TÜRK TARİHİ Anadolu'ya İlk Türk Akınları Malazgirt Savaşı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRK TARİHİNE YOLCULUK
Advertisements

ANADOLU’DA KURULAN İLK TÜRK BEYLİKLERİ
OSMANLI KURULUŞ DEVRİ HAZIRLAYAN S.TEKMEN.
23 NİSAN 23 NİSAN NEDİR? 23 Nisan 1920′de Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi kuruldu.Türkiye Büyük Millet Meclisi 88 yıl önce.
ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ VE ACİL TIP DÜNYA DA VE ÜLKEM İ ZDE AC İ L SA Ğ LIK H İ ZMETLER İ N İ N GEL İŞİ M İ.
FETHİN 562. YILDÖNÜMÜ. İSTANBUL’UN FETHİ TÜRK, İSLAM ve DÜNYA TARİHİ AÇISINDAN BÜYÜK ve ÖNEMLİ BİR OLAYDIR.
ALPER KABASAKAL 6/A 95 SOSYAL BİLGİLER.
ESMA ŞAHİN &BENSU TAŞÇI 7.SINIF OLTU İMAM HATİP ORTAOKULU.
AHİLİ K Güçlü bir sivil toplum örgütü. ESKİ BİR SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜMÜZ; AHİLİK Bilindiği gibi Türklerin tarih sahnesine çıkışı neredeyse insanlık tarihi.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
İstanbul’un Fethi’nin Nedenleri Osmanlı Devleti’nin toprak bütünlüğünü bozuyordu. Osmanlı ordusunun İstanbul Boğazı üzerinden Rumeli’ye geçişlerini engelliyorlardı.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Büyük selçuklu devletİ
YUNUSELİ HACI NACİYE KANALICI İLKÖĞRETİM OKULU
ZARARLI CEMİYETLER 1-AZINLIK CEMİYETLERİ
D E V L E T Y Ö N E T İ M İ OSMANLI DEVLETİ KÜLTÜR VE UYGARLIĞI.
ANADOLUNUN TÜRK YURDU OLMASI
Kitabın künyesi Editör:Ahmet Polat Yazan:Daniel Defoe Derleyen:Öykü Zerrem Kapak:Kenan Tunca Dizgi,sayfa ve kapak tasarım:Mat Yapım Redaksiyon-Düzelti:Şebnem.
Osmanlı Padişahlarının yedincisi. İstanbul’un fatihi, II.Murad Han’ın oğlu. 30 Mart 1431 Pazar günü Edirne’de dünyaya geldi. Babası II.Murat, annesi Hümâ.
Osman Gazi'nin Hayatı ARDA KIRTASİYE.
Çağdaş ve uygar bir Türkiye idealini taşıyan Mustafa Kemal hedeflerinden biride demokrasiyi yerleştirmekti… Bu sistemde oy verilecek herkesin bu hakkını.
TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ’NİN KURULUŞ DÖNEMİ. Süleyman Şah Dönemi ( ): Türkiye Selçuklu Devleti’nin kurucusu Süleyman Şah’tır. Süleyman Şah,
TARİHİ RİSK! TARİH BİLİMİ. Osmanlı Devletinde tarihi olayları kaydetmekle görevlendirilen kimselere verilen ad? Vakanüvis.
SINIF İÇİ GRUPLAR ARASI YARIŞMA SORULARI
5.HAFTA ANADOLU’NUN TÜRK YURDU OLMASI 1. 2 Doğu ile Batrı arasında doğal bir köprü görünümünde olan Anadolu, coğrafi konumu, iklimi ve doğal güzellikleriyle.
Mustafa Süreyya SEZGİN Mustafa Süreyya SEZGİN HAT SANATI Arap harfleri çevresinde oluşmuş güzel yazı yazma sanatıdır. Bu sanat Arap harflerinin 6. yüzyıl.
 Düzenli ordunun kurulması sırasında Çerkez Ethem’in TBMM’ye karşı isyan etmesini fırsat bile Yunanlılar, İngilizlerin de desteğini alarak Bursa’dan.
ASYA HUN DEVLETİ. Asya Hun Devleti Tarih bilgilerimize göre Orta Asya'da kurulan ilk Türk devleti Büyük Hun Devleti'dir. Hunlar'ın bilinen ilk hükümdarı.
ASYA HUN DEVLETİ. Asya Hun Devleti Tarih bilgilerimize göre Orta Asya'da kurulan ilk Türk devleti Büyük Hun Devleti'dir. Hunlar'ın bilinen ilk hükümdarı.
 Orhan Bey'in ölümüyle yerine oğlu I.Murat (Hüdavendigar) geçti.
Mevlana Celaleddin-i Rumi. Mevlana Celaleddin-i Rumi: Mevlana hazretleri 1207 yılında Horasan'ın Belh şehrinde dünyaya geldi. Asıl adı Muhammed Celaleddin'dir.
7. SINIF SOSYAL BİLGİLER İletişim ve İnsan İlişkileri Ünitesi
OYUNUN TARİHÇESİ Doç. Dr. Ender DURUALP.
ANADOLU (TÜRKİYE) SELÇUKLU DEVLETİ ( )
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / Anadolu’nun Türk Yurdu Oluşu
SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ (23AĞUSTOS-13EYLÜL1921)
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Atatürk ve Türk Kadını
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK DIŞ POLİTİKASI
ANADOLU'DAKİ İLK TÜRK BEYLİKLERİ
ATATÜRK ve HAYATI Öğrt. İbrahim BAYSAN.
II.BALKAN SAVAŞI (29-30 HAZİRAN 1913).
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Yeni Dil, Yeni Tarih
Din Kültür Ve Ahlak Bilgisi
II.İnönü Savaşı Nedenleri I.İnönü Savaşı'nın üzerinden 3 ay geçmeden Yunanlılar tekrardan saldırıya geçtiler.
GAZNELİLER
TÜRK DÜNYASI -I ( Yüzyıl)
HS Miryokefalon Savaşı …
KAZANIM DEĞERLENDİRME TESTİ. KDT.01
23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK
karşı savaşmış ve Antakya Haçlı Prensi Bohemond’u esir ederek Malatya
Neden bu topraklarda yaşıyoruz?
ATATÜRK’ÜN ÖNDERLİĞİNDE YAPILAN YENİLİKLER
İSLAM TARİHİ I.
7.Sınıflar Aralık Ayı Bilgi Yarışmasına Hoş Geldiniz
Büyük Selçuklu Devleti. Büyük Selçuklu Devleti 1037 yılında Devlet haline gelerek bağımsızlığını ilan etmiş, Bağdat kentini başkent yaparak önce Mezopotamya,
MÜZELER GEÇMİŞİ GELECEĞE BAĞLAYAN KÖPRÜLERDİR. MUSTAFA KEMAL ATATÜRK
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
ABBÂSÎLERE BAĞLI DEVLETLER II
OSMANLI TARİHİ Osmanlı Ekonomisi.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
UZMAN ASKERLİĞİN VE SADAKATİN ADI: KAPIKULLARI
Karmatîler: Mu’tazıd döneminde en tehlikeli isyan Karmatilerden geldi
SELÇUKLU KÜLTÜRÜ.
Tarım Tarihi ve Deontolojisi Dersi 1.Hafta
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

TÜRK TARİHİ Anadolu'ya İlk Türk Akınları Malazgirt Savaşı Büyük Beylikler Anadolu Selçuklu Devleti Haçlı Seferleri Küçük Beylikler Anadolu Selçuklu Devletinde Kültür ve Uygarlık

ANADOLU’YA İLK TÜRK AKINLARI Anadolu’ya Türk Akınları Çok eski çağlardan bu yana çeşitli Türk boyları zaman zaman Anadolu’ya akınlar yapmışlardı. Ancak Anadolu’ya ciddi manada ve yerleşmek amacı ile yapılan Türk Akınları Büyük Selçuklu Devleti döneminde başlamıştır.   1015 yılında Çağrı Bey zamanında başlayan Anadolu‘ya Türk akınları şiddetlenerek artmıştır. Tuğrul Bey döneminde Anadolu‘nun fethi ile görevlendirilen Kutalmış ve İbrahim Yinal zamanında Bizans ile ilk savaş yapılmış ve bu savaş Türk ordusu tarafından kazanılmıştır. Pasinler Savaşı (1048) (Bizans X Büyük Selçuklular) Sultan Alparslan döneminde de Türk akınları daha da şiddetlenerek artmıştır. Sultan Alparslan döneminde Türk tarihi açısından büyük önem taşıyan Malazgirt Meydan Savaşı yapılmıştır.

Malazgirt Savaşı (1071) (Bizans X Büyük Selçuklular) 1071 yılında Bizans Devleti ile yapılan Malazgirt Savaşı nın kazanılması ile Anadolu’nun kapıları Türklere açılmıştır. Sultan Alparslan Malazgirt Savaşı’nı kazandıktan sonra Anadolu ‘nun fethi için bir grup Türk komutanı görevlendirmişti. Anadolu’nun fethi ile görevlendirilen bu komutanlar kısa sürede Anadolu’nun büyük bir bölümünü ele geçirdiler. Türk komutanlar ele geçirdikleri yerlerde kendi adlarını taşıyan beylikler kurmuşlardır. Ancak bu beylikler tamamen bağımsız hareket edemiyorlardı. Büyük Selçuklu devletine bağlı idiler.

TÜRKİYE (ANADOLU) SELÇUKLU DEVLETİ Süleyman Şah Dönemi Türkiye Selçuklu Devleti’nin kurucusu Kutalmışoğlu Süleyman Şah’tır. Selçuklu soyundan olan Süleyman Bey, Bizans'a ait İznik'i başkent yaparak dev­leti kurdu. Anadolu'daki Türkleri kendi çevresinde topla­maya başladı. Adana bölgesindeki Ermeni beylikleri egemenlik al­tına alındı. Süleyman Şah, diğer Türk komutanlar gibi Anadolu ‘nun fethi ile görevlendirilmişti. Süleyman Şah kısa sürede Bizans’ın zayıf durumundan yararlanarak Anadolu’nun büyük bir bölümünü ele geçirdi. İstanbul yakınlarına kadar ilerledi. Süleyman Şah Halep şehrini almak isteyince Suriye Selçuklu devleti ile arası açıldı. İki devlet arasında yapılan savaşta Süleyman Şah öldü. Anadolu Selçuklu Devleti bir süre hükümdarsız kaldı.

Kaynak: http://www.dersimiz.com/ders_notlari/Turkiye-Tarihi-oku-21726.html