Gıda ve Tarım da buna uymalı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TARLADAN SOFRAYA DEĞER ZİNCİRİ
Advertisements

KOLAYLAR Taze Meyve-Sebze Dünyası
Gıda Güvencesi ve Beslenme için Sürdürülebilir Gıda Sistemleri
ORGANİK TARIM.
Geri Dönüşüm Nedir?.
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI
PLASTİKLER VE ÇÖZÜM YOLU
ULAŞIM VE EKOLOJİ.
KÜRESEL ISINMA Dünya atmosferi çeşitli gazlardan oluşur. Ayrıca küçük miktarlarda bazı asal gazlar bulunmaktadır. Güneşten gelen ışınlar (ısı ışınları/kısa.
EKO- OKULLAR.
Treibhauseffekt Handan Anapa Januar 2013
T.C. ORMAN GENEL MÜDÜRLÜ Ğ Ü E Ğİ T İ M DA İ RES İ BAŞKANLI Ğ I “ULUSLARARASI VE BÖLGESEL KURULUŞLARLA İ L İ ŞK İ LER Eylül-Ekim 2010” Gülşen DURSUN Bilgisayar.
Abdurrahman OLGUN Gökalp KILINÇ.
MADDE DÖNGÜLERİ.
Çevre Koruma Haftası 5-11 Haziran.
SÜRDÜRÜLEBİLİR HAVZA YÖNETİMİ
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
İstanbul-25 Nisan 2008 “Hayata Artı” GENÇLİK PROGRAMI.
GREEN MARKETING KONFERANSI
Küresel Isınma Ve Nedenleri
BİYOKÜTLE.
KURGU KUŞAĞI PLASTİK POŞET.
TARIM-ÇEVRE İLİŞKİLERİ Prof. Dr. Murat ALTIN
AÇLIK SORUNU Elif AVCI.
MADDE DÖNGÜLERİ.
Türkiye’nin Küresel Çevre Fonu(GEF)’na Yaklaşımları ve Beklentileri
İNSAN VE ÇEVRE Hazırlayan: FATİH BAYTOZ
KURGU KUŞAĞI DÜŞÜNELİM ÇÖZELİM HAYALLERİM ÇİZGİDE SAKLI
BİZİM OLDUĞU HALDE BİZİM OLMAYAN ŞEY NEDİR?
GERİ KAZANIM NEDEN GEREKLİDİR
BİLİŞİM TEKNOLOJİ DERSİ
DÜNYANIN BA Ş I BELADA. KÜRESEL ISINMA DddddddSera Sera gazlarının atmosferde birikmesi ile yeryüzü ve yeryüzüne yakın atmosfer tabakalarında tabakalarında.
DÜNYA SU GÜNÜ 22 MART 2015.
İnsan ve Çevre Kirlenme Çeşitleri Çevre Kirliliği ve Sağlığımız
FEN ve TEKNOLOJİ / MADDE DÖNGÜLERİ
ÇEVRE TAVSİYELERİ CAÇEKOTAD.
Beslenme nedir ? İnsanının yaşına, cinsiyetine, çalışma ve özel durumuna göre ihtiyacı olan enerji ve besin öğelerinin her birinden yeterli miktarlarda.
DÜNYA NEREYE GİDİYOR. ORMANLAR YANIYOR!.... BUZULLAR ERİYOR!.... BUZULLAR ERİYOR!....
“PROJECT RED KAMPANYASI IŞIĞINDA KÜRESEL FON ÖRNEĞİ”
AŞIRI TÜKETİM Tüketim Nedir ?? Aşırı Tüketim Kültürünün Oluşumu
TOPRAK KİRLİLİĞİ CANSU ILGIN 5/H 1330.
Dünya Gıda Günü Alaysa Ambolodto 12 Filipinlar
HAYATIMIZI GÜZELLEŞTİREN NE ÇOK ŞEY VAR
Çevremiz neden kirlenir?
ANDROİD TABANLI MOBİL UYGULAMA İLE ARAÇ KARBON SALINIM HESABI İsmet Faruk YAKA* Abdülkadir KOÇER** Afşin GÜNGÖR* *Akdeniz Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi,
Sürdürülebilirlik hala mümkün mü?
Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA). AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu IV.
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
DE KATILIMINIZI BEKLİYORUZ, BİZİ İZLEYİN.
İNSAN FALİYETLERİNİN EKOSİSTEMLERİN SÜRDÜREBİLİRLİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ
YÖNDER OKULLARI İZMİR HAZIRLIK SINIFI.
SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR EKONOMİ İÇİN YENİLİKLER WORLDWATCH ENSTİTÜSÜ YAYINI TEMA YAYIN NO:54 BÖLÜM:2 İLERLEME İÇİN YENİ BİR TEMEL ÖZETLEYEN : ALAETTİN HACIMÜEZZİN.
Küresel Ticaretin Üç Elemanı
1 NİSAN 2015 SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA GÜNLERİNİN 92. GÜNÜ YOKSULLUĞA SON DİYORUZ. DÜNYA DAHA GÜZEL YARINLAR İÇİN ETKİNLİKLERİNİZİ BEKLİYORLAR 14 SENE 9.
GUYANA 1969 yıında Dünya kız izci teşkilatını üyesi olan Guyana!’nın halen 9819 izcisi var. Teşkilatın ilk kuruluşu ise 1922 yılıdır.
MARMARA ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK MERKEZİ Öğrenci Kulüpleri 1.Çalıştayı Prof.Dr. Refika BAKOĞLU Uluslararası Sürdürülebilirlik Uygulama.
EKOLOJİK (= ORGANİK) TARIM TANIMI, İLKELERİ
Kırsal Alanları Kentlerden Ayıran Farklılıklar Prof. Dr
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
SAĞLIKLI YAŞAM ve SAĞLIKLI BESLENME…
MADDE DÖNGÜLERİ Canlı yaşamının devamı için su, oksijen karbon, azot ve fosfor gibi temel maddeler gereklidir.
KÜRESEL ISINMA. İÇİNDEKİLER: Küresel ısınma nedir? Sera etkisi nedir? Sera etkisinin zararları Küresel ısınmanın nedenleri Küresel ısınmanın beklenen.
ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ.
İYİ TARIM UYGULAMALARI NEDİR?  İnsan sağlığına zararlı maddelerin, fiziksel kalıntılar barındırmayan,çevreyi olumsuz şekilde etkilemeyen, doğal.
İklim Değişikliğinin Tarıma Etkileri/ MERSİN
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
Değerlendirilebilir atıkların çeşitli fiziksel veya kimyasal işlemlerle ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesine geri.
ve Küresel İklim Değişimi
2 NİSAN 2015 SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA GÜNLERİNİN 93. GÜNÜ
Sunum transkripti:

Gıda ve Tarım da buna uymalı İklim değişiyor. Gıda ve Tarım da buna uymalı Tarım’ı iklim değişimine uydurarak açlık oranı sıfır olan kuşaklar yaratmalıyız

Gıda ve Tarım da buna uymalı İklim değişiyor. Gıda ve Tarım da buna uymalı BU NE DEMEK OLUYOR İ1 Iklim değişimi Gıda Ve Tarım,. 2050 yılında dünya 10 milyar olacak . Bu toplumun doyurulması tarım sistemlerinde ikilim değişimini karşılayacak şekilde değişimine bağlıdır 2. İklim değişimine ayak uydurmak demek her bireyin refah seviyesinin devamını sağlamak en fakire odaklanarak onları iklim değişiminin doğal afetlerin etkilerinden koruyabilmektir. 3. Açlığı sıfırlamak . Dünyada her 9 kişiden birisi aç yatıyor. 800 milyon insan bu durumda . Milyonlar 60 gram pirinçle besleniyor. Yoksulluğun sorumluluğunun herkese ait olduğuna inanarak 2030 yıllarına a doğru yürümeliyiz

Değişim için 7 Alan Ormanlar Tarim Hayvan yönetimi Gıda Ziyani Doğal kaynaklar Balıkçılık alanları Gıda sistemler

ORMANLAR Karbon dengesini sürdürmeliyiz.

TARIM İklim değişimi bazı bölgelerde tarımı zorluyor. Yoksulların çoğu tarımla uğraşanlar. Tarım bu değişimler içinde sürdürülebilirliğini devam ettirmelidir.

Hayvansal üretimin iyi yönetilmesi Bu alanda önmli nokta tarım sırasında yapılan üretimin ortaya çıkarttığı sera gazlarının azaltılması için gayretler gerekmektedir. Et yerine bakliyat tüketiminin arttırılması önemli bir çözüm olarak görülmektedir

Gıda üretimi Sera gazlarının önemli bir bölümünü oluşturmaktadır Gıda üretimi Sera gazlarının önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Bunun yanında Dünyda üretilen gıdanın içte biri ziyan edilmekte ve toprağa gömülmektedirAmerika ve Avrupanon standart dışı olarak kullanıolmayan ürün afrikanın üğretiminden dazladır. En azından ekmek zişenımızı düğüşünün ve ülkemizde yapılmış kampanyaları izleyin

DOĞAL KAYNAKLAR Şu anda doğal kaynakları süratle tüketiyoruz. Bu gıda üretimi için gerekli olanı aşıyor. Sınırlı olan bu kaynaklar Gelecek kuşaklar içinde gerekli Ekosistemleri de etkiliyor. Ormanlar yok oluyor. Tarım alanları elden çıkıyor. Kirlenen toprak ve su Bu kaynakların kötü kullanımı Ekosistemler için büyük bir tehlike. Bu hem açlık tehlikesini getirirken iklim değişimini de körüklüyor

BALIKÇILIK ALANLARI İnsan nüfusunun önemli bir bölümü bu ürünlere bağımlı. Son Uluslararsı denizler gününün sloganı sapğlıklı denizler Sağlıklı Dünya idi. Denizler karbon depolamasında önekli bir yer. Deniz seviyelerinin yükselmesi kirlenme aşırı balık avı bu sağlığı bozuyor. Balık azalıyor. Bu konuda odaklanma gelecekteki kuşakların bu kaynakla beslenmesini sürdürecektir.

GIDA SİSTEMİ 2030 yılında insanlığın doyabilmesi üretilen gıdanın tam besleyici tüketime girmesi için yapılacak çalışmalara başlıdır. Bu n3e demek Gıda sistemi ne demek . Bu yemek tabağımıza gelene kadar hiç ziyan olmaması tarladan dağıtıma pazarlara ulaşmasına evimize gelmesine kadar olan bu zincirin veriminin arttırılması gereklidir. Bu zincirdeki tüm halkalar verimli olmalı kopmamalıdır. Hedef hiç kimsenin aç kalmamasıdır. Bu bizlerin dikkatli alış verişine gıda seçimine de bağlıdır.

Dünyanın doğal kaynaklarını koruyalım Suyu ziyan etmeyelim. Okyanusların sıhhatini koruyalım Enerji verimliliğini yükseltelim organik ürünleri seçelim Toprak ve suyu kirletmeyelim Yenilenebilir enerjiye önem verelim

GIDA ZİYANINI AZALTALIM AYAK İZİMİZ KÜÇÜLSÜN Ne gerekiyorsa o kadar alalım Sebzeleri şekli bozuk diye ziyan etmeyelim Etiketlere reklama aldanmayalım. Plastik kullanımını azaltalım Geri kazanımın üzerinde duralım gıda maddelerini iyi saklayalım Artan yemeği ziyan etmeyelim gıda attıklarının çöp depolarına değil bahçemizdeki kompost kutusuna gitmesini düşünelim

YANDAKŞ RESİMLER SİZE İKİ SONUÇ ÖNERİYOR SEÇİM SİZİN Bunun için eğitiminiz de tema okullarında sivil toplum örgütlerinin çevre eğitimlerinde yaz kamplarında kazandığınız farkındalığı davranışlara çevirmek gerekiyor. BM Gıda ve tarım örgütü bunun için ne yapacaksınız diyor ve seçeceğiniz 4 konuyu sizlerden bekliyor. 16 Ekime kadar sadece düşünmeyin. Yapmaya başlayın. Yaptıklarınızı da o gün sergileyin

ULUSLARARASI BİRLEŞMİŞ MİLLETLER BAŞAR SERTİFİKASINI ALIN BUNUN İÇİN Yukarıdaki eğitimlerde öğrendiklerinizin yanında Gıda ve Tarım örgütünün çatısı altında yapılan Gençlik ve Birleşmiş Milletler Küresel programının enformel çevre eğitimi programları Toprak, Orman Su, İklim değişimi, Denizler, Gıda güvenliği, Açlığı yok etmek , Biyolojik çeşitlilik alanlarında Binden fazla oyun araştırma tanıtım bilgi etkinlikleri ile sizlere sunuluyor. Her kitaptan 5-10, 11-15 ve 16 yaş üstü yaş grupları için çalışmalar veriliyor. Bunlardan ister Dünya Gıda günü ile ilgili bir tanesini yapın, isterseniz bir kitaptan 5 tanesini yapıp mini ödülümüzü alın. İsterseniz 10 çalışmayı tamamlayıp ULUSLARARASI BİRLEŞMİŞ MİLLETLER BAŞAR SERTİFİKASINI ALIN Not : Halen bu kitaplar yabancı dillerde internetten indirilebilir Türkçeleri için Orman Biyolojik çeşitlilik Su Denizler Toprak Açlığı yok etmek için yeterli çeviri ve destekleyici poster mevcuttur. Bunları bir yetişkin gözetiminde yaz kamplarında gezilerinizde yaz okullarınızda kullanabilirsiniz .