ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
Advertisements

MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
AVRUPA BİRLİĞİ SİSTEMİNDE ENGELLİLER ve ÖZEL EĞİTİM
ÇOCUK GELİŞİMİNE GİRİŞ
SAKARYA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ İl Kanser Koordinatörü Uzm. Dr. Sevda Gürsel.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
HEMOFİLLİ HASTALIĞI Hemofili hastalığı; Kandaki pıhtılaşmayı sağlayan faktörlerden faktör 8 (VIII) ve 9 (IX)’un hayat boyu eksik ve kanın pıhtılaşmasının.
VEREM NEDİR? NASIL BULAŞIR? KORUNMA YOLLARI NELERDİR? HAZIRLAYAN : FATMA SALDUZ.
Editorials Eating Less Meat: A Healthy and Environmentally Responsible Dietary Choice American Academy of Family Physician
E R G E N L İ K ERGENLİK DÖNEMİ FİZİKSEL GELİŞİM
1 HASTA UYUMU UYUMU Yrd. Doç. Dr. Zeliha Cansever Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı, Konya.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
 LÖSEV, 24 Eylül 2000 tarihinde, lösemili çocuklara özel, modern tıbbın tüm olanaklarını bünyesinde barındıran 2000'li yılların.
EĞİTSEL OYUNLAR DOÇ. DR. GÜLTEN HERGÜNER BÖLÜM: 2
AİLELERLE İŞBİRLİĞİ.
SİNDİRİM SİSTEMİ.
KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞI (KOAH) EPİDEMİYOLOJİSİ
DİYABET NEDİR ? Vücudun kendisi için gerekli olan insülini yeteri kadar üretememesi veya var olan insülini gerektiği gibi kullanamaması sonucu ortaya çıkan.
GEBELİĞİ ETKİLEYEN HASTALIKLAR
Sağlıklı Yaşamın Beslenme Ve Sporun Sağlığımıza Etkileri.
PNÖMONİ.
Çocuklarda Diyabet ve Hemşirelik Bakımı Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ.
hepatit d hastalığı nedir bulaşma yolları
Hepatit C 11/E SBT Giresun/Bulancak 2016
 Kalitim nedir?  Genotip ve fenotip nedir?  Kalitimin Gelisim Uzerindeki Etkisi.
Hazırlayan : Rıdvan Öztürk Bölümü : Spor Yöneticiliği SPOR VE SAĞLIK
SAĞLIK HUKUKU. GENEL OLARAK: Sağlık hukuku; tıbbın uygulanmasından kaynaklanan sağlık personelinin hak ve yükümlülükleri, yasal sorumluluğu, hasta hakları,
KİŞİSEL HİJYEN.
Çocukluk Çağı Kanserleri Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
Obezite (Şişmanlık) GAZİ ORTAOKULU.
Zehra ASLAN AYDOĞDU KTÜ Aile Hekimliği AD
KAN ŞEKERİNİN DÜŞMESİ.
Doğum Öncesi Nedenler Annenin doğum öncesinde geçirmiş olduğu hastalıklar (özellikle hamileliğin ilk üç ayında geçirilen kızamıkçık, frengi, toksoplazma.
ÖLÜMCÜL HASTALIK KANSER
OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK
Doç. Dr. Melike KAPLAN Sağlık ve Kültür.
Dışa Atım Bozuklukları
BESLENME VE DİYETETİKTE
SAĞLIKLI ERİŞKİNE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR
ERGEN AİLE İLİŞKİLERİ.
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
ENKOPREZİS Gelişimsel olarak sfinkter kontrolünün kazanıldığı yaşa gelinmesine karşın dışkının istemli ya da istem dışı olarak, yineleyen bir biçimde uygunsuz.
II.BÖLÜM GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
YAŞLILIKTA DEMANS (BUNAMA)
KANSER.
2. Sağlık hizmetleri.
ÜLKEMİZDE NÜFUS ARTIŞI
VEREM HASTALIĞI VE VEREM HAFTASI
Sağlık Bilimleri Fakültesi
ŞEKER HASTALIĞI.
VEREM HASTALIĞI ve VEREM HAFTASI
VEREM HASTALIĞI ve VEREM HAFTASI
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
VEREM HASTALIĞI VE VEREM HAFTASI
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
Gelişim ve Temel Kavramlar
C- EPİDOMİYOLOJİ.
Beslenme İlkeleri - 5.
14. EKİPLE ÖĞRETİM İKİ KAFA TEK KAFADAN DAHA İYİDİR ( Two heads are better than one) ingiliz atasözü.
ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ.
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Ergenlikte Psikososyal Sorunlar
Gelişme ve Büyümenin Temelleri
Özel Eğitime Gereksinimi Olan Öğrenciler ve ÖZEL EĞİTİM
Sunum transkripti:

ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve çevresel etkenlerin bileşimi sonucu oluşan,kandaki glikoz düzeyinin yükselmesiyle (hiperglisemi) sonuçlanan metabolik bir bozukluktur. Yetersiz ve dengesiz beslenme, şişmanlık, hareketsizlik dışında aileden alınan genetik eğilim şeker hastalığının gelişmesine zemin hazırlar. Şeker hastası anne ya da babanın çocuğunda bu hastalığın görülme olasılığı oldukça yüksektir. Bu hastalık ülkemizde ve Dünya'da hızla artmaktadır. Hastası sayısının Türkiye'de 7 milyon, Avrupa'da 56 milyon kişi olduğu belirtilmektedir. Vücutta kan şekerinin düzenlenmesi pek çok hormonun karmaşık etkileşimi sonucunda sağlanır. Şeker metabolizmasının düzenlenmesinde rol oynayan hormonlardan en önemlisi, pankreastan salgılanan insülindir. İnsülin salgılanmasındaki yetersizlik ya da insülinin etkisindeki bir bozukluk sonucunda ortaya çıkan yüksek kan şekeri, bu hastalığın oluşmasına neden olur. Tedavi edilebilir ya da kontrol altında tutulabilir bir hastalık olan şekerin önemli belirtileri: 9A BİTTİ

ŞEKER HASTALIĞININ ÖNEMLİ BELİRTİLERİ 1. Ağız kuruması, sürekli susama ve bol su içme isteği, 2. Aşırı idrar oluşması, 3. Sürekli acıkma ve çok yemek yemeye (iştaha)karşın nedeni açıklanamayanayıflama, 4.Yemeklerden sonra uyuma isteği ve hâlsizlik, 5.Sürekli tatlı yeme isteği, 6. Yaraların geç iyileşmesi, cildin kuru ve kaşıntılı olması, 7. Ayaklarda uyuşma ve karıncalanma, 8. Görmede bulanıklık ve bozulma, 9.Böbrek yetmezliği, 10. İnme (felç), 11. İdrarda glikoz düzeyinin yükselmesidir. 12. Bazı kişilerde ani ve şiddetli bir karın ağrısı, bilinç bozukluğu, bulantı, kusma, yüksek tansiyon,bacaklarda şişme gibi belirtiler de olabilir.

DİYABET ÇEŞİTLERİ Şeker hastalığı ya da diyabetin yaygın olarak bilinen iki çeşidi vardır. 1.Tip 1 diyabet: insülin üretiminin yetersiz olması nedeniyle ortaya çıkan diyabet hastalığı. Tip 1 diyabet, hem çocuklar hem de yetişkinlerde görülebilir. Hastalığın yukarıda sıralanan belirtileri Tip 1 diyabette çok kısa sürede ortaya çıkabilir 2.Tip 2 diyabet: insülinin etkisine karşı direnç gelişmesiyle ortaya çıkan. Tip 2 diyabet ise genellikle yetişkinlerde görülür. Ancak son on yılda çocuklar ve gençlerde de görülmektedir. Bunun,şişmanlığın aşırı artması ve hareketsizlikle yakından ilişkili olduğu açıklanmaktadır.. Ancak Tip 2 diyabette belirtiler genellikle çok daha uzun sürede gelişir veya çok hafiftir ya da hiç görülmeyebilir.

ERKEN TANI VE TEDAVİ Şeker hastalığı sinsi bir şekilde yayıldığından erken tanı ve tedavi büyük önem taşımaktadır. Yapılan çalışmalar, şeker hastası olan her üç kişiden birinin hastalığını tesadüfen ya da başka hastalıklar ortaya çıktığında öğrendiğini göstermiştir. Çünkü hastalık bir süre gizli olarak seyreder ve aniden ortaya çıkar. Bu bağlamda hastaların dikkat etmesi gereken en önemli noktaları sağlıklı beslenmeleri ve fiziksel aktiviteyi artırmalarıdır.

TEDAVİ DÖNEMİNDE YAPILMASI GEREKENLER Diyet yapmak ilaçları doğru şekilde kullanmak, stresle fiziksel ve psikolojik olumsuzluklardan uzak kalmaya çalışmak, hastalığın tedavisinde önemlidir. Özellikle Tip 2 diyabet, fiziksel aktivitenin artırılması, karbonhidrat alımının azaltılması ve zayıflama rejimleriyle tedavi edilebilir. Bu tedavi yaklaşımı insülin direncini düzeltir. Hastaların en küçük bir belirti hissettiklerinde ya da hekimin önerdiği şekilde düzenli olarak kan şekeri kontrollerini yaptırmaları çok önemlidir. Açken sağlıklı bir insanın kan şekerinin normal düzeyi 70-110 mg/dL arasında değişir. Açlık kan şekeri 126 mg/dL'ye çıkarsa tedavisi ve izlenmesi gerekir. Daha fazla yükselmesi durumunda ise tıbbi müdahale gerekir. 60mg/dL'nin altına düşmesi de nöbetlere ve bilinç kayıplarına neden olabildiği için hemen tedavi edilmelidir.