KÖPRÜLÜLER DEVRİ BESTE G İ RG İ N. KÖPRÜLÜER DEVRİ (1656-1691) XVII. Yüzyılın II. Yarısında Osmanlı Devletinde sadrazamlık görevinde bulunan Köprülü ailesi,

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
B. HUKUK ALANINDAKİ İNKILAPLAR Türkiye’de Anayasalar 1921 Anayasası 1.İnönü Savaşı’ndan sonra yeni Türk devletine işlerlik kazandırmak amacıyla 20 Ocak.
Advertisements

Duraklama Devri Siyasi Olayları
ÜNİTE : 8 HEPİMİZİN DÜNYASI. ÇOCUKLARIN ORTAK YÖNLERİ VE İLGİ ALANLARI Çocuklar; Sevmeye,Sevmeye, Korunmaya,Korunmaya, Bakılıp büyütülmeye muhtaçtır.Bakılıp.
KUTÜL AMARE ZAFERİ KUTLAMA PROGRAMI [100. Yıl] ERTUĞRUL GAZİ İMKB MESLEKİ VE TEKNİK VE ANADOLU LİSESİ.
Enerji Taşımacılığı Erce Mola Şehit Kaya Aldoğan Anadolu Lisesi.
Yönetim biçimi Cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe‘dir. Demokratik, laik, sosyal bir.
İleri Bir Medeniyet: Sümerler Mezopotamya, Yunancada "nehirler arasında" anlamına gelir. Bu bölge, dünyadaki en verimli topraklardan biridir ve bu özelliğiyle.
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
ROBOT.
FETHİN 562. YILDÖNÜMÜ. İSTANBUL’UN FETHİ TÜRK, İSLAM ve DÜNYA TARİHİ AÇISINDAN BÜYÜK ve ÖNEMLİ BİR OLAYDIR.
1.TROIA MODA HAFTASI 1.TROIA MODA HAFTASI TANITIM DOSYASI.
Eğitim Kültür Alanında İnkılaplar 11.Milli Eğitim Tevhid-i Tedrisat(Öğretim Birliği Kanunu) ve Medreselerin Kaldırılması: (3 Mart 1924) Osmanlı Devleti’nin.
ESMA ŞAHİN &BENSU TAŞÇI 7.SINIF OLTU İMAM HATİP ORTAOKULU.
AHİLİ K Güçlü bir sivil toplum örgütü. ESKİ BİR SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜMÜZ; AHİLİK Bilindiği gibi Türklerin tarih sahnesine çıkışı neredeyse insanlık tarihi.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
SPOR TAHKİM MAHKEMESİ (CAS)
İstanbul’un Fethi’nin Nedenleri Osmanlı Devleti’nin toprak bütünlüğünü bozuyordu. Osmanlı ordusunun İstanbul Boğazı üzerinden Rumeli’ye geçişlerini engelliyorlardı.
 GENEL OLARAK XVII.YÜZYILDA /YAN İ 1600 LÜ YILLARDA YA Ş ANMI Ş B İ R DÖNEMD İ R  1579 YILINDA SOKULLU MEHMET PA Ş A’NIN ÖLÜMÜ İ LE BA Ş LAYIP 1699 YILINDAK.
ERZURUM KONGRESİ (23 Temmuz-7 Ağustos 1919) TOPLANIŞ AMACI
YUNUSELİ HACI NACİYE KANALICI İLKÖĞRETİM OKULU
AİLELERLE İŞBİRLİĞİ.
Tarihin En Büyük 10 Devleti
D E V L E T Y Ö N E T İ M İ OSMANLI DEVLETİ KÜLTÜR VE UYGARLIĞI.
OSMANLI İMPARATORLUĞU’NUN DEMOKRATİKLEŞME HAREKETLERİ
K O N G R E L E R D Ö N E M İ Dersin adı :İnkılap Tarihi HAZIRLAYAN Mert ULUS Sınıfı :8/B No:8.
Çağdaş ve uygar bir Türkiye idealini taşıyan Mustafa Kemal hedeflerinden biride demokrasiyi yerleştirmekti… Bu sistemde oy verilecek herkesin bu hakkını.
TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ’NİN KURULUŞ DÖNEMİ. Süleyman Şah Dönemi ( ): Türkiye Selçuklu Devleti’nin kurucusu Süleyman Şah’tır. Süleyman Şah,
Dicle Nehri kıyısında Kut'ül Ammare şehri yakınlarında konuşlanmış İngiliz ve müttefiklerinin kuşatılmasıyla başlayan muharebe, kasabanın Osmanlı Ordusu.
AHMET ARSLAN OSMANLI DEVLETİ’NDE TOPRAK YÖNETİMİ EKONOMİ TOPLUM YAPISI EKONOMİK HAYAT VE HUKUK SORU PROĞRAMI.
Mustafa Süreyya SEZGİN Mustafa Süreyya SEZGİN HAT SANATI Arap harfleri çevresinde oluşmuş güzel yazı yazma sanatıdır. Bu sanat Arap harflerinin 6. yüzyıl.
 Düzenli ordunun kurulması sırasında Çerkez Ethem’in TBMM’ye karşı isyan etmesini fırsat bile Yunanlılar, İngilizlerin de desteğini alarak Bursa’dan.
ASYA HUN DEVLETİ. Asya Hun Devleti Tarih bilgilerimize göre Orta Asya'da kurulan ilk Türk devleti Büyük Hun Devleti'dir. Hunlar'ın bilinen ilk hükümdarı.
ASYA HUN DEVLETİ. Asya Hun Devleti Tarih bilgilerimize göre Orta Asya'da kurulan ilk Türk devleti Büyük Hun Devleti'dir. Hunlar'ın bilinen ilk hükümdarı.
İran ile birlikte Mısır ve Suriye’de de faaliyet gösteren Haşhaşiler, dinî tarikat ve aynı zamanda siyasi hedefleri olan bir terör örgütü gibi hareket.
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
GELECEKTEKİ DÜNYAMIZ.
SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ (23AĞUSTOS-13EYLÜL1921)
1. Dünya Savaşı Osmanlı Devleti’nin Savaştığı Cepheler
ENGELSİZ ÜNİVERSİTE FAALİYET RAPORU
GÜNEY CEPHESİ MARAŞ ANTEP URFA DESTANLAŞAN DİRENİŞ SÜTÇÜ İMAM
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK DIŞ POLİTİKASI
SOSYAL BİLGİLER 6.SINIF YERYÜZÜNDE YAŞAM ETKİNLİĞİ
II.BALKAN SAVAŞI (29-30 HAZİRAN 1913).
 Mısır, Nil Nehri'nin akış yönüne göre Aşağı ve Yukarı Mısır olmak üzere ikiye ayrılmıştır.
Din Kültür Ve Ahlak Bilgisi
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Sevr Anlaşması
II.İnönü Savaşı Nedenleri I.İnönü Savaşı'nın üzerinden 3 ay geçmeden Yunanlılar tekrardan saldırıya geçtiler.
BİRİNCİ MEŞRUTİYET'İN İLANI
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Soyadı Kanunu’nun Kabulü
HS Miryokefalon Savaşı …
23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI
Yeniçeriler, kendilerine heybetli ve korkutucu bir görünüm versin diye başlarına bir keçe kalpak giyerler.
Sosyal Politikanın Tarihsel Boyutu Doç.Dr.Filiz YILDIRIM
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
5.SINIF MİLLİ MÜCADELE VE ATATÜRK
KONU DEĞERLENDİRME TESTİ
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
OSMANLI TARİHİ Osmanlı Ekonomisi.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Karmatîler: Mu’tazıd döneminde en tehlikeli isyan Karmatilerden geldi
Beden Eğitimi ve Spor Tarihi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Feodalizm Feodal teriminin etimolojik kökeni, 9. yüzyıl öncesine kadar rastlanmayan Latince «feodum» kelimesine dayanır. Feodum sözcüğü, bir arazinin.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DEMOKRASİ YOLUNDA TÜRKİYE
Sunum transkripti:

KÖPRÜLÜLER DEVRİ BESTE G İ RG İ N

KÖPRÜLÜER DEVRİ ( ) XVII. Yüzyılın II. Yarısında Osmanlı Devletinde sadrazamlık görevinde bulunan Köprülü ailesi, bu devre adına vermi ş tir. Bunlardan ilki ilerlemi ş ya ş ına ra ğ men IV. Mehmed Döneminde sadrazamlı ğ ı bazı ş artlarla kabul eden Köprülü Mehmed Pa ş a olmu ş tur. XVII. Yüzyılın II. Yarısında Osmanlı Devletinde sadrazamlık görevinde bulunan Köprülü ailesi, bu devre adına vermi ş tir. Bunlardan ilki ilerlemi ş ya ş ına ra ğ men IV. Mehmed Döneminde sadrazamlı ğ ı bazı ş artlarla kabul eden Köprülü Mehmed Pa ş a olmu ş tur.

KÖPRÜLÜ MEHMED PAŞA’NıN ŞARTLARı 1-Saray-devlet i ş lerine karı ş mayacaktır. 1-Saray-devlet i ş lerine karı ş mayacaktır. 2-Devlete ait önerileri kabul edilecektir. 2-Devlete ait önerileri kabul edilecektir. 3-Memurluklara isted ğ ini tayin edebilecektir. 3-Memurluklara isted ğ ini tayin edebilecektir. 4-Kendisi hakkında ş ikayet alınd ğ ında önceden fikri alınacaktır. 4-Kendisi hakkında ş ikayet alınd ğ ında önceden fikri alınacaktır.

KÖPRÜLÜ MEHMED PAŞA’NıN ıSLAHATLARı A) Ulema ve tarikat mensupları arasındaki mücadeleyi sona erdirdi. A) Ulema ve tarikat mensupları arasındaki mücadeleyi sona erdirdi. B) Bütçe açı ğ ını kapattı B) Bütçe açı ğ ını kapattı C) Rü ş vet ve iltiması engellemeye çalı ş tı. C) Rü ş vet ve iltiması engellemeye çalı ş tı. D) Anadoluda güven ve düzeni sa ğ ladı. D) Anadoluda güven ve düzeni sa ğ ladı. E) Askeri birlikleri disiplin altına aldı. E) Askeri birlikleri disiplin altına aldı. F) Eyalet ayaklanmalarından Erdel’de Rakoci, Anadoluda Abhaza Hasan Pa ş a isyanlarını bastırdı. F) Eyalet ayaklanmalarından Erdel’de Rakoci, Anadoluda Abhaza Hasan Pa ş a isyanlarını bastırdı. G) Çanakkaleyi Venedik ablukasından kurtardı.Böylece Girit’i ku ş atan Osmanlı ordu donanmasına yardım gönderidi G) Çanakkaleyi Venedik ablukasından kurtardı.Böylece Girit’i ku ş atan Osmanlı ordu donanmasına yardım gönderidi

KÖPRÜLÜ FAZıL AHMED PAŞA ( Babasının sa ğ adı ğ ı ortamdan yararlandı.1664 VASVAR ANTLA Ş MASI, 1669 G İ R İ T’ İ N FETH İ ve 1672 BUCA Ş ANTLA Ş MASI döneminin önemli olaylarıdır. Babasının sa ğ adı ğ ı ortamdan yararlandı.1664 VASVAR ANTLA Ş MASI, 1669 G İ R İ T’ İ N FETH İ ve 1672 BUCA Ş ANTLA Ş MASI döneminin önemli olaylarıdır. Ayrıca Çemberlita ş ’ta kütüphane açıldı. Ayrıca Çemberlita ş ’ta kütüphane açıldı.

1664 VASVAR ANTLAŞMASı Avusturya’nın Erdel Beyli ğ i’nin iç i ş lerine karı ş ması nedeniyle IV. Mehmed’in buyru ğ u üzerine Köprülü Fazıl Ahmed Pa ş a sefere çıkarak Uyvar Kalesini almı ş tır. Burada gösterilen üstün ba ş arının ardından Avrupada ‘Uyvar önünde bir Türk gibi güçlü’ deyimi kullanılmaya ba ş lanmı ş tır. Avusturya’nın Erdel Beyli ğ i’nin iç i ş lerine karı ş ması nedeniyle IV. Mehmed’in buyru ğ u üzerine Köprülü Fazıl Ahmed Pa ş a sefere çıkarak Uyvar Kalesini almı ş tır. Burada gösterilen üstün ba ş arının ardından Avrupada ‘Uyvar önünde bir Türk gibi güçlü’ deyimi kullanılmaya ba ş lanmı ş tır VASVAR ANTLA Ş MASI 1664 VASVAR ANTLA Ş MASI 1.Erdel, Osmanlı Devletine ba ğ lı kalacak ve Avusturya ile Osmanlı Kuvvetleri buradan çekilecektir. 1.Erdel, Osmanlı Devletine ba ğ lı kalacak ve Avusturya ile Osmanlı Kuvvetleri buradan çekilecektir. 2.Osmanlı Devletinin gösterdi ğ i aday Avusturya tarafından tanınacaktır. 2.Osmanlı Devletinin gösterdi ğ i aday Avusturya tarafından tanınacaktır. 3-Avusturya kara kuru ş sava ş tazminatı ödeyecektir. 3-Avusturya kara kuru ş sava ş tazminatı ödeyecektir. 4-Uyvar ve Novigrand kaleleri Osmanlı Devletinde kalacak, yıkılan Zerinvar kalesi Avusturyaya verilecek ancak onarılmayacaktır. 4-Uyvar ve Novigrand kaleleri Osmanlı Devletinde kalacak, yıkılan Zerinvar kalesi Avusturyaya verilecek ancak onarılmayacaktır. ÖNEM İ ÖNEM İ Erdelin Osmanlı egemenli ğ inde kalması kabul edilmi ş tir.Avusturya kar ş ısında 17. yy da kazanılan antla ş ma. Erdelin Osmanlı egemenli ğ inde kalması kabul edilmi ş tir.Avusturya kar ş ısında 17. yy da kazanılan antla ş ma.

GIRIT’IN FETHI (1669) UYARI: 1.Osmanlı donanması ilk defa kı ş ş artlarında sava ş mı ş tır.Fakat daha sonralarda donanma ihmal edilmi ş tir. 2.Girit’in 24 yıllık bir ku ş atma sonunda alınması Osmanlı denizcili ğ ini geriledi ğ inin de göstegesidir. Uyarı: Merzifonlu Kara Mustafa Pa ş a'nın, ll. Viyana Ku ş atması’ndaki ba ş arısızlı ğ ı sonucunda kurulan Kutsal ittifak’a Venedik de katılmı ş tır. Sava ş lar sonucunda imzalanan 1699 KARLOFÇA ANTLA Ş MASI ile Mora Yarımadası ve Dalmaçya Kıyıları Venedik'e verilmi ş tir. Merzifonlu Kara Mustafa Pa ş a'nın, ll. Viyana Ku ş atması’ndaki ba ş arısızlı ğ ı sonucunda kurulan Kutsal ittifak’a Venedik de katılmı ş tır. Sava ş lar sonucunda imzalanan 1699 KARLOFÇA ANTLA Ş MASI ile Mora Yarımadası ve Dalmaçya Kıyıları Venedik'e verilmi ş tir. Venedik Girit'i, Ege ve Akdeniz ticaretinde bir üs olarak kullanmı ş. Akdeniz korsanları ile i ş birli ğ i yaparak Osmanh Devleti'nin güvenli ğ ini tehdit etmi ş tir. Bu nedenle Girit Adası ku ş atılmı ş tır (1645).Ada 24 yıllık bir ku ş atmadan sonra Köprülü Fazıl Ahmed Pa ş a’nın düzenledi ğ i sefer sonucunda ele geçirilmi ş tir (1669). NOT: Bu ku ş atma döneminde Osmanlı Padi ş ahları Sultan İ brahim (1640—1648) ve IV. Mehmed’tir (1648—1687). Sultan İ brahim'in ölümünden sonra ülkede çıkan karı ş ıklıklar, Köprülü Mehmed Pa ş a’nın Sadrazam olmasıyla sona ermi ş tir.

LEHİSTAN SEFERİ VE BUCAŞ ANTLAŞMASI ( ) Uzun süren barı ş döneminden sonra, Lehistan’ın Osmanlı Devletini’nin himayesindeki Ukrayna kazaklarına saldırması ve bunların da Osmanlı Dev-leti’nden yardım istemesi uzerine: IV. Mehmed ve Sadrazam Fazıl MehmedPa ş a sefere çıkmı ş lardır. Bölgenin içlerine ula ş ılması üzerine Lehistan, barı ş istemi ş tir. Uzun süren barı ş döneminden sonra, Lehistan’ın Osmanlı Devletini’nin himayesindeki Ukrayna kazaklarına saldırması ve bunların da Osmanlı Dev-leti’nden yardım istemesi uzerine: IV. Mehmed ve Sadrazam Fazıl MehmedPa ş a sefere çıkmı ş lardır. Bölgenin içlerine ula ş ılması üzerine Lehistan, barı ş istemi ş tir. 1672de yapılan BUCA Ş ANTLA Ş MASI’na göre; 1-Podolya arazisi Osmanlı Devleti'ne bırakılacaktır. 2-Ukrayna bölgesi Osmanlı Devleti'nin himayesinde kalacak Lehistan kuvvetleri bu bölgeden çekilecektir. 3-Lehistan, Kırım'a vergi vermeyi sürdürecektir. 4- Lehistan, Osmanlı Devletine yıllık vergi verecektir NOT: Osmanlı Devleti, bu antla ş ma ile Batı'da son kez yeni toprak kazanarak Batı da en eni ş sınırlara ula ş mı ş ve prestij üstünlü ğ ü elde etmi ş tir.

MERZIFONLU KARA MUSTAFA PAŞA ( ) Zeki ve kabiliyetli, devlet i ş lerini kimseye. danı ş madan idare eden bir yöneticidir. Zeki ve kabiliyetli, devlet i ş lerini kimseye. danı ş madan idare eden bir yöneticidir. Rusya’ya kar ş ı, Cehrin zaferini elde edip, Lehistan üzerinde de ba ş arılı olunca ll. Viyana Seferi’ne çıkmı ş ancak istenilen neticeyi elde edememi ş tir.(1683) Rusya’ya kar ş ı, Cehrin zaferini elde edip, Lehistan üzerinde de ba ş arılı olunca ll. Viyana Seferi’ne çıkmı ş ancak istenilen neticeyi elde edememi ş tir.(1683)

II. VİYANA KUŞATMASI BUCA Ş ANTLA Ş MASI ile kaybetti ğ i Podolya arazisinı geri almak için fırsat kollayan Lehistan'ın, II. V İ YANA KU Ş ATMASl'nda (1683) düzenledi ğ i ani baskınla, Osmanlı orduları bozguna u ğ ramı ş tır. Bu geli ş me. Papa'nın da giri ş imleri ile Kutsal ittifak'ın kurulmasına neden olmu ş tur. BUCA Ş ANTLA Ş MASI ile kaybetti ğ i Podolya arazisinı geri almak için fırsat kollayan Lehistan'ın, II. V İ YANA KU Ş ATMASl'nda (1683) düzenledi ğ i ani baskınla, Osmanlı orduları bozguna u ğ ramı ş tır. Bu geli ş me. Papa'nın da giri ş imleri ile Kutsal ittifak'ın kurulmasına neden olmu ş tur.UYARI 1683—1699 arasmda Kutsal ittifak Sava ş larına katılan Lehistan, di ğ er ittifak üyeleri ile birlikte sa ğ ladı ğ ı ba ş arının ardından 1699'da imzalanan KARLOFÇA ANTLA Ş MASI’yIa Podolya ve Ukrayna’yı Osmanlı Devletinden geri almı ş tır. 1683—1699 arasmda Kutsal ittifak Sava ş larına katılan Lehistan, di ğ er ittifak üyeleri ile birlikte sa ğ ladı ğ ı ba ş arının ardından 1699'da imzalanan KARLOFÇA ANTLA Ş MASI’yIa Podolya ve Ukrayna’yı Osmanlı Devletinden geri almı ş tır.

KÖPRÜLÜ FAZıL MUSTAFA PAŞA A ğ ır vergileri kaldırdı. Hıristiyan halktan alınan vergileri düzene koydu. A ğ ır vergileri kaldırdı. Hıristiyan halktan alınan vergileri düzene koydu. Celali İ syanlarını sert yöntemlerle bastırdı (Anadolu'daki a ş iretlerden askeri güç olarak faydalanmı ş tır.) Celali İ syanlarını sert yöntemlerle bastırdı (Anadolu'daki a ş iretlerden askeri güç olarak faydalanmı ş tır.) Celali İ syanları ile bo ş alan yerleri tekrar iskana açtı. Celali İ syanları ile bo ş alan yerleri tekrar iskana açtı. NOT: Köprülü ailesinden Amcazade Hüseyin Pa ş a (1697—1701) XVIII. yüzyılda görev yapan bir sadrazam olup; NOT: Köprülü ailesinden Amcazade Hüseyin Pa ş a (1697—1701) XVIII. yüzyılda görev yapan bir sadrazam olup; a) Askeri ve idari kurumlarda ıslahat yaptı. a) Askeri ve idari kurumlarda ıslahat yaptı. b) Qsmanlı denizcili ğ inin düzenlenmesi için kanunname hazırlattı. b) Qsmanlı denizcili ğ inin düzenlenmesi için kanunname hazırlattı. C) Ünlü ‘NA İ MA TAR İ H İ ’ adlı eser bu ki ş inin iste ğ i ile kaleme alındı. C) Ünlü ‘NA İ MA TAR İ H İ ’ adlı eser bu ki ş inin iste ğ i ile kaleme alındı. Uyarı Uyarı Duraklama döneminde sadrazamlık yapıp ıslahatları ile pek öne çıkmamı ş biri olan ‘Kemanke ş Kara Mustafa Pa ş a tımar sisteminin mutlaka düzeltilmesi konusunda projeler hazırlamı ş tır.(Sultan İ brahim Döneminde) Duraklama döneminde sadrazamlık yapıp ıslahatları ile pek öne çıkmamı ş biri olan ‘Kemanke ş Kara Mustafa Pa ş a tımar sisteminin mutlaka düzeltilmesi konusunda projeler hazırlamı ş tır.(Sultan İ brahim Döneminde)