biyoteknoloji ve önemi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ORGANİK TARIM.
Advertisements

MUTASYON-MODİFİKASYON
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR
SİSTEM YAKLAŞIMI Çağdaş yönetim ve organizasyonlar sistem yaklaşımından esinlenerek tasarlanır. Günümüzde, sistem kavramına yer vermeyen bir yönetim ve.
Sanayi Ar-Ge Proje Destek Başurusu Hazırlama Becerileri Geliştirme Çalıştayı ArGe_Projesi_Hazirlama_Calistayi (061110)
TRANSGENİK BİTKiLER.
COĞRAFYA İÇERİSİNDEKİ YERİ
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR (GDO)
GDO’LU YİYECEKLER.
GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ
TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ
Mikroorganizmaların Çevreye Hizmeti
HAZIRLAYAN:AHMET KUTLAY
MUTASYON ve MODİFİKASYON
Hazırlayan:K.Merve GÜNAY
EFTADE PINAR GÜR Organik Kimya
Biyoteknoloji ve Gen Mühendisliği
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
TÜRKİYE’DE TARIM VE HAYVANCILIK
SANAYİ GÜBRELERİNİN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK
VERİMLİLİK ve VERİMLİLİK ÖLÇÜMÜ
ÇEVRE KİRLİLİĞİ Hadi!Anlatıma geçelim.
BİYOLOJİNİN ALT BİLİM DALLARI
Biyoinformatik.
Prof. Dr. Murat ERMAN Arş. Gör. Özge ÖNDER
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ve İnsana Etkileri.
Modern Genetik Uygulamaları
Proje Hazırlama Eğitimi Dr. Necati VARDAR KTO Karatay Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi.
ANDROİD TABANLI MOBİL UYGULAMA İLE ARAÇ KARBON SALINIM HESABI İsmet Faruk YAKA* Abdülkadir KOÇER** Afşin GÜNGÖR* *Akdeniz Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi,
EGE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 40.YIL Adres Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Bornova,
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
Coğrafya Performans Ödevi
Toprak kirliliği. Toprak kirliliği nedir Toprak kirliliği, katı, sıvı ve radyoaktif artık ve kirleticiler tarafından toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerinin.
BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARININ İNSAN HAYATINA ETKİLERİ
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
MUTASYON-MODİFİKASYON DENİZCİLER İLKÖĞRETİM OKULU / RİZE
MUTASYON-MODİFİKASYON
BİYOKİMYA ANABİLİM DALI
KAŞ KINIK ÇOK PROGRAMLI ANADOLU LİSESİ (TARIM ALANI)
EKOLOJİK (= ORGANİK) TARIM TANIMI, İLKELERİ
ESRA BAHAR KSU TOPRAK KİRLİLİĞİ.
Bitki Zararlıları ile Savaşım Yöntem ve İlaçları
MODERN GENETİK UYGULAMALARI. MODERN GENETİK UYGULAMALARI.
TET AR-GE PROJE PAZARI PROJEBAHARI5
C- TİCARİ ÜRÜNLER VE BİYOTEKNOLOJİ
B- GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve REKOMBİNANT ÜRÜNLER
Transgenik Hayvanlar İlaç üretimi amacı ile düzenlenen hayvanlar (kan, idrar ya da süt içerisinde Genetik olarak düzenlenmiş biyoaktif moleküllerin-kan.
Yönlendirilmiş Mutasyonlar
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
RİSKLER Transgenik ürünlerin toksik ve allerjen etkileri.
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji
Rekombinant DNA Teknolojisi ya da Genetik Mühendisiliği
ENDÜSTRİYEL ENZİMLERİN REKOMBİNANT DNA TEKNOLOJİSİ ile ÜRETİMİ Turgut ZENGİN
ENDÜSTRİYEL ENZİMLERİN REKOMBİNANT DNA TEKNOLOJİSİ ile ÜRETİMİ Turgut ZENGİN.
Teknolojinin Çevreye Olumlu Ve Olumsuz Etkenleri
Gürültü görüldüğü alanlarda doğal dengeyi de olumsuz etkilemektedir.
BİYOTEKNOLOJİ.  Biyoteknoloji; hücre ve doku biyolojisi kültürü, moleküler biyoloji, mikrobiyoloji, genetik, fizyoloji ve biyokimya gibi do ğ a bilimlerinin.
ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ.
İYİ TARIM UYGULAMALARI NEDİR?  İnsan sağlığına zararlı maddelerin, fiziksel kalıntılar barındırmayan,çevreyi olumsuz şekilde etkilemeyen, doğal.
Endüstri mühendisliği.
BITKI VE HAYVANLARDA KLONLAMA. GEN KLONLAMA Seçilmiş bir genin bir vektör (plazmit veya virüs) içerisine eklenerek bir bakteriye aktarılması ve sonra.
Biyoteknoloji İçin Mikrobiyoloji 1
Bitki Zararlıları ile Savaşım Yöntem ve İlaçları
İÇERİK BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ VE BİTKİLERDE UYGULANAN BİYOTEKNOLOJİK YÖNTEMLER TARIMDA BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARININ OLASI DEZAVANTAJLARI BİTKİ DOKU KÜLTÜRÜ.
BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ ve GÜNÜMÜZE YANSIMALARI
Biyoteknolojinin Olumsuz Etkileri Biyoteknolojinin Olumsuz Yönleri Nelerdir ? 1-Bazı ürünlerin genleriyle oynandığı için insanlarda alerjik reaksiyonlara.
Sunum transkripti:

biyoteknoloji ve önemi

Biyoteknoloji;hücre ve doku biyolojisi kültürü,moleküler biyoloji,mikrobiyoloji,genetik,fizyoloji ve biyokimya gibi doğa bilimlerinin yanı sıra makina mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği e bilgisayar mühendisliği gibi dallardan yararlanarak,DNA teknolojiyle bitki,hayvan ve mikroorganizmaları geliştirmek, doğal olarak var olmayan ve ihtiyacımız kadar üretilemeyen yeni ve az bulunan maddeleri elde etmek için kullanılan teknolojilerin tümüdür. Biyoteknoloji, temel bilim buluşlarını kısa sürede yararlı ticari ürünlere dönüştürebilmesiyle bir anlamda kendi talebini de yaratır.

İnsan soyu,bugünkü teknolojik ve bilimsel olgunluğa erişinceye kadar geçen sürede,kendi yaşamını iyileştirmek için pek çok araştırma ve çalışmalar yapmıştır.çünkü,dünyada zekasını kullanarak somut işler yapma yeteneğine sahip tek canlı insandır. Dünden bugüne insanoğlu hayvanları,ıslah etmiş.Daha iyi meyve,daha çok süt,yumurta ve et elde etmek için onların kuşaklarını kültürel yöntemler kullanmak suretiyle iyileştirmeye çalışmış ve büyük ölçüde de başarılı olmuştur.Bir rastlantı sonucu bulunan kimera (aşı tekniği) ile, iyi meyve veren bitkiden alınarak bir kromozomun yada bir parçanın, ayrı bitkiye aktarımı sayesinde daha verimli türler elde edilmiştir.

Biyoteknoloji, insan,hayvan ve bitki hücrelerinin fonksiyonlarını anlamak ve değiştirmek amacıyla uygulanan çeşitli teknikleri ve işlemleri tanımlamak için kullanılan bir terimdir.Canlıların iyileştirilmesi ya da endüstriyel kullanımına yönelik ürünler geliştirilmesini, modern teknolojinin doğa bilimlerine uygulanmasını kapsar. Uygulamalar arasında;

İnsan sağlığına yönelik olarak proteinlerin üretilmesi Bazı hormon,antikor,vitamin ve antibiyotik üretilmesi Yeni sebze ve meyve üretimi İnsandaki zararlı genlerin elemine edilmesi İnsanın zarar görmüş veya işlevini kaybetmiş organ ve dokularının değiştirilmesi için yapay organ ve doku üretimi.

Biyoteknoloji alanında yapılan çalışmaların hayatımızda ki önemi Bulaşıcı hastalıklara karşı koruyacak proteinlerin üretimi Böceklerin biyolojik mücadele ile yok edilmesi İnsanda ki zararlı genlerin ayıklanması Beyin hücrelerinin ve omuriliğin onarımı Bakterilerden antibiyotik,interferan,insülin gibi maddelerin elde edilmesi Tıbbi uygulamalar iççin virüs üretimi

devamı Büyüme geriliği gibi sorunlara çare olacak proteinlerin mikroorganizmalar kullanılarak elde edilmesi Atık sularının arıtımı ve fosseptiklerden kaynaklanan kokuların mikroorganizmalar kullanılarak elde edilmesi Kimyasal maddelerle kirlenen toprağın biyolojik yöntemlerle temizlenmesi ve tarımda verimliliğin arttırılması Mutasyon,seleksiyon ve substrat kalitesinin arttırılarak buna bağlı ürün veriminin arttırılması

Yirminci yüzyılın sonlarında biyoteknoloji alanında önemli gelişmeler olmuştur. Biyoteknoloji kavramı, ilk kez 1919 yılında ereky tarafından kullanılmıştır. 1940-1973döneminde biyolojik sistemlerin, endüstride kullanım alanları genişletilmiş ve antibiyotik,enzim,protein gibi maddelerin üretimi geliştirilmiştir.

Genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) günümüzde artan nüfusa karşılık yetersiz kalan bitkisel ve hayvansal üretimde verimliliği arttırmak, üretimde daha az kimyasal girdi kullanarak maliyetleri düşürmek amacıyla biyoteknolojik gelişmeler doğrultusunda yaşamımıza girmiştir. Ülkemizde GDO’lu ürün yetiştirilmesine izin verilmemekte, kanunla oluşturulan Biyogüvenlik kurulu kararları doğrultusunda şu anda sadece hayvan yemi olarak kullanılmak üzere izin verilen GDO’lu ürünlerin ithalatı yapılmakta, gıda olarak kullanımına müsade edilmemektedir.