BAŞLA. Soru : f(x)=x 2 -2x fonksiyonunun artan veya azalan olduğu aralıkları bulunuz? Fonksiyonunun, artan veya azalan olduğu aralıkları bulabilmek.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Türevin Geometrik Yorumu Kim korkar matematikten?
Advertisements

DERS : KONU : DERS ÖĞ.: MATEMATİK SÜREKLİLİK.
TÜREV UYGULAMALARI.
İçindekiler: Marjinal Hâsılat Fonksiyonunun Ortalama Hâsılat Fonksiyonundan Elde Edilmesi 2. Marjinal Maliyet ve Ortalama Maliyet Fonksiyonları Arasındaki.
TBF - Genel Matematik I DERS – 8 : Grafik Çizimi
FONKSİYONLARIN GRAFİKLERİ
KISMİ TÜREVİN GEOMETRİK YORUMU
Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Müh. Bölümü
Kim korkar matematikten?
TÜREV İ:K (2008). GİRİŞ: Türevin ne olduğunu anlatmaya başlamadan önce limit kavramını tekrar masaya yatıralım. TANIM: (İ:K ) y=f(x) A kümesinde tanımlı.
FONKSİYONLAR.
Sayısal Analiz Sayısal Türev
İNTEGRAL.
İÇİNDEKİLER: TÜREV KAVRAMI TÜREV ALMA KURALLARI FONKSİYON TÜREVLERİ TÜREV UYGULAMALARI.
Tanım: Bir x 0  A = [a,b] alalım. f : A  R ye veya f : A -{x 0 }  R ye bir Fonksiyon olsun Terimleri A - {x 0 } Cümlesine ait ve x 0 ’a yakınsayan.
Türev Tanım:f:[a,b] R bir fonksiyon ve x0Є(a,b) olsun. Lim limitine (varsa) f fonksiyonunun x0 noktasına türevi denir.
MATEMATİK DÖNEM ÖDEVİ KONU:TÜREV.
Prof. Dr. Ahmet Arıkan Gazi Ü niversitesi Gazi Eğitim Fakültesi OFMAE Bölümü Matematik Eğitimi Anabilim Dalı.
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
Dinamik sistemin kararlılığını incelemenin kolay bir yolu var mı? niye böyle bir soru sorduk? Teorem 1: (ayrık zaman sisteminin sabit noktasının kararlılığı.
1.Yüklem: Cümlede yapılan işi, oluşu ya da eylemi bildiren kelimeye yüklem denir. Yüklem cümlenin temel öğelerinden biridir. Genellikle cümlenin sonunda.
İLERİ GERİ Sayfa:2 GERİ Tanım: Bir x 0  A = [a,b] alalım. f : A  R ye veya f : A -{x 0 }  R ye bir Fonksiyon olsun Terimleri A - {x 0 } Cümlesine.
Verilen eğitim kümesi için, ortalama karesel hata ‘yı öğrenme performansının ölçütü olarak al ve bu amaç ölçütünü enazlayan parametreleri belirle. EK BİLGİ.
Bir örnek : Sarkaç. Gradyen Sistemler E(x)’in zamana göre türevi çözümler boyunca Gradyen sistemlere ilişkin özellikler Teorem 6: (Hirsh-Smale-Devaney,
- BASİT MAKİNELER -  .
UCK 474 UÇAK MOTOR TASARIMI Yrd.Doç.Dr. Onur Tunçer İstanbul Teknik Üniversitesi KISITLARIN İNCELENMESİ.
Hopfield Ağı Ayrık zamanSürekli zaman Denge noktasının kararlılığı Lyapunov Anlamında kararlılık Lineer olmayan sistemin kararlılığı Tam Kararlılık Dinamik.
MATEMATİK DÖNEM ÖDEVİ.
UCK 421 TEPKİ İLE TAHRİK Yrd.Doç.Dr. Onur Tunçer İstanbul Teknik Üniversitesi İTKİ SİSTEMİ İLE HAVA TAŞITININ EŞLEŞTİRİLMESİ.
2014 ORTA ÖĞRETİME YERLEŞTİRME SİSTEMİ – 2015 E ğ itim- ö ğ retim yılında altı temel ders için 8. sınıfta ö ğ retmen tarafından dönemsel olarak.
Bölüm 6 Yapısal Analiz 4/28/2017 Chapter 6.
ÖZEL TANIMLI FONKSİYONLAR
A ve B boş olmayan iki küme olsun
f:(a,b)==>R fonksiyonu i)  x 1,x 2  (a,b) ve x 1  x 2 içi f(x 1 )  f(x 2 ) ise f fonksiyonu (a,b) aralığında artandır. y a x 1 ==>x 2 b.
ÇOK BOYUTLU SİNYAL İŞLEME
B)Diziler yardımıyla limit C)Epsilon tekniği ile limit D)Özel tanımlı fonksiyonların limitleri A)Sağdan ve Soldan Limt A)süreklilik şartları Alıştır-
Ölçme Değerlendirmede İstatistiksel İşlemler
MATEMATİK DÖNEM ÖDEVİ TÜREV.
İÇİNDEKİLER NEGATİF ÜS ÜSSÜ SAYILARIN ÖZELLİKLERİ
BMET 262 Filtre Devreleri.
MATEMATİK DÖNEM ÖDEVİ TÜREV.
İŞLU İstatistik -Ders 2-.
Bölüm 2: Bir Boyutta Hareket. Bölüm 2: Bir Boyutta Hareket.
EETE233 Mikrodenetleyiciler ArduIno ile Programlama
TRIGONOMETRI ÇÖZÜMLÜ ÖRNEKLER.
BELİRLİ İNTEGRAL.
MATEMATİK ÖĞRENEBİLİR
1. Bernoulli Dağılımı Bernoulli dağılımı rassal bir deneyin sadece iyi- kötü, olumlu-olumsuz, başarılı-başarısız, kusurlu-kusursuz gibi sadece iki sonucu.
Yapay Sinir Ağı Modeli (öğretmenli öğrenme) Çok Katmanlı Algılayıcı
Öğr. Gör. Mehmet Ali ZENGİN
MAT – 101 Temel Matematik Mustafa Sezer PEHLİVAN *
HÜRRİYET ANADOLU LİSESİ
BÖLÜM 2: TALEP VE TÜKETİM TEORİSİ
TÜREV ve TÜREV UYGULAMALARI
2.3.1 Reaksiyonların Oluşabilme Şartları
PROGRAMLAMAYA GİRİŞ FORTRAN 77.
COŞKUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARI Trafik ve Çevre Bilgisi
LİMİTİN SEZGİSEL TANIMININ BİLGİSAYAR TEKNOLOJİSİ İLE SUNUMU
Ürün ve Hizmetler İçin Kapasite Planlaması
KONU : MAKSİMUM MİNİMUM (EKSTREMUM) NOKTALARI
FONKSİYON.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Derse giriş için tıklayın...
Limit L i M i T 1981 yılından günümüze, bu konuyla ilgili 17 soru soruldu. Bu konu, türev ve integral konusunun temelini oluşturur. matcezir.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TEK SERBESTLİK DERECELİ SİSTEMLERİN PERİYODİK ZORLAMALARA CEVABI.
Konu : Fonksiyonların Lİmiti
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
RASTGELE DEĞİŞKENLER Herhangi bir özellik bakımından birimlerin almış oldukları farklı değerlere değişken denir. Rastgele değişken ise tanım aralığında.
Sunum transkripti:

BAŞLA

Soru : f(x)=x 2 -2x fonksiyonunun artan veya azalan olduğu aralıkları bulunuz? Fonksiyonunun, artan veya azalan olduğu aralıkları bulabilmek için, Çözüm :: türevinin işaretini incelemeliyiz. f(x)=x 2 -2x  f’(x)= 2x-2 2x-2=0  x=1 olur. f’(x) f(x) -  1 +  - + azalanartan

Soru :  R-{-2} için, f(x)= fonksiyonu- nun daima artan olabilmesi için, m ne olmalıdır? Çözüm : Fonksiyonun daima artan olabilmesi için, ol- malıdır. f’(x)>0 f’(x)= = = Buradan;bulunur.

Soru : Y=f(x) y x Şekilde, y=f(x) fonksiyonunun [-3,4] aralığındaki gra- fiğini görmektesiniz.Bu grafiğe göre, f(x)’in türevinin pozitif veya negatif olduğu aralıkları bulunuz?

Çözüm : a) [-3,-1) aralığında, Fonksiyon azalan olduğundan,f ’(x)< 0 ‘dır. b) (-1,3) aralığında, Fonksiyon artan olduğundan,f ‘(x) > 0’dır. c) (3,4) aralığında, Fonksiyon azalan olduğundan,f ’(x)< 0 ‘dır

Soru : Şekilde, y=f(x) fonksiyonunun, [-3,4] aralığında- ki türevinin grafiğini görmektesiniz. Grafiğe ba- karak, f(x)’in artan ve azalan olduğu aralıkları bu lunuz? Y=f’(x) y x

Çözüm : a) [-3,-2) aralığında: f’(x) > 0olduğundan, f(x) bu aralıkta artan’dır. b) (-2,0) aralığında: f’(x) < 0olduğundan,f(x) bu aralıktaazalan’dır. c) (0,4] aralığında: f’(x) > 0 x=3 noktası hariç, olduğundan,f(x) bu aralıkta artan’dır Y=f’ (x) y x

B.Maksimum Ve Minimum Değerlerin Bulunması:

Soru : f(x)= x 3 -3x 2 +1 fonksiyonunun yerel maksimum ve yerel minimum noktalarını bulunuz? Önce, f(x)’in türevini alıp, türevin işaretini incelemeliyiz: f’(x)=3x 2 -6x =0  x 1 = 0 ve x 2 = 2 x 1 = 0  f(0)= 1 x 2 = 2  f(2)= -3 f’(x) f(x) -   Cözüm:

Soru : – y=f ’(x) y x Şekilde, y=f(x) fonksiyo- nunun türevinin grafiğini görüyorsunuz. Bu grafiğe bakarak, y=f(x) fonksiyo- nunun, yerel maksimum ve yerel minimum noktalarını bulunuz? Cözüm : f’(x) f(x)

C. İkinci Türevin Geometrik Anlamı

Soru : f:R  R, f(x)= x 3 +x 2 -2x fonksiyonunun, konveks ve konkav olduğu aralıkları araştırınız? Çözüm : = f’(x)=3x 2 +2x-2 f’’(x)=6x+20 x= -1/3 f’’(x) f(x) -  -1/3 +  -+ Öncelikle, f’in ikinci türevini alıp, işaretini incelemeliyiz.

1.f: R  R, f(x)= x 4 +x 3 -2x fonksiyonunun, konveks ve konkav olduğu aralıkları ve varsa, dönüm noktalarını bulunuz? Çözüm : f’(x)= 4x 3 +3x 2 -2f’’(x)= 12x 2 +6x İkinci türevin kökleri: 12x 2 +6x=0 6x(2x+1) = 0 6x=0 x 1 = 0 (2x+1)= 0x 2 =-1

x f’’(x) f(x) -  -1/2 0 +  + + konveks konkav konveks Dönüm noktası -

2. f: R  R, f(x)=(x-2) 4 fonksiyonunun, varsa, dönüm noktasını bulunuz? Çözüm : f’(x)=4(x-2) 3 ve f’’(x)= 12(x-2) 2 12(x-2) 2 =0  x 1 =x 2 =2 x f’’(x) f(x) -  2 +  + + konveks ?

x=2 noktası, ikinci türevin kökü olduğu halde, dönüm noktası değildir Türev bu noktada, işaret değiştirmemektedir! Yani; f’’(x 0 )=0 olması, x0 x0 noktasının DÖNÜM noktası olmasını gerektirmez!!!!

1. limitinin değerini bulunuz? Çözüm : = belirsizliği var = = =

2. limitinin değerini bulunuz? Çözüm : = belirsizliği var = 1 = ==

3. limitinin değerini bulunuz? Çözüm : belirsizliği var = = - sinx cosx ==0

4. limitinin değerini bulunuz? Çözüm : = belirsizliği var = e x - sinx 0  0

5. limitinin değerini bulunuz? Çözüm : = belirsizliği var = cosx/sinx 2cos2x/sin2x cosx/sinx 2cos2x/sin2x = Cosx.sin2x 2cos2x.sinx

Cosx.sin2x 2cos2x.sinx 2sinx.cosx 2.sinx.cos 2 x 2cos2x.sinx = = =1

6. limitinin değerini bulunuz? Çözüm : =0   = = = exex 1 = ee 1 =  1 = 

7. limitinin değerini bulunuz? Çözüm : =   = === 2

8. limitinin değerini bulunuz? Çözüm : =  -  = =

== = = 0 0 Bu aşamada, L’Hospital kuralı bir kere daha uygulanır:

== ==