Uyarılmışlık, Stres ve Kaygı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NESLİHAN AKÇER PSİKOLOG STRESS & BAŞETME YÖNTEMLERİ
Advertisements

SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
PSİKOLOJİK TEMELLER Dr. Fatih DERVENT.
Hazırlayan: Öğr.Gör. Funda YORULMAZ
SPOR PSİKOLOJİSİ KAYGI VE KORKU
Yönetimde stres kaynakları
EDİRNE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Psikolog Mehmet PİROĞLU Ebe Nevin ÖZDEMİR.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI
ÖĞRETİM MODELLERİ S.59-74; 1-Carroll’in Okullarda Öğrenme Modeli 2-Bloom’un Tam Öğrenme Modeli 3-Gardner’in Öğretimde Çoklu Zeka Kuramı Kaynak;Öğretimi.
Öğrenme ve Bazı Duyuşsal Değişkenler
Problem Çözme Süreci.
STRES VE STRES YÖNETİMİ
Mahmut Fehime Güleç İlköğretim Okulu
Sınavlara Hazırlanan Öğrencilerde Dikkat Edilmesi Gerekenler
STRES.
STRES YÖNETİMİ Stres Nedir ? Stresin Belirtileri Stres Kaynakları
ÖRGÜTSEL STRES VE STRESLE BAŞETME YOLLARI
ÇOCUĞUMUN KAYGISINI AZALTMAK İÇİN NE YAPABİLİRİM?
CLARK L. HULL( ) İdeal bir öğrenme önerme ve teoremlerden kurulan mantıksal bir yapıya sahip olmalıdır. Öğrenme organizmanın ihtiyaçlarını karşılamak.
STRES & STRESLE BAŞA ÇIKMA
STRES VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI 1.
KİŞİLER ARASI İLETİŞİMİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Dr M SÖZBİLİR Motivasyon
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
SINAV KAYGISI KAYGI KAYGI; üzüntü, sıkıntı, korku, başarısızlık duygusu, sonucu bilememe ve yargılanma gibi heyecanların birini veya çoğunu içerebilir.
GELİŞİMSEL YAŞAM KRİZLERİNE MÜDAHALE SÜRECİ
KAYGI VE TEST EDİLME KAYGISI
REHBERLİK HİZMETLERİ SERVİSİ
ÇOCUKLARDA TİKLER İLKNUR NURKAN PSİKOLOJİK DANIŞMAN VE REHBER ÖĞRETMEN
Bölüm 10 Takımlar.
STRES VE STRES TEPKİLERİ
SINAV KAYGISI İLE NASIL BAŞEDEBİLİRİM?
STRES YÖNETİMİ Stres Nedir? İngiliz dilinde stres:İnsan tecrübesi
Öğrenme ve Bazı Duyuşsal Değişkenler Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
İNCİRLİOVA SPOR LİSESİ EĞİTİMDE KOÇLUK SİSTEMİ SUNUSU
MÜSABAKA STRESİ ve KAYGISI İLE BAŞA ÇIKMA YOLLARI
KAYGI-UYARILMIŞLIK VE UYARILMIŞLIK KURAMLARI
BÖLÜM 7 Motivasyon. BÖLÜM 7 Motivasyon Harekete geçiren, yönlendiren ve devam ettiren kuvvet. Motivasyonun Tanımı Motivasyon Harekete geçiren, yönlendiren.
DİĞER TUTUMLAR.
STRES.
BÖLÜM 7 AHLAKİ GELİŞİM, DEĞERLER ve DİN. BÖLÜM 7 AHLAKİ GELİŞİM, DEĞERLER ve DİN.
KISIM 2 İnançlar ve Biliş
Viran ş ehir Rehberlik ve Ara ş tırma Merkezi STRESLE BAŞA ÇIKMA YÖNTEMLERİ.
KONTROL ETMEK YA DA KONTROL EDİLMEK !
BÖLÜM 2 NEREYE VARMAK ÜZEREYİZ: PROBLEM VE PROBLEMİN BÜYÜKLÜĞÜ.
STRES YÖNETİMİ Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN.
MASA TENİSİNDE MOTİVASYONUN ÖNEMİ
EGZERSİZ VE SPOR PSİKOLOJİSİ 2. KONU: KİŞİLİK ve SPOR
MOTİVASYON.
GELİŞİMSEL YAŞAM KRİZLERİNE MÜDAHALE SÜRECİ
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
Spor Psikolojisi Sporda Uyarılmışlık, Kaygı ve Stres.
Sınav Kaygısı.
YÖNETİMİN FONKSİYONLARI YÖNELTME: MOTİVASYON
Spor Psikolojisi Sporda Performans Yükseltme.
Spor Psikolojisi Psikolojik Beceri Antrenmanı.
STRES YÖNETİMİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sporda Performans Prof Dr Süheyla Ünal.
 Stresi yönetebilmek için önce yöneteceğimiz şeyin ne olduğunu bilmemiz gerekiyor.
SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN ZİHİNSEL,DUYGUSAL VE SOSYAL SAĞLIĞIN ERGEN BİREYLER AÇISINDAN ÖNEMİ.
Güdülenme ve Bireysel Farklılıklar
STRES YÖNETİMİ.
UYARILMIŞLIK Organizmanın derin uyku halinden yoğun heyecan noktasına kadar olan süreci kapsayan ve bu süreç içinde değişik düzeyler sergileyen genel fizyolojik.
Prof. Dr. Aysel KÖKSAL AKYOL
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Spor Psikolojisi Sporda Performans Yükseltme.
SPOR VE STRES.
Sunum transkripti:

Uyarılmışlık, Stres ve Kaygı Yrd. Doç. Dr. İhsan SARI

Uyarılmışlık Organizmanın derin uyku halinden yoğun heyecan noktasına kadar olan süreci kapsayan ve bu süreç içinde değişik düzeyler sergileyen genel fizyolojik ve psikolojik etkinliktir.

Kaygı Sinirlilik endişe ve evham ile tanımlanan ve aktiflik ya da bedenin uyarılmışlığı ile ilişkilendirilen olumsuz duygusal durumdur. Sporda ise: baskı altında yerine getirilen görev performansından kaynaklanan strese verilen hoş olmayan psikolojik tepkidir. Durumluk kaygı (Bilişsel ve bedensel kaygı) Sürekli kaygı

Uyarılmışlık ve kaygıyı ölçmek Uyarılmışlığı ölçmek için fiziksel belirtilerdeki değişikliklere bakılabilir yada sayısal ölçeklerle belirlenebilir. Kaygı ise özbildirim ölçekleri ile ölçülebilir (Örn: CSAI-2). Sporculara maçtan hemen sonra maçın farklı durumlarındaki kaygı durumları sorulabilir.

Stres İsteğin önemli sonuçlarının olacağı durumlarda fiziksel ve/veya psikolojik istekle tepki kapasitesi arasındaki önemli dengesizliktir. Stres kişinin baş edebilme gücünü aşan ya da zorlayan durumlarla karşılaştığında kendini koruyabilmek ve hayata devam edebilmek adına verdiği otomatik tepkilerdir

Stresin oluşma evreleri Çevresel istek İstek algısı (kişi isteği nasıl algılıyor. Tehdit edicimi? Algısında isteği karşılayacak yeterliliğe sahip mi? Bu aşamada sürekli kaygı bir etkendir. Stres tepkisi Davranışsal sonuçlar (kabiliyeti ve istenen şey arasında fark varsa sporcu başarısız mı olacak yoksa daha çok çabalayarak başarılımı olacak)

Durumsal stres kaynakları Olayın önemi Belirsizlik Kişisel stres kaynakları Sürekli kaygı Öz saygı Sosyal fizik kaygı

PERFORMANSLA UYARILMIŞLIK VE KAYGI BAĞLANTISI

DÜRTÜ KURAMI Dürtü kuramı temel olarak, uyarılmışlık veya dürtüler arttıkça, öğrenilmiş davranışların meydana gelmesini daha olası olduğunu ileri sürmektedir. Bu durum, uyarılmışlıktaki herhangi bir artışın daima performansı geliştirdiğini öne sürebilir. Gerçekte temel uyarılmışlık performans ilişkisi doğrusaldır; uyarılmışlıkla arttıkça, performans artar.

TERS U DENENCESİ

BİREYSEL YETERLİ FONKSİYON ALANI Optimal performans alanı kuramı, rus spor psikoloğu Yuri Hanin tarafından alternatif görüş olarak sunulmuştur. Hanin, zirvedeki sporcuların en iyi performanslarını durumluluk kaygıları optimal bölgede ise gösterdiklerini bulmuştur. Bölge dışında ise zayıf performans gösterirler. Hanin' in görüşü ters U hipotezinden iki noktada ayrılır; ilki, durumluk kaygı optimal seviyesi her zaman uzamın orta noktasında meydana gelmez, ve kişiden kişiye değişiklik gösterir. Yani bazı sporcular çizginin başında, bazıları ortasında, bazılarıda diğer ucunda optimal fonksiyon alanına sahiptirler. İkinci olarak; durumluk optimal seviyesi yalnızca bir nokta değildir, ama bir genişliktir.

BİREYSEL YETERLİ FONKSİYON ALANI Hanin, ayrıca duygularla ilgili de çalışma yapmıştır.

ÇOK BOYUTLU KAYGI KURAMI Bilişsel kaygı: (olumsuz etki) Somatik (fiziksel) kaygı:(ters u denencesindeki gibi optimal bir düzeyi vardır)

Kırılma olgusu Hardy' nin modeline göre, performans uyarılmışlığın tümüyle ilgili ve bilişsel kaygıya bağlıdır. Katastrof modeli, psikolojik uyarılmışlık ters U biçimi içinde performansla bağlantı kurulduğunu tahmin etmektedir, fakat sporcu endişeli olmayacak veya düşük bilişsel durumluk kaygısına sahip olacak. Eğer bilişsel kaygı yüksek olursa (sporcu endişeliyse) uyarılmışlık bir tür eşik düzeyine ulaşır, optimal uyarılmışlık seviyesi yükselir ve hızlı bir şekilde performansa zarar verir. Bunlarında üzerinde, yüksek endişe durumu içinde, yüksek uyarılmışlık ve katastrof olduğunda performans dramatik bir şekilde kötüleşecektir.

ZITLIK KURAMI Kerr‘ın zıtlık teorisi (1985) uyarılmışlığın, bireylerin uyarılmışlık seviyelerini bireysel açklamalarına temelde bağlı olarak performansı etkilediğini iddia etmektedir. Ali hoş bir heyecan olarak yüksek uyarılmışlığı açıklamaktadır, aksine Can kaygıyı hoş olmayan bir durum olarak açıklamaktadır. Ali düşük kaygıyı gevşeme olarak görmektedir, aksine Can kaygıyı sıkıcı olarak görmektedir. Bundan dolayı, bir sporcu uyarılmışlığı bir dakika önce olumlu algılayabilir ve bu, bir dakika sonra ki dakika olumsuz yorumlamaya kayabilir.

Kaygının yönü ve yoğunluğu Kaygı ve performans arasındaki ilişki sporcunun kaygı belirtilerini yorumlaması ile ilgilidir. Kaygının yoğunluğu ve yönü (kişinin yorumlaması) önemlidir. Kaygıyı kolaylaştırıcı olarak görmek performansı artırır. Zorlaştırıcı ve kolaylaştırıcı kaygı.. Sporcular kaygı belirtilerini etkili kullanabilmeleri konusunda eğitilebilirler. Kaygının algılanmasını etkileyebilecek faktörler: nevrotiklik, dışa dönüklük, başarı motivasyonu, öz güven, başa çıkma stratejileri vb. Elit sporcular kaygı belirtilerini daha kolaylaştırıcı olarak algılarlar.

UYARILMIŞLIK VE PERFORMANS GÖRÜŞLERİNİN ÖNEMİ Sporcular kendileri için yeterli düzeyde uyarılmışlık düzeyine sahip olmalı. Uyarılmışlık ve kaygı, performans için olumsuz olmayabilir. Sporcunun yorumu önemlidir. Bu nedenle özgüven ve kontrol algısı önemlidir. Uyarılmışlık yeterli düzeyde olmalıdır. Fakat çok yoğun uyarılmışlık kırılmalara neden olur. Kaygıyla baş etmede kendi kendine konuşma, imgeleme ve hedef belirleme gibi becerilere sahip olmalıdır.

Uyarılmışlık performansı neden etkiler Kas gerginliği yorgunluk ve koordinasyon zorlukları Dikkat, kaygı ve görsel arama değişimleri

BİLGİLERİN uygulamada KULLANILMASI Yeterli uyarılmışlıkla ilgili duyguları tanımlamak. Kişisel ve durumsal faktörlerin etkileşiminin farkına varmak. Uyarılmışlık ve durumluk kaygı belirtilerinin farkına varmak. Koçluk stratejilerini bireylere uygun hale getirmek. Oyuncu güveni geliştirme