İV. DESTEK TEDAVi KULLANIMI: “ Pratik ipuçları ile” Hemşire pratiği: YATAKBAŞI İV. DESTEK TEDAVi KULLANIMI: Vazoaktif ilaçlar “ Pratik ipuçları ile” Prof.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BEBEK RESUSİTASYONU Doç. Dr. Ömer ERDEVE
Advertisements

AKUT BÖBREK YETMEZLİĞİNDE DİYALİZ-DIŞINDAKİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ
HİPERTANSİF HASTAYA YAKLAŞIM
YOĞUN BAKIMDA AKUT KALP YETMEZLİĞİNE YAKLAŞIM
METOKLOPRAMİD KULLANIMINA BAĞLI GELİŞEN AKUT DİSTONİ: İKİ OLGU SUNUMU
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
ANESTEZİDE MONİTÖRİZASYON
Prof.Dr. Filiz ÖZERKAN ÇAKAN EÜTF Kardiyoloji AD İZMİR
AKUT KORONER SENDROMLARDA AKUT TEDAVİ STRATEJİLERİ:
2012’DE AKUT STEMİ’DE AKUT REPERFÜZYON STRATEJİLERİ
GATF Anesteziyoloji ve Reanimasyon A.D.
Yoğun Bakımda Sıvı, Elektrolit, Asit-Baz
ŞOKTA İNOTROPİK DESTEK
Primer Hipertansiyon Tanım, Yaklaşım ve Tedavi
Travmalı hasatalara yaklaşım
KAN TRANSFÜZYONLARI VE KOMPLİKASYONLARI
Sepsiste Tedavi.
ŞOK VE KARDİYAK ARREST TEDAVİSİ
YOĞUN “Kardiyoloji” “KRİTİK BAKIM KRİZİ”. Prof Dr. Rasim Enar
Mekanİk VentİlaSYON ŞEKİLLERİ ve ekspİrasyon SONU pozİtİf BasInç
RİTİM BOZUKLUKLARI.
Acil Kardiyak Bakıda Kullanılan İlaçlar
Nevin Uysal, MD, MSc VKV Amerikan Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü
Prof. Dr. M. Erdal GÜZELDEMİR Gülhane Askeri Tıp Fakültesi
ŞOK VE KARDİYAK ARREST TEDAVİSİ
Toplum kökenli pnömoni
KARDİYOLOJİ’DE YOĞUN BAKIM: Prof Dr
Dolaşım Sistemi Hastalıkları Patolojisi
Klinik soru oluşturma Dr. Güzel Dişcigil.
DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ MEGALOBLASTİK ANEMİ REÇETE YAZIM İLKELERİ ve REÇETE ÖRNEKLERİ Dr. Ayhan DÖNMEZ.
KORONER CERRAHİSİNDE ANESTEZİ
Gebelik ve Kalp Hastalıkları
Farmakodinami.
BÖLÜM 3 Kalp Hastalıkları
GELİŞEBİLECEK ARİTMİLERDE OLASI SORUNLAR VE TEDAVİSİ
İLAÇ UYGULAMASIYLA İLGİLİ TEMEL KURALLAR
FİZYOTERAPİDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
1.Ulusal Çocuk Acil ve Ambulatuar Pediatri Kongresi 2010-Kuşadası Çocuklarda Nörolojik Belirtilerden Tanıya Gidiş KAS GÜÇSÜZLÜĞÜ Prof.Dr.Burak Tatlı İ.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 1 Aralık 2015 Salı Yandal Ar. Gör. Uzm.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Yenidoğan Resüsitasyonları Değişikler
Pediatrik Disritmiler
GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ
DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ
PEDİATRİK KARDİYOPULMONER BYPASS DA MONİTÖRİZASYON
Yrd.Doç.Dr.Ali Bestami Kepekçi
KALP YETMEZLİĞİ Dr. Osman Gürsoy ÜNAL.
Astımda özel durumlar fatih türkmensoy. astım ve gebelik 1/3, 1/3, 1/3 İlaç alamalıyım ? Bebeğe bir zararı olur mu ?
KONJESYONLU KRONİK KALP YETERSİZLİĞİ “ YAKLAŞIMIN BİREYSEL FELSEFESİNİ OLUŞTURMAK” İç Hastalıkları asistanları için Kalp yetersizliği Konferansları (I):
İç Hastalıkları asistanları için Kalp yetersizliği konferansları(I): AKUT DEKOMPANSE KALP YETERSİZLİĞİNDE YATAKBAŞI YAKLAŞIM VE TEDAVİ: Prof Dr Rasim Enar.
BRADİDİSRİTMİLER Dr. M. Murat Özgenç.
Hastane İ çi Kardiyak Arrestler Dr Salahi ENG İ N Prof Dr Oktay ERAY.
ŞOK BULGULARI OLAN ÇOCUĞA YAKLAŞIM
HİPERTANSİF HASTAYA YAKLAŞIM
KLİNİK NÜKLEER TIP UYGULAMALARI
Marmara Üniversitesi Hastanesi Hipertansiyon ve Ateroskleroz Ünitesi
Faktör EKSİKLİKLERİNE BAĞLI KANAMALAR
İLERİ YAŞAM DESTEĞİ BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ
ERİŞKİN İLERİ YAŞAM DESTEĞİ
KALP DIŞI GÖĞÜS AĞRISI (GASTROİNTESTİNAL NEDENLER)
HASTA HAREKET KISITLAMASI
Balneoterapi uygulama
İkinci trimester başlangıçlı preeklampside tedavi yaklaşımları
Zor Hastaya Yaklaşım Dr. Hasan KAYABAŞI Dr. Hasan KAYABAŞISBÜ Haydarpaşa Numune Hastanesi Haydarpaşa Numune Hastanesi.
DİYABETES MELLİTUS ve BESLENME
FİZYOTERAPİDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
açık kalp cerrahisinde kan koruma stratejileri
Sunum transkripti:

İV. DESTEK TEDAVi KULLANIMI: “ Pratik ipuçları ile” Hemşire pratiği: YATAKBAŞI İV. DESTEK TEDAVi KULLANIMI: Vazoaktif ilaçlar “ Pratik ipuçları ile” Prof Dr. Rasim ENAR İÜ.CTF- Kardiyoloji ABD.

Tanımı ve İV Destek ve Vazoaktif Ajanlar : Tanım: Bozulmuş dolaşım hemodinamiğinin düzeltilmesine katkısı olan ve İV kullanılan ajanlardır. A. Bozulmuş hemodinamiğin klinik ipuçları: 1. SKB< 90 mmHg ve vital organ disfonksiyonu. 2. İnatcı aritmilerTaşikaritmi ( sinüs taşikardisi dahi) 3. Sistemik hipoperfüzyon ve/veya konjesyonun klinik bulgu ve semptomları ile objektif kanıtları. B. ÖNEMİ: Hemodinami - Mortalite:  Hem- normal: Hxt: %2- 8. ….-1.yıl: 2-4.  Hem- bozulmuş: Hxt:%15- 45……. -1 yıl: %8-20. C. Farmakolojik ajanlar %0.9 NS(%0.9), ve İV besinler. Dopamin, Dobutamin Levosimendan Adrenalin, Noradrenalin. Nitrogliserin, nitroprussid İV Furosemid.

Vazoaktiflerin diğer İV tedavilerden ayırt edici özellikleri (ABC’si): Ön-ilaç değillerdir, direk aktif ilaç: Hızlı etki, kısa yarılanma ömür, sürekli infüzyon. A- Direk olarak damar sisteminde etkilidirler. B- Sadece devamlı infüzyon şeklinde ve vital fonksiyonların yakın klinik monitorizasyonu ile uygulanmalıdır. C- Çoğunlukla Primer tedavi değillerdir: Esas tedaviye “köprü” veya destektirlerdir.

Faydalı hemodinamik etkileri sistemik dolaşımın optimize edilmiş aağıdaki şimik ve hemodinamik arametrelerine bağlıdır: 1) «Etkin dolaşım volumu» = SKB, PH, PaO 2, Hb/hct oranı, 2) serum Na + konsantrasyonu + dolaşan intravasküler volum. 3) Sistemik dolaşım zamanı

Vazoaktif İlaç uygulamasında Pratik Özellikler: 1)Sadece İV bolus ve/veya devamlı infüzyon şeklinde uygulanırlar. 2)Doz 2)Doz bireysel olup,vucut ağırlığı ve klinik cevaba göre ayarlanır. 3)Farmakolojik olarak direk aktif ilaçlardır. 4)Uygulamada 4)Uygulamada Büyük periferik venlerler (antekubital femoral gibi) CVP’ye tercih edilebilir ?. 5)İnfüzyon 5)İnfüzyon %5 DX yenine NS ile hazırlanmalı ve ağır konjesyonda konsantre, hipo- ve normovolemik hastalarda serbest hazırlanır. ara verilmemelidir 6)İnfüzyona başladıktan sonra dakikadan fazla ara verilmemelidir; non-tıpsal sebeplerden infüzyonun geçici durdurulması mutlak gerekiyorsa vazopressörlerin (DP, EP, NE) kesilmesi en son düşünülmelidir. 7)Durdurulduktan sonra başlandığında kaldığı yerden sürdürülmeli ve ilk saatte 10 dakika ara ile kontrol edilip hedef hermodinamik değerlere dozu katlanarak titre edilmelidir. 8)İnfüzyon setinden 8)İnfüzyon setinden başka bir ilaç (NS, bikarbonat, başka bir vazoaktif dahi) verilmemelidir. 9)İnfüzyon giden ekstremitenin 9)İnfüzyon giden ekstremitenin gövde ile birleşltiği eklem geniş açı ile ve abdüksiyonda tutulmalı ve sıkştırılmadığından emin olunmalı, ve konumu orta koltuk altı çizgisi hizasında veya üzerinde olmalıdır. 10)Tercihan hasta tam olarak sırtüstü ve toraksı +45 derece yüksek pozisyonda yatırılmalıdır.

Uygulamada dikkat edilmesi gereken Uyarı ve prensipler: 1) 1) Önceden yerletirilmi CVP’den Yüksek konsantrasyonda vazopressör ve kronotrop etkili vazoaktif ilaçlar bolus olarak verilindiğinde sağ ventrikül hızla miyokardiyumunda toksik yüksek dozlara çıkabilirve aritm iskemi ve hatta standstill ve kardiyak arrest gelişebilir. Kronik sağ kalp boşlukları dilate hastalarda dikkat edilmelidir. 2) başlangıç dozu 2) İnfüzyonun başlangıç dozu vucut ağırlığına göre (micg/kg/dk olarak) olarak bireysel tayin edilmeli ve hastanın verdiği hemodinamik cevaba göre balangıçta dakika aralarla ayarlanmalıdır. 3) 3) Periferik cevabın klinik bulguları: İnfüzyon öncesi başladıktan sonrası: 1) SKB, KH, 2) Periferde Cildin ısısı ve nemi Dilin kuruluğu ve parmak ucunun muayenesi ( pulpasının kompresyonu, ıdısı, rengi..) 3) İnfüzyon başladıktan 2 saat İdrar çıkışı. 4) Blinç durumu, solunum ritmi.