M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 GIDALARIMIZA GÜVENEBİLİR MİYİZ? Professor Colin Dennis Director-General, Campden BRI Chipping Campden, Gloucestershire,

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SÜRDÜRÜLEB İ L İ R TARIM. SÜRDÜRÜLEB İ L İ R TARIMSAL S İ STEMLER Mevcut do ğ al kaynak kullanımıyla ilgili tartışmaların temelinde “sürdürülebilirlik”
Advertisements

Kooperatifimiz, 2006 yılından itibaren sütün tamamını soğuk zincir altına almıştır. SÜT KALİTESİNİ ARTTIRMAYA YÖNELİK HİZMETLER.
Kıbrıs Türk Ticaret Odası 2 Mayıs 2016,LEFKOŞA 1 AVRUPA BİRLİĞİ GENEL GIDA YASASI Dr. Mete ÇEVİK AB İşleri Uzmanı Avrupa Birliği Bakanlığı Tarım ve Balıkçılık.
ÖNCÜ SALÇA yılında Gaziantep'in yerli halkından rahmetli İbrahim Halil Kozlu ve 5 oğlunun (Fahrettin, Hasan, Mustafa, M. Hanifi ve Bilal Kozlu)
Öğr. Gör. MEHMET ALİ ZENGİN
1=) “CE” İŞARETİ  “CE” işareti Fransızcada Avrupa normlarına uygunluk anlamına gelen “Conformite Europeenne” sözcüklerinin baş harflerinden oluşmaktadır.
Türkiye’de Çevre Yönetimi ve Belediyeler Pınar Akpınar Proje Yöneticisi UCLG-MEWA Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı Çevre Komitesi Toplantısı Sürdürülebilir.
BULUT BİLİŞİM M. KÜRŞAT YILDIRIM İÇERİK  BULUT BİLİŞİM NEDİR?  BULUT BİLİŞİM ÖZELLİKLERİ  BULUT BİLİŞİM MİMARİ YAPISI  BULUT BİLİŞİM.
Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği 11. Teknik Müşavirlik Kongresi Etkili Süreç Yönetimi ve Teknoloji Yönetim Yeteneği Dr. Ahmet Tunçay 28 Nisan.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
SEVDA GÜL Y MEME MR’ INDA KANSER TESPITI.
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
Coğrafi işaretler Dr. Rana DEMİRER YÜciTA Yürütme Kurulu Üyesi Antalya Ticaret Borsası Cİ danışmanı.
KIRSAL KALKINMA EYLEM PLANI ( )
Antalya/Muratpaşa SABİHA GÖKÇEN ANAOKULU EFQM KAZANANLAR KONFERANSI ASLI KANBİR OKUL MÜDÜRÜ 24 Şubat 2016 İstanbul Deniz Müzesi.
Stratejik Pazarlama 4. Hafta
İNSAN-BİLGİSAYAR ETKİLEŞİMİ. İnsan Bilgisayar Etkileşimi (İBE) alanındaki pratik ve teorik çalışmalar, bilgi ve iletişim teknolojilerinin insana ve insan.
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
Editorials Eating Less Meat: A Healthy and Environmentally Responsible Dietary Choice American Academy of Family Physician
Temiz su kaynakları azalıyor. Dünyanın üçte biri sularla kaplı olmasına rağmen ancak yüzde iki buçuk kullanılabilir temiz su bulunuyor. temiz su kaynakları.
MÜFREDAT PLANLAMA Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Seminerleri / 191.
Coğrafya Performans Ödevi
atık Üretim ve kullanım faaliyetleri sonucu ortaya çıkan, insan ve çevre sağlığına zarar verecek şekilde doğrudan veya dolaylı biçimde alıcı ortama verilmesi.
“Food Safety Aspect” Şeref TAĞI. Genellikle, Her gün 3 öğün yemek yeriz Bu amaçla aşağıedaki aktivitelerde bulıunuruz, Şeref TAĞI.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
Türkiye’de Endüstriyel Atık Yönetimi ve Yapılan Çalışmalar 7
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
Sanayi ve ticaret limiteD şirketi
İşletmelerde Tesis Yönetimi
Konu 9 ISO-9000 Kalite Güvencesi Standartları
Uluslararası Pazarlama Araştırması
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
ISO 9001:2015 standardı – 5. Maddenin Tanıtımı
PAZARLAMA KARARLARINI ETKİLEYEN ÇEVRESEL FAKTÖRLER
ASSURE Modeli.
COĞRAFİ İŞARET DENETİMİ
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
İSTATİSTİK II Hipotez Testleri - 2.
Şişelenmiş Doğal Mineralli Sular ve Kaynak Suları
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİ
ISO 9001:2015 standardı – 8. Maddenin Tanıtımı
Sağlıklı ve Dengeli Beslenmek
ISO 9001:2015 standardı – 5. Maddenin Tanıtımı
ÜRETİM YÖNETİMİ.
BÜTÜNLEŞİK ÖĞRETİM MATERYALİ TASARIMI STEM İLİŞKİLENDİRMESİ
RİSK YÖNETİMİ, DEĞERLENDİRİLMESİ VE METODOLOJİLERİ
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
Erdem Danyer 1,2* , N.Gamze YÖRÜK 2
Bölüm 4: Tarımsal ürünlerin pazarlama fonksiyonları
Tarımda Yenilikçi Girdi Uygulamaları Bitki Besleme Ş
Pazarlama tanımları 1970’li yıllardan önce, pazarlama, hemen hemen tüm pazarlama teorisyenleri tarafından, kar amaçlı işletmelerin, ürünleri ve hizmetleri.
Tüketici Pazarları Örgütsel Pazarlar
Tedarik Zinciri Yönetimi:
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
LOJ436 Lojistik Yönetimi Ders – I
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ
KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK
BÖLÜM X FİYATLANDIRMA.
Çevre teknikeri kimdir?
Tarımsal Meteoroloji Prof. Dr. A. Nejat EVSAHİBİOĞLU
Ürün ve Hizmetler İçin Kapasite Planlaması
Tarım ve Hayvancılıkta Bilişim Tabanlı Karar Destek Sistemleri
Çevre teknikeri kimdir?
İnsan Kaynakları Yönetiminin
Örgüt Kuramı, Örgüt Tasarımı ve Örgütsel Değişim
Sunum transkripti:

M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 GIDALARIMIZA GÜVENEBİLİR MİYİZ? Professor Colin Dennis Director-General, Campden BRI Chipping Campden, Gloucestershire, GL55 6LD, UK Tel: +44 (0) Fax: +44 (0)

M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 Gıda Güvenli mi? Patojenler? Toksinler? Bulaşanlar? Alerjenler? Gıda Gerçek mi? Et türleri? Balık türleri? Bitki türleri? Katkılar? Gıda Nasıl Üretildi ? Hayvan refahı? Çevre? Organik? Ticaret? Ahlâk Gıdanın Kaynağı ? Ülke Yöre-menşe Gıda Kullanılabilir mi? Erişilebilir ? Ekonomik? Gıda Güvenliği GIDA VE TÜKETİCİ

M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 c. 1 milyar kişi açlık ve yetersiz beslenmeden dolayı rahatsız c. 2 milyar kişi açlık sınırında beslenebilmekte Diğer bir ifade ile dünya nüfusunun yarısı açlık sınırında beslenmekte Gıda Güvenliği-O Sağlanabilir mi ?

M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 Gelecekteki Gıda Talepleri 2050 yılına kadar dünya nüfusunun % 40 artması beklenmektedir. Düşük gelirli ülkelerde önemli ekonomik gelişmeler Artan kentleşme Değişen hayat şartları Artan et tüketimi 2050 yılında çiftlik hayvanlarının 4 milyar insanın tükettiği kadar tahıl tüketeceği tahmin ediliyor YILINDA GIDAYA OLAN TALEP 2 KATINA ÇIKACAKTIR.

M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 KISITLAMALAR Mevcut su ve toprak kaynakları Yakıta karşı gıda İnsan ve gıda üretim kapasitesinin düyadaki nispi dağılımı Uluslararası ticaret ihtiyacı İklim değişikliklerinin etkisi

M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 Nufus Koşulları Ve Gıda Taleplerindeki Değişim Verimli Entegre Sistemlerin Tasarımı ve Geliştirilmesi: Gıda Üretimi İşleme Muhafaza ve Dağıtım Kırsal üreticilerden genişleyen ve çeşitlenen kentsel nüfusa yöneliş

M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 ULUSAL VE ULUSLARARASI DÜZENLEMELER İLE GIDA KONTROLÜ Underpin (desteklemek) international trade REKABET Production efficiency and costs Product match to market need SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK Optimise resource use to reduce waste and energy Temel Endüstri Konuları SAĞLIK VE REFAH Contribute to disease prevention and healthy ageing GÜVENLİK ESSENTIAL & NON-NEGOTIABLE

M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 CO2 emisyonları Atık paketleme Su Taşıma mesafeleri

M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 Bitkisel ve hayvansal üretim Hasat/kesim Sulama suyu Pestisitler, Gübreler, Hayvancılık Uygulamaları, Yem, Antibiyotikler Soğutma ve Yıkama Suyu Mezbaha Uygulamaları ve Hijyen Sıcaklık kontrol Temizlik ve sanitasyon Bina ve Ekipmanın Hijyenik Tasarımı Depolama ve Dağıtım Hijyenik çevre Sıcaklık kontrol Gıda Pazarlama ve Satışı Depolama ve Dağıtım İşleme ve Paketleme Hijyen ve Çevre Sıcaklık kontrol İşleme süre ve sıcaklığının doğrulanması Kapak ve ambalaj sıkılığı Bina ve Ekipmanın Hijyenik Tasarımı Etkili temizlik ve sanitasyon programları Etkili ayrıştırma Tüketici Sıcaklık kontrol Hijyen, depolama ve hazırlama Gıda Kaynağı

M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 Katkılar Bitkisel ve Hayvansal üretim Depolama ve Dağıtım İşleme ve Paketleme Depolama ve Dağıtım Paketleme Hammadde Depolama ve Dağıtım Tüketici Gıda Satış ve Servisi Uluslararası Gıda Tedarik Zinciri Depolama ve Dağıtım

M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 Bu pizza: 17 işletmeciden katkı maddesi 9 ülkede 3 kıtada satış

M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 İzlenebilirlik - endüstri standartları Tamamlanmış üründen hammadde materyaline kadar aşağı veya yukarı olan bağlantılar Her bir gıdanın üretim iş süreci takip edilebilmelidir. –Kaynaktan tüm ham materyallere –Üretimin tüm aşamaları boyunca –Tamamlanmış ürünün dağıtımında İzlenebilirlik ya hammaddeden tamamlanmış ürüne ya da tam tersi yoldan gerçekleştirilir.

M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 Tüketici Tehlike durumunda etkili hatırlama (geri uyarı) ile gıda güvenliğinin sağlanması Belli katkılardan kaçınılması Belirli şekillerde üretilmiş gıdaların seçilmesi İzlenebilirlik

M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 Yönetim Ürünü geri çekerek halk sağlığının koruması Acil durumlarda besin zincirinde uygulama kontrolü Çiftlik hayvanlarında hastalık kontrolü Dolandırıcılığı, doğal olmayan ürün ve katkıları engellemek. İzlenebilirlik

M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 Endüstri Gıda güvenliği ya da kalite problemi durumunda ürünün derhal piyasadan uzaklaşması sağlanmalıdır. Herhangi bir geri çekme miktarı ve maliyeti en aza indirilmelidir. Yasa ve müşteri gereksinimleri ile ilgili gerekler karşılanmalıdır. Sorunun nedenini tespit etmek ve sorumluluk almak Marka ile tüketicinin güvenini sağlamak İzlenebilirlik

M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 Gıda Güvenliği Devam eden sorunun gerçek temel nedeni –Demografik (toplumsal) değişiklikler –Gıda ve katkının coğrafik kaynağı –Gıda üretim ve işleme teknolojileri –Gıda tüketim alışkanlıkları –Uluslararası seyahat –Tespit edilen patojenler –Uluslararası ticaret

M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 Gıda Güvenliği Tarım-gıda zincirinin giderek daha fazla uluslararası nitelik kazanması Gıda güvenliği yönetiminin global olarak benimsenmesi –dünya çapında kabul edilen ortak çalışma prensipleri –Üretimden tüketime tüm gıda tedarik zincirinin göz önünde bulundurulması ‘Ahırdan sofraya’ ‘Tarladan tabağa’ ‘Çiftlikten çatala’

M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 TEHLİKE:Zarara neden olabilecek biyolojik, kimyasal ve fiziksel maddeler. RiSK:Sonucunun ciddiyeti ile birlikte zararın olasılığı Tehlike ve Risk

M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 Algılanan Gıda zehirlenmesi BSE Gelişme hormonları Hayvan besleme Pestisitler Genediği değiştirilmiş Gıda ile ilgili tüketici tarafından algılanan risk Gerçek Kalp damar Kanser No deaths from GM, Pesticides, Growth Hormones in UK 100,000 deaths/ year in UK

M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 Riskin tüketici tarafından algısı Biz inek eti yememeliyiz.. Çok tehlikeli

M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 ‘Tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları’ ifadesinin kısaltmasıdır HACCP –Tanımlar, –Değerlendirir –Kontrol eder –Gıda güvenliği için tehlikeler önemlidir. HACCP

M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 Paydaşlar tarafından kabul edilen standart (tüketiciyi de içeriyor) Güvenliği Sağlayan Gıda Standartları Düzenleyici standartlar Sertifikasyon kurumu tarafından değerlendirilmiş uygun standarda Sertifikalandırma Ürünler, Prosesler, Sistemler, İnsanlar Ulusal Akreditasyon Kuruluşu tarafından değerlendirilen belgelendirme kuruluşunun Yetkinliği Akreditasyon (UKAS)

M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 * Combinable Crops – cereals, oilseeds, sugarbeet * Produce – fruit salad, vegetables * Dairy Farms – milk * Poultry Production – chickens * Pigs – pork * British Meat – beef and lamb Güvenli Gıda Standartları

M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 Assured Food Standards Quality Meat Scotland Farm Assured Welsh Livestock Northern Irish beef and lamb Genesis QA – Quality Assurance

M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 Lion Quality Egg Scheme Agricultural Industries Confederation Feed Schemes Assured UK Malt Scottish Quality Farm Assured Combinable Crops

M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 Freedom Food LEAF Marque Link Environment & Farming Soil Association Farm Assurance

M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 Güvenli Tedarik Zinciri Hayvansal Yem Standartları Güvenli Çiftlik Standartları British Perakende Consortium Küresel Standart

M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 KALİTE KONTROL (Son ürün testi) KALİTE GÜVENCESİ (Kabul edilmiş standartlara göre proses kontrolü)

M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 Durum Tespiti - kirleticiler, özgünlük, kompozisyon Gözetim – uyumluluk Etiket bildirimleri - uyumluluk TEST DOĞRU YAKLAŞIM DOĞRU SONUÇ

M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 Balık Kimlik Belirleme Yöntemi Authentic Fish. Extract DNA. Make DNA fingerprints. Save in database. PCR fish gene. Cut DNA with special DNA enzymes. Canned salmon sample for analysis PCR fish gene. Balık türlerini tanımlamak için veritabanındaki profilleri karşılaştırılır Can 2 Can 1 Salmon özel DNA enzimleri ile DNA kesilir

M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 Hedef türlere uygulanan fındık deney sonuçları

M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 Uygunluğu tespit edilmiş (gereksinimler için uygun) Yöntem ve amaca uygun ekipman Nitelikli ve yetkin personel Teknik performansın bağımsız değerlendirilmesi Kalite kontrol– Kalite güvence prosedürleri Geçerli analitik ölçümler Altı prensip

M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 ANALİZ ÖRNEK HAZIRLAMA ANALİZ SONUÇLARI RAPOR Personel Laboratuar uygulaması Donanımlar YÖNETİM KALİTE SİSTEMİ YETERLİK Materyal test kitleri Metotlar Ekipman KALİBRASYON VALİDASYON KALİTE KONTROL Laboratuvar Akreditasyonu

M:\lewis\ppt\Gresham Lecture - 3 December 08 Campden BRI ‘World Class Resource for the Agri-Food and Drink Chain’ no. 1207no. 1079no. 0407