Prof. Dr. Güler Küçükturan

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Embriyolojiye Giriş Prof. Dr. Alpaslan GÖKÇİMEN
Advertisements

Hazırlayan :Emre GÜNDOĞAN
ADI:HARUN SOYADI:ULU SINIF:9/G NUMARA:1407 KONU:AMPHİBİA.
İNSANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME
Embriyonik ve Fetal Dönem
FETAL DÖNEM (3. Aydan Doğuma Kadar Olan Dönem)
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Kadın Üreme Sistemi -
ANNE BEN NASIL DOĞDUM? Ooo! Hayır tatlım, sen benim içimde büyüdün. Sonrada…… Anne ben bu yumurtadan mı çıktım?
NUTFE DÖLLENME ALAKA. NUTFE DÖLLENME ALAKA İnsan döllenmiş bir yumurtadan oluşmadı mı. Sonra alaka haline dönüştü İnsan döllenmiş bir yumurtadan oluşmadı.
GELİŞİME GİRİŞ.
Nutfe ve Alaka’nın Başlangıcı
İnsanda Üremenin Biyolojik Özellikleri
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Erkek Üreme Sistemi -
NORMAL GEBELİK O BİR İNSAN,YAŞAMAK ONUN DA HAKKI.
Embriyonun Dışında Kalan Zarlar
GELİŞİM VE ÖĞRENME Eğitim Fakültesi Prof.Dr.Mustafa Ergün
İNSANLARDA ÜREME , BÜYÜME VE GELİŞME
GELİŞİM DÖNEMLERİNİ BİLMEK
HAYVANLARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
İNSANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME.
9 EYLÜL İLKÖĞRETİM OKULU
Fiziksel ve Psikomotor (devinimsel) Gelişim
Kazım Özenç Seçen Ortaokulu 7-G Sınıfı
DUYU ORGANLARI Vücudumuza dış ortamdan gelen bilgiler ,duyu organları yoluyla sinir sistemine taşınır.Yaşanan değişiklikleri ve uyarıları alıp sinir.
ERGEN SAĞLIĞI.
Yenidoğanın Muayenesi
İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
İnsanda üreme,büyüme,gelişme
Sistemleri Anatomisi ve fizyolojisi
KANIN BİLEŞİMİ VE İŞLEVLERİ
SOLUNUM SİSTEMİ.
Vücudumuzdaki her organın ayrı görevi vardır.
DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM VE DOĞUM
Hayvanlarda Üreme Büyüme ve Gelişme
Prof. Dr. Alpaslan GÖKÇİMEN
FEN ve TEKNOLOJİ / HÜCRE BÖLÜNMESİ
ÜREME ORGANLARI VE GEBELİK OLUŞUMU
Kadın Hastalıkları Doğum Merkezi
İ P E K K A R A S I L A Y E R T Ü R K DUYU ORGANLARIMIZ.
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
İSKELET Sağlık Slaytları
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Miadından Önce ve Sonra Doğan Bebekler
BÖLÜM 3 DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM. BÖLÜM 3 DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM.
ANNE KARNINDA BEBEK NE HİSSEDER?
FİZİKSEL GELİŞİM  Fiziksel gelişim bedensel ve psiko-motor (devimsel) gelişim olmak üzere iki başlık altında incelenebilir.  Bedensel gelişim, vücudun.
Fen Ve Teknoloji Üreme Sistemi Göker Kökten 6/A 817 Sağlık Slaytları
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
GEBELİK VE LOHUSALIK.
Prof. Dr. Güler Küçükturan
ÇOCUKLARIMIZA CİNSELLİĞİ NASIL ANLATALIM?
KEDİLER Kediler memeliler Kediler memeliler grubunda yer alır. grubunda yer alır. Doğurarak çoğalırlar. Doğurarak çoğalırlar. Yavru bakımı vardır. Yavru.
HAREKET ve FONKSİYON GELİŞİMİ
İÇ GENİTAL ORGANLAR İç genital organlar vajina, uterus, tubalar ve overlerden oluşmaktadır. Bu organlar kemik pelvis içinde yer alır.
İNTRAUTERİN BÜYÜME GERİLİĞİ - IUGR
GEBELİĞİN OLUŞUMU ERKEN DÖNEM GEBELİK BELİRTİLERİ:
İNSAN VÜCUDU.
DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM ve DOĞUM
SLAYTI BAŞLAT. EMBRİYO ; Yumurta ve sperm hücrelerinin birleşmesiyle oluşan zigot, çift sarmallı DNA moleküllerini içerir. Bitkiler, hayvanlar, ve bazı.
KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 2. HAFTA.
MUHAMMED KUZU. DUYU ORGANLARIMIZIN YAPILARI Canlılık faaliyetlerimizi sürdürebilmemiz için çevremizde ve bünyemizde oluşan değişikliklerden anında haberdar.
MUHAMMED KUZU. DUYU ORGANLARIMIZIN YAPILARI Canlılık faaliyetlerimizi sürdürebilmemiz için çevremizde ve bünyemizde oluşan değişikliklerden anında haberdar.
KEMİK VE İSKELET Neyin 'farkındaysanız' onu kontrol edebilirsiniz, neyin 'farkında' değilseniz, o sizi kontrol eder.. - Anthony de Mello Semra Gelbal.
FEN BİLİMLERİ Örnek Ders Anlatımı Farklı Konulardan
İNSAN EMBRİYOSUNUN GELİŞİMİ
EMBRİYO GELİŞİMİ VE KULUÇKA
Sunum transkripti:

Prof. Dr. Güler Küçükturan DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM Prof. Dr. Güler Küçükturan

Döllenme ile başlayıp doğuma kadar devam eden süreçtir. Kendi içinde 3 döneme ayrılır.

Germinal Dönem: Döllenmiş yumurtanın bir yandan bölünerek, diğer yandan fallop tüplerinden ilerleyerek uterus, iç duvarına yapışana (implantasyon) kadar geçen aşağı yukarı 2 haftalık (14 gün) dönemdir. Embiryonik Dönem: Germinal dönemin bittiği 2. haftadan başlar ve 2.ayın bitimine kadar devam eder.Büyümenin ve organ gelişiminin en hızlı olduğu dönemdir. Fetal Dönem: Bu dönem 2. ayın bitiminden doğuma kadar devam eder ve oluşan organlar bu dönemde gelişimlerini tamamlarlar.

1.TRİMESTR (İLK ÜÇ AY) 2.Hafta:Fertilizasyon: Sperm ve yumurta hücreleri fallop tüpü içinde yeni bir insan oluşturmak için buluşurlar.

4.Hafta Uterusa yerleşmiş olan embriyo salgıladığı hormonlarla annenin adet kanamasını durdurur.

2.Ay Gebeliğin 45.gününde (6 hafta) embriyo dış görünüşü ile ortaya çıkmış, göbek kordonu ile plasentaya bağlanmış, amnion kesesi ve amnion suyu tam oluşmuştur. Embriyo 2,5 cm.lik boya ulaşmıştır.

3.Ay: Baş, vücut boyunun yarısı kadar büyüktür. Ağız, burun ve kulaklar belirir, gözler yanlarda oluşmuştur, El ve ayaklar daha belirgindir Tırnaklanma başlamıştır. Dış genital organlarda cinsiyet farklılıkları ortaya çıkmıştır. Anüs açılmıştır. Amniyon sıvısı içinde spontan hareketler yapabilir.

2.TRİMESTR (İKİNCİ ÜÇ AY) 4.Ay:Bu ay sonunda fetus 10-17 cm. uzunluğunda ve 100 gr. kadar ağırlıktadır. Deri saydam ve düz kırmızı renklidir. Kafa büyük, yüz küçüktür. Çene ve alında tüyler belirmiştir. Genital organlarda cinsiyet belirlenebilir. Tırnakları tamamen oluşmuştur. Kalbi annesininkinden iki kat fazla atmaktadır.

5.Ay Bebek yaklaşık 24cm boyunda ve 320 gram ağırlığındadır. Artık yeni doğmuş bir bebek gibi uyku ve uyanık dönemleri var. Kaslar ve sinir sistemi çalışmaktadır.

6.Ay Bebek yaklaşık 31cm ve 660 gramdır. Iç kulak kemikleri artık oluşur, böylece içten ve dıştan gelen sesleri ayıt edebilir. Beyaz kan hücrelerini oluşturmaya başlar, bu kan hücreleri kendinisini enfeksiyonlara karşı korur. Akciğerler gelişir fakat hala tam fonksiyonunu gerçekleştiremez

3.TRİMESTR (3. ÜÇ AY) Doğum hazırlıklarının başladığı ve doğumun gerçekleştiği dönemdir.

7. Ay Bebek yaklaşık 36cm ve 1100 gram ağırlığındadır. Akciğerleri gelişir ve artık dışarda yaşamaya hazır hale gelmektedir. Akciğerler ve beyin gelişimini sürdürür. Bebek artık gözlerini açıp kapatmakta, ağlama ve gülme mimikleri yapmaktadır. Artık dışarda yaşamaya hazır hale gelmektedir. Ses, tat, koku algıları tümüyle, ışık algısı ise kısmen gelişmiştir. Kemik iliği artık kan yapma işini yavaş yavaş karaciğerden devralmaya başlar. Bebeğin cildini kaplıyan lunago adı verilen tüyler yavaş yavaş dökülmeye başlar.

8. Ay Bebek yaklaşık 42cm ve 1800 gramdır. Artık rahim içinde yer daralmaya başlar ve bebek eskisi kadar hareket edemez. Cildaltı yağ depolamaya devam eder ve artık bebeğin rengi kırmızıdan pembeye dönüşür. Cildindeki verniks (kremsi madde) incelmeye başlar. Bebeğın bütün sistemleri tamama yakın olgunlaşmıştır, sindirim sistemi çalışmaktadır.

9. Ay Bebek yaklaşık 48cm ve 3000 gramdır. Günde 25-30 gr. Kadar ağırlık artışı olmaktadır. Beyni hızla gelişmesine devam eder. Bebek dış hayata hazırlık olarak sık sık solunum hareketleri yapar. Bebek doğum kanalına yerleşmiş ve devamlı tekme atabilir.

DOĞUM Doğum anı yaklaştıkça rahim ağzı yavaş yavaş açılmaya başlar. Bu açıklık yaklaşık 10 cm’e ulaştığında doğumun ilk evresi tamamlanmıştır. Bundan sonra ikinci evre ile bebek anne karnında geçirdiği yaklaşık 41 haftalık süreyi tamamlayarak dünyaya gelir.