini kötü amaçlar için kullanmama, Mesleğini icra ederken baskı altında olmama, vicdani kanaatine göre hareket etme, Mesleki uygulamalarına ticari yön vermeme, haksız menfaat temin etmeme,

TIBBİ DEONTOLOJİ NİZANNAMESİ (1960) Mesleki bilgilerini uygularken işverenden ve işçilerden mesleki anlamda bağımsız çalışma, Hizmet sunumunda güven, gizlilik ve eşitlik ilkelerine uyma, Testler ve tıbbi araştırmalar için hasta onayı alma, Tanıda bilimsel bilgi ve teknik yeterliliğe dayanma, Gerektiğinde uzman görüşüne başvurma, İşverenin, işçilerin, sendikaların ve yetkili diğer makamların desteğini ve işbirliğini isteme, Mesleki bilgilerini uygularken işverenden ve işçilerden mesleki anlamda bağımsız çalışma, Hizmet sunumunda güven, gizlilik ve eşitlik ilkelerine uyma, Testler ve tıbbi araştırmalar için hasta onayı alma, Tanıda bilimsel bilgi ve teknik yeterliliğe dayanma, Gerektiğinde uzman görüşüne başvurma, İşverenin, işçilerin, sendikaların ve yetkili diğer makamların desteğini ve işbirliğini isteme,

MÜHENDİSLİK ETİK KURALLARI Mühendisler yalnızca tarafsız ve gerçeğe uygun resmî raporlar yayınlamalıdır. Mühendisler mesleki görevlerini yerine getirirken en önde, toplumun sağlığını, refahını, can ve mal güvenliğini tutmalıdır, Mühendisler mesleki konularda işveren veya müşteri ayrımı yapmadan güvenilir vekil olarak davranmalı ve taraflar arasındaki çıkar çatışmalarının içine girmemelidir, Mühendisler işverenin ve işyerinin meslek sırlarını, ticari ve ekonomik durumlarını gizli tutmalıdır, Mühendisler yalnızca tarafsız ve gerçeğe uygun resmî raporlar yayınlamalıdır. Mühendisler mesleki görevlerini yerine getirirken en önde, toplumun sağlığını, refahını, can ve mal güvenliğini tutmalıdır, Mühendisler mesleki konularda işveren veya müşteri ayrımı yapmadan güvenilir vekil olarak davranmalı ve taraflar arasındaki çıkar çatışmalarının içine girmemelidir, Mühendisler işverenin ve işyerinin meslek sırlarını, ticari ve ekonomik durumlarını gizli tutmalıdır,

MÜHENDİSLİK ETİK KURALLARI Mesleki etkinliklerini sürdürürken, din, dil, ırk, inanç, cinsiyet, coğrafi ayırım farkı gözetmemeli, İşyerlerindeki sağlık ve güvenliği titizlikle ve ertelemeksizin korur ve geliştirirler. Yalnızca yeterli oldukları alanlarda mesleki hizmet üretmeyi hedef ve ilke olarak kabul ederler. Mesleki bilgilerini ve kültürlerini sürekli geliştirirler, Mesleki etkinliklerini, tüm meslektaşlarının güvenini kazanacak bir biçimde ve mesleğin saygınlığına azami özen göstererek sürdürürler. Mesleki etkinliklerini sürdürürken, din, dil, ırk, inanç, cinsiyet, coğrafi ayırım farkı gözetmemeli, İşyerlerindeki sağlık ve güvenliği titizlikle ve ertelemeksizin korur ve geliştirirler. Yalnızca yeterli oldukları alanlarda mesleki hizmet üretmeyi hedef ve ilke olarak kabul ederler. Mesleki bilgilerini ve kültürlerini sürekli geliştirirler, Mesleki etkinliklerini, tüm meslektaşlarının güvenini kazanacak bir biçimde ve mesleğin saygınlığına azami özen göstererek sürdürürler.