SMMM ve YMM’LER İLE DENETİM HİZMETLERİNİN EKONOMİK GELİŞMELERE VE SERMAYE PİYASASINA ETKİSİ Nazım Hikmet YMM, Grant Thornton Türkiye İcra Kurulu Başkanı.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
B. HUKUK ALANINDAKİ İNKILAPLAR Türkiye’de Anayasalar 1921 Anayasası 1.İnönü Savaşı’ndan sonra yeni Türk devletine işlerlik kazandırmak amacıyla 20 Ocak.
Advertisements

Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Operasyonel Planlama Stratejik Yönetim Dairesi.
Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
Cam Vakıf Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. Ve İştirakleri Sosyal Güvenlik ve Bilimsel Araştırma Vakfı Temsilciler Meclisi Olağan Genel Kurul Toplantısı.
Hasan Hüseyin Savaş EPİAŞ Genel Müdürü
YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 28/06/07. Akrilik Elyaf Talebi (t/yıl) ,637, ,560, ,691, ,685, ,778,000.
Strateji Geliştirme Başkanlığı TÜRKİYE EKONOMİSİ FİNANSAL SEKTÖR.
ADIYAMAN FEVZİ ÇAKMAK İLKÖĞRETİM OKULU SUNAY AKIN OYUNCAK KÜTÜPHANESİ.
KARADENİZ HAVZASINDA SINIR ÖTESİ İŞBİRLİĞİ PROGRAMI Proje Bütçesinin Hazırlanması - -- Proje Bütçesinin Hazırlanması -
Sigorta Denetleme Kurulu
I. TOPLAM GSYİH’DAKİ GELİŞMELER
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
KIRSAL KALKINMA EYLEM PLANI ( )
TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ. TOBB nedir ? Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (kısa TOBB) Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları,
2 Yatırım Karlılık Analizleri Finansal Analizler Basit Yöntemler İndirgenmiş Yöntemler Karlılık Yöntemi Geri Ödeme Süresi Yöntemi Net Bugünkü Değer Yöntemi.
VERGİ DENETİM KURULU BAŞKANLIĞI VERGİ MÜFETTİŞ YARDIMCISI OLUNUR ? NASIL.
Bağımsız Denetim ile Vergi Denetimi Arasındaki Geçişler
© 2011 Deloitte Türkiye TTKMETRE Yeni Türk Ticaret Kanunu’na ne kadar hazırım? M. Sait Gözüm Deloitte Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve Ortak Şubat 2012.
. Bologna Sürecinde İç Denetçilerin Rolü (YÖK Düzeyinde) Hazırlayan: Süreyya SÜZEN Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı İç Denetçisi.
DEVİR SONRASI SULAMA ŞEBEKELERİNİN PERFORMANSINA GENEL BİR BAKIŞ Prof.Dr. Hasan DEĞİRMENCİ Yrd.Doç.Dr. Çağatay TANRIVERDİAraş.Gör. Gülşah ÜĞLÜ Kahramanmaraş.
Yüksek Başarımlı Hesaplama Sistemleri ve Yapılan Çalışmalar Züleyha EZBER
RUSYA ENERJİ SEKTÖRÜNDE YATIRIMLAR Kasım 2013 A. Yağmur ÖZDEMİR Genel Md. Yrd. Yatırımlar ve Proje Finansman Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş.
Mali Müşavirlik Mesleği ve Sınavları
VERGİ DENETİM KURULU BAĞIMSIZ DENETİM İLE VERGİ DENETİMİ ARASINDAKİ GEÇİŞLER Mehmet Ali KAYA İSTANBUL ÖRTÜLÜ SERMAYE, TRANSFER FİYATLARDIRMASI VE YURTDIŞI.
AİLE İŞLETMELERİNDE ROLLER VE STATÜLER AİLE İŞLETMELERİNDE STATÜLER AİLE ÜYESİAİLE DIŞI Girişimci / Kurucu Veliaht Aile Bireyleri işgören Profesyonel Yönetici.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
©McGraw-Hill Education, 2014
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu YÜKSEKÖĞRETİM KURULU STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
Kamu Mali Yönetimine İlişkin Sorunlar. Türkiye’de kamu yönetiminin karşılaştığı en önemli sorun alanlarının başında mali konular gelmektedir. Mali disiplinin.
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
DÜNYADA SAĞLIK TURİZMİNE GENEL BAKIŞ Öğr.Grv. Dr. Funda AKDURAN.
Beşinci Bölüm EKONOMİK ORGANİZASYON
18 Haziran 2015 İSTANBUL. 2 GİRİŞİMCİLER İÇİN TEMEL VERGİ MEVZUATI EĞİTİMİ NEURA YUSUF SAHIN 18 Haziran 2015 İstanbul.
TÜRMOB 11.TÜRKİYE MUHASEBE FORUMU1 Bilgi Teknolojilerindeki Gelişmelerin Denetim Anlayışına Etkisi: Özgün Denetim Yaklaşımı Erdem Taş Denetim Ortağı, SMMM.
Büyüme ve İstihdam Dostu Kısa ve Orta Dönem Seçilmiş Ekonomi Politikası Önerileri Prof. Dr. Murat YÜLEK Prof. Dr. Kerem ALKİN.
HAZIRLAYANIN; ADI SOYADI; İLVE ÇEBİ NUMARA:
M ESLEKİ E ĞİTİMDE D EĞİŞİM Eğitim Örgütlerinde Değişim Yönetimi Doç. Dr. Aydın BALYER Yalçın SEVER tinyurl.com/ degisimodevi.
ASGARİ ÜCRET GERÇEĞİ 8 Aralık 2016, İstanbul.
Makro İktisat.
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Atatürk ve Türk Kadını
MALİ İŞLEMLERİN İZLENMESİ
KA1 – Yüksek Öğrenimde Bireylerin Öğrenme Hareketliliği
MUHASEBEYE GİRİŞ Muhasebenin Tanımı Muhasebenin Türleri
Prof Dr. Hakan Kahyaoğlu
FİNANSAL PLANLAMA.
ABD’de engelli bireylere yönelik ilk yasa 1798 yılında çıkarılmış,
Tek Düzen Hesap Planının Yapısı
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
Prof. Dr. Arif YAVUZ İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi
HLK 222 SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS (SOKÜM) ve KORUMA YAKLAŞIMLARI
ULUSLARARASI FİNANS Dış Ödemeler Dengesi.
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
BANKALARIN ORGANLARI GENEL KURUL
Denetimden geçmiş mali tabloların bankacılık sistemindeki önemi
Düsseldorf - Köln.
ESRA ÖNDER İŞLETME 2.ÖĞRETİM
BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE KATKILAR, KESİNTİLER ve DENETİM
Türkiye HBÖ Eylem Planı ( )
KALKINMA EKONOMİSİ DERS KONULARI
REFAH SİSTEMLERİ DERS 2 DOÇ. DR. MEHMET M. ÖZAYDIN.
Burhan ERAY Mali Müşavir & Bağımsız Denetçi
Yönetim Kurulu Başkanı Ekonomide ve bankacılıkta reform;
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KONKORDATO TALEBİNE EKLENECEK BELGELER İİK
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
TKGM KADASTRO DAİRESİ BAŞKANLIĞI “GAYRİMENKUL DEĞERLEME ÇALIŞTAYI”
Sunum transkripti:

SMMM ve YMM’LER İLE DENETİM HİZMETLERİNİN EKONOMİK GELİŞMELERE VE SERMAYE PİYASASINA ETKİSİ Nazım Hikmet YMM, Grant Thornton Türkiye İcra Kurulu Başkanı

© 2016 Grant Thornton Türkiye. Tüm hakları saklıdır. Mali Müşavirlik Mesleğinin Ortaya Çıkışı Sanayi devrimi 18. yüzyılda İngiltere’de başlamıştır. İngiltere’de makineleşmiş endüstrinin doğuşu ve yükselişi ile de sermaye birikimi oluşmuştur. Sermaye birikiminin yatırımlara aktarılmasında Mali Müşavirler (Bağımsız Denetim Raporları) önemli bir rol oynamıştır.

© 2016 Grant Thornton Türkiye. Tüm hakları saklıdır. Mali Müşavirlik Mesleğinin Ortaya Çıkışı Diğer taraftan, ülkelerin ekonomik gelişmelerinde vergi gelirleri önemli bir paya sahiptir. Vergi gelirlerinin dayanak noktası ise muhasebecilerin hazırladığı mali tablolardır. Türkiye’de, Osmanlı döneminden gelen bir alışkanlık olarak, mali tablolar, devlet için hazırlanması gereken bir unsur olmuştur. Devlet ile şirketler arasında gerçek gelir ve giderlerin şeffaf olarak gösterilmesinde sıkıntılar yaşanmaktadır. Türkiye’de kayıt dışı ekonominin en az %40 civarında olduğu tahmin edilmektedir.

© 2016 Grant Thornton Türkiye. Tüm hakları saklıdır. Mali Müşavirlik Mesleğinin Ortaya Çıkışı Netice itibariyle YMM’lerin 1995 yılından itibaren deruhte ettiği tam tasdik müessesesi, bu sıkıntıları ortadan kaldırmak ve esas itibariyle şirketlerde gerçek kar zararı tespit etmek ve devlete verilecek vergi gelirlerini arttırmak için ihdas edilmiştir.

© 2016 Grant Thornton Türkiye. Tüm hakları saklıdır. Türkiye’de Mali Müşavirlik Mesleği Tüm dünyada muhasebe meslek mensupları, şirketlerin muhasebe sistemlerinin şeffaf ve doğru bir şekilde yapılandırılmasında önemli bir sorumluluk ve görev üstlenmişlerdir. Türkiye’de de 13 Haziran 1989 tarihli 3568 sayılı Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu ile yasal statüsüne kavuşmuştur Bugün itibariyle Türkiye’de yaklaşık: YMM SMMM bulunmaktadır

© 2016 Grant Thornton Türkiye. Tüm hakları saklıdır. Türkiye’de Mali Müşavirlik Mesleği YMM SMMM YMM SMMM En az 10 yıl mesleki deneyime sahiptir ve en az %65’i aktif olarak YMM mesleğini icra etmektedir. En az 3 yıl mesleki deneyime sahiptir ve en az %50’si aktif olarak SMMM mesleğini icra etmektedir. Buna göre meslekte aktif olarak çalışan YMM ve SMMM’lerin toplam sayısı yaklaşık ’dir. Bu çerçevede SMMM ve YMM’lerin, dolayısıyla mali müşavirlerin 1 yıl içerisinde kazandığı geliri şu şekilde tahmin edebiliriz x 36,000 TL (en az ortalama) 1,656,000,000 TL/yıl Bir başka ifadeyle, mali müşavirlik hizmet gelirlerinin yıllık toplamı 500 milyon dolar civarındadır.

© 2016 Grant Thornton Türkiye. Tüm hakları saklıdır. Türkiye’de Mali Müşavirlik Mesleği Türkiye’nin arası, yıllık büyüme hızı ortalama % 4.6’dır. Bu büyümede mali müşavirler nasıl bir rol üstlenmiştir? Bir başka deyişle, bağımsız denetim hizmetlerinin ekonominin gelişmesi üzerindeki etkisi nedir?

© 2016 Grant Thornton Türkiye. Tüm hakları saklıdır. Meslek Mensuplarının Katkıları Özellikle bağımsız denetim hizmeti veren meslek mensuplarının, Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarını, değişen vergi ve ticaret kanunlarını ve sektörel gelişmeleri takip etmeleri ve bu konularda uzmanlaşmış olmaları beklenmektedir YMM SMMM Bu konuda hem Türkiye’de hem de dünyada daha fazla yol alınması gerektiği açıktır.

© 2016 Grant Thornton Türkiye. Tüm hakları saklıdır. Meslek Mensuplarının Katkıları TÜRMOB, SPK, BDDK, EPDK, KGK gibi kurumlar, kurmuş oldukları, eğitim, sınav ve denetim mekanizmaları ile meslek mensuplarının gelişmelerinde önemli rol üstlenmiştir yılları arasında ülkemize yaklaşık 148,2 milyar dolar yabancı sermaye girişi olmuştur. Aynı şekilde yabancı sermaye girişi olan şirketlerin muhasebe sistemleri de gelişmiş olup, bu şirketlerde çalışan SMMM belgeli meslek mensuplarının gelişimine de önemli ölçüde katkı sağlanmıştır.

© 2016 Grant Thornton Türkiye. Tüm hakları saklıdır. Sonuç Kamu Gözetim Kurumu verilerine göre 2015 sonu itibariyle yaklaşık 5 bin şirket bağımsız denetime tabi olacaktır. Bu tutar 2014 sonu itibariyle yaklaşık 3,500’dür. Sadece bu veriler, mali müşavirlik mesleğinin öneminin her geçen gün arttığını göstermektedir.

Sorular Nazım Hikmet Grant Thornton Türkiye İcra Kurulu Başkanı – 122