TANIMI: TANIMI: Görevdeş sözcükleri,söz öbeklerini veya cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere bağlaç denir. Genel olarak söylenirse ya görevdeş öğeleri.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bağlaşıklık(Dil bilgisi bağıntısı): Dil ögelerinin dil bilgisi kurallarına uyularak yan yana getirilmesi, demektir. Bu sabah istasyon o karşıla Bu sabah.
Advertisements

Büyük insanlar her zaman büyük düşünür. Soğuk insanlara ben de soğuk davranırım. Atlas Okyanusu’nu yüzerek geçti. Biz her gece uğultularını dinlerdik.
İnsanlar; duygu, düşünce ve isteklerini cümlelerle dile getirir. Cümleler ise sözcüklerden oluştuğu için sözcükler, dilin en önemli öğesidir. Sözcükler,
1.Yüklem: Cümlede yapılan işi, oluşu ya da eylemi bildiren kelimeye yüklem denir. Yüklem cümlenin temel öğelerinden biridir. Genellikle cümlenin sonunda.
CÜMLE ÖGELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi veya olayı anlatan sözcük ya da sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Cümlede görevli.
2-A SINIFI BİLGİ YARIŞMASINA HOŞ GELDİNİZ Yarışmada; Hayat Bilgisi 5 soru Türkçe 6 soru Matematik 5 soru ve Genel kültür 4 soru olmak üzere Toplam 20 soru.
Değerli Arkadaşlar, aşağıdaki sorular 7. ve 8. sınıflar için özel hazırlanmış dil bilgisi kitabımızdan yararlanılarak oluşturulmuştur. Kendi okulumuzda.
Sonunda süreksiz sert ünsüzlerden (p-ç-t-k) biri bulunan sözcük ünlü ile başlayan bir ek aldığında sonundaki sert ses yumuşar P B kita p ı >kita b ı Kal.
YAZIM KURALLARI.
AHİLİ K Güçlü bir sivil toplum örgütü. ESKİ BİR SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜMÜZ; AHİLİK Bilindiği gibi Türklerin tarih sahnesine çıkışı neredeyse insanlık tarihi.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde genel anlamlı bir sözcük kullanılmıştır? A) Kamyonu buradan çekiniz. B) Otobüs öneki durakta bozulmuş. C) Araba insan yaşamını.
İSİM GRUBU. Bu konu için önerilen literatür: 1. İSİM TAMLAMASI: Leyla Karahan, Türkçede Söz Dizimi, Akçağ Yayınları, 2008, İYELİK GRUBU VE İSİM.
SÖZCÜKTE ANLAM.
Cümlenin öğelerini temel ve yardımcı olmak üzere iki grupta inceleyebiliriz. Temel öğeler Yardımcı öğeler yüklem özne nesne Z.T. D.T Edat tamlayıcısı.
1. GRUP PUANI 2. GRUP PUANI SORUYU GÖR SORUYU GÖR.
1 ZAMİRLER Dil, kısa, öz anlatımı sever. Konuşurken, yazarken gereksiz, sevimsiz tekrarlardan kaçınmak için, daha önce anılan bir ismin yerine, onu karşılayacak.
FİİLİMSİLER.
SES BİLGİSİ MUSTAFA DEMİRCAN.
BAĞLAÇ. BAĞLAÇ  Eş görevli sözcükleri, söz öbeklerini, cümleleri birbirine bağlayan ya da çeşitli anlam ilgileri kuran sözcük veya söz öbekleridir. Başlıca.
Aile Hayatı. “Ey insanlar! Sizi bir özden yaratan ve ondan da eşini yaratan; ikisinden birçok erkek ve kadın (meydana geti- rip) yayan Rabbinize karşı.
SOSYAL GELİŞİM Öğr. Gör. İdris KARA.
Paragraf Nedir? & Herhangi bir yazının bir satırbaşından öteki satırbaşına kadar olan bölümüdür. & Duygu, düşünce, istekleri anlatım tekniklerinden yararlanarak.
SES BİLGİSİ SES: 1-Kulağımızla duyabildiğimiz, doğadaki titreşimlere ses denir. 2-Dilin en küçük parçasına “ses” denir. HARF: Dildeki seslerin, yazıdaki.
TAMLAMALAR.
AYNUR ŞİMŞEK İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI ÖNÜNÜZDEN ÇEKİLİN.
 Cümlede, eylemin nesne alabilip alamamasına ya da öznenin, eylemde bildirilen işle ilgili olarak gösterdiği özelliğe eylem çatısı denir. Dolayısıyla,
ARAPÇA BİLGİ YARIŞMASINA HOŞ GELDİNİZ AHMET ARSLAN.
EYLEM. EYLEM KİPLERİ A-HABER(BİLDİRME)KİPLERİ B-DİLEK(TASARLAMA)KİPLERİ.
ZAMANLARINA GÖRE FİİLLER. Sınava dün girdik. Biz film başlamadan gelmiştik. At dört nala koşuyordu. Senin geldiğini önce o görmüş. Yukarıdaki cümleleri.
Hazırlayan İSMAİL ŞAHİNER. SORU ÇÖZERKEN!!! Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur. Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur.
ANLAMINA GÖRE CÜMLELER
VARLIKLARI NİTELEYEN KELİMELER ( ÖN AD )
Anlamlarına Göre Tümceler Hikmet SIRMA. Deniz kitap okudu. Deniz kitap okuyor. Deniz kitap okuyacak. (Okuma işi yapılmış.) (Okuma işi yapılıyor.) (Okuma.
SIFAT ( ÖN AD) ÖRNEKLER: * Beyaz tahta * Görgülü kişi
Varlıkları daha iyi anlatabilmek için bazen daha tanıtıcı sözcükler kullanırız. Bu sözcükler isimlerin önüne gelerek onları renk, şekil, durum, sayı vb.
FIRAT OZTURK Konu: Basit Cümle.
1. Aşağıdakilerin hangisinde yanıt cümlesi, dönüşlülük zamiridir? A) Hangilerinin durumu iyi? Bazılarının. B) Kimin saçları daha uzun? Bunun. C) Kaçının.
ZAMIRLER(ADILLAR). ZAMİR (ADILLAR) İsimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Bütün zamirler sıfatlardan farklı olarak isim çekim eki alabilir.
KONULAR BÖLÜM: Kesirler, Ondalık Kesirler, Yüzde
Mert ÇELİKTOPUZ Türkçe / Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni
İşlev Açısından Kelime Türleri
BAĞLAÇLAR.
ZARF VE ÇEŞİTLERİ BÜNYAN ANADOLU LİSESİ ZEYNEP DİNÇ 9/A 35.
Durmuş Alparslan Apaydın
KEVSER KURNAZ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF - II. ÖĞRETİM
yapIlarIna göre fİİller
SEVİYE: 11. SINIF 1. ÜNİTE KAZANIMLAR: Mantık ve Doğru Düşünme arasındaki ilişkiyi değerlendirir. Akıl ilkelerinin önemini değerlendirir. ÖĞRENME – ÖĞRETME.
Aile İçi İletişim İle Çocuğunuzun Sorunlarını Çözebilirsiniz!!!
PARAGRAF Hüdayi Can Çankırı, 2015.
PROGRAMLI ÖĞRETİM Tanımı:
10. HAFTA TUR181 TÜRK DİLİ l.
FİİLLERDE ÇATI.
BİLGİSAYAR 1 AD: MÜRŞİDE SOYAD: EREN BÖLÜM: TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ (İ.Ö)
Adlar (İsimler) Ad soylu sözcükler Fiiller
Yazım kuralları konusunun önemli bölümlerinden birisi de –de ve –ki eklerinin yazımıdır. Bu belgede konu ayrıntılı olarak işlenmiştir. ADI: AYDIN SOYADI:
Eğitim Bilimleri Fakültesi
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
ZAMİRLER “Sen ve ben ve deniz Bizi anlamayan bir nesle aşina değiliz”
ZAMİRLER (ADILLAR).
Eğitim Öğretim Yılı Rehberlik Servisi ‘ÇOCUĞUM OKULA BAŞLIYOR ‘ konulu veli seminerine hepiniz HOŞGELDİNİZ…
ÇAĞRI KİTAPLARI (TOMARLARI)
Nitel araştırma soruları sorma ve soru formu oluşturma
6. Sınıf 3. Ünite: ZARARLI ALIŞKANLIKLAR
ZAMİRLER(ADILLAR) 6.SINIF.
CİHANGİR ÇAĞLAR ZAMİRLER
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI II DERS XI
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
7. HAFTA TUR182 TÜRK DİLİ II.
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
Sunum transkripti:

TANIMI: TANIMI: Görevdeş sözcükleri,söz öbeklerini veya cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere bağlaç denir. Genel olarak söylenirse ya görevdeş öğeleri ya da cümleleri bağlarlar. ÖRNEK: Seni ve arkadaşlarımı çok özledim. “ve” bağlacı görevdeş öğeleri birbirine bağlamıştır.

NOT: Bağlaçları cümleden çıkardığımız zaman anlamında daralma olsa bile bozulma olmaz. ÖRNEK: Oldukça genç ve başarılı bir sporcuydu. Oldukça genç başarılı bir sporcuydu.(Anlamında bozulma olmamıştır.)

``de´´ bağlacı Cümlede ´´dahi,bile``anlamına gelir ve genellikle kendisinden önceki kavramı,benzerlerinin arasına katma bildirir. ÖRNEKLER: Bu para sana da bana da yeter.(Hem…hem) Dilimizi iyi bilir,sohbeti de güzeldir.(Üstelik) Söyledikleri hiç de yanlış değil.(Pekiştirme) Çocuk araba da araba diye tutturdu.(İkileme arasında pekiştirme yapar.

UYARI: ``De´´ bağlacıyla ``-de´´ hal eki karıştırılmamalıdır.``De´´ bağlacı atıldığında, cümlenin anlamında daralma olsa da bozulma olmaz;``-de´´ hal eki atıldığında ise cümlenin anlamı bozulur. Ben de bu öykü kitabını alacağım. Bende bu öykü kitabı var.

``ile´´ bağlacı Görevdeş sözcükleri birbirine bağlar `ve´ bağlacıyla benzer görev yapar. ÖRNEK: Ateşle barut yan yana gelmez.(Ateş ve barut) Arkamda bir arabayla bir kamyon vardı.

``Ama`` bağlacı: Cümleleri aralarında karşıtlık,uyumsuzluk,aykırılık ilkeleri kurarak birbirine bağlar.Bu bağlaçla özdeş kullanımı olan birçok bağlaç vardır: ``fakat,lakin,ancak,yalnız,ne var ki… Örnek: Evin her tarafını aradım ama anahtarları bulamadım.  “ama” bağlacı cümleleri birbirine bağlamıştır Onlarla gitmiş; ama hiç eğlenmemiş.

``Çünkü´´bağlacı: Kendinden önce gelen yargıya neden belirterek açıklama getirir.Neden-sonuç ilişkisi kurar.Bu bağlacın yerine zira bağlacı da kullanılabilir. ÖRNEK: Bana hiçbir şey anlatmadı;çünkü bunları benim bilmemi istemiyordu. Birçok soruyu çözemedi;çünkü çok az çalışmamıştı.

``Ve´´ bağlacı Eş görevli sözcük, söz grubu ve öğeleri bağlar. Eş görevli sözcük, söz grubu ve öğeleri bağlar.Örnek:  Orhan ve kardeşi dün bizdeydi. (Özneleri bağlamıştır.)  Sıcak ve bunaltıcı bir hava vardı.(Sıfatları bağlamıştır.)

``Ki´´ bağlacı: Biliyorsun ki bu konuda sana yardım edemeyiz. (cümlesinde ``ki´´ bağlacı cümleleri birbirine bağlamıştır.) Safranbolu, o kadar güzel bir yer ki…(cümlesindeki ``ki´´ bağlaçtır.Yukarıdaki cümle ve üç noktayla belirtilmek istenen,ancak kullanılmayan cümleyi bağlamıştır.)

``Ne Ne bağlacı´´ ``Ne ne´´ bağlacı, kullanıldığı cümlelere olumsuzluk anlamı katan bir bağlaçtır.Bu bağlaca benzerlik gösteren bağlaçlar ``ya ya´´,``hem hem´´dir. Örnek: Bize ne mektup gönderdi ne telefon etti.(Her ikisinin de yapılmadığını anlatmaktadır.)

``Ancak, yalnız´´ bağlacı: Bu sözcükler, kullanıldığı cümlede ``sadece´´ anlamı taşırsa edat;``ama´´ anlamı taşırsa, bağlaç olur. Örnek: ``Doğayı ancak ressamlar böyle güzel betimler.´´(cümlede ``ancak´´sözcüğü edat görevinde kullanılmıştır.) ``Yanınıza gelecektim, ancak işim çıktı.´´(cümlesinde `` ancak´´sözcüğü bağlaç görevinde kullanılmıştır.)