Hatırlatma: Olasılık Tanım (Şartlı olasılık): A olayı olduğunda B olayının olma olasılığı Bir örnek: çalışan işsiz Toplam Erkek 460 40 500 Kadın 140 260.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
Advertisements

Dinamik sistemin kararlılığını incelemenin kolay bir yolu var mı? niye böyle bir soru sorduk? Teorem 1: (ayrık zaman sisteminin sabit noktasının kararlılığı.
Hat Dengeleme.
Deneysel Yöntem BBY252 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan.
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
Bir örnek : Sarkaç. Gradyen Sistemler E(x)’in zamana göre türevi çözümler boyunca Gradyen sistemlere ilişkin özellikler Teorem 6: (Hirsh-Smale-Devaney,
Metrik koşullarını sağlıyor mu?
HİPOTEZ TESTLERİNE GİRİŞ 1. Şu ana kadar örneklemden elde edilmiş istatistiklerden yararlanarak, kitle parametresini kestirebilmek için nokta tahmini.
Graf Teorisi Pregel Nehri
Çapraz Tablolar Tek ve İki Değişkenli Grafikler.  Çapraz Tablo ve Diğer Tabloları Oluşturabilmek  Bu Tablolara Uygun Grafikleri Çizebilmek Amaç:
Hopfield Ağı Ayrık zamanSürekli zaman Denge noktasının kararlılığı Lyapunov Anlamında kararlılık Lineer olmayan sistemin kararlılığı Tam Kararlılık Dinamik.
MATEMATİK DÖNEM ÖDEVİ.
Momentum Terimi Momentum terimi Bu ifade neyi anımsatıyor? Lineer zamanla değişmeyen ayrık zaman sistemi HATIRLATMA.
Kaos’a varmanın yolları DüzenKaos Nasıl? Umulmadık yapısal değişiklikler ile Bu nasıl oluşabilir? Ardışıl bir dizi dallanma ile, peryod katlanmasına yol.
İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ♦ ELEKTRONİK & HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ x1x1 x2x2 xmxm 1 w1w1 w2w2 wmwm w m+1 v y Hatırlatma.
GEOMETRİK CİSİMLER VE HACİM ÖLÇÜLERİ
İSTATİSTİK II BAĞIMSIZLIK TESTLERİ VE İYİ UYUM TESTLERİ “ c2 Kİ- KARE TESTLERİ “
ÇARPMA İŞLEMİ X x x x xx x.
HİPOTEZ TESTLERİNE GİRİŞ Şu ana kadar örneklemden elde edilmiş istatistiklerden yararlanarak, kitle parametresini kestirebilmek için nokta tahmini.
Hata Fonksiyonları Lojistik Fonksiyon ß ß Huber Fonksiyonu ß ß.
ÖZEL TANIMLI FONKSİYONLAR
f:(a,b)==>R fonksiyonu i)  x 1,x 2  (a,b) ve x 1  x 2 içi f(x 1 )  f(x 2 ) ise f fonksiyonu (a,b) aralığında artandır. y a x 1 ==>x 2 b.
OLASILIK ve İSTATİSTİK
Bölüm 3 : Yapay Sinir Ağları (MatLab) Artificial Neural Network
OLASILIK ve İSTATİSTİK
Regresyon Analizi Hanefi Özbek.
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ
Ders notlarına nasıl ulaşabilirim
x* denge noktası olmak üzere x* sabit nokta olmak üzere
Sürekli Olasılık Dağılımları
Istatistik I Fırat Emir.
Ayrık Zaman Hopfield Ağı ile Çağrışımlı Bellek Tasarımı
Sıklık Dağılımları Yrd. Doç. Dr. Emine Cabı.
OLASILIK Populasyon hakkında bilgi sahibi olmak amacı ile alınan örneklerden elde edilen bilgiler, bire bir doğru olmayıp hepsi mutlaka bir hata payı taşımaktadır.
DERS2 Prof.Dr. Serpil CULA
T- Testİ: ORTALAMALAR ARASI FARKLARIN TEST EDİLMESİ
Hatırlatma: Durum Denklemleri
1. Bernoulli Dağılımı Bernoulli dağılımı rassal bir deneyin sadece iyi- kötü, olumlu-olumsuz, başarılı-başarısız, kusurlu-kusursuz gibi sadece iki sonucu.
Bazı sorular: Topolojik eşdeğerlilik ne işimize yarayacak, topolojik
İSTATİSTİK II Hipotez Testleri - 2.
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkol
Ünite 8: Olasılığa Giriş ve Temel Olasılık Hesaplamaları
Kütle ortalamasının (µ) testi
aynı cisim üzerinde tanımlanmış bir vektör uzayıdır.
MAT – 101 Temel Matematik Mustafa Sezer PEHLİVAN *
İleri Algoritma Analizi
MAT – 101 Temel Matematik Mustafa Sezer PEHLİVAN *
BİYOİNFORMATİK NEDİR? BİYOİNFORMATİKTE KULLANILAN SINIFLAMA YÖNTEMLERİ
“Bilgi”’nin Gösterimi “Bilgi” İnsan veya Makina Yorumlama Öngörme
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkol
Seminer Dersi Sunumu Sunum Adı Öğrenci Ad ve Soyadı Ay Yıl
Eğiticisiz Öğrenme Hatırlatma
MBT-303 özel öğretim yöntemleri-ı
Benzetim 11. Ders İmalat Yönetimde Benzetim.
KUYRUK SİSTEMLERİNDE PERFORMANS öLÇüTLERi
SAYI ÖRÜNTÜLERİ ANAHTAR KAVRAMLAR MODELLEME ÖRÜNTÜ SAYI ÖRÜNTÜSÜ ÜS
Şartlı Olasılık Bir olayın olasılığından söz edebilmek için bir alt kümeyle temsil edilen bu olayın içinde bulunduğu örnek uzayının belirtilmesi şarttır.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
OLASILIK İrfan KAYAŞ.
Bilgisayar Bilimi Koşullu Durumlar.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Derse giriş için tıklayın...
Kesikli Olay benzetimi Bileşenleri
Ders İçeriği Nicel araştırma adımları
OLASILIK Uygulamada karşılaşılan olayların birçoğu kesin olmayan diğer bir ifadeyle belirsizlik içeren bir yapıya sahiptir. Olasılık kavramı kesin olmayan.
RASTGELE DEĞİŞKENLER Herhangi bir özellik bakımından birimlerin almış oldukları farklı değerlere değişken denir. Rastgele değişken ise tanım aralığında.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Olasılık Bir deneme sonrasında ilgilenilen olayın tüm olaylar içinde ortaya çıkma veya gözlenme oranıdır Olasılık, denemelerin olası sonuçları ile ilgilenir.
Kararların Modellenmesi ve Analizi Ders Notu III
İSTATİSTİK II BAĞIMSIZLIK TESTLERİ VE İYİ UYUM TESTLERİ “ c2 Kİ- KARE TESTLERİ “
Sunum transkripti:

Hatırlatma: Olasılık Tanım (Şartlı olasılık): A olayı olduğunda B olayının olma olasılığı Bir örnek: çalışan işsiz Toplam Erkek Kadın Toplam E: erkek, Ç: çalışan Seçilen herhangi bir kişinin çalışıyor olma olasılığı Seçilen herhangi bir kişinin çalışan erkek olma olasılığı Seçilen herhangi bir çalışanın erkek olma olasılığı

Sonuç:A olayı ile B olayının ikisinin de olma olasılığı Bir örnek: Birinci torbada 4 beyaz 3 siyah, ikinci torbada 3 beyaz 5 siyah top olsun. Birinci torbadan bir top alınıp rengine bakılmaksızın ikinci torbaya konsun. İkinci torbadan bir top çekildiğinde siyah olma olasılığı nedir? Torba1 4B,3S Torba2 3B,6S Torba2 4B,5S S: 3/7 B: 4/7 S: 6/9 B: 3/9 S: 5/9 B: 4/9

Tanım (bağımsız olaylar): A ve B olaylarının bağımsızdır. Sonuç: A ve B olayı bağımsızdır Sonuç: B 1, B 2,...., B k olayları S örnek uzayının bölümlemeleri olmak üzere ise, S örnek uzayındaki herhangi bir A olayı için B1B1 B2B2 B3B3 B4B4 BkBk BnBn A

Sonuç (Bayes Kuralı) : B 1, B 2,...., B k olayları S örnek uzayının bölümlemeleri olmak üzere ise, S örnek uzayındaki herhangi bir A olayı için olmak üzere, Bir örnek: Bir montaj atölyesinde ürünlerin %30’u M 1 makinesinde, %45’i M 2 makinesinde, %25’i M 3 makinesinde üretilmektedir. Geçmiş deneyimlerden makinalarda üretilen ürünlerin sırasıyla %2, %3 ve %2’sinin kusurlu olduğu bilinmektedir. Rasgele seçilen kusurlu bir A ürünün M 3 makinesinde üretilmiş olma olasılığı nedir? A A A M1M1 M2M2 M3M3 P(M 1 )=0.3 P(M 2 )=0.45 P(M 3 )=0.25 P(A/M 1 )=0.02 P(A/M 2 )=0.03 P(A/M 3 )=0.02

Tanım (Olasılık Dağılım Fonksiyonu): Rastgele, sürekli, reel sayılar kümesinde tanımlanmış X değişkeni için f(x) olasılık dağılım fonksiyonu aşağıdaki gibi tanımlanır: Tanım (Birleşik Dağılım Fonksiyonu): X ve Y rastgele değişkenleri için f(x,y) birleşik dağılım fonksiyonu aşağıdaki gibi tanımlanır:

Tanım (Normal Dağılım):

Tanım (Şartlı Dağılım): X ve Y rastgele değişkenler olsun, Y rastgele değişkeninin X=x olduğu verildiğinde şartlı dağılımı aşağıdaki gibi tanımlanır: Benzer şekilde, X rastgele değişkeninin Y=y olduğu verildiğinde şartlı dağılımı aşağıdaki gibi tanımlanır: Tanım (İstatiksel Bağımsız): X ve Y rastgele değişkenler olsun, yukarıdaki gibi tanımlanan f(x,y), g(x), h(y) dağılımları verildiğinde aşağıdaki eşitlik sağlanıyorsa, bu değişkenler istatiksel olarak bağımsızdır denir:

Olasılıksal Yapay Sinir Ağı (probabilistic neural network) Giriş Katmanı Örüntü Katmanı ToplamaKatmanı KararKatmanı

Verilenler: C i i=1....m sınıfa ait n boyutlu p=N1 +N2+...+Ni+...+Nm veri Örüntü Katmanı: Veri sayısı kadar nöron, herbiri bir Gauss dağılımı tanımlıyor Toplama Katmanı: Her biri toplama işlemi yapan sınıf sayısı kadar nöron Karar Katmanı: Kazanan hepsini alır Amaç: Bayes kuralına göre verileri sınıflandırmak

Örnek : Birinci sınıf için standart sapmanın hesaplanması: 1.4

Birinci veri için hesaplayalım