HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Genel Akademik Kurulu Mayıs 2016.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
Page  1 Hoşgeldiniz. TARİHODASAAT 14:00 SUNUM HAZIRLAYAN İzmir 60. Yıl Anadolu Lisesi İEÜ -EEM Konferans Salonu.
ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Tanıtım Günleri Temmuz 2005.
AVRUPA BİRLİĞİ SİSTEMİNDE ENGELLİLER ve ÖZEL EĞİTİM
Küçük Grup Eğitimi Şifa Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Eğitici Eğitimi Kursu Eylül 2015 / 281.
Farabi Değişim Programı Tanıtımı. Farabi Programı, Yüksek Öğretim Kurum- ları arasında, öğrenci ve öğretim üyesi değişim programıdır. Erasmus ile benzerlik.
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü.
Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi.
UNI-SET Toplantı Notları
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
AKRAN DESTEKLİ ÖĞRENME
YOL HARİTASI Okul Çevre İşbirliği Etkinliklerine İlişkin Temel Kavramlar Okul Çevre İş Birliği Etkinliklerinin Temel Özellikleri Okul Çevre İş Birliği.
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
Veri Toplama ve Değerlendirme Sistemi Tanıtım Toplantısı.
İSTANBUL ESENYURT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİMDALI YÖNETİM ve ORGANİZASYON CENK SOYER SÜREÇ YENİLEME DEĞİŞİM MÜHENDİSLİĞİ REENGINEERINGG.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Fen tutum. Fen eğitimi ve fene karşı tutum ile ilgili araştırmalar incelendiğinde öğrencilerin, öğretmen adaylarının ve öğretmenlerin fene karşı tutumları,
AYNUR ŞİMŞEK İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI ÖNÜNÜZDEN ÇEKİLİN.
ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
%68 % 32 ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİ İMAM HATİP ORTAOKULLARI EĞİTİM İÇERİĞİ.
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
ERDEMLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ TARIM ALANI.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ
MESLEKLERİ TANIYALIM DÖRT YILLIK LİSANS PROGRAMLARI ‘j’
Başarılı bir üretim amaçlandığında yüksek verim, kalite ve en başta genetik özellikleri bilinen, canlılığı, çimlenme ve çıkış gücü yüksek tohum kullanımı.
MESLEĞE YÖNELTME SEMİNERİ
ANKARA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ACİL YARDIM VE KURTARMA HİZMETLERİ (112) AMBULANS EKİPLERİNDE ÇALIŞAN SAĞLIK PERSONELİNİN İŞ DOYUMLARININ VE ETKİLEYEN ETMENLERİN.
ENGELSİZ ÜNİVERSİTE FAALİYET RAPORU
Bitlis Eren Üniversitesi
BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ
MESLEKLERİ TANIYALIM DÖRT YILLIK LİSANS PROGRAMLARI ‘ü’
Sosyal Hizmet Meslek Etiği
T- Testİ: ORTALAMALAR ARASI FARKLARIN TEST EDİLMESİ
YENİ SINIF GEÇME YÖNETMELİĞİ
BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YARATICILIK VE SANAT EĞİTİMİ
Bilimsel Araştırma Yöntemleri Raporlaştırma
BİYOİNFORMATİK NEDİR? BİYOİNFORMATİKTE KULLANILAN SINIFLAMA YÖNTEMLERİ
Yrd.Doç. Dr. Mustafa ASLAN Harran Üniversitesi Kurum Koordinatörü
Biyoinformatik.
Mesleki Eğitimi Geliştirme Tanıtım ve Yönlendirme
Arş. Gör. Dr. Seyhan ERYILMAZ TOKSOY
İSTATİSTİK.
Bölüm 6 Örgütsel Yönlendirme
Kimya Mühendisliği Mesleği ve İYTE Kimya Mühendisliği Bölümü
Dr. İLKER YAKIN & Dr. HASAN TINMAZ
ENSTİTÜLERARASI ORTAK DOKTORA PROGRAMLARI
Meriç ÇETİN Pamukkale Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
İZMİR ÜNİVERSİTELERİ PLATFORMU DÖNEMİ ÇALIŞMALARI
Örgütlerde STRATEJİK PLANLAMA
BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ LİSANS EĞİTİMİ
ÖBBS (Öğrenci Başarılarının Belirlenmesi Sınavı)
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 2
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ COĞRAFYA BÖLÜMÜ
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 1
İSTANBUL GEDİK ÜNİVERSİTESİ KALİTE ÇALIŞMA SÜREÇLERİ
BATMAN ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ( )
Veri ve Türleri Araştırma amacına uygun gözlenen ve kaydedilen değişken ya da değişkenlere veri denir. Olgusal Veriler Yargısal Veriler.
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ İSTATİSTİK DOKTORA
BAP Koordinatörlüğünün Görev ve Sorumlulukları
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Örgüt Kuramı, Örgüt Tasarımı ve Örgütsel Değişim
Sunum transkripti:

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Genel Akademik Kurulu Mayıs 2016

 Bir populasyonun boyutu birbirinden ayrı zaman aralıklarında dört faktörün etkisi altında değişir. Populasyon Dışa göç (me) İçe göç (mi) Doğum (b) Ölüm (d) N=N + (b+mi)-(me+d)

 Bir populasyonun, ideal koşullar altında maksimum büyümesi= BİYOTİK POTANSİYEL = INTRINSIC RATE OF INCREASE r m =Σl x m x e -rx =1

Üniversite verimli insan kaybı (l) vb. Verimli insan katılımı (pa) vb. Üretim (p) vb. - çıktı (nç)

Hardy-Weinberg Kuralı: 1=p 2 +2pq+q 2 Dominant homozigotResesif homozigot heterozigot AA Aa aa Rastlantısal eşleşme (Panmitik) olmalıdır. (Akademik bir elemeden geçirilmemiş ya da zayıf bir elemeden geçmiş akademisyen) Genlerin yapısını değiştirecek yararlı veya zararlı hiçbir mutasyon görülmemelidir (durağan akademik ortam; bilimsel diyalektikten uzaklaşma; eleştirel ortamın olmaması) Populasyon dışına veya içine göçler olmamalı ve başka komşu bir populasyon ile karışım veya melezleşme olmamalıdır (IKENDİLEŞME) Populasyon yeterince büyük veya sonsuz sayıda bireylerden oluşmalıdır (Üst asimptot değerinin çok üzerinde üretmeyen akademisyen sayısı) Hiçbir özellik için veya hiçbir özelliğe karşı herhangi bir seçilim baskısı olmamalıdır (Akademik başarının ayrıştırılamaması)

 5 adet alt populasyona ait bir alelin başlangıç frekansları: po = 1, 0.75, 0.50, 0.25, 0 (ideal genetik çeşitlilik) / pozitif (Başlangıç populasyon birey sayısı çok yüksek)  p = ( )/5 = 0.5 (ortalama) m = 0.10 (Herhangi bir alt populasyonda herhangi bir kuşaktaki bireylerin %10’unun göç ettiğini gösterir.)

Alt populasyonlar t (Zaman) Alel Frekansı

t (zaman) Alel Frek. (pt) Homojen topluluk

Birinci Kuşak İkinci Kuşak Üçüncü Kuşak Etki Devam eden (25 yıl) Etki

Gen Akışının çok yönlü aktive edilmesi: pt = p + (po - p ) (1-m) t T Generasyonunun Alel Frekansı Bütün altpopulasyonlardaki Ortalama Alel Frekansı kuşak Sayısı Altpopulasyondaki Bir Alelin Başlangıç Frekansı Göç Hızı

GENETİK SÜRÜKLENME  Normalde büyük populasyonlara sahip organizmalar, sadece küçük sayıda bireylerin hayatta kaldığı dönemlerden (dar boğazlardan) geçebilirler.  Bir kaç kurucu üye tarafından kurulan yeni populasyonlar, ana populasyondan farklı gen frekanslarına sahiptir.

YÖNLÜ SEÇİLİM Frekans etki sistem Yönlü seçilim varyansı azaltır.

DENGELEYİCİ SEÇİLİM Frekans etki sistem Dengeleyici seçilim varyansı azaltır.

DALLANAN SEÇİLİM Frekans etki sistem Dallanan seçilim varyansı artırır.

Gen akışı için modeller: çeşitliliği arttırmak ve plastisiteyi güçlendirmek Kıta- Ada Modeli Stepping- Stone Modeli Ada Modeli (Sewall Wright, 1943) Adalar arasında olan göçü gösterir.(Genellikle tüm adalar disperse olan döller açısından eşit olanaklara sahiptir ve bu yüzden göç hızı ya da gen akışı tüm adalar arasında eşit olarak gerçekleştiği düşünülür.) T.R.E. Southwood, P.A. Henderson. Ecological Methods, 3 rd edition, 2006

kaynaklar ada modeli D+8Başlangıç kaynağı Dispersiyon YÜKSEK VE GÜÇLÜ ÇEŞİTLİLİK REKABET NİŞ YAPILANMASI YÜKSEK EVRİLME HIZI Campbell Biology 10 th Edition, 2015)

t (zaman) Dinamik sistem: Soru: Sistemin girdileri nelerdir? Fragmentler arası ayırımı nasıl yapacağız? (1)Girdilerin belirlenmesi için===== “FEATURE ANALYSIS” (1)Vektörler===Yaş ortalaması, akademik başarı, IF, h-index, diğer ürünler vb.) (1)İYİ ANALİZ (1)FEATURE EXTRACTION (örn: Her disiplinin farklı özellikleri olduğuna göre: sistem içinde bir biyoloğun bulunduğu yer ile bir bilgisayar mühendisinin durduğu yer nedir?) (5) FEATURE SET

X y z x x x x o o x o x1 x2 transformasyon o o o o x x x x Vektör (örn: IF) transformasyon

X y z x x x x x o o o o Uzaklık metrik N BOYUTLU 3 2 x x x x x o o o o Topluluğa uygulanan vektörlerin oluşturduğu verileri görünebilir hale getirmek gerekmektedir. Bu nedenle : (1)Nitelikleri iyi belirlemek (2)Nitelik setini tüm fragmentleri kapsayacak şekilde yüksek çözünürlükte oluşturmak. (3)TOPLULUĞUN MECVUT DURUMUNU İYİ ANALİZ ETMEK GEREKİR. DISCRIMINANT ANALYSIS

% 51,27 % % 60,25 % 49,50 Anabilim DalıYüksek Lisans (%)Doktora (%) FEN Aktüerya Bilimleri00 Biyoloji İstatistik Kimya Matematik MÜHENDİSLİK Ağaç İşleri End. Müh.00 Bilgisayar Mühendisliği Çevre Mühendisliği Elektrik-Elektronik Müh Endüstri Mühendisliği00 Fizik Mühendisliği Geomatik Mühendisliği00 Gıda Mühendisliği Jeoloji Mühendisliği7.750 Kimya Mühendisliği Maden Mühendisliği Makine Mühendisliği4.30 Nükleer Enerji Mühendisliği20100 MULTİDİSİPLİNER Biyomühendislik Nanoteknoloji ve Nanotıp Temiz Tükenmez Enerjiler00 Adli BilimlerVERİ -

(Aktüerya) (Ağaç işleri ) (Endüstri) ( Geomatik) (Makine) (T.T. Enerjiler) (Çevre) (Biyoloji) (Bilgisayar) (Elek.-Elektron.) (Kimya) (Kimya Mühendisliği) (BiyoMühendislik) (Maden) (jeoloji) (Matematik) (İstatistik) (Fizik) (Gıda) (Nanoteknoloji-Nanotıp) (Nükleer Enerji)

YL (en düşük)YL (en yüksek)DR (en düşük)DR (en yüksek) Nanoteknoloji ve Nanotıp % 42.65% Makine Müh. % 4.3 Nükleer Enerji%100 YL Tezlerinin yayına dönme oranı % DR Tezlerinin yayına dönme oranı % Araş. Gör. Mehmet Doğan Aşık’a teşekkür ederim

t (zaman) Alel Frek. (pt) % 47.56

“Bilimsel araştırma, sahiden bilgi edinmeye çalışmak, elde edilen bilgileri sınamak ve sonuçları paylaşmaktır” İfade özgürlüğünün olmadığı, ön yargının ve ideolojilerin hüküm sürdüğü bir ortamda bilimsel araştırmaların yapılamayacağı gerçeğiyle; insanlığın günümüze kadar çaresini bulamadığı bencillik, açgözlülük ve umursamazlık hastalıklarından arındırılmış bir ortamda, sorgulamayla ulaşılmış bulgulara bakarak karar vermek, mantığa ve akla olabildiğince önem vermek, üniversitede, dolayısıyla toplumda sağlıklı bir diyaloğun işlemesi, demokratik bir ortamın olması için çok önemlidir.

1. ÖZELLİK ANALİZİ (girdilerin-çıktıların belirlenmesi) 2. Fragmentler arası fark ve benzerliklerin belirlenmesi 3. Vektörlerin belirlenmesi ve yenilerinin tespiti 4. ÖZELLİK EKSTRASYONU 5. Gerekiyorsa yeni ÖZELLİK SETİ hazırlanması (1) (Aralık 2016 basamak 1) (Aralık 2017 basamak 2)

1. HÜ Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği (Haziran 2016) 2. Yönetmeliğin personele tanıtılması (31 Mayıs 2016) 3. Turnitin Bürosu ( Temmuz 2016) 4. Enstitü Bilim Kurulu (Kasım 2016) 5. Yeni tez yazım kılavuzu ( en kısa zaman) 6. WEB sayfası güncellemesi ( Aralık 2016) 7. Dijital sisteme geçilmesi ( Haziran 2017) 8. Elektronik odanın hazırlanması (Aralık 2016) 9. Anabilim dalları arasında YL/DR tezlerine yönelik işbirliği ( Mayıs 2017) (2)

MEMED DUMANMÜDÜR YARDIMCISI HALİL MURAT AYDINMÜDÜR YARDIMCISI HALİL VURALYÖNETİM KURULU ÜYESİ KADİR DİRİKYÖNETİM KURULU ÜYESİ BİRSEN SAKA TANATARYÖNETİM KURULU ÜYESİ ERCİVAN CANENSTİTÜ SEKRETERİ MERAL AKGÜNLÜŞEF EMİNE DEMET MECİTİSTATİSTİKÇİ ŞENGÜL SARIÇAMBİLGİSAYAR İŞLETMENİ MUSTAFA YENİAYBİLGİSAYAR İŞLETMENİ TEMEL ÖZDEMİRBİLGİSAYAR İŞLETMENİ AYŞE DOVANBİLGİSAYAR İŞLETMENİ NERMİN YAŞARBİLGİSAYAR İŞLETMENİ DİLEK AYBEKBİLGİSAYAR İŞLETMENİ SÜREYYA ŞENBİLGİSAYAR İŞLETMENİ ŞENAY DOĞRULBİLGİSAYAR İŞLETMENİ MÜNEVVER YENİÇELİKBİLGİSAYAR İŞLETMENİ SEVİM EŞMEMUR NURİ ERDEMMEMUR ÖZNUR KARADEDEMEMUR AHMET MUHAMMET CANBAZMEMUR MERVE AYVALIOĞLUMEMUR HÜSEYİN SÖNMEZYARDIMCI HİZMETLİ EMİNE ERGÜNYARDIMCI HİZMETLİ