İLK MÜSLÜMAN TÜRK DEVLETLERİ İLE İLGİLİ BİLGİLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Karahanlılar Gazneliler
Advertisements

SELÇUKLU’NUN DOĞUŞU Taner Tatar.
OĞUZLAR Oğuz adı “ok” kelimesinden gelmektedir. Ok, Türkçede aynı zamanda “kabile” manasındadır. Oğuz adı “ok” kelimesinden gelmektedir. Ok, Türkçede aynı.
İSLAMİYETİN KABULÜNDEN SONRAKİ TÜRK EDEBİYATI
RAMAZAN AYHAN
MISIR’DA KURULAN TÜRK DEVLETLERİ Abbasi halifelerinin merkezi otoriteyi kaybettikleri dönemde merkezden uzak eyaletlerde asayişi sağlamak için geniş yetkilerle.
Bunun sebepleri nelerdir?
TÜRKLERİN İSLAMİYETİ KABULÜ VE İSLAM DEVLETİ'NDEKİ HİZMETLERİ
İSLAMİYETİN YAYILIŞI SOSYAL B. PERFORMANS GÖREVİ
1. KAZANIM: Türkiye Selçukları döneminde Türklerin siyasal mücadeleleri ve kültürel faaliyetlerinin, Anadolu’nun Türkleşme sürecine katkılarını değerlendirir.
2. ESKİ HİNT ETKİSİ: Hint kültürünün, İslam uygarlığının gelişmesine etkisi özellikle matematik ve astronomi konularında olmuştur.
ANADOLU SELÇUKLU DEVLETİ. İçindekiler Kuruluş Devri Kuruluş Devri Kuruluş Devri Kuruluş Devri Süleyman Şah Dönemi Süleyman Şah Dönemi Süleyman Şah Dönemi.
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ
Bazı Türk Devletleri Hazırlayan: Mehmet Emre ŞAHİNER Sınıfı:6/G No:186.
İLK TÜRK-İSLAM DEVLETLERİ
İLK MÜSLÜMAN TÜRK DEVLETLERİ
Karahanlılar’da Eğitim Kurumları Ve Özellikleri
TÜRK TARİHİNE YOLCULUK
Orhun abideleri / göktürk yazıtları
Sosyal Bilgiler TÜRKLERİN YENİ YURDU ANADOLU
İlk Müslüman Türk Devletleri
Sosyal Bilgiler BEYLİKLER DÖNEMİ
Nurdan Gül Kökten MALAZGİRT SAVAŞI’NDAN SONRA ANADOLU DA
ANADOLU SELÇUKLULARI VE BEYLİKLER DÖNEMİNDE KÜLTÜR VE MEDENİYET.
Sosyal Bilgiler ANADOLU’DA İLK TÜRK DEVLETİ ve BEYLİKLERİ
İLK MÜSLÜMAN TÜRK DEVLETLERİ
Türklerin İslam Medeniyetine Katkıları
Türkler ve Müslümanlık
ZÜHRE NUR PEHLİVAN SABİRE DALKILIÇ YURDANUR TURELİ
EMEVİLER DÖNEMİ ( ).
HAÇLI SEFERLERİ.
,.
BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ
Sosyal Bilgiler BEYLİKTEN DEVLETE
Olay çevresinde oluşan metinler DESTAN
ÖMER NASUHİ BİLMEN A.İ.H.L SENANUR BEKTAŞ 10/E ARSLAN KÖSE.
ÖMER NASUHİ BİLMEN A.İ.H.L SENANUR BEKTAŞ 10/E ARSLAN KÖSE.
BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ( )
Bu kavramlardan oluşan bir paragraf
TÜRKLERİN MÜSLÜMAN OLUŞU
Abbasi Tarihi Berat Köse.
TÜRKLERİN İSLAMİYETİ KABULÜ
13 VE 14.YÜZYILDA ANADOLU’DA GELİŞEN TÜRK EDEBİYATI
YAPANLAR: EMİN ÖREN, NO:68 BURAK KARADÖNGEL NO:175.
ANADOLU’NUN TÜRK YURDU OLMASI
TÜRK İSLÂM DEVLETLERİ Türklerin İslam'la Tanışma Süreçleri
Büyük selçuklu devletİ
BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ VE BU DEVLET DÖNEMİNDE KÜLTÜR VE UYGARLIK
SOSYAL BILGILER 3.ÜNİTE.  Anadolu daki ilk akınlar 4.yy hunlar ve 6.yy sibirler tarafından yapılmıştır. Ancak bu 2 türk boyunun amacı Anadolu ya yerleşmek.
Türkiye Selçuklu Devleti, Ne zaman ve Nasıl Kuruldu?
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / Anadolu’nun Türk Yurdu Oluşu
KAZANIM DEĞERLENDİRME TESTİ
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / ANADOLU’NUN TÜRK YURDU OLUŞU / Anadolu Beylikleri Dönemi
YGS PRATİK TARİH DERS NOTLARI -1-.
Din Kültür Ve Ahlak Bilgisi
MALAZGİRT SAVAŞI’NDAN SONRA ANADOLU DA
GAZNELİLER
375’te Kavimler göçü sonucu Roma İmparatorluğunun ikiye ayrılması sonucu İstanbul’da kurulmustur. Bizanslılar, Yunan ve Helenizm kültürüyle yoğrulmuş,
Çark-ı Sosyal Oyunu Sorular Mehmet Kuraz Öğretmenimizin katkıları ile hazırlanmıştır.
Büyük Selçuklu Devleti Kaan Tuvanç 7/D 219. Kurulduğu Yer: Horasan. Kurucusu: Tuğrul Bey. * Selçuklular, Oğuzların Üçok kolunun Kınık boyundandır. * Büyük.
SELÇUKLU DEVLETİ SİYASÎ TARİH
Büyük Selçuklu Devleti. Büyük Selçuklu Devleti 1037 yılında Devlet haline gelerek bağımsızlığını ilan etmiş, Bağdat kentini başkent yaparak önce Mezopotamya,
BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ( ) SEDAT ALTAŞ. Oğuz Türkleri ve Oğuz Adının Anlamı Oğuz: Ok+u+z “Oklar; boylar” anlamına gelir. Oğuz Kağan Destanı'na.
Türkiye(Anadolu) Selçuklu Devleti
-Göçlerden sonra Orta Asya,da kurulan ilk Türk devletidir. Necdet YILMAZ Sosyal Bilgiler Öğretmeni 2008.
Resmi dil: Farsça Başkent: Tahran En büyük şehir: Tahran Yüzölçümü: km² Nüfusu: 75 milyon Para birimi: İran Riyali.
GAZNELİLER ( ).
KARAHANLILAR ( ).
BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ SİYASÎ TARİH
OSMANLI KURULUŞ.  Osmanlı Devleti’nin Doğuşu  Malazgirt Savaşı’ndan sonra birçok Türk boyu ile beraber Anadolu’ya gelen Kayılar, Türkiye  Selçuklu.
Sunum transkripti:

İLK MÜSLÜMAN TÜRK DEVLETLERİ İLE İLGİLİ BİLGİLER KARAHANLILAR(840-1212) Kuruluşu:840 Yılında,Batı Türkistan’da kurulmuştur. Bilge Kül Kadir Han kurmuştur. Önemli Bilgiler: 1-Karahanlılar, Satuk Buğra Han zamanında İslamiyet’i kabul etmişlerdir. En parlak dönemlerini Yusuf Kadir Han zamanında yaşadılar.Daha sonra zayıflayan devlet,doğu ve batı olmak üzere ikiye bölündü

KARAHANLI DEVLETİNİN BAYRAĞI

2-Karahanlı Devleti ilk Müslüman Türk Devleti’dir 2-Karahanlı Devleti ilk Müslüman Türk Devleti’dir.Resmi dil olarak Türkçeyi kullanmışlardır.Türk İslam Tarihine ait ilk edebi eserler de Karahanlılar döneminde verilmiştir.Bunlar; -Divan-ı Hikmet ,,,,,,,,,,,,,Ahmet Yesevi -Kutad Gubilig..,,,,,,,,,,,,,,Yusuf Has Hacip -Diva-ı Lugat-ıt Türk,,,,,,,,,,Kaşgarlı Mahmut -Atatbet-ül Hakayık …………….Edip Ahmet Yüknek

KAŞGARLI MAHMUT

Yıkılışı:Doğu Karahanlı Devleti Moğol Karahıtaylar, Batı Karahanlılar Harzemşahlar tarafından ortadan kaldırılmıştır.(1212)

GAZNELİLER :(963-1187) Kuruluşu:Kurucusu Alp Tekin’dir.Merkezi Gaznedir.İran,Afganistan ve Pencap bölgelerinde kuruldu.

GAZNELİLERİN BAYRAĞI

Önemli Bilgiler:Gazneli Mahmut,en önemli hükümdarlarıdır Önemli Bilgiler:Gazneli Mahmut,en önemli hükümdarlarıdır..Bu dönem Gaznelilerin en parlak dönemleri olmuştur. Gazneli Mahmut İslamiyeti yaymak için Hindistan üzerine 17 sefer düzenlemiştir

Bu seferler sayesinde,İslamiyet Hindistan’a ilk kez yayılmıştır. Gazneli Mahmuttan sonra başa oğlu Sultan Mesut geçti.Selçuklu Devleti ile mücadele ederek ilerleyişlerini durdurma çalışmıştır.

Yıkılışı:Bu amaçla Selçuklularla 1040 Yılında yapılan DANDANAKAN savaşını kaybeden Gazneliler hızla çöküş sürecine girdiler. Gazneliler Afgan yerlileri Gurlular tarafından yıkılmıştır.

BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ: (1040-1157) Kuruluşu:Büyük Selçuklu Devleti’ni Selçuk Bey kurmuştur. Selçuk Bey Bağlı olduğu Kınık boyunu toparlayarak Seyhun Irmağı kenarındaki Cend şehrine gelmiş ,burada İslamiyetle tanışarak,Müslüman olmuştur.

BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ BAYRAĞI

Önemli Bilgiler:Selçuk Bey öldükten sonra devletin başına torunları Tuğrul ve Çağrı beyler geçtiler.Tuğrul Bey yönetimindeki ordu,DANDANAKAN Savaşı’nda Gaznelileri Yendiler ve Gazneliler bu savaştan sonra yıkılışa geçerken Selçuklu Devleti yükselişe geçti.Bu savaştan sonra devletin merkezi REY şehri olmuştur

2-Anadolu’ya ilk akınlar, Çağrı Bey tarafından 1016 yılında yapılmıştır.bu akınları durdurmaya çalışan Bizans İmparatoru büyük bir orduyla harekete geçti.İ İki ordu arasında yapılan bu Pasinler savaşını Selçuklular kazanmıştır.

-Pasinler Savaşı’nın önemi: 1-Selçuklular ile Bizans İmparatorluğu arasında yapılan ilk savaştır. 2-Bu savaştan sonra Anadolu’ya yapılan Türk akınları yoğunlaşmıştır.

3-Tuğrul Beyden sonra başa Alpaslan geçmiştir.(Çağrı Bey’in oğlu) Alpaslan da daha çok Anadolu’ya sefer yaptı ve Bundan rahatsız olan Bizans İmparatorluğu ile MALAZGİRT Savaşı’nı gerçekleştirdi. (1071)

Malazgirt Savaşı’nın sonuçları: a-Anadolu’nun kapıları Türklere açıldı. b-Türkiye Tarihi bu zaferle başladı.

4-Alpaslan ölünce yerine oğlu Melikşah geçti. Bu dönem Selçukluların en parlak dönemi olmuştur.İmparatorluğun sınırları doğura Seyhun Irmağından batıda Akdeniz ve boğazlara,kuzeyde Kafkaslardan güneyde Basra Körfezine kadar ulaştı

Yıkılışı:Melikşah öldükten sonra iç isyanlar ve taht mücadeleleri ile imparatorluk yıprandı ve parçalandı. Yerine,Irak,Suriye ve Anadolu Selçuklu Devletleri kuruldu

İLK TÜRK İSLAM DEVLETLERİNDE KÜLTÜR VE UYGARLI İLE İLGİLİ ÖNEMLİ BİLGİLER 1-Devletin başında sultan bulunurdu.Sultanın en büyük yardımcısı vezirdi.Devletin önemli sorunları divan adı verilen mecliste görüşülürdü.

2-Ordu üç bölümden oluşurdu 2-Ordu üç bölümden oluşurdu.Gulam askerleri (Küçük yaşta saraya alınıp eğitilen çocuklardan oluşurdu.) Ikta askerleri (en önemli bölümü oluşturan toprağa bağlı askerlerdi.) Hassa ordusu,(tamamı atlı ve aylıklı,doğrudan sultana bağlı askerlerdi.)

3-Genel olarak resmi dil Farsça,bilim dili ise Arapçaydı.

4-Sosyal ve ekonomik hayat: Halkgöçebeler(Hayvancılıkla uğraşırlar), köylüler(Tarımla uğraşırlar) ve şehirliler(ticaret ile uğraşırlar) olarak üçe ayrılırdı . Ancak bu sınıflar batıda görüldüğü gibi kesin sınırlarla ayrılmazdı,sınıflar arası geçiş mümkündü.