ELEKTROENSEFALOGRAFİ (EEG)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EEG raporu Doç. Dr. Bülent Ünay Gülhane Askeri Tıp Akademisi
Advertisements

EEG’nin Epilepsi Dışı Kullanımı
EKT ETKİNLİK PARAMETRELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
EEG Beynimiz çok düşük şiddette sürekli eletkrik akımı üretir ve dalgaları düzenli bir şekilde yayar, EEG bu dalgaları bilgisayar ortamında kaydedilmesi.
Elektroensefalogram (EEG) ve Olaya İlişkin Potansiyeller (OİP):
Dr. Nilüfer GENÇ ÖZDAMAR
NVA KALİTE TEST ÖLÇ. HİZ. EĞT. VE BELG. SAN.TİC. LTD. ŞTİ. Hazırlayan= E. Burak SARAÇOĞLU.
Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
BAŞLIK Makale Künyesi: Yılı, Yazarları, Yayınlandığı Dergi, sayfa sayısı ( gibi)
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
Hat Dengeleme.
MED 167 İnternette İstatistik. İnternetteki istatistik verileri, özellikle ülke hakkındaki makro istatistiklerden bahsediyorsak, çoğunlukla resmi kurumlardan.
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
Veri Toplama ve Değerlendirme Sistemi Tanıtım Toplantısı.
HİPOTEZ TESTLERİNE GİRİŞ 1. Şu ana kadar örneklemden elde edilmiş istatistiklerden yararlanarak, kitle parametresini kestirebilmek için nokta tahmini.
Bölüm 4 KAPALI SİSTEMLERİN ENERJİ ANALİZİ
Çapraz Tablolar Tek ve İki Değişkenli Grafikler.  Çapraz Tablo ve Diğer Tabloları Oluşturabilmek  Bu Tablolara Uygun Grafikleri Çizebilmek Amaç:
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
Parametrik ve Parametrik Olmayan Testler Ortalamaların karşılaştırılması t testleri Mann-Whitney U testi Wilcoxon İşaretli Sıra testi BBY252 Araştırma.
Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ.
YAKUP KAYA SABİT BAĞLANTILAR SABİT BAĞLANTILAR 1.MEKANİKSEL EKLER 1.MEKANİKSEL EKLER 2.FÜZYON EKLER 2.FÜZYON EKLER.
Beynin Yapısal Olarak İncelenmesi sBT (Bilgisayarlı Tomografi): X- ışınlarıyla beynin ince kesitleri alınır sMRG (Manyetik Rezonans Görüntüleme): Beyin.
HİPOTEZ TESTLERİNE GİRİŞ Şu ana kadar örneklemden elde edilmiş istatistiklerden yararlanarak, kitle parametresini kestirebilmek için nokta tahmini.
ÇOK BOYUTLU SİNYAL İŞLEME
PNÖMONİ.
YANIKLARDA İLK YARDIM BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
SA Ğ LI Ğ IN GEL İŞ T İ R İ LMES İ VE İ L EYLEM PLANI.
Doç. Dr. Sait Y. KAYGUSUZ. SEMİNER İÇERİĞİ Pazarlama 1.FİNANSAL ANALİZDE KULLANILAN YÖNTEMLER 2.ANALİZ KAPSAMINDA İNCELENECEK KONULAR.
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
DOÇ.DR.SAİM OCAK MARMARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ
Zehra ASLAN AYDOĞDU KTÜ Aile Hekimliği AD
TABLO ve GRAFİK YAPIM YÖNTEMİ
Proje Dosyası - Belgeleme - Raporlama
OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK
Dışa Atım Bozuklukları
Yüksek Dereceli Servikal İntraepitelyal Neoplazide Eksizyonel İşlem Sonrası Nüksün Öngörülmesi SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ , BURSA YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM.
Sıklık Dağılımları Yrd. Doç. Dr. Emine Cabı.
T- Testİ: ORTALAMALAR ARASI FARKLARIN TEST EDİLMESİ
SAĞLIKLI ERİŞKİNE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR
Bölüm 4 KAPALI SİSTEMLERİN ENERJİ ANALİZİ
ÖRNEKLEME.
YETİŞKİNLİK DÖNEMİ İlk Yetişkinlik Orta Yetişkinlik Yaş
AKILCI İLAÇ KULLANIMI.
MASTİTİSLERİN TEDAVİSİ
Tek-gen Hastalıkları.
Trabzon Arş.Gör.Dr. Cuma Ali ZOBA.
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ KARDİYOLOJİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ
*Tıraş çeşitleri Kıvırma Tıraşı Yakma Tıraşı Bindirme Tıraşı
Metabolik Hastalıklar vaka sunusu
ŞEKER HASTALIĞI.
Tipik Performans Testlerinde Güvenirlik
NeTIRail-INFRA Bilgilendirme Toplantısı, Ankara, Türkiye
Maddeler doğada karışık halde bulunur
MADDEYİ TANIYALIM.
SAMSUN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
10. SINIF: 3. ÜNİTE: DALGALAR-1
ÖĞRENME STİLLERİ.
Test Puanlarının Yorumlanması: Standart Puanlar
B- Yaygınlık Ölçüleri Standart Sapma ve Varyans Değişim Katsayısı
ERGENLİK DÖNEMİ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ
Etkinlik Adı: Bilgisayardaki çocuk bana benzesin Etkinlik Kazanım: Kendini Tanıyabilme, Başkalarıyla ilişkilerini başlatabilme Etkinlik Gün: 2 Etkinlik.
Grup A.
SDÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji ABD,
ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ.
Sınıf Öğretmenlerinin Eğitsel Amaçlı İnternet Kullanım Öz Yeterlikleri
Dr Mustafa KURÇALOĞLU1, FIPP Dr Sinan PEKTAŞ1
Sunum transkripti:

ELEKTROENSEFALOGRAFİ (EEG) Beyin biyoelektrik aktivitesinin incelenmesidir. Günümüzde epilepsi ve uyku araştırmalarında kullanılır. EEG dalga formları; frekans, amplitüd, şekil ve kayıtlandıkları bölgelere göre sınıflandırılırlar. Dalga formu; hastanın yaşı, bilinç durumu, uykuda olup olmaması ve kayıtlandığı bölgeye göre anlam kazanır.

FREKANSLARINA GÖRE EEG DALGALARI Alfa: 8-13 Hz Beta:13 Hz’in üzeri Teta: 3.5-7.5 Hz Delta: 3 Hz ve altı

ALFA DALGASI Alfa dalgaları, her yaş grubunda ancak en belirgin olarak erişkinlerde görülen parietooksipital bölgede temel zemin aktivitesini oluşturan dalga formudur. Ritmik olarak kafatasının her iki tarafından kayıtlanır, özellikle sağ elini kullananlarda non-dominant hemisferde daha yüksek amplitüdlüdür. İstirahat durumunda ve gözler kapalı iken kayıtlanır. Göz açma ile ve mental aktivite (aritmetik hesap, stres vb) ile kaybolur. Normal bir beyin ritmi olmakla birlikte, beyinin tüm bölgelerinde uniform olarak görüldüğü ve aktivasyon göstermediğinde anormal olarak adlandırılır. Örn; ALFA KOMA’da (ponsun destrüktif lezyonlarında görülür).

BETA DALGASI Tüm yaş gruplarında gözlenir. Sıklıkla simetrik olarak beyin ön kısımlarında (frontosentral) düşük amplitüdlüdür. Bir çok ilaç, örn; barbitüratlar ve benzodiazepinler ile beta dalgaları artış gösterir.

TETA DALGASI Normalde tüm yaş gruplarında uykuda görülür. Erişkinlerde birkaç özel durum dışında görülmesi anormaldir. Açlık Hiperventilasyon 50 yaş üzerinde temporal bölgelerde aralıklı olarak

DELTA DALGASI İnfant ve küçük çocuklarda ve erişkinlerde derin uykuda gözlenir. Uyanık bir erişkinde görülmesi her zaman anormaldir.

EEG KAYITLAMASI Hastaya yapılacak işlem anlatıldıktan sonra istirahat durumunda ve gözler kapalı olarak kayıt yapılır. Hasta tok karına olmalıdır. Standart bir çekimde iki aktivasyon yöntemi kullanılır. Bunlar; HİPERVENTİLASYON (HV) İNTERMİTANT FOTİK STİMULASYON (İFS)

Epileptiform Deşarjlar Keskin dalga: 70-200 msn Diken dalga: 20-70 msn Diken ve yavaş dalga kompleksi Multipl diken ve yavaş dalga: 2 ya da daha fazla dikenin eşlik etmesi.

EEG yorumu !!

EEG yorumu !!

Ensefalopatilerde ve Ensefalitlerde EEG Yaygın zemin aktivitesi yavaşlaması oluşturular (teta ve daha çok delta). Metabolik nedenler; hepatik ensefalopati, üremik ensefalopati vb Ensefalitler; Herpes simpleks ensefaliti, Subakut sklerozan panensefalit, Creutzfeldt-Jacob hastalığında tipik EEG bulguları vardır.