Doç.Dr. FİKRET RAMAZANOĞLU Hazırlayanlar ELİF OFLU & K.TANYA ŞAMDAN

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA SAĞLIKLI BESLENME VE
Advertisements

KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
Hastane İşletmeciliği Uzmanı GATA Organ Nakli Koordinatörü
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARDA BESLENME
ERGENLİK DÖNEMİ BESLENME.
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
TIP FAKÜLTESİ VE SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN BİRBİRLERİNE BAKIŞ AÇILARI.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
TEMEL TIP BİLİMLERİ ÖĞRENCİLERİ İLE KLİNİK BİLİMLER ÖĞRENCİLERİ ARASINDA MESLEĞE BAKIŞ AÇISINDAN FARK VAR MIDIR? SUNANLAR: Batuhan TAVEL, Recep KAPLAN,
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
Yeterlİ ve dengelİ beslenme NedİR?
Makalenin Yazarları: Vehbi Aytekin SANALAN Esra TELLİ Yavuz SELİM
SPORUN OKUL BAŞARISI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
SAĞLIĞIMIZI KORUYABİLİRİZ
FİZİKSEL AKTİVİTE VE HAREKETLİ YAŞAM
Amaç: Organ yetmezliği insidansı (toplumdaki hastalık sayısı oranı) tüm dünyada artmakta olup, organ nakli olmayı bekleyen hastalar da uygun organ beklerken.
  İLKÖĞRETİM BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ DEĞERLENDİRİLMESİ Hasan KARAL a*; İlknur REİSOĞLU b; Ebru GÜNAYDIN a a Karadeniz Teknik Üniversitesi,
Çağın Hastalığı Obezite ve Sağlıklı Yaşam
ÇAĞIMIZIN SORUNU OBEZİTE
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARISINDA
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ ARASINDA BESLENME BİLGİ DÜZEYLERİ VE VÜCUT KİTLE İNDEKSİ AÇISINDAN FARK VAR MIDIR? İbrahim N. I. Abuawad1, Muhammed Abdullayev1,
Vücudun iskelet kasları tarafından oluşturulan her türlü hareketi sonucu enerji harcamasıdır. FİZİKSEL AKTİVİTE.

BESLENME REHBERİ 2.
DENGELİ BESLENMENİN ÖNEMİ VE SAĞLIĞA ETKİSİ

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Vücudumuz Bilmecesini Çözelim
“BESLENME DOSTU OKUL” PROJESİ
FİZİKSEL AKTİVİTE VE HAREKETLİ YAŞAM
ORTAK SINAVLAR ÖĞRENCİ ANKETİ DEĞERLENDİRME RAPORU SINAV YÖNETİMİ, MORAL MOTİVASYON VE REHBERLİK DAİRE BAŞKANLIĞI OCAK 2015.
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA OKUL İÇİ ŞİDDETİN İRDELENMESİ: BİR ANKET ÇALIŞMASI Sözen S 1, Baysal SU 2, Ekizoğlu O 1, Tüzün B 1, Tüzün Ü 3 1 İstanbul Üniversitesi.
OKUL DÖNEMİNDE OBEZİTE SAĞLIK BAKANLIĞI İSTANBUL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ OBEZİTE,DİYABET VE METABOLİK HASTALIKLAR BİRİMİ Dyt.Özlem ÇİÇEK.
ERGENLİK DÖNEMİNDE RİSKLER ve SORUNLAR
1,2,3,4-A SINIFI VELİ Toplantısına HOŞGELDİNİZ..
4- EKMEK VE TAHILLAR En çok karbonhidrat içeren besin grubu tahıllardır. Enerjinin büyük bir kısmını karbonhidratlardan dolayısıyla ekmek ve tahıllardan.
TRİATLON SPORCULARININ DOPİNGİN KULLANIM NEDENLERİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİNİN FARKLI DEĞİŞKENLER IŞIĞINDA DEĞERLENDİRİLMESİ Cemal GÜNDOĞDU* Evrim ÇELEBİ**
KRONİK HASTALIKLAR *Genellikle tam iyileştirilmeleri söz konusu olmayan, *Sürekli, *Yavaş ilerleyen, *Çoğu kez kalıcı sakatlıklar bırakan, *Oluşmasında.
OBEZİTE NEDİR ? SEBEPLERİ NELERDİR?
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
BÖLÜM 11 ORTA ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE FİZİKSEL GELİŞİM.
Grup Kaygısızlar Fevzi Yeni Ahmet Karamermer. LİTERATÜR Melikşah Üniversitesi orta anadoluda olduğu için bu çevredeki öğrenciler genelde üniversite hayatında.
Araştırmanın Konusu Melikşah Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğrencilerinin Yaşlı Bireylere Karşı Tutumları ve Onlar ile Birlikte Yaşama Düşünceleri.
POLATLILILAR FER İ YA NUR TA Ş KAYA-EZG İ M İ HR İ BAN TARHAN.
Grup 101 Berat Duman Salih Yartunç.   Bu çalışmanın temel amacı Melikşah Üniversitesi öğrencilerinin sosyal kaygı düzeyleri, kaygı duyarlılıkları ve.
KafaDark Özge Eymur Aşkın Mezgitli
MOR FETHİYE ALATAŞ MAHAMAT MAHAMAT MOUSTAPHA. ÜNİRVESİTE ÖĞRENCİLERİNİN STRESLE BAŞA ÇIKMA STİLLERİ İLE POZİTİF VE NEGATİF DUYGU ARASINDAKİ İLİŞKİ.
Araştırmanın Başlığı Kayseri Melikşah Üniversitesi psikoloji bölüm öğrencileri ile diğer bölüm öğrencilerinin empati yapma eğilimlerinin incelenmesi.
YURTTA KALAN ÖĞRENCİLERİN KAYGI DÜZEYİNİN DEPRESYONA ETKİSİ NEDİR ?
Adem Göleç Doç.Dr. Katılımcılar: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Senato Üyeleri 2015 KTMÜ ÖSYM Sınavı Aday Değerlendirme Anketi Sonuçları.
Çocuklar niçin spor yapmalı? Spor büyüyen çocuğun fiziksel gelişiminin yanında psikolojik, sosyal yönden gelişimine katkıda bulunur.
DENGELİ BESLENMENİN İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ
DİLEK DİKEÇ Matematik Öğretmeni
Yrd. Doç. Dr. TÜLAY KUZLU AYYILDIZ 2016
ÇOCUKLUK VE GENÇLİK DÖNEMİ SAĞLIKLI BESLENME VE SPOR İLİŞKİSİ
GRUP: VİTAMİNİ KABUĞUNDA
Çocuklukta Fiziksel Gelişim
GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KAMPÜSÜNDE EĞİTİM GÖREN ÖĞRENCİLERİN TEMEL AFET BİLGİ DÜZEYLERİNİN ÖLÇÜLMESİ Uğur YAYLA, Nurçin KÜÇÜK KENT, Ünal YAPRAK,
Çocuk Sporcularda Beslenme İlkeleri
Beslenme Durumunun Saptanması GİRİŞ
Hatice Şimşek Keskin***
Arş. Gör. Dr. Abdullah Kaan KURT 14/3/2017
Aquatic Baby Tüketicisi Ebeveynlerin Kullandıkları Tesislere Yönelik Tatmin Düzeylerin İncelenmesi ” Aquatic Baby ” Tüketicisi Ebeveynlerin Kullandıkları.
Ezel Nur KORUR1 Erman ÖNCÜ2
Sağlıklı Beslenme. YETERLİ VE DENGELİ BESLENME VÜCUDUN BÜYÜMESİ, YENİLENMESİ VE ÇALIŞMASI İÇİN GEREKEN DÖRT TEMEL BESİN GRUBU OLAN ”SÜT VE ÜRÜNLERİ”,
Ortaöğretim Matematik Konularındaki Güçlük Düzeylerinin Belirlenmesi
Sunum transkripti:

Doç.Dr. FİKRET RAMAZANOĞLU Hazırlayanlar ELİF OFLU & K.TANYA ŞAMDAN REKREASYON Doç.Dr. FİKRET RAMAZANOĞLU Hazırlayanlar ELİF OFLU & K.TANYA ŞAMDAN

Öğrencilerin Spor Yapma ve Beslenme Alışkanlıklarının İncelenmesi ÖZET Bu araştırma Uludağ Üniversitesi öğrencilerinin spor yapma alışkanlıkları ile beslenme alışkanlıklarını ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini çeşitli fakültelerde okuyan basit tesadüfi yöntem yoluyla seçilen 500 öğrenci oluşturmaktadır. İstatistiksel analizlerle, SSPS paket programında, ortalamalar ve standart sapmaları belirlenmiştir.

Araştırmaya katılan öğrencilerin ortalama yaşları 20-22, boyları 165-174 cm., kiloları 60-65 kg. olarak belirlenmiştir. Öğrencilerin, üniversite öncesi %69,5’i spor yaparken bu oran üniversite yıllarında %43,7’ye düşmektedir. Düzenli olarak yemek yeme alışkanlığı genel performans açısından önemlidir. Özellikle kahvaltı etme alışkanlıkları incelendiğinde %46,9’u kahvaltı ederken, %28’i bazen, diğerleri ise hiç kahvaltı etmemektedir. Anahtar Sözcükler: Beslenme, Fiziksel Aktivite, Üniversite Öğrencisi

GİRİŞ Beslenme, hayatın her döneminde sağlığın temelini oluştururken, beslenmenin önemi her geçen gün daha fazla anlaşılmaktadır. İnsan yaşamında yeterli ve dengeli beslenmenin önemli olduğu dönemlerden biri de çocukluk çağı ile olgunluk çağı arasındaki geçiş dönemi sayılan büyüme ve gelişmenin hızlandığı, çocuğun ruhsal yönden geliştiği ve cinsiyet karakterlerinin kazanıldığı ergenlik çağıdır. Bu zaman diliminde bireyin besin gereksinimi artmaktadır

Beslenme hatalarına karşı bedenin daha hassas durumda olduğu bu dönemde, bir taraftan beslenme ile ilişkili yetişkin hastalıklarının temeli oluşurken diğer taraftan gençlerin ailelerinden bağımsız olarak yemek yeme alışkanlıkları ve tercihleri de gelişmektedir. Ekonomik şartların kötüleşmesi ve yetersiz beslenme bilgisi gençlerin yeterli ve dengeli beslenmeden çok karın doyurma yoluna gitmelerine neden olmaktadır.Ülkemizde gençlerin beslenme alışkanlıkları ile ilgili araştırmalarda bu dönemde beslenme ile ilgili çok ciddi sorunların yaşandığı görülmektedir.

Gençlerin genç olmaktan kaynaklanan özel sorunlarının yanı sıra genel sorunları da bulunmaktadır. Bu sorunların başında beslenme, barınma, okul masrafları, sosyal durum, boş zamanlarını değerlendirme ve sağlık sorunları gelir.Özellikle yurtta kalan öğrenciler için beslenme başlı başına bir sorundur

Gençlerin her yönden sağlam ve sağlıklı olarak yetiştirilmesinde sporun büyük önemi vardır. Çünkü spor bedenin sağlığını olduğu kadar, ruhsal ve sosyal sağlığı da etkiler. Spor aynı zamanda boş zamanları değerlendirmenin bir yolu olduğu için kötü alışkanlıkları önlemede de yararlı olur. Spor yapan gençlerin enerji ve diğer besin öğeleri gereksinimleri o yaşta spor yapmayan kişilerden daha fazladır. Bu araştırmada: Uludağ Üniversitesi öğrencilerinin beslenme ve spor yapma alışkanlıklarının saptanması amaçlanmıştır.

GEREÇ ve YÖNTEM Araştırma, Uludağ Üniversitesi’nde öğrenim gören farklı fakültelerde okuyan öğrencilerden tesadüfî örnekleme yöntemiyle seçilmiş 500 öğrenci ile yapılmıştır. Araştırmada, deneklerin yaş, sosyo-ekonomik düzey, barınma, ailenin eğitim durumu, öğrencinin beslenme amaçlı yaptığı harcamalar, ana ve ara öğün alımları, sıvı tüketimi, sigara ve alkol alışkanlıkları, spor yapma alışkanlığı, spor yapmama nedenleri, üniversitenin spor olanakları ile ilgili bilgi, tutum ve davranışları hakkında bilgi edinebilmek için anket formu kullanılmıştır. Anket uygulamaları yüz yüze görüşme tekniği ile gerçekleştirilmiştir

Araştırmaya Katılan Öğrencilerin Ana ve Ara Öğün Tüketimlerinin Dağılımları Evet Hayır Bazen Toplam Kahvaltı 234 124 142 500 Öğle 300 67 133 Ara Öğün 450 47 3 Akşam 460 7 33

Tablo da görüldüğü gibi %24,8’i ile en çok atlanan öğün kahvaltı, en az atlanan öğün % 92 ile akşam yemeğidir. Araştırmaya katılan öğrencilerin %90’ı ara öğün alışkanlığı olduğunu bildirmişlerdir.

TARTIŞMA ve SONUÇ TARTIŞMA ve SONUÇ TARTIŞMA ve SONUÇ Tartışma ve Sonuç Bu araştırmaya yaşları 16–30 arasında değişen toplam 500 öğrenci gönüllü olarak katılmıştır. Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının incelenmesinde öğrencilerin %90,3’ü öğün atladığını, en fazla atlanan öğünün %65,8 ile öğle öğünü olduğunu, %51,3’ü zaman bulamama nedeniyle öğün atladığını ve %77,7’si yemek seçerken temiz bir ortamda pişirilmesi ve sunulmasına dikkat ettiklerini ifade etmişlerdir. Ancak ana öğünlerden özellikle sabah kahvaltısının, beslenmedeki önemi ve öğrencilerin başarısı üzerine etkisi oldukça büyüktür. Bütün gece aç kalan kişide kan şekeri düşmekte, bunun sonucu olarak da öğrencinin dikkati ve algılaması azalmakta, dersi izleyemediği için okul başarısı etkilenmektedir. Araştırmaya katılan deneklerin daha önce spor yapma düzeyleri incelendiğinde %70,1’inin daha önce spor yaptığı, %27,6’ sının yapmadığı, %2,2’sinin bu soruya cevap vermediği saptanmıştır.

Kaynakça Nimet Haşıl Korkmaz Uludağ Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümü ,