OSMANLI İMPARATORLUĞU’NUN DEMOKRATİKLEŞME HAREKETLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TANZİMAT DÖNEMİ.
Advertisements

B. HUKUK ALANINDAKİ İNKILAPLAR Türkiye’de Anayasalar 1921 Anayasası 1.İnönü Savaşı’ndan sonra yeni Türk devletine işlerlik kazandırmak amacıyla 20 Ocak.
VAKIFLAR Bir hizmetin gelecekte de yapılabilmesi için belli şartlarda ve resmi bir yolla ayrılarak bir topluluk veya bir kimse tarafından bırakılan mal.
GEÇMİŞ YILLARDA ÖĞRENDİKLERİNİZİ HATIRLAYARAK----> 1. DÜNYA SAVAŞININ TEMEL SEBEBİNİN NE OLDUĞUNU TARTIŞINIZ.
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
FP. TÜRK EĞİTİM SİSTEMİNİN GEÇMİŞİ Orta Asya Türkleri’nin Müslüman olmadan önce örgün eğitim kurumlarının olup olmadığı bilinmemektedir. Ancak Türk Kültürü’nün.
Eğitim Kültür Alanında İnkılaplar 11.Milli Eğitim Tevhid-i Tedrisat(Öğretim Birliği Kanunu) ve Medreselerin Kaldırılması: (3 Mart 1924) Osmanlı Devleti’nin.
Siyaset Sosyolojisi.
MISIR UYGARLIĞI Mısır’da MÖ 3000 yıllarında Nil havzasında ortaya çıkmış bir uygarlıktır.
AHİLİ K Güçlü bir sivil toplum örgütü. ESKİ BİR SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜMÜZ; AHİLİK Bilindiği gibi Türklerin tarih sahnesine çıkışı neredeyse insanlık tarihi.
YEN İ L İ KLER VE OSMANLI DEVLET İ YEN İ L İ KLER VE OSMANLI DEVLET İ Kazanım Osmanlı Devleti'nde ıslahat hareketleri sonucu ortaya çıkan kurumlardan.
I.Dünya Savaşı Öncesi ve Savaş Dönemi Sorular. 1. I.Dünya Savaşı sırasındaki cephelerden hangisi, savaşın süresini en fazla etkilemiştir? 1. I.Dünya Savaşı.
İSTANBUL ESENYURT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİMDALI YÖNETİM ve ORGANİZASYON CENK SOYER SÜREÇ YENİLEME DEĞİŞİM MÜHENDİSLİĞİ REENGINEERINGG.
ERZURUM KONGRESİ (23 Temmuz-7 Ağustos 1919) TOPLANIŞ AMACI
Rensis Likert ( ) – Sosyal psikolog, Michigan Üniversitesi – Verimsiz, etkinliğin düşük olduğu işletmelerde çalışanlar «işe eğilimli yönetici»
 Kurultay (Kongre) Detay : Bir konuyu görüşmek üzere çeşitli ülkelerden gelen delegelerin katılImıyla gerçekleştirilen uluslararası toplantılara veya.
YUNUSELİ HACI NACİYE KANALICI İLKÖĞRETİM OKULU
KONU: ATATÜRK ÖNDERLİĞİNDE ÖLÇÜLERDE YAPILAN YENİLİKLER
S. R. Ranganathan ve Bilgi Hizmetlerinin Geleneksel İlkeleri
HAZIRLAYAN Adı: Muhammed Soyadı: AYDIN No: 546 Okul: Darende İlköğretim Okulu KAYNAK: KAYNAK:
D E V L E T Y Ö N E T İ M İ OSMANLI DEVLETİ KÜLTÜR VE UYGARLIĞI.
Demokrasinin Serüveni (Demokrasi İle)
K O N G R E L E R D Ö N E M İ Dersin adı :İnkılap Tarihi HAZIRLAYAN Mert ULUS Sınıfı :8/B No:8.
Hikmet SIRMA.
OSMANLI DEVLETİ DAĞILMA VE ÇÖKÜŞ DÖNEMİ
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER ATATÜRK İLKELERİ KONU ANLATIMI
AHMET ARSLAN OSMANLI DEVLETİ’NDE TOPRAK YÖNETİMİ EKONOMİ TOPLUM YAPISI EKONOMİK HAYAT VE HUKUK SORU PROĞRAMI.
Leyla İÇERLİ Araş. Gör. Dr. Aksaray Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü.
Hazırlayan:Ümit TURGUT. Kapitülasyon: Yabancı devlet ve vatandaşlarının bir ülkede sahip olduğu ayrıcalıkları, imtiyazları veya muafiyetleri ifade etmektedir.
CUMHURİYET ÖNCESİ GRAFİK SANATI GELİŞİMİ
Engelli Amerikalılar Yasası (Americans with Disabilities Act -ADA)-(1990)
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
Çağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi.
SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ (23AĞUSTOS-13EYLÜL1921)
GÜNEY CEPHESİ MARAŞ ANTEP URFA DESTANLAŞAN DİRENİŞ SÜTÇÜ İMAM
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Atatürk ve Türk Kadını
ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Stratejik Planı Yrd. Doç. Dr. Günver GÜNEŞ Merkez.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK DIŞ POLİTİKASI
II.BALKAN SAVAŞI (29-30 HAZİRAN 1913).
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Sevr Anlaşması
II.İnönü Savaşı Nedenleri I.İnönü Savaşı'nın üzerinden 3 ay geçmeden Yunanlılar tekrardan saldırıya geçtiler.
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
TAM ÖĞRENME MODELİ.
BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Soyadı Kanunu’nun Kabulü
Tarım Hukuku 1.
SKY 423 Avrupa Birliği ve Sağlık Politikası
ABD’de engelli bireylere yönelik ilk yasa 1798 yılında çıkarılmış,
İDARİ-ASKERİ- AKADEMİK-ADLİ PERSONEL AYRIMI
28 ŞUBAT SİVİL SAVUNMA GÜNÜ
Anayasa Devletin yönetim biçimini gösterir.
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
İDARİ YARGIDA DAVA TÜRLERİ
ADNAN MENDERES 'da, Aydınlı toprak ağası varlıklı bir çiftçinin oğlu olarak doğdu. Büyük babası Hacı Ali Paşa Konya'dan Tire taraflarına.
ATATÜRK’ÜN ÖNDERLİĞİNDE YAPILAN YENİLİKLER
3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ
YÜRÜTME.
Anayasa Devletin yönetim biçimini gösterir.
IV. HAFTA: GENEL HATLARIYLA OSMANLI TOPLUM YAPISI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
REFAH SİSTEMLERİ DERS 2 DOÇ. DR. MEHMET M. ÖZAYDIN.
Osmanlı’da Eğitim-Öğretim
OSMANLI TARİHİ Osmanlı Ekonomisi.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DEMOKRASİ YOLUNDA TÜRKİYE
SİYASİ HUKUKİ EĞİTİM ve KÜLTÜR TOPLUMSAL EKONOMİ
Sunum transkripti:

OSMANLI İMPARATORLUĞU’NUN DEMOKRATİKLEŞME HAREKETLERİ CUMHURİYET II.MEŞRUTİYET I.MEŞRUTİYET ISLAHAT TANZİMAT

TANZİMAT FERMANI (GÜLHANE HATT-I HÜMAYUNU) (3 Kasım 1839) İlan Edilme Nedenleri Osmanlı toprak bütünlüğünü sağlamak (Osmanlıcılık) Avrupa’nın içişlerimize karışmasını engelleme

TANZİMAT FERMANI (GÜLHANE HATT-I HÜMAYUNU) (3 Kasım 1839) Temel Hükümler Haklar alanında: Müslüman ve Gayrımüslim bütün halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması, adil ve açık mahkemeler Mal alanında: Vergide adalet , gelire göre vergilendirme Askerlik alanında: Askerliğin zorunlu bir vatan görevi haline getirilmesi ve gayrimüslimlere de askerlik yükümlülüğü getirilmesi

TANZİMAT FERMANI (GÜLHANE HATT-I HÜMAYUNU) (3 Kasım 1839) Tanzimat Fermanı’nın Önemi Padişah yetkileri ilk kez kanun gücüyle sınırlandırılmıştır. Kanunlaştırma hareketleriyle kanun gücünün üstünlüğü kabul edilmiştir. İlk kez vatandaşlık kavramı ortaya çıkmıştır. Tanrı hakları sistemi ortadan kaldırılmasa da bunun yanında batı tarafından kabul edilmiş olan laik sistem değer kazanmaya başlamıştır.

ISLAHAT FERMANI (İMTİYAZLAR FERMANI) (28 Şubat 1856) İlan Edilme Nedenleri Kırım Savaşı’nda Ruslara karşı İngiltere ve Fransa’nın desteğini sağlamak Müslümanlar ile gayrımüslimler arasında tam bir eşitlik sağlamak. İmparatorluğun toprak bütünlüğünü sağlamak.

ISLAHAT FERMANI (İMTİYAZLAR FERMANI) (28 Şubat 1856) Temel Hükümler Gülhane Hattı’nın prensipleri yenilenmiştir: Din, mezhep ve ırk ayrımı gözetilmeksizin bütün Osmanlı tebasının eşitliği, din serbestliği ve kanun güvencesine alınması, yargılamada adalet, vergide adalet, zorunlu askerlik ilkesinin yeniden benimsenmesi (ancak askerlik yapmak istemeyen Müslüman ve Gayrımüslim tebaa için bedel-i nakdî) Gayrımüslimlere il meclislerine katılma hakkı Gayrımüslimlere memur olma hakkı Gayrımüslimlere devletin askerî ve sivil okullarına kayıt yaptırabilme hakkı Gayrımüslim cemaate okul açma hakkı

ISLAHAT FERMANI (İMTİYAZLAR FERMANI) (18 Şubat 1856) Islahat Fermanı’nın Önemi Gayrımüslimlere verilen haklar genişletilmiştir; her alanda Müslümanlarla eşitlenmişlerdir. İlk kez siyasî haklar da elde etmişlerdir.

TANZİMAT VE ISLAHAT FERMANLARI Farkları Islahat Fermanı’nda İngiltere ve Fransa’nın açık bir müdahalesi, hatta zorlaması vardır. Tanzimat Fermanı’nda sadece temel tabii haklar noktasında Müslüman gayrımüslim eşitliği sağlandığı halde, Islahat Fermanı’nda gayrımüslimler daha kapsamlı haklar elde etmişlerdir.

TANZİMAT VE ISLAHAT FERMANI Tanzimat ve Islahat Fermanlarının Başarılı Olmama Nedenleri Halka indirgenememiştir. Avrupa’nın içişlerimize müdahalesi önlenememiştir. Eski sistemler ve kurumlar kapatılmamıştır. Doğu ile batının sistem ve kurumları bağdaştırılmaya çalışılmış, ancak hemen hemen her alanda ikiliklerin ve çatışmaların ortaya çıkmasına engel olunamamıştır. (Tanzimat inkılapçı değildir.)