PHP Nedir? ● Bir web sayfası oluşturabilmeniz için: ● HTML kullanmalısınız. ● Sayfadaki etkileşimi artırmak için ● JavaScript/VBScript ● Görselliği bütün.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri Kullanıldığı Yerler Örnekler Düzenleyen: Mehhmet Akif BARIŞ.
Advertisements

Algoritma.  Algoritma, belirli bir görevi yerine getiren sonlu sayıdaki işlemler dizisidir.  Başka bir deyişle; bir sorunu çözebilmek için gerekli olan.
Değerli Arkadaşlar, aşağıdaki sorular 7. ve 8. sınıflar için özel hazırlanmış dil bilgisi kitabımızdan yararlanılarak oluşturulmuştur. Kendi okulumuzda.
PROGRAMLAMA DİLLERİNE GİRİŞ Ders 11: Birden Çok Form ile Çalışma ve Menü Oluşturma Yrd. Doç. Dr. Altan MESUT Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği.
Dünyanın bilgisine açılan pencere... Ya da sadece yeni çağın eğlencesi...
SAYISAL DEVRELER BÖLÜM-2 Sayı Sistemleri ve Kodlar
Dosya Yönetimi Dosya, Klasör ve Sürücüler HÜSEYİN ALİOSMANOĞLU.
LUCA Bilgisayarlı muhasebe programı
SUNUCU İŞLETİM SİSTEMİ Öğr. Gör. Ümit ATİLA.  1980’li yıllardan günümüze geldikçe, bilgi toplumuna yönelişte teknolojik rota, telekomünikasyon ve iletişim.
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Ders 11: İşaretçi (Pointer) Kullanımı Yrd. Doç. Dr. Altan MESUT Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği.
CSS ile Konumlandırma Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu.
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA MATLAB Yrd.Doç.Dr. Cengiz Tepe.
Örnek 1 Kullanıcının girdiği bir sayının karesini hesaplayan bir program yazınız.
TC Windows Editörü DevC++. KURULUM PROGRAMIN KURULACAĞI YER BURADA BELİRLENİYOR.
9. HAFTA 25 Nisan2016. Fonksiyon M-Dosyaları Fonksiyon dosyaları ilk satırda “function” kelimesi bulunan “.m” uzantısı bulunan dosyalardır. MATLAB içinde.
EQUIZSHOW.
Grafik ve Animasyon-II FLASH CS5 Öğr.Gör. Onur BULUT.
YÖNLENDİRME. Yönlendirme ● Statik ● Dinamik ● Kaynakta yönlendirme ● Hop by hop yönlendirme.
Bölüm 2 C Dilinin Temelleri
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ
Excel 2007.
İndeksi Niçin Kullanırız?
Metin Tabanlı İçerik Oluşturma Araçları (Microsoft Word Programı)
Murat Değirmenci MaxiASP.com
Algoritma ve Programlamaya Giriş
BM-103 Programlamaya Giriş Güz 2016 (3. Sunu)
Presentation and Explaing Method 8.Sınıf
PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA
Problem Çözme ve Algoritmalar
PROGRAMLAMA TEMELLERİ
MODEL YETERSİZLİKLERİNİ DÜZELTMEK İÇİN DÖNÜŞÜMLER VE AĞIRLIKLANDIRMA
C Programlama Yrd.Doç.Dr. Ziynet PAMUK BMM211-H05
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Ders 5: Döngüler
HAZIRLAYAN SEDA KALKANDELEN
Çiğdem ÇOBAN Bilgisayar Mühendisi
İnternet ve WEB Tanımları Html Temel Etiketleri
RESİM VE RESİM DÜZENLEME İŞLEMLERİ
Klavye Kullanımı.
Öğretim Görevlisi Emel ALTINTAŞ
Ofis Yazılımları – Veritabanı Programları
Dosya, Klasör ve Sürücüler
08220 Internet Programcılığı II
Bölüm 3 Atama ve Girdi/Çıktı Komutları
Bilgisayarlara komut verme Remzi ÖZ
PROBLEM ÇÖZME VE ALGORİTMALAR
BMS-301 Kabuk Programlama Güz 2017 (7. Sunu) (Yrd. Doç. Dr. Deniz Dal)
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
3.hafta METODLAR.
Bilgisayar Programlamasına ve Veri Analizine Giriş
1. Konfigürasyon oluşturma
Bölüm 7 İfadeler ve atamalar.
Bilgisayar Yazılımları
Bu konudaki her şeyi okuyun Microsoft SharePoint Haberler
Arduino Programlama Dili
Doğrusal Mantık Yapısı İle Problem Çözme
PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 2
Bilgisayarım Simgesinin Kullanımı Dosyaların Yönetimi
Bilgisayar Bilimi Koşullu Durumlar.
Bilgisayar II 8 Mart Mart
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
6. DÖNGÜ (TEKRARLAMA) DEYİMLERİ
Değerler ve Değişkenler
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
JavaScript Javascript , Netscape firması tarafından C dilinden esinlenilerek yazılmıştır Yazılma amacı Html'in sahip olmadığı bazı özelliklerin web sayfalarında.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MTM216 GÖRSEL PROGRAMLAMA
Bilgehan Arslan, Süreyya Gülnar
Sunum transkripti:

PHP Nedir? ● Bir web sayfası oluşturabilmeniz için: ● HTML kullanmalısınız. ● Sayfadaki etkileşimi artırmak için ● JavaScript/VBScript ● Görselliği bütün hale getirmek için ● CSS ● Animasyon gerekiyorsa ● Flash ● Web sayfasından bilgi girişi sağlamak, anket yapmak, kullanıcı bilgilerini saklamak, şifreli girişe olanak vermek gibi veri alış verişinin yapılması gerektiği durumlarda – Server-side (sunucu taraflı) programlama dili kullanılmalıdır. – PHP (Personal Home Page Hyper text preprocessor) bir server- side programlama dilidir. (Personal Home Pages → kişisel ana sayfa anlamına gelir.)

PHP'nin Avantajları ● GPL (açık kaynak kod) lisansıyla dağıtıldığı için, geliştiriciler açısından düşük bütçe anlamına gelir. ● WAMP (Windows, Apache, MySQl ve PHP) teknolojileri olarak adlandırılan programların bütüb olarak çalışmasından dolayı tercih edilir. – LAMP,EASY-PHP bu teknolojileri diğer örneklerdir. ● Diğer dillere nazaran esnek programlama dili olması, mevcut projelerin PHP altyapısına geçirilmesi kolaydır. ● Hemen tüm platformlarda çalışır. (Unix, Windows, MAC,...) ● Birçok server üzerinde çalışır. (IIS, Apache,lighttpd, AOL Server,...) ● GPL ile geliştirildiği için geliştiriciler kolaylıkla ek modüller oluşturabilir (pecl.php.net).

PHP'nin Dezavantajları ● PHP'de tek tip değişken yapısı olması mesela büyük sayılarla uğraşırken PHP'nin kendi yapısı haricinde araçlar kullanımını gerektirir. ● PHP script dilidir. Diğer sunucu taraflı(server-side) programlama dilleri derleme usulünde çalıştığı için daha performanslı sonuçlar elde edilir.

PHP'nin çalışma mantığı ● PHP desteği etkinleştirilmiş web server,.php uzantısına sahip olan bir dosyayı gördüğünde bu dosyayı PHP derleyicisine gönderir. ● PHP derleyicisi dosyayı üstten aşağıya doğru satır satır okur ve PHP kodlarını çalıştırır. Geriye kalan bütün kodları görmezden gelir (Javascript, HTML vs..). ● Çalıştırılan kodların sonucu olarak saf HTML çıktısı client'e(istemci, browser) geriye kalan bütün kodlarla birlikte göderilir.

PHP'nin çalışma mantığı ● Örnek olarak aşağıdaki.php uzantılı dosya sunucudan client tarafından istendiğinde: – – document.writeln(“Merhaba”); – ● Göderilen sayfanın Client'te (browser'de) kaynak koduna bakıldığında kod şöyledir: – – document.writeln(“Merhaba”); – – Dünya –

PHP'nin çalışma aralığı ● Dosyanın uzantısı.php olmalıdır. ● PHP Script'lerinde PHP kodu olarak yazılan kısımlar: – aralığında yazılmalıdır ● Veya – Tek satırlık kod yazılacaksa –

PHP' de Değişkenler ● PHP' de değişken oluşturmak için $ işareti kullanılır. ● İlk karakter olmaması koşuluyla değişken isimleri içerisinde sayılar kullanılabilir. ● Türkçe karakterler kullanılamaz. ● $x, $isim1, $a_b geçerli değişken isimleridir.

PHP kodları ● PHP' de bir işlemin bittiğini belirtmek için noktalı virgül kullanılır. – $isim=”Emre”; ● PHP' de metinler mutlaka tırnak içine alınmalıdır. ● PHP büyük küçük harf duyarlıdır.( $y $Y farkli iki değişkendir.)

Tek Tırnak mı Çift Tırnak mı? ● <?php ● $isim=”Emre”; ● echo 'Benim adım $isim'. $isim; ● echo “Benim adım $isim”; ● ?> ● Yukarıdaki örneğin ekran çıktısı: – Benim adım $isim Emre – Benim adım Emre. ● Kısaca düz metinlerde tek tırnak, metin içerisinde değişken kullanmak istediğimizde ise çift tırnak kullanılmalıdır. ●. (nokta) yapıştırma (concatenation) içindir. ● echo ekrana yazdırma komutudur.

Metin içerisindeki özel karakterler ● Eğer metin $ veya tırnak işaretlerini içeriyorsa, o işareti etkisiz hale getirmek için ters bölü \ işareti kullanılır. ● Örnek : – echo “Arkadaşımdan 100\$ borç aldım”; – echo 'Emre\'nin kalemi';

Değişken değerini değiştirmek ● <?php ● $x=5; ● echo $x; ● $x='Emre'; ● echo “Merhaba $x”; ● $x=3.14; ● echo 'Pi='.$x; ● ?> ● Yukarıdaki script tamamen hatasız çalışmaktadır. Çıktısı: 5Merhaba EmrePi=3.14

Değişken Tipleri ● PHP de değişken tanımlamak için ifademizi $ işareti ile başlatmak yeterlidir. ● Değişkenin ne tip değer taşıyacağı belirtilmez. ● Değişkenlerde kullanılabilecek tipler aşağıdaki gibidir. ● int: en çok kullanılan sayı tipidir. 32 bit tamsayıdır. ● string: Metin değerlerinin tutulacağı değişkendir. ● float: 32 bitlik bir ondalık sayı tipidir. ● double: 64 bitlik bir ondalık sayı tipidir. ● boolean: mantıksal tip

Değişken tipleri ● <?php ● $x=5; ● $y=6; ● $z=$x+$y; ● echo $z; ● ?> ● Ve ● <?php ● $x=”5”; ● $y=”6”; ● $z=$x+$y; ● echo $z; ● ?> ● Tamamen aynı sonucu döndürür. Hata oluşmaz PHP esnek bir dildir. Tip çevirme işlemini otomatik olarak kendi yapar.

Özel karakterler ● C tabanlı dillerde olduğu gibi PHP'nin de özel karakter oluşturma yöntemleri standarttır. ● \n: Satır sonu ● \r: satır başı ● \t: yatay sekme ● \v: dikey sekme ● \f: sayfa ileri ● \\: Ters bölüişareti ● \$: dolar işareti ● \”: Çift tırnak

Özel karakterler ● <?php ● $metin1=”\tMetin buraya girilir.\n”; ● $metin2=”Metin buraya girilir.”; ● echo $metin1; ● echo $metin2; ● ?> ● Unutmayalım ki bu özel karakterler sadece kaynak kod da veya dosya içerisine yazdırma esnasında etkilidir. Client (browser) görüntüsü için HTML tagları( ) kullanılmalıdır.)

Uzun Metinler ● PHP ve HTML içeren metinleri yazdırmak için; tek ve çift tırnak sorunu yaşıyoruz. Her tırnağı etkisiz hale getirmek için ters bölü işareti koymak ve bunları takip etmek uzun metinlerde zorlaşıyor. Çözüm ise: – <?php – $name=”Emre”; – echo <<<Z – Benim adım $name – En sevdiğim yemek makarna – En sevdiğim tatlı şamişi. – Z; – ?>

Uzun metinler ● Bir önceki örnekte üç adet küçüktür işareti girdikten sonra bir karakter veya isim giriyoruz. Biz burada <<<Z kullandık. Daha sonra metnimiz geldi eğer istersek metin içerisinde değişken de kullanabiliyoruz. Çift tırnakmış gibi işlem yapıyor. ● Metin sonlandırma işlemi için de üç adet küçüktür simgesinden sonra girilen karakter veya ismin sonuna noktalı virgül koyup metnimizi sonlandırıyoruz.

Değişkenlerin farklı kullanımı ● <?php ● $icecek=”Limonata”; ● echo “$iceceklar geldi”; ● ?> – Burada php derleyicisi $iceceklar diye bir değişken arayacağından sonuç istediğimiz gibi olmaz. Bunun yerine ● <?php ● $icecek=”Limonata”; ● echo “{$icecek}lar geldi”; ● ?> – sonucu limonatalar geldi çıktısı ekranda görülür.

Değişkenlerin farklı kullanımı ● <?php ● $a=b; ● $b=5; ● echo $$a; ● ?> – Sonucu ekranda 5 belirir. ($$a-->$b-->5)

Değişken öldürme ● PHPnin çöp toplayıcı özelliği olmadığından, büyük değerleri taşıyan değişkenler sunucuda belli oranda RAM kullanacaktır. RAM'dan tasarruf edilmesi gereken durumlarda değişkenleri öldürmemiz gerekebilir. Değişken öldürmek için kullanılan komut unset tir. ● <?php ● $isim=”Emre”; ● echo $isim; ● unset($isim); ● echo $isim; ● ?> ● İkinci çıktı satırı ekrana hiçbirşey yansıtmayacaktır.

Yorum satrıları ● Her programcı ilerde yazılan kodların amacını hatırlayabilmek amacı ile programlarına kısa yorum satırları eklemelidir. PHP' de üç çeşit yorum satırı komutu bulunmaktadır. ● <?php ● $x=5; ● // 5 başlangıç sayısıdır bu da tek satırlık yorumudur ● $y=6; ● # 6 başlangıç sayısı bu da tek satırlık yorumudur. ● $z=$x+$y*6; ● /* buradaki formül alanın bulmak içindir. ● Alan bulunduktan sonra sonucu kullanılacaktır. ● Bu da çok satırlı yorum girme yöntemidir. ● */ ● ?> ● // ve # tek satırlık yorum. /*..*/ ise çok satırlı yorumların yapılmasına olanak sağlar.