BAĞLAMA NEDİR? BAĞLAMA SANATÇILARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRK HALK MÜZİĞİ ÇALGILARI
Advertisements

KONYA ÇİMENTO GÜZEL SANATLAR LİSESİ
ESENLER İLÇESİNDEKİ MESLEKİ VE TEKNİK LİSELER
Türk Halk Müziği Çalgıları
E ğ itim-Ö ğ retim Yılı II. Dönemi Müzik Dersi Performans Görevi Konu : Telli-Yaylı Türk Halk Çalgıları Hazırlayanlar : 9-L 2. Grup Lihan İlhan.
ÜNİTE : 8 HEPİMİZİN DÜNYASI. ÇOCUKLARIN ORTAK YÖNLERİ VE İLGİ ALANLARI Çocuklar; Sevmeye,Sevmeye, Korunmaya,Korunmaya, Bakılıp büyütülmeye muhtaçtır.Bakılıp.
KİTAP SEVGİSİ VE OKUMA ÜZERİNE… HAZIRLAYAN: FERİDUN ESER GEYVE ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ FELSEFE ÖĞRETMENİ.
VARLIKLARA VERİLİŞLERİNE GÖRE ADLAR
İMAM HATİP ORTAOKUL VE LİSELERİ MÜDÜRLERİ TOPLANTISI GÜNDEMİ 1- Açılış ve Tanışma 2- Memnuniyet Anketi Analizi 3-Değerlendirme (Sayın Kâmil AYDOĞAN) 4-İlimizdeki.
D A D A I Z M.
Yönetim biçimi Cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe‘dir. Demokratik, laik, sosyal bir.
ROBOT.
AHİLİ K Güçlü bir sivil toplum örgütü. ESKİ BİR SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜMÜZ; AHİLİK Bilindiği gibi Türklerin tarih sahnesine çıkışı neredeyse insanlık tarihi.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
1. Ders Bir, İki ve Üç Yazarlı Eserlerin Kataloglanması Prof. Dr. Bülent Yılmaz Arş. Gör. Tolga Çakmak.
Hazırlayan: Filiz BİLİCİ Hatice Seyit Çeker İlkokulu Nizip/Gaziantep
KABAK KEMANE.
İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ İNM 109 TEKNİK RESİM
SOLUNUM VE GEVŞEME EGZERSİZLERİ İLE ETKİLİ MÜZİK EĞİTİMİ AYŞEN ÜMİT İSTANBUL BİLİM VE SANAT MERKEZİ Müzik Mentoru.
D E V L E T Y Ö N E T İ M İ OSMANLI DEVLETİ KÜLTÜR VE UYGARLIĞI.
DEDE KORKUT HİKAYELERİ
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
YAZI TÜRLERİ GURBET DUYMUŞ
TEKNOLOJİ ve TASARIM DERSİ
Nazım Biçimleri (Şekilleri)
Yıllar önce bir Millî Eğitim Bakanı’nın makam odasının kapısı çalındı. İçeriden kararlı ve tok bir ses, ''Girin'' diye seslendi. Oldukça mütevâzı’ döşenmiş.
Mustafa Süreyya SEZGİN Mustafa Süreyya SEZGİN HAT SANATI Arap harfleri çevresinde oluşmuş güzel yazı yazma sanatıdır. Bu sanat Arap harflerinin 6. yüzyıl.
KEMENÇE. KEMENÇE NEDİR ? Kemençe, keman türü yaylı çalgılarla akraba olduğu sanılan, bir yay yardımıyla çalınan üç telli geleneksel halk çalgısının adıdır.
MÜZİK PERFORMANS ÖDEVİ 
Ahmet Kutsi Tecer 1901 yılında Kudüs'te doğdu. İlköğrenimine Kudüs'te başladı ve Kırklareli'nde devam etti. Lise öğrenimini Kadıköy Sultanisi'nde tamamladıktan.
HAZIRLAYANLAR NAZ ORHAN AYŞE BER İ N ÖZDEM İ R. ÜLKEM İ ZDEK İ DO Ğ AL GÜZELL İ KLER.
ASYA HUN DEVLETİ. Asya Hun Devleti Tarih bilgilerimize göre Orta Asya'da kurulan ilk Türk devleti Büyük Hun Devleti'dir. Hunlar'ın bilinen ilk hükümdarı.
ASYA HUN DEVLETİ. Asya Hun Devleti Tarih bilgilerimize göre Orta Asya'da kurulan ilk Türk devleti Büyük Hun Devleti'dir. Hunlar'ın bilinen ilk hükümdarı.
 Pamela Spence, 1975 doğumlu şarkıcı, oyuncu. 80ler synth pop tarzını günümüze uyarlayan Spence, Teoman ’ın vokalisti olarak ünlendi. Birçok tiyatro.
Babası bağlama ustası Muharrem Ertaş, annesi Döne Ertaş'tır. 8 yaşına kadar doğduğu köy olan Kırtıllar Köyü'nde yaşamış, sonrasında ailesi ile birlikte.
OYUNUN TARİHÇESİ Doç. Dr. Ender DURUALP.
KÜRESELLEŞME’NİN KAMUYA ETKİLERİ
KONULAR BÖLÜM: Kesirler, Ondalık Kesirler, Yüzde
Metinlerin Sınıflandırması
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Atatürk ve Türk Kadını
II.BALKAN SAVAŞI (29-30 HAZİRAN 1913).
GÖKTÜRK KİTABELERİ.
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
ÇOCUK VE DRAMA DRAMA İLE İLGİLİ TERİMLER, ÇOCUKLARDA DRAMA UYGULAMALARININ TARİHÇESİ Öğr. Gör. : Yasemin SU.
KULA VALİ MUZAFFER ECEMİŞ İ.Ö.O
İSLAMİYET  ETKİSİNDEKİ TÜRK EDEBİYATI (GEÇİŞ DÖNEMİ EDEBİYATI ) ( yy)
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YARATICILIK VE SANAT EĞİTİMİ
KONU DEĞERLENDİRME TESTİ
Erken Çocukluk Döneminde Sağlık Bilimleri Fakültesi
ADNAN MENDERES 'da, Aydınlı toprak ağası varlıklı bir çiftçinin oğlu olarak doğdu. Büyük babası Hacı Ali Paşa Konya'dan Tire taraflarına.
NEŞET ERTAŞ Kırşehir'de 1938'de doğan Neşet Ertaş, Çiçekdağı'ndan Türkiye 'ye açılan bir halk ozanıdır. Babası kendisi gibi bir saz üstadı olan Muharrem.
Orta Asya, İslamiyet, Anadolu ve
MEHTER. MEHTER Cevgan Ucunda gümüşten veya sarı pirinçten yapılan küçük ziller bulunan bir sopa şeklinde müzik aletidir. Bir ince değnek şeklinde.
‘AHŞAP OYUNCAK YAPIMI VE AHŞAP BOYAMA KURSU’
MUZAFFER SARISÖZEN GÜZEL SANATLAR LİSESİ
Yazı Sistemleri.
ÇOCUĞU TANIMA VE DEĞERLENDİRME TEKNİKLERİ
HAZIRLAYANLAR:SİMAY,ELİF NAZ,ELİF ZEYNEP,YAĞMUR,YAĞMUR,ŞEVVAL.
Saz olarak bilinen bağlama uluslararası çalgı sınıflandırma sistemine (Sachs- Horbostel) göre bağlama, “uzun lutlar” (long-luthes) sınıfına girmektedir.
Osmanlı’da Sanat ve Mimarlık Kültürü
ANLATMAYA BAĞLI EDEBİ METİNLERDE DİL VE ANLATIM
OKÇULUK.
ZTM321 MAKİNE ELEMANLARI 10.hafta
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Dünyanın bir ucunda yaşayan Türkler onlar. Toplam sayıları 8
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Beden Eğitimi ve Spor Tarihi
KRAL ve EŞLERİ Bir zamanlar, büyük ve güçlü bir ülkeyi yöneten kralın 4 eşi varmış. Kral en çok dördüncü eşini severmiş, bir dediğini iki etmez, her.
G ITARıN T ARIHÇESI. Gitar ın kökeninin eskiye dayandığı konusunda bir çok varsayım var. Avrupa’ya geliş öyküsünde İran ve Arap adlarına rastlıyoruz.
Sunum transkripti:

BAĞLAMA NEDİR? BAĞLAMA SANATÇILARI

TANIMI : ÜLKEMİZDE KULLANIMI EN YAYGIN OLAN TELLİ BİR TÜRK HALK ÇALGISIDIR. YÖRELERE VE EBATLARA GÖRE BU ÇALGIYA BAĞLAMA ,DİVAN SAZI ,BOZUK , CURA ,KOPUZ IRIZVA ,ÇÖĞÜR ,TAMBURA VB. ADLAR VERİLMEKTEDİR. BAĞLAMA AİLESİNİN EN KÜÇÜK VE EN İNCE SES VEREN ÇALGISI CURADIR. CURADAN BİRAZ DAHA BÜYÜK VE CURAYA GÖRE BİR OKTAV KALINDAN SES VEREN ÇALGI İSE TAMBURADIR.BAĞLAMA AİLESİNİN EN KALIN SES VEREN ÇALGISI İSE DİVAN SAZI’DIR.TAMBURAYA GÖRE BİR OKTAV KALINDAN SES VERİR.

BAĞLAMA ; TEKNE , GÖĞÜS VE SAP OLMAK ÜZERE ÜÇ ANA KISIMDAN OLUŞMAK- TADIR.TEKNE KISMI GENELLİKLE DUT AĞACINDAN YAPILMAKTADIR.ANCAK DUT AĞA- CININ DIŞINDA KESTANE, ARDIÇ , GÜRGEN, CEVİZ GİBİ AĞAÇLARDAN DA YAPILAKTA- DIR.GÖĞÜS KISMI LADİN AĞACINDAN SAP KISMI GÜRGEN AĞACINDAN YAPILMAKTA- DIR. SAP KISMININ TEKNEDEN UZAK KISMI ÜZERİNDE BAĞLANDIĞI BURGU ADI VERİLEN PARÇALAR VARDIR.BAĞLAMANIN AKORDU BU BURGULAR KULLANILARAK YAPILMAK- TADIR.SAP KISMI ÜZERİNDE MİSİNA İLE BAĞLANMIŞ PERDELER BULUNMAKTADIR. BAĞLAMA MIZRAP İLE ÇALINDIĞI GİBİ BAZI YÖRELERİMİZDE PARMAKLA DA ÇALIN – MAKTADIR.BU ÇALIM TEKNİĞİNE ŞELPE ADI VERİLMEKTEDİR.

BAĞLAMA RESİMLERİ

BAĞLAMANIN ÜZERİNDE İKİŞERLİ VE ÜÇERLİ GRUPLAR HALİNDE ÜÇ GRUP TEL BULUNMAKTADIR.BU TEL GRUPLARI DEĞİŞİK BİÇİMDE AKORT EDİLEBİLMEKTEDİR.ÖRNEĞİN BAĞLAMA DÜZENİ ADI VERİLEN AKORT BİÇİ- MİNDE ALT GRUPTAKİ TELLER YAZILIŞ İTİBARİYLE LA, ORTA GRUPTAKİ TELLER RE , ÜST GRUPTAKİ TELLER Mİ, SESİNİ VERMEKTEDİR.BU AKORT BİÇİMİ DIŞIN- DA KARA DÜZEN , MİSKET DÜZENİ, MÜSTEZAT , ABDAL DÜZENİ ,RAST DÜZENİ VB. AKORT BİÇİLERİ DE VARDIR.

BAĞLAMANIN İLK OLARAK ORTA ASYA TÜRKLERİNDEN KAYNAKLANIR.O ZAMAN KOPUZ OLARAK BİLİNİRDİ, BU GÜN İSE BAĞLAMA OLARAK BİLİNMEKTEDİR. BAĞLAMA ADININ TAM OLARAK NEREDEN GELDİĞİ TAM OLARAK BİLİNMEMEKLE BERABER, BİRÇOK FİKİRLERİN İLERİ SÜRÜLDÜĞÜ GÖRÜLÜR VE BUNLAR ARASINDA DA AKLA EN YAKIN OLAN İSE ,SAPINA BAĞLANAN PERDELERDEN BAĞLAMA DENMİŞ OLABİLECEĞİ DÜŞÜNCESİ AĞIRLIK KAZANMIŞTIR.KOPUZUN ÖNCELERİ SAPINDA PERDE OLMAYIŞI DA BU DÜŞÜNCELERİN İSABET ORANINI ARTTIRMAKTADIR.

BAĞLAMADA NOTA DÜZENİ

ÜNLÜ BAĞLAMA SANATÇILARI ARİF SAĞ: 1945 YILINDA ERZURUMDA DÜNYAYA GELEN ARİF SAĞ KÜÇÜK YAŞLARDA SAZ ÇALMAYA BAŞLAMIŞTIR.MÜZİK ALT YAPISINI KISA ZAMANDA OLUŞTUR- DU.60’LI VE 70’Lİ YILLAR ARİF SAĞ İÇİN MÜZİKTE ARAYIŞ YILLARI OLDU.60’LI YILLARIN SONUNDA TRT İSTANBUL TİYATROSUNA BAĞLAMA SANATÇISI OLA- RAK FAALİYETİNİ SÜRDÜRDÜ ERDAL ERZİNCAN İLE BİRLİKTE İKİ CİLTTEN OLUŞAN BAĞLAMA METODU ADLI KİTABI YAZMIŞTIR.GÜNÜMÜZE KADAR BİRÇOK SAYISIZ ESER YAZMIŞ VE SESLENDİRMEKTEDİR.

ARİF SAĞ’IN FOTOĞRAFI

NEŞET ERTAŞ: BABASI SAZ USTASI MUHARREM ERTAŞ ,ANNESİ DÖNE HANIM’DIR.ANNESİ- NİN ÖLÜMÜNDEN SONRA BABASI VE KARDEŞLERİYLE BİRLİKTE KÖYE YERLEŞ- MİŞLERDİR VE ÇOCUKLUĞU BU KÖYDE GEÇMİŞTİR.NEŞET ERTAŞ ETKİLENDİĞİ TEK KİŞİNİN BABASI MUHARREM ERTAŞ OLDUĞUNUSÖYLER VE ŞUNU SÖYLER: “BABAMLA BEN AYNI RUHUN İNSANLARIYIZ.” NEŞET ERTAŞ ADETA YAŞAYAN EFSANE OLMUŞTUR.UNESCO TARAFINDAN YAŞAYAN İNSAN HAZİNESİ KABUL EDİLEN ERTAŞ, 25 HAZİRAN 2011 TARİHİN- DE İTÜ DEVLET KONSERVATUARI TARAFINDAN FAHRİ DOKTORAÖDÜLÜNE LAYIK GÖRÜLMÜŞTÜR.

NEŞAT ERTAŞ’IN FOTOĞRAFI

DİĞER SANATÇILAR ÇETİN AKDENİZ ERDAL ERZİNCAN

MAHSUNİ ŞERİF MUSA EROĞLU

BÜLENT İLÇİN ÇUKUROVA SUNGURBEY ANADOLU LİSESİ