KARADA YÜZEN DONANMA.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ANLATIM TÜRLERİNİ SINIFLANDIRMA. Edebî türler veya metin türleri olarak bilinen yazılarda farklı anlatım birlikleri bir araya gelir. Bir hikâyede betimleme,
Advertisements

Değerli Arkadaşlar, aşağıdaki sorular 7. ve 8. sınıflar için özel hazırlanmış dil bilgisi kitabımızdan yararlanılarak oluşturulmuştur. Kendi okulumuzda.
USING A DICTIONARY. Sözlük kullanırken ilk olarak dikkat etmemiz gereken şey KISALTMALAR (Abbreviations) dır.
ALFABETİK SIRA. 1. İlk harfe göre sıralanır. 2. İlk harfler aynı ise sırayla diğer harflere bakılır. Yalı Yaban Yeşil Yemin 1- yaban 2- yalı 3- yemin.
1 ZAMİRLER Dil, kısa, öz anlatımı sever. Konuşurken, yazarken gereksiz, sevimsiz tekrarlardan kaçınmak için, daha önce anılan bir ismin yerine, onu karşılayacak.
Makine Öğrenmesinde Yeni Problemler YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ.
SELANİK Mustafa Kemal Osmanlı devletinin iç karışıklıklar içinde bulunduğu ve çöküşünün hızlandığı bir dönemde 1881 de Selanikte doğdu babası alirıza efendi.
BİLGİ YARIŞMASI 5. SINIF Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Başarılar dilerim.
KONU: ATATÜRK ÖNDERLİĞİNDE ÖLÇÜLERDE YAPILAN YENİLİKLER
EK FİİL (EK EYLEM). İsim soylu sözcüklere eklenerek onları cümle içinde yüklem yapan; basit zamanlı fiillere gelerek de onları birleşik zamanlı olmasını.
Hazırlayan : İhsan ÇETİN - Erzincan 2015 Kelime İşlemci Programı.
D E V L E T Y Ö N E T İ M İ OSMANLI DEVLETİ KÜLTÜR VE UYGARLIĞI.
Paragraf Nedir? & Herhangi bir yazının bir satırbaşından öteki satırbaşına kadar olan bölümüdür. & Duygu, düşünce, istekleri anlatım tekniklerinden yararlanarak.
 Cümlede, eylemin nesne alabilip alamamasına ya da öznenin, eylemde bildirilen işle ilgili olarak gösterdiği özelliğe eylem çatısı denir. Dolayısıyla,
BRAİLLE YAZI KISALTMA SİSTEMİ
PEYGAMBERİMİZ HZ.MUHAMMED (sav)’İN HAYATI BİLGİ YARIŞMASI
YAZI TÜRLERİ GURBET DUYMUŞ
TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ’NİN KURULUŞ DÖNEMİ. Süleyman Şah Dönemi ( ): Türkiye Selçuklu Devleti’nin kurucusu Süleyman Şah’tır. Süleyman Şah,
EYLEM. EYLEM KİPLERİ A-HABER(BİLDİRME)KİPLERİ B-DİLEK(TASARLAMA)KİPLERİ.
Sözsüz İletişimin Özellikleri
FİİLDE MASTAR VE KİP.
4 Osmanlı Türkçesinde Fiil Çekimleri OSMANLI TÜRKÇESİ
ZAMANLARINA GÖRE FİİLLER. Sınava dün girdik. Biz film başlamadan gelmiştik. At dört nala koşuyordu. Senin geldiğini önce o görmüş. Yukarıdaki cümleleri.
Anlamlarına Göre Tümceler Hikmet SIRMA. Deniz kitap okudu. Deniz kitap okuyor. Deniz kitap okuyacak. (Okuma işi yapılmış.) (Okuma işi yapılıyor.) (Okuma.
TARİHİ RİSK! TARİH BİLİMİ. Osmanlı Devletinde tarihi olayları kaydetmekle görevlendirilen kimselere verilen ad? Vakanüvis.
ŞOK HABER YAZILARI M.ŞAHİN. Haber Yazıları ile ilgili bazı terimler: Gazete: Politika kültür, ekonomi ve daha başka konularda haber ve bilgi vermek için.
Mustafa Süreyya SEZGİN Mustafa Süreyya SEZGİN HAT SANATI Arap harfleri çevresinde oluşmuş güzel yazı yazma sanatıdır. Bu sanat Arap harflerinin 6. yüzyıl.
FİİLLERDE SORU Fiile "mi" soru eki getirilerek soru çekimi sağlanır.
Emine Hoşoğlu doğan İstanbul şehir üniversitesi Eylül 2014
KONULAR BÖLÜM: Kesirler, Ondalık Kesirler, Yüzde
T.C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TEMEL EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
KİM MİLYONER OLMAK İSTER
Metinlerin Sınıflandırması
deniz seyahat Bir sonraki kış tatilinizi Deniz planlasın!
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Atatürk ve Türk Kadını
Sunularımız ALFABET98 fontu ile hazırlanmaktadır.
T.C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TEMEL EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Aile İçi İletişim İle Çocuğunuzun Sorunlarını Çözebilirsiniz!!!
PAZAR ARAŞTIRMASI ÖĞR.GÖR.TAYLAN VURGUN.
İletişimin Zamanda yolculuğu
Slaytı kendi akışında ve sesli izleyiniz.
FİİLLERDE ÇATI.
İmg 7 -içgörü.
TÜRKÇE FATMANUR ŞAHİN 6/A 523.
Fiilimsiler (Eylemsiler)
KİŞİLİK GELİŞİMİ KİŞİLİK KURAMLARI SAVUNMA MEKANİZMALARI
EKLER VE KELİME YAPISI.
Ne denli az şeyiniz kalırsa, kaygılanacak o kadar az şeyiniz olur
Çözülemiyen Matematik Soruları
SORU ZARFLARI: eylem ve eylemsilere gelerek onları soru yoluyla belirtirler. Ne zaman döneceksin? - bu kıyafetimi nasıl buluyorsun? - ne kadar uğraştınız?
ÜNİTE SONU ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME SORULARI
Nerede O Mis Gibi Taze Kitap Kokusu?
EKLER VE KELİME YAPISI.
"Merhaba sevgili izleyiciler. İşte size ilginç bir yarışma haberi daha
ANLATMAYA BAĞLI EDEBİ METİNLERDE DİL VE ANLATIM
Doğrusal Mantık Yapısı İle Problem Çözme
KELİME TÜRLERİ FİİLLER.
"Merhaba sevgili izleyiciler. İşte size ilginç bir yarışma haberi daha
Bilgisayar Bilimi Koşullu Durumlar.
seyahat zeyno zeyno seyahat
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Nitel araştırma soruları sorma ve soru formu oluşturma
MASAL Bu slayt 10.sınıf Türk Dili ve Edebiyatı dersinin 1.dönem 2.yazılı sınavına hazırlık olması amacıyla oluşturulmuştur. Slaytta yer alan konulardaki.
MTM216 GÖRSEL PROGRAMLAMA
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI II DERS XI
HZ. MUHAMMED VE AİLE HAYATI
Fiillerde Kişi Fiillerde Zaman
Yazar 1a, Yazar 2a, Yazar 3b and Yazar 4a
Sunum transkripti:

KARADA YÜZEN DONANMA

İstanbul’la ilgili bildiğiniz bir şiir var mı?

- Fatih Sultan Mehmet hakkında neler biliyorsun? - Fatih Sultan Mehmet’e “Fatih” denilmesinin sebebi nedir? -Fatih Sultan Mehmet’in en büyük başarısı nedir? - İstanbul’un fethi tarihin akışını nasıl etkilemiştir?

OKUMA

1. ETKİNLİK: Metinde anlamını bilmediğiniz kelimeleri aşağıdaki defter sayfalarına yazınız. Daha sonra bu kelimelerin anlamlarını sözlükten bularak birer cümlede kullanınız. İlk kelime benden: Şahi ne demek?

b. Bulduğunuz deyimleri bir cümle içinde kullanınız. 2. Etkinlik: a. Aşağıda harfleri karışık olarak verilen kelimeleri düzenleyip deyimleri bulunuz ve altlarında verilen kutucuklara yazınız. b. Bulduğunuz deyimleri bir cümle içinde kullanınız. 1. Sındakfa şekmiş kaçkam KAFASINDA ŞİMŞEK ÇAKMAK 2. LİE OLUK BIĞAL KEBELKEM ELİ KOLU BAĞLI BEKLEMEK 3. NUDUMUU KETİYİRMEM UMUDUNU YİTİRMEK 3. LERGİZÖNE NANAMAMAKİ GÖZLERİNE İNANAMAMAK

METNE YÖNELİK SORULAR Osmanlı Donanması nereye demirlenmiştir? Çarpışmalar sırasında Bizanslılar şehri korumak için neler yapıyor? Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u nasıl kuşatmayı düşünüyor? İstanbul’un fethi neye bağlıydı? İstanbul’u fethetmek için Fatih Sultan Mehmet’in aklına nasıl bir çare gelmişti? Kuşatmaya başlamadan önce Fatih Sultan Mehmet kurmaylarıyla birlikte ne yapmıştır? 7. İstanbul hakkında ne biliyorsun?

Aşağıdaki boşlukları metne göre doldurunuz Aşağıdaki boşlukları metne göre doldurunuz. O gün, orada gencecik bir padişah, önce ………………… yendi, sonra …………………….. ……………………… insanlar, hayatı en kolay taraflarıyla yaşamaya çalışırlar. İmkânın sırrını görmek için ……………………… denemek lazım. imkansızlığı Bizans’ı… Normal imkansızı

OKUDUĞUNUZ METİNDEN YOLA ÇIKARAK 4. ETKİNLİK: OKUDUĞUNUZ METİNDEN YOLA ÇIKARAK FATİH SULTAN MEHMET’İN KİŞİLİK ÖZELLİKLERİNİ YAZINIZ.

5.ETKİNLİK: Okuduğunuz metnin giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinin hangi cümlelerle başladığını yazınız. GELİŞME GİRİŞ SONUÇ GELİŞME

KONUŞMA ARAŞTIRDIKLARINDAN VE ÖĞRENDİKLERİMİZDEN HAREKETLE FATİH SULTAN MEHMET NASIL BİR LİDERDİR? SORUSUNA CEVAP VEREN BİR KONUŞMA YAPINIZ…

Okuduğumuz bu anekdottan hareketle Fatih’in kişilik özelliğini söyleyiniz.

Mektup yazma kurallarINI Hitap (Seslenme Bölümü): Mektubun bu bölümü mektubu yazdığımız kişi veya kuruma seslenmektir. Sevgili Babacığım, Sayın Yönetici, Giriş Bölümü: Bu bölümde neden mektup yazıldığı anlatılır. (Genellikle kısa bir paragraftan oluşur.) Gelişme Bölümü: İletmek istediğimiz düşüncelere haberlere genişçe yer verilen bölümdür. Verilecek haberler konularına göre paragraf halinde yazılmalıdır. Sonuç Bölümü: İyilik dilekleri, selam samimiyet ifade eden cümleler yer alır. Tek paragraf halinde kısa olarak düzenlenir. 6.ETKİNLİK: Okuduğunuz metinden ve öğrendiklerinizden hareketle yabancı bir ülkede yaşayan mektup arkadaşınıza Fatih Sultan Mehmet’i tanıtınız. Ama önce Mektup yazma kurallarINI hatIrlayalIm.

kelimenin fiil kökü olduğunu belirtmek “cik” ifadesinin ek olduğunu belirtmek “dürüstlük” kelimesini köküne ve ekine ayırmak

Kısa Çizgi’nin Kullanıldığı Yerler: 1. Dil bilgisinde kökleri ve ekleri ayırmak için kullanılır. Örnek: gör – üş , bil – gi … 2. Dil bilgisinde fiil kök ve gövdelerini göstermek için kullanılır. Örnek: Başar-, yap-tır-… 3. Dil bilgisinde ekleri başına konulur. Örnek: -lık, -cı, -gın… 4. Kelimeler arasında “-den, ….a, ve, ile, ila, arasında” anlamını vermek için kullanılır. Örnek: 16.– 19. yy’a kadar (on altıncı yüzyıldan on dokuzuncu yüzyıla kadar)

Şimdiki Zaman Gelecek Zaman Emir Kipi Gelecek Zaman Gelecek Zaman Gereklilik Kipi Geniş Zaman Emir Kipi Geniş Zaman Gelecek Zaman

Eylem geçmiş zamanda gerçekleştirdiği için geçmiş zaman olmalıdır. Eylem gelecekte gerçekleşeceği için şimdiki zaman değil gelecek zaman olmalıdır. Eylem emir içermektedir, zaman anlamı içermediği için zaman kayması yoktur. Eylem gelecekte gerçekleşeceği için şimdiki zaman değil gelecek zaman olmalıdır.

SON