Omurgasız hayvanlar SÜNGERLER SÖLENTERLER YASSI SOLUCANLAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ADI:HARUN SOYADI:ULU SINIF:9/G NUMARA:1407 KONU:AMPHİBİA.
Advertisements

Kaslarla birlikte hareketini sağlarım.
İSKELET.
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
YUMUŞAKÇALAR.
CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI (SİSTEMATİK)
DENEME VE KONU DEĞERLENDİRME SINAVI
İSKELET SİSTEMİ Hayvan vücuduna desteklik görevi yapan ve koruyan, kaslarla bağlantı yaparak hareketi sağlayan sisteme iskelet ve kas sistemi denir.
BÖCEKLER.
HAYVANLAR.
Ali DAĞDEVİREN BOŞALTIM SİSTEMİ Ali DAĞDEVİREN.
SAĞLIKLI BÜYÜYELİM Mustafa Kemal Demir.
Filum PORIFERA (süngerler) Kambriyen - Güncel.
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ FEN BİLG. ÖĞRT.
SÖLENTERLER.
CANLILARDA SOLUNUM ORGANLARI
HAYVANLARIN SINIFLANDIRILMASI
HAYVANLARDA SOLUNUM
HAYVANLARIN SINIFLANDIRILMASI YAŞAM GRUBU ÜNİTE SUNUMU.
CANLILARI TANIYALIM Hz:İSMAİL BAŞPINAR.
Omurgalılar Biyolojisi Laboratuvarı
İSKELETİMİZ VE BÖLÜMLERİ
VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM İSKELETİMİZ VE BÖLÜMLERİ İSKELETİMİZ VE BÖLÜMLERİ.
Fen Bilgisi Öğretmenliği
DESTEK VE HAREKET Vücudumuzda, hareket edebilmemizi sağlayan yapılardan birisi kemiklerdir.
SOLUNUM SİSTEMLERİ.
Helmintolojiye giriş, sınıflandırma ve genel özellikler
HAYVANLAR 1. HAYVANLAR Çevremizde yaşayan hayvanlar vücut yapılarına göre OMURGALI HAYVANLAR ve OMURGASIZ HAYVANLAR olmak üzere iki bölümü ayrılır.
Omuz kemikleri ve Kollar Kalça kemiği ve bacaklar
İ P E K K A R A S I L A Y E R T Ü R K DUYU ORGANLARIMIZ.
VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
6.SINIF: VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER DOLAŞIM SİSTEMİ
HELMİNTLER VE PARAZİTLİKLERİ
HAYVANLAR ALEMİ.
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
SOLUNUM.
Ders: Fen ve Teknoloji (4
SÖLENTERLER.
HAZIRLAYAN ADI:HACI YUSUF SOYADI:KARAYİGİT
BİLMECESİNİ ÇÖZELİM 4. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ VÜCUDUMUZ
FEN VE TEKNOLOJİ VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
İSKELET Sağlık Slaytları
A. Gaz Alışverişi Gaz alış verişi: Canlılar hücresel solunumda kullanılan oksijeni hücre içine almak ve oluşan karbondioksiti hücreden uzaklaştırmak amacıyla.
BEŞ DUYUMUZ.
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM VE TANIYALIM
HAZIRLAYAN: VOLKAN ŞENYÜZ HACI AHMET ARISOY ANADOLU LİSESİ
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
DÜNYAMIZIN KATMANLARI
Kamçılılar Kök Ayaklılar Silliler Sporlular Algler Cıvık Mantarlar
 Hazırlayan:Feride Paksoy  Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü.
HAYVANLAR ALEMİ Hayvanlar Aleminin Özellikleri.  1.Besinlerini dışarıdan hazır alır.  2.Aktif olarak hareket eder.  3.Bitkiler genellikle sınırsız büyümekte.
SEMRA ARSLAN OMURGASIZ HAYVANLAR BİYOLOJİSİ. 3. KARIN (Abdomen) 1-Karın vücudun üçüncü ve en büyük bölgesini oluşturur. 2-Segment sayısı diğer bölgelerden.
BAŞKALAŞIM GEÇİREN HAYVANLAR
BOŞALTIM: HÜCRELERDE METABOLİZMA SONUCU OLUŞAN ZARARLI VE İŞE YARAMAYAN AZOTLU MADDELERİN DIŞARI ATILMASINA BOŞALTIM DENİR. *BOŞALTIM ;VÜCUDUN İÇ DENGESİNİN.
HAZIRLAYAN: TANER BULUT FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ. Destek ve hareket sistemi İskelet sistemi KıkırdakKemikEklem Kas sistemi.
CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI
Dolaşım Sistemi ve Hastalıkları
6.YUMUŞAKCALAR(MOLLUSCA)
HAZIRLAYAN: Fen Bil. Öğrt. Mervenur HOŞGÖR
DOLAŞIM SİSTEMİ
İNSAN VÜCUDU.
CANLILAR 1-Bitkiler;çiçekli bitkiler, çiçeksiz bitkiler. 2-Hayvanlar;omurgalı hayvanlar,omurgasız hayvanlar. 3-Mantarlar;şapkalı mantarlar,maya mantarları,kültür.
SLAYTI BAŞLAT. EMBRİYO ; Yumurta ve sperm hücrelerinin birleşmesiyle oluşan zigot, çift sarmallı DNA moleküllerini içerir. Bitkiler, hayvanlar, ve bazı.
PALEONTOLOJI Ders-7 M.Görmüş.
DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ
6. Sınıf 2. Ünite Destek ve Hareket Sistemi
YASSI SOLUCANLAR YASSI SOLUCANLAR NEDEN YASSIDIR ?
MUHAMMED KUZU. DUYU ORGANLARIMIZIN YAPILARI Canlılık faaliyetlerimizi sürdürebilmemiz için çevremizde ve bünyemizde oluşan değişikliklerden anında haberdar.
MUHAMMED KUZU. DUYU ORGANLARIMIZIN YAPILARI Canlılık faaliyetlerimizi sürdürebilmemiz için çevremizde ve bünyemizde oluşan değişikliklerden anında haberdar.
Sunum transkripti:

Omurgasız hayvanlar SÜNGERLER SÖLENTERLER YASSI SOLUCANLAR YUVARLAK SOLUCANLAR HALKALI SOLUCANLAR YUMUŞAKÇALAR EKLEM BACAKLILAR DERİSİ DİKENLİLER

SÜNGERLER Parlak sarı, turuncu, kırmızımtrak, siyah ve menekşe renkli olabilirler. Belli bir şekilleri yoktur. Vazo, kadeh, torba, boru, çalı gibi muntazam olmayan kümeler meydana getirirler. Hakiki doku ve organları yoktur. Duyu, sinir ve hareketi sağlayan hücreleri bulunmadığından yapıştıkları zeminlerde sabit yaşarlar. Hayvanlardan çok bitki hissini verirler. Boyları birkaç milimetreden, 3 metreye kadar değişir. Büyük çoğunluğu sıcak denizlerde yaşar. Çok azı tatlı sularda bulunur. Bir sünger zemine yapışan kapalı bir kısımla vücut boşluğuna açılan oskulum denen bir açıklıktan ibarettir. Yanlarda da suyun girip çıkmasını sağlayan delikler/porlar vardır. Bu delikli yapıdan dolayı süngerlere porifera denir. Küçük ağız vazifesini gören yan deliklerden giren su, vücut boşluğunu dolaştıktan sonra, oskulumdan tekrar dışarı atılır.

SÖLENTERLER SÖLENTERLER Vücutlarının merkezinde bir sindirim boşluğu bulunur. Vücutları iki tabakadan oluşmuştur. Dış hücre tabakasında yakıcı kapsüller vardır. Bu kapsüller canlıyı düşmanlarına karşı korur. Hayvanlar dünyasının ilk gerçek sinir hücreleri sölenterlerde bulunur. Deniz anası, hidra ve mercanlar sölenterlerdendir.

YASSI SOLUCANLAR Acoelomata'nın ilk şubesidir. Sindirim kanalı boşluğu bulunur, ancak bu boşluk sölom olarak kabul edilmez. Bilateral simetri, triploblasti, spiral segmentasyon ve buna bağlı olarak da mozaik gelişim görülür. Organizasyon organ-sistem düzeyindedir. Protostomia üyeleri oldukları için, sadece ağız bulunur ve anüs olmaması nedeniyle sindirim tek yönlüdür. Boşaltım sistemleri bulunur. Alev hücreleri taşıyan protonefridiumları vardır. Vücut dorso-ventral olarak (alt-üst yönünde) yassılaşmıştır. Solunum, iskelet ve dolaşım sistemleri bulunmaz. Basit duyu organlarına sahiptirler. Çoğu tür monoiktir. Bazı denizel formlarda, silli ve serbest yüzücü olan Müller larvası görülür.

YUVARLAK SOLUCANLAR Yuvarlak solucanlar (İpliksisolucanlar) ya da Nematodlar, yuvarlak yapıda, sayıca Dünya üzerinde en fazla bulunan omurgasız hayvan şubesidir. Hayvan ve bitkilerde önemli zararlara neden olan birçok türü vardır. Yalancısölomları bulunur. Vücutları uzamış, silindirik, bilateral simetrilidir. Dünya üzerinde çok değişik yaşam yerlerine uyum sağlamışlardır. Bazıları serbest, bazıları parazitik yaşar. Marin nematodları, hayvan parazitleri, insan parazitleri, karasal nematodlar olarak gruplandırılırlar.

HALKALI SOLUCANLAR Halkalı solucanlar (Annelida), Polymera olarak da bilinir, segmentleri dıştan belirgin olarak görülen, gelişmiş sölomları ve düz sindirim sistemleri ile bilinen bir omurgasız hayvanlar şubesi. uzun vücutlu solucanlardır. Baş kısımları belirgin olup, dolaşım sistemleri, sinir sistemleri ve nefridyumları bulunur. 9.000 civarında türü bilinmektedir.

YUMUŞAKÇALAR Yumuşakçalar ya da Mollusca, genellikle sucul ortamlarda yaşayan omurgasız hayvanlar şubesidir. Vücutları, baş, kaslı ayak ve "manto"dan meydana gelir. Segmentleri yoktur. Sistematikteki yeri henüz tam belli değildir. Bu nedenle çeşitli yazarlar bu hayvanları farklı kategorilere koyarlar. Bazıları Arthropod'lardan sonra, bazıları ise trochospher denilen larva tipinin Annelid'lerin larvalarına benzemesi nedeniyle Annelid'lerden sonra geldiğini kabul ederler. Yumuşakçalar tür sayısı bakımından oldukça zengin bir filumdur. Bilinen 80.000'den fazla türü vardır. En az 47.000 yaşayan türü tanımlanmıştır. Yaklaşık olarak da 35.000 kadar da fosil türü bulunmuştur.

EKLEM BACAKLILAR Vücutları; baş (caput veya cephalo), göğüs (thorax) ve karın (abdomen) olmak üzere üç bölgeden meydana gelir. Her bölge çeşitli sayıda segmentten (parçadan) ibarettir. Vücudun her bir segmenti esnek bir deriyle birbirine bağlanmıştır. Vücut yüzeyi, sert bir madde olan kitinden meydana gelen bir dış iskeletle örtülüdür. Kitin, dış epitelin salgısıdır ve hayvanların büyümesi için zaman zaman değiştirilerek atılır. Ekstremiteler (bacak, kanat, duyarga ve ağız parçaları gibi hareket edebilen çıkıntılar) daima eklemli parçalardan meydana gelmiştir. Sindirim sistemi ön, orta ve arka barsak olmak üzere üç bölümden ve bunların çeşitli kalınlıktaki kısımlarından meydana gelir. Kan dolaşımı açıktır. Kan oksijen taşımayıp, besin maddeleri, artık maddeler ve hormonları taşır. Dolaşım sistemi, sırtta bir yürek ve ana damardan meydana gelir. Bazılarında sırt damarından kollar da çıkar. Sinir sistemi, birbirine bağlantısı bulunan gonglion adı verilen boğumlardan ibarettir.

DERİSİ DİKENLİLER Derisi dikenliler ya da Echinodermata, su hayvanlarının bir kolu olan ve okyanusun tüm derinliklerinde bulunan omurgasız hayvanlar şubesidir.Tamamı denizlerde dağılım göstermektedir. Acı sularda rastlansa da, tamamıyla tatlı suda yaşayan hiçbir temsilcisi yoktur. 542 milyon yıl önce görülmeye başlayan ve bu gün yaklaşık 7.000 türü bulunan ve yaklaşık 13.000 türü yok olan bu şube 5 ya da 6 sınıftan oluşur. Derisi dikenlilerin

SON