ÖRGÜT KÜLTÜRÜ Prof. Dr. Rana ÖZEN KUTANİS. KÜLTÜR Kültür, bir örgütün içindeki birey ve grupların davranışlarını yönlendiren normlar, davranış kalıpları,

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
STRES SINAV KAYGISI KARACASU LİSESİ Rehberlik Servisi.
Advertisements

Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.

TOPLU İŞ MÜZAKERELERİNİN ÖNCELİKLERİ Mato Lalić. Toplu müzakerelerinin öncelikleri ana sendika görevlerinden türemektedir -Maaş -İş koşulları -Kazanılmış.
AKRAN DESTEKLİ ÖĞRENME
MED 167 İnternette İstatistik. İnternetteki istatistik verileri, özellikle ülke hakkındaki makro istatistiklerden bahsediyorsak, çoğunlukla resmi kurumlardan.
Siyaset Sosyolojisi.
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
Veri Toplama ve Değerlendirme Sistemi Tanıtım Toplantısı.
İSTANBUL ESENYURT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİMDALI YÖNETİM ve ORGANİZASYON CENK SOYER SÜREÇ YENİLEME DEĞİŞİM MÜHENDİSLİĞİ REENGINEERINGG.
Performans ve Ücret Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN
Rensis Likert ( ) – Sosyal psikolog, Michigan Üniversitesi – Verimsiz, etkinliğin düşük olduğu işletmelerde çalışanlar «işe eğilimli yönetici»
Yönetim ve Organizasyon Yrd.Doç. Dr. Özlem BALABAN İşletme Fakültesi B.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ
ÖRGÜTSEL ADALET Adaletsizlik Nedir? Örgütlerdeki Adaletsizlikler?
AFYON KACATEPE ÜNİVERSİTESİ ÇAY MESLEK YÜKSEK OKULU İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI ZELİŞ KESKİN NO:
EĞİTSEL OYUNLAR DOÇ. DR. GÜLTEN HERGÜNER BÖLÜM: 2
AİLELERLE İŞBİRLİĞİ.
SOSYAL GELİŞİM Öğr. Gör. İdris KARA.
BULUŞ YOLUYLA ÖĞRETİM JEROME BRUNER.
Psikolojik Danışma ve Rehberlik
Motivasyon ve Örgütsel Motivasyon
ÖRGÜTLERDE İLETİŞİM TÜRLERİ
«Ekonomik ve Toplumsal Örgütlenme Kuramı»
Prof. Dr. İnayet Aydın Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi
Süreç... Rehberlik Nedir? Rehberlik Ne Değildir? Reberlik İlkeleri Nelerdir? Rehberlik Servisinden Hangi Konulara Dair Yardım Alınabilir? - Bireysel Alan.
Leyla İÇERLİ Araş. Gör. Dr. Aksaray Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü.
Pazarlama İlkeleri.
BAŞVURU SAĞLAMA VE SEÇME
Metinlerin Sınıflandırması
KOHLBERG ve AHLAK GELİŞİMİ Yrd. Doç. Dr. Aysel TOPAN
Sosyal Hizmet Meslek Etiği
PAZARLAMA KARARLARINI ETKİLEYEN ÇEVRESEL FAKTÖRLER
OYUN VE OYUNCAĞIN ÇOCUK GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ
ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK
ÖRGÜTSEL DEĞERLER VE VARSAYIMLARDAKİ DEĞİŞİM
ÖRGÜTSEL BAĞLILIK.
ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ VE ÖĞELERİ
II.BÖLÜM GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
SHB-419 DAYANIŞMA MODELLERİ KUŞAK KAVRAMI VE KUŞAK SINIFLAMALARI DOÇ
YÖNETİM- ÖRGÜT TEORİLERİ MODERN EKOL- SİSTEM TEORİSİ
İşletme Yönetimine Giriş ÖRGÜT KÜLTÜRÜ
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
TUTUM VE ALGILAR.
ÖZELLİK FAKTÖR KURAMI.
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ ve OKUL YÖNETİMİ
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Bölüm 6 Örgütsel Yönlendirme
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Psikolojik Danışma ve Rehberlik
KÜRESEL GİRİŞİMCİLİK VE İNOVASYON YÖNETİMİ
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Gelişim ve Temel Kavramlar
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Sanal ve Şebeke Örgütleri
TOPLUMSAL TABAKA ve SINIFLAR
Nitel Araştırmalar.
Bireyi Tanıma Süreci Yrd. Doç. Dr. Gökhan Atik.
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
Yrd. Doç. Dr. Şükrü KEYİFLİ
İnsan Kaynakları Yönetiminin
BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ
Örgüt Kuramı, Örgüt Tasarımı ve Örgütsel Değişim
Paydaşlar, Yöneticiler ve Etik
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ ve OKUL YÖNETİMİ
Sunum transkripti:

ÖRGÜT KÜLTÜRÜ Prof. Dr. Rana ÖZEN KUTANİS

KÜLTÜR Kültür, bir örgütün içindeki birey ve grupların davranışlarını yönlendiren normlar, davranış kalıpları, inançlar, tutum ve alışkanlıklar sistemidir. Gustav Klemn tarafından yazılan “İnsanlığın Genel Kültür Tarihi” adlı kitapta kültür, bir insan topluluğunun yetenek, beceri, sanat ve gelenekleri top yekun yaşama sistemidir şeklinde tanımlanmıştır. Volter’a göre insan zekâsının oluşması ve gelişmesi sürecidir.

Prof. Dr. Rana ÖZEN KUTANİS ÖRGÜT KÜLTÜRÜ Örgüt kültürü tutum, davranış standardı, değer ve örgüt üyelerince paylaşılan beklentilerden oluşan bütün bir çevredir. Oluşturulmuş olan bu inanç, beklenti ve değerler bütünü içerisinde bulundukları organizasyon üzerinde sarsılmaz bir etki alanı oluştururlar. Schein’in kapsamlı organizasyon kültürü tanımına göre ise; dış çevreye uyum sağlama ve iç çevre ile bütünleşme sorunlarını çözmek için oluşturduğu ve geliştirdiği belirli bir düzene sahip temel varsayımlardır.

Prof. Dr. Rana ÖZEN KUTANİS DEĞER VE NORM (Katz ve Kahn) Değerler örgütte neyin istenip neyin istenmez olduğunu belirleyen, iş görenlerin çoğunluğunca benimsenen inançlardır. Normlar ise örgütün kültürel değerlerine uygun olarak örgütçe geliştirilen, iş görenlerin çoğunluğunca benimsenen davranış kuralları ve ölçütleridir.

Prof. Dr. Rana ÖZEN KUTANİS ÖRGÜT KÜLTÜRÜ… Üyeler için bir bağlılık, kimlik duygusu sağlar. Organizasyonda tanımlanmış değerleri ve mevcut bir anlayışı paylaştırır. Örgüt misyonunu oluşturur. Kişilerin üzerinde bir olgudur ve onlara işletmenin ne olduğunu hatırlatır. Örgütü diğerlerinden ayırır. Güçlü Örgüt Kültüründe işgörenin davranışları kesin parametrelerle belirlenmiştir. Zayıf Örgüt Kültüründe işgörenler davranışlarını belirlemeye çalışarak zaman kaybederler.

Prof. Dr. Rana ÖZEN KUTANİS Organizasyonun gücünü etkileyen faktörler Yeni işe girenlerin tabi tutuldukları eğitim süreci, Başvuru formlarının içeriğindeki şirket özellikleri ile ilgili sorunların yoğunluğu, Çalışan adayların maruz kaldığı derin mülakatlar, Terfi ve ödül sistemleri, Kariyer yollarının planlanması, Çalışanların firmaya özverili katkıları, Organizasyonun yardım edenle edilen ilişkisini desteklemesi (mentoring, koçluk uygulamaları)

Prof. Dr. Rana ÖZEN KUTANİS ALT VE BASKIN KÜLTÜR Alt kültür: Organizasyondaki bir azınlık tarafından paylaşılan değerlerdir. Alt kültür kavramı organizasyon kültürünün birden çok alt birime yayılmış halidir. Bu ayrım fonksiyonel farklılıklardan, coğrafi uzaklıklardan kaynaklanabilir. Baskın kültür: Çalışanları kucaklayan kültürdür. Alt kültür ve baskın kültür çatışması organizasyonu sarsar. Ancak büyük firmalar bunu bir problem olarak görmezler. Çoğunlukla günlük problemleri çözmek için alt kültürler oluştururlar.

Prof. Dr. Rana ÖZEN KUTANİS Ö.K. UYGULAMA ŞEKİLLERİ Akademi: Bir organizasyon pek çok sayıda yeni mezuna özel bir eğitim verip ilerlemek istedikleri alana yönlendiriyorsa, önceliklere önem veriyor, insanların pek çok farklı alanda uzmanlaşmasını sağlıyorsa bu, akademi sistemidir. Kulüp: Kişinin yaşı ve deneyimi daha önemliyse bu tip örgütlenme mevcuttur. Devlet bir örnektir. Baseball: Baseball takımlarında gözde oyuncular vardır. Şöhretli, yüksek ücretli ve daha çok transfer parası ödendiği takdirde başka bir takımı tercih edebilirler. Bu sistemde çalışanlar risk alır ve başarılı oldukları takdirde ödüllendirilir, yükselirler. Bankacılık, hukuk ve muhasebe sistemlerindeki gibi. Kale: Bu sistemde ise kişiye değil şirkete odaklanılır. Önemli olan kişisel başarı değil, işletmenin varlığını sürdürebilmesidir.

Prof. Dr. Rana ÖZEN KUTANİS ÖRGÜT KÜLTÜRÜ GELİŞTİRME ARAÇLARI Semboller: Semboller, gözlerle buluştuklarında çok şey anlatırlar. Bu yüzden örgütler sembol anlamında ilk etapta onları en iyi tanımlayarak nesnel objeler üzerinde durmaktadırlar. Hikâyeler: Örgütler bünyelerinde anlatıla gelen birtakım hikâyelerin ruhunu bireyden bireye taşırlar. Bunlar doğru da olabilir efsane de. En etkili hikâyeler şirketin tarihini şekillendiren önemli olayları anlatanlardır. (Yaptığınız işe imzanızı atın) Jargonlar: (Kültürü tanımlayan özel bir dil) hikâyeler anlatmadan günlük konuşmada kültürü ayakta tutmak için kullanılabilir. Törenler: Şirket değerlerini anmak için düzenlenen özel durumlardır. Örgütler pek çok farklı çeşit törenin yardımıyla kültürlerini ayakta tutmak için büyük gayret gösterirler. Kural Cümleleri: Kültürü yazarak tanımlamaktır. Bazı örgütler kuralları herkesin görmesi için açıkça yazıp örgüt üyelerine ilan ederler.

Prof. Dr. Rana ÖZEN KUTANİS Organizasyonun ayakta kalabilmesini sağlamak için izlenecek yöntemler İşe girişte personel seçimi İşe yerleştirme İş egemenliği Ölçme ve ödüllendirme Önemli değerleri benimsemek Hikayelerle ve adetlerle kuvvetlendirme Tanımlama ve promosyon

Prof. Dr. Rana ÖZEN KUTANİS Örgüt kültürünün yararları Örgüt kültürü çalışanların belirli standartları, normları ve değerleri anlamalarına ve böylece kendilerinden beklenen başarıya ulaşmaları konusunda daha kararlı ve tutarlı olmalarına, yöneticileri ile daha uyumlu çalışmalarına yardımcı olur. İş yapma, teknik, yöntem ve süreçlerinde bir standart oluşturarak örgütsel verimliliğin artmasını sağlayabilir. Gelecekte örgütte görev üstlenebilecek yeni yöneticilerin yetişme ve gelişmelerine olumlu katkıda bulunur.

Prof. Dr. Rana ÖZEN KUTANİS Örgüt içi haberleşme ve bireyler arası ilişkilerde örgüt kültürünün oldukça önemli bir yeri vardır. Kültür, personel arasında ekip çalışması ve birliktelik sağlar. Biz duygusunu ve takım duygusunu geliştirir, bireyleri birbirine ve işletmeye bağlar. Örgütlerde çeşitli nedenlerle ortaya çıkan çatışmalar örgüt kültürünün geliştirdiği bazı standart uygulamaları ya süreçler yardımıyla azaltılarak yumuşatılabilir veya işlevsel kılınabilir. Örgüt kültürü sembollerle, seremonilerle, kahramanlarla, sloganlarla ve hikayelerle nesilden nesile aktarılarak bir örgüt efsanesi oluşturulabilir. Kültür tanıtıcı bir kimlik gibidir.

Prof. Dr. Rana ÖZEN KUTANİS ÖRGÜT KÜLTÜRÜ MODELLERİ A. Parsons Modeli B. Schein Modeli C. Kilmann Modeli D. Quinn ve Cameron Modeli E. Byars Modeli F. Deal ve Kennedy Modeli G. Miles ve Snow Modeli H. Ouchi'nin "Z" Kültürü Modeli L. Peters ve Waterman'ın Mükemmellik Modeli Charles Handy'nin Kurum Kültürü Sınıflandırması

Prof. Dr. Rana ÖZEN KUTANİS TEŞEKKÜRLER…