SAĞLIK TURİZMİ VE HEMŞİRELİK

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bu Sunu Prof.Dr.Necmettin Çepel ve Celal Ergün’ün sunusundan alınmıştır.
Advertisements

Özel Hastane Web Sitelerinin Sağlık Turizmi Kapsamında Analizi
Öğr. Gör. MEHMET ALİ ZENGİN
SAKARYA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ İl Kanser Koordinatörü Uzm. Dr. Sevda Gürsel.
ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ VE ACİL TIP DÜNYA DA VE ÜLKEM İ ZDE AC İ L SA Ğ LIK H İ ZMETLER İ N İ N GEL İŞİ M İ.
Enerji Taşımacılığı Erce Mola Şehit Kaya Aldoğan Anadolu Lisesi.
Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi.
Bölgelere Göre Meme kanseri yeni vaka görülme ve ölüm durumu (Yüz b inde ) 1.
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü
I. TOPLAM GSYİH’DAKİ GELİŞMELER
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
RUSYA ENERJİ SEKTÖRÜNDE YATIRIMLAR Kasım 2013 A. Yağmur ÖZDEMİR Genel Md. Yrd. Yatırımlar ve Proje Finansman Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş.
Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planı Hazırlanması Projesi Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planı Hazırlanması Projesi Metodoloji 13 Nisan 2016 Su Yönetimi.
Temiz su kaynakları azalıyor. Dünyanın üçte biri sularla kaplı olmasına rağmen ancak yüzde iki buçuk kullanılabilir temiz su bulunuyor. temiz su kaynakları.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
ÜLKEMİZDE EKONOMİK FAALİYETLER
 LÖSEV, 24 Eylül 2000 tarihinde, lösemili çocuklara özel, modern tıbbın tüm olanaklarını bünyesinde barındıran 2000'li yılların.
A DRESE D AYALı N ÜFUS K AYıT S ISTEMI S ONUÇLARı, 2015.
KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞI (KOAH) EPİDEMİYOLOJİSİ
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
Turizm Herhangi bir amaç izlemek üzere insanların kendi konaklama yerleri dışında seyahat ve konaklamalarından meydana gelen olaylar,ilişkiler bütünüdür.
SMMM ve YMM’LER İLE DENETİM HİZMETLERİNİN EKONOMİK GELİŞMELERE VE SERMAYE PİYASASINA ETKİSİ Nazım Hikmet YMM, Grant Thornton Türkiye İcra Kurulu Başkanı.
ÇERKEZKÖY TİCARET VE SANAYİ ODASI MESSE 2016 FUAR ve İŞ GEZİSİ ORGANİZASYONU NİSAN 2016.
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
DÜNYADA SAĞLIK TURİZMİNE GENEL BAKIŞ Öğr.Grv. Dr. Funda AKDURAN.
İHRACAT DESTEK PROGRAMLARI
SAĞLIK TURİZMİ DAİRE BAŞKANLIĞI
SAĞLIK TURİZM SEKTÖRÜNDE MÜŞTERİ VE GİRİŞİMCİ OLARAK KADIN
ORGAN NAKLİ HAFTASI 3-9 KASIM 2004
Çocukluk Çağı Kanserleri Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
ASGARİ ÜCRET GERÇEĞİ 8 Aralık 2016, İstanbul.
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
GELECEKTEKİ DÜNYAMIZ.
TIBBİ BİTKİLERİN YAYGINLAŞTIRILMASI VE TARIMI
HAZIRLAYAN ve SUNAN Muhammed DÜNDAR
ECON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
Bu nedenle kızlar çareyi, dikkatleri üzerlerine çekecek davranışlardan, soru sormaktan, tartışmalardan, karar verme süreçlerine katılımdan kaçınmakta bulurlar.
NİĞDE ZÜBEYDE HANIM SAĞLIK YÜKSEKOKULUNA HOŞGELDİNİZ
p=0,005 Odds Ratio (Kanser/Diğer) 9,456 (% 95 CI 2,795-31,991)
YONT ’TEN GÜNÜMÜZE TÜRKİYE İKTİSAT YAPISI
COĞRAFİ İŞARET DENETİMİ
Dr. Ege Ünalçın| Medexcon 2015
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
SAĞLIK HİZMETLERİ ARZI
AHMET HAKİ TÜRKDEMİR, ALTUĞ AYSUN
Dar Anlamda Sosyal Politika Dar anlamda sosyal politika çalışma hayatı merkezlidir. 19. yüzyılın ikinci yarısında Batı Avrupa ülkelerinde, emek ve sermaye.
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
Türkiye’nin Alternatif Turizm SWOT Analizi -Tartışma-
SKY 423 Avrupa Birliği ve Sağlık Politikası
ECON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
Online seyahat ya da e-turizm
TUİ TUR OPERATÖRÜ.
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
2. Sağlık hizmetleri.
10. Sınıf alan-dal seçimi REHBERLİK SERVİSİ.
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
Sağlıkta Ar-Ge Faaliyetleri ve Sağlık Ekonomisi Açısından Önemi
Türkiye HBÖ Eylem Planı ( )
BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ LİSANS EĞİTİMİ
REFAH SİSTEMLERİ DERS 2 DOÇ. DR. MEHMET M. ÖZAYDIN.
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÖZEL DURUMLARDA( HASTALIK-KAZA) PSİKOLOJİK DESTEK
Çevre Yönetim Sistemi
Sayılarla Türkiye’de Atık Yönetimi
Sunum transkripti:

SAĞLIK TURİZMİ VE HEMŞİRELİK Antik Yunan'dan bu yana hastalar şifayı uzak yerlerde aradılar

Dersin Amacı Sağlık turizmi hemşireliğinde, hemşirenin görev ve sorumlulukları ve uygulama alanları hakkında bilgi vermek.

Dersin İçeriği

SAĞLIK TURİZMİ NEDİR?

Sağlık Turizmi Sağlık turizmi, sağlığın korunması, geliştirilmesi ve hastalıkların tedavi edilmesi amacıyla ikâmet edilen yerden başka bir yere seyahat edilmesi ve gidilen yerde en az 24 saat kalınarak sağlık ve turizm olanaklarından yararlanılması olarak tanımlanabilir.

Belirtilen amaçlarla seyahat eden kişiye de “sağlık turisti” denilmektedir.

SONUÇTA KİŞİLER MALİYETLERİ DAHA DÜŞÜK OLAN ÜLKELERE TEDAVİ OLMAK AMACIYLA GİDİYOR KENDİ ÜLKELERİNDEKİ TEDAVİ HİZMETLERİNİN UZUN BEKLEME SÜRELERİ TEDAVİ HARCAMALARI ARTIYOR KRONİK HASTALIKLARIN AĞIRLIĞI ARTIYOR DÜNYA NÜFUSU GİDEREK YAŞLANIYOR (2015 itibariyle dünyanın nüfusu yaklaşık 7,4 milyar)

Sağlık Turizminde Öne Çıkan Ülkeler

Yurtdışından gelerek Türkiye’deki hastanelere başvuran tüm hastalar “Uluslararası hasta”

Bu hastalardan, tedavi amaçlı gelen hastalar “medikal turist”, Ülkemize turizm amaçlı gelip de tatillerini geçirdikleri sırada sağlık hizmeti almak zorunda kalanlar “turistin sağlığı”,

Sağlık alanında ikili anlaşmalı ülkelerden hizmet almak için gelenler “ikili anlaşma kapsamında hizmet alan hastalar”, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşmalı ülkelerden gelenler “SGK kapsamında hizmet alan uluslararası hastalar”

Sağlık Turizminin Alt Bileşenleri Medikal Turizm (Tıp Turizmi) Termal/SPA/wellness Turizmi Yaşlı Turizmi Engelli Turizmi

Medikal Turizm (tıp turizmi): Medikal turizm sağlık turistinin iyilik halinin gelişmesi için yapılan tıbbi işlem ya da etkinlikleri içerir. Hastalığın iyileştirilmesi durumu; tıbbi check-up, sağlık taraması, diş tedavisi, kalp ameliyatı, protez takılması, kanser tedavisi, nöroşirurji, organ nakilleri ve nitelikli tıbbi müdahaleleri gerektiren diğer işlemleri kapsamaktadır.

Türkiye’ye gelen uluslararası hasta sayısı her geçen yıl artmaktadır. Son yıllarda medikal turizm dünyada hızla yükselen bir sektördür ve Türkiye bu sektörde dünyanın önde gelen ülkelerinden birisidir. Türkiye’ye gelen uluslararası hasta sayısı her geçen yıl artmaktadır. Özellikle 2010 yılından sonra bu artış büyük bir ivme kazanmıştır.

2012 yılında Türkiye’ye gelen uluslararası hasta sayısı 261.999 iken, 2013 yılsonu itibariyle bu sayı 300.000’e yükselmiştir.

Uluslararası hastalar daha çok Almanya, Libya ve Rusya’dan 261.999 uluslararası hastadan 169.462’si ise medikal turist olarak hastanelere başvurmuştur. Uluslararası hastalar daha çok Almanya, Libya ve Rusya’dan Medikal turistler ise Libya, Almanya ve Irak’tan ülkemize gelmektedir.

Tedavi amaçlı gelen hastaların büyük bir çoğunluğu İstanbul, Antalya ve Ankara gibi illerimizi ve özellikle de Göz Hastalıkları, Ortopedi ve Travmatoloji ve İç Hastalıkları kliniklerini tercih etmektedir.

Termal/SPA/wellness Turizmi Günümüzde turizm türleri amaca, talebe ve insanların zevk ve hobilerine göre çok çeşitlilik göstererek değişik alanlardaki yeniliklerle giderek zenginleşirken, sağlık turizmi de zinde kalmayı bir yaşam biçimi haline getirmiş, ruh ve beden güzelliğine önem veren çağdaş insanlara da hizmet vermeye başlamıştır.

Termal Turizmin Türevleri 1) Klimatizm (temiz havadan yararlanma), 2) Termalizm (kaplıca), 3) Üvalizm (meyve-sebze kür tedavisi)

Yaşlı Turizmi Son dönemlerde sağlık turizminde yaşlıların bakımı ile ilgili kurulan tesisler ve bu amaçla yapılan seyahatler de sağlık turizminin yeni bir türü olarak turizm faaliyetlerinde yerini almaya başlamıştır.

Türkiye İstatistik Kurumu 2015 verilerine göre; Türkiye nüfusu 31 Aralık 2015 tarihi itibarıyla 78 milyon 741 bin 53 kişi oldu. Artış hızı ‰13,4 iken yaşlı nüfusun artış hızı bunun yaklaşık 3 katı fazla olup ‰36,2’dir. 2015 yılında Türkiye’de toplam yaşlı nüfusu (65 yaş üstü) 6.495.239

Engelli Turizmi Engelliler için özel bakım, klinik otellerde ve rehabilitasyon merkezlerinde verilmektedir.

Sağlık Turizminin Gelişimi ve Nedenleri İnsanoğlu var olduğundan beri hastaların uluslararası düzeyde dolaşımı söz konusudur.

Yirminci yüzyılın sonlarına kadar genellikle gelişmekte olan ülkelerdeki zengin kesimler ağırlıklı olarak ülkelerinde olmayan tedavi yöntemleri ve/veya daha kaliteli sağlık hizmetleri için gelişmiş ülkelerdeki daha iyi hizmet olanakları olan sağlık tesislerine giderek oradaki hizmetlerden yararlanmışlardır.

Ancak yirmi birinci yüzyılda uluslararası hasta dolaşımı yön değiştirmeye başlamıştır. Son yıllarda gelişmiş ülkelerdeki insanlar daha ucuz ve kaliteli hizmetler için gelişmekte olan ülkelere seyahat etmektedirler.

Sağlık Turizminin Gelişmesinde Dünyada yaşanan küreselleşme süreci, Bilgi-iletişim teknolojisindeki hızlı gelişmeler, Ülke sağlık sistemlerinde yaşanan problemler, Tüketicilerin bilinçlenmesi, Sektörlerin yeni pazar arayışları ve ürün çeşitlemeleri Avrupa Birliği (AB)