  3. Hafta: Büyüme.     GSYİH’de gerçek bir artış olması için Q’ların artması gerekmektedir.  Aşağıda temsili A ekonomisine ilişkin verileri inceleyelim…

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
Advertisements

KİTAP SEVGİSİ VE OKUMA ÜZERİNE… HAZIRLAYAN: FERİDUN ESER GEYVE ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ FELSEFE ÖĞRETMENİ.
 6. Hafta: Faiz Oranları ve Sıcak Para  İktisatta iki farklı «Faiz» tanımı vardır. 1.Sermaye faktörünün üretimden aldığı pay ve 2.Paranın fiyatı.  Bu.
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Dr. Mehmet Zeki Ak İktisadi İdari Bilimler Fakültesi| İktisat B.
ENFLASYON.
MAKRO EKONOMİ 3. HAFTA.
Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi.
I. TOPLAM GSYİH’DAKİ GELİŞMELER
Mehmet ŞİMŞEK Maliye Bakanı. 2 GLOBAL EKONOMİK GÖRÜNÜM.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
Diyarbakır İli Tekstil ve Hazır Giyim Sektörü Küme Yol Haritasının Oluşturulması Projesi Diyarbakır.
PLATON NAMI DİĞER: EFLATUN
Uluslararası Pazarlama Araştırması Metodolojisi
Temiz su kaynakları azalıyor. Dünyanın üçte biri sularla kaplı olmasına rağmen ancak yüzde iki buçuk kullanılabilir temiz su bulunuyor. temiz su kaynakları.
 5. Hafta: İç ve Dış Borç  Kamu harcamaları, kamu gelirleri tarafından finanse edilemediğinde; 1.Para basılabilir (emisyon), 2.İç borçlanma yapılabilir,
SOSYAL GELİŞİM Öğr. Gör. İdris KARA.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
ZAMIRLER(ADILLAR). ZAMİR (ADILLAR) İsimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Bütün zamirler sıfatlardan farklı olarak isim çekim eki alabilir.
Wal-Mart Stores Inc. Sam Walton tarafından kurulmuş dünya çapında şubeleri olan bir Amerikan perakende satış yapan mağazalar zinciridir. Amerika Birleşik.
TALEP (İstem).
ASGARİ ÜCRET GERÇEĞİ 8 Aralık 2016, İstanbul.
Engelli Amerikalılar Yasası (Americans with Disabilities Act -ADA)-(1990)
Makro İktisat.
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
MİLLİ GELİR.
MİLLİ GELİR Bir ülkede belirli bir dönemde (genellikle bir yıl) üretilen nihai mal ve hizmetlerin parasal değerine eşittir. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla.
MAKRO İKTİSAT EKONOMİNİN ÖLÇÜLMESİ 2: Faiz Haddi ve Ödemeler Dengesi
YONT ’TEN GÜNÜMÜZE TÜRKİYE İKTİSAT YAPISI
TAM SAYILAR.
Parametrik Olmayan İstatistik
ŞEHİRLERİN REKABET KRİTERLERİ
Parametrik Olmayan İstatistik
KPSS.
MİKROEKONOMİ YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM BÖRKE TUNALI
TOPLUMSAL YAPI Gülen SARI.
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
Bölüm 6: Araştırma Evreni ve Örnekleme
Hayvancılık İşletmelerinde Sürü Yönetimi
YONT221 Küreselleşme ve Yerelleşme
Toplam Arz- Toplam Talep
EĞİLİM YÜZDELERİ (TREND) ANALİZİ
ÖZ GELİRLER.
KAYAÇLARI SINIFLANDIRALIM
S.1. Aşağıdakilerden hangisi klasik makro okul için söylenemez
ENFLASYON Prof. Dr. Metin BERBER.
İŞSİZLİK Faal Nüfus Bir ülke nüfusun 15 yaş ile 64 yaş arasında kalan kısmına faal nüfus denir. Aynı zamanda faal nüfusa, iktisaden faal nüfus yada aktif.
Türkiye HBÖ Eylem Planı ( )
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
KPSS SORULARI KLASİK MAKRO İKTİSAT TEORİSİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Bölüm28 Doğru Akım Devreleri
ESNEKLİK Belgin Akçay.
ÖLÇME-DEĞERLENDİRME 1.DERS
PERFORMANS KAVRAMI PERFORMANSIN BOYUTLARI
Tezin Olası Bölümleri.
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
FOTOSENTEZ.
Yrd. Doç. Dr. Akın Usupbeyli
İleri Algoritma Analizi
Sayılarla Türkiye’de Atık Yönetimi
RASTGELE DEĞİŞKENLER Herhangi bir özellik bakımından birimlerin almış oldukları farklı değerlere değişken denir. Rastgele değişken ise tanım aralığında.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İş ve Meslek Sosyolojisi
Ders İçeriği Yatırım Projelerinin Kavramsal Temelleri
KİMYA DERSİNİ SEVMENİN YOLU
YRD. DOÇ. DR. OKTAY KIZILKAYA
2018 OCAK AYI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER
Sunum transkripti:

  3. Hafta: Büyüme

 

  GSYİH’de gerçek bir artış olması için Q’ların artması gerekmektedir.  Aşağıda temsili A ekonomisine ilişkin verileri inceleyelim…  Bu verilere göre A ekonomisinin 2014 yılı GSYİH’si 590, TL iken 2015 yılı GSYİH’si 590, TL olmuştur. Yani GSYİH artmıştır. Mal veya Hizmet 2014 P2014 Q2015 P2015 Q Elma3 TL30 Ton4 TL30 Ton Tank10000 TL40 Adet10000 TL40 Adet Eğitim1000 TL100 Saat1000 TL100 Saat Bisiklet300 TL300 Adet300 TL300 Adet

 

  P’ler P’leri götürdüğünde, geriye sadece Q’lar kalır (ki, bu durumda GSYİH’de meydana gelecek bir artış ya da azalışın P’lerden kaynaklanma şansı kalmamıştır. Değişimin tek sebebi Q’lar olabilir).  Zaten, bizim amacımız da buydu. GSYİH’de meydana gelen değişmelerin fiyat hareketlerinden soyutlanması ve gerçek üretim artış ya da azalışlarını tespit etmekti. Bu amacımıza ulaşmış olduk.  Kesrin alt tarafındaki bölen yerine, pratik olarak, TÜİK tarafından hesaplanan TEFE veya TÜFE kullanılabilir.  İşte, «İktisadi Büyüme» dediğimiz kavram, Reel GSYİH’da (veya Reel GSMH’da) meydana gelen artışlardır.

 

  Hesaplamada kullandığımız değerler «Reel GSYİH» değerleri olduğu için, bulunan %36’lık sonucun, fiyat hareketlerinden kaynaklanma şansı yoktur. Bu %36’lık büyüme TAMAMEN üretim artışından (Q artışından) kaynaklanmaktadır.  Yani, ekonomi bir önceki yıla göre %36 oranında daha fazla miktarda ürün üretmiştir. Yani ekonomi büyümüş, gelişmiştir.  Büyüme oranları her zaman pozitif olmaz. Bazan negatif de olabilir. Büyüme oranı negatif bulunduysa, ekonominin bir önceki yıla göre daha az ürün ürettiği, yani ekonominin küçüldüğü sonucuna ulaşabiliriz.  Ekonomiler genelde «Kriz» ortamlarında bu türden negatif büyüme rakamları ile karşılaşırlar…

  Ekonomi tahsili almamış kişiler (çoğu zaman) «Büyüme» ve «Kalkınma» ifadelerini birbirleri ile karıştırırlar.  Büyüme «Nicel» bir gelişmedir. GSYİH veya GSMH’da meydana gelen rakamsal artışları anlatmak için kullanılır.  Oysa Kalkınma «Nitel» bir gelişmedir. Vatandaşın daha yüksek bir yaşam standardına ulaştığını anlatmak için kullanılır. Büyüme ve Kalkınma

  Ülkenin eğitim seviyesi ve kalitesinin yükselmesi, ülke vatandaşlarının daha sağlıklı bir yaşama kavuşmaları gibi nitel gelişmeler «Kalkınma» tanımına uyarken,  Vatandaşların daha çok para kazanması, daha çok harcama yapmaları gibi rakamsal (nicel) gelişmeler ise «Büyüme» tanımına uymaktadır.  Yani bir ülke büyüdüğü halde kalkınamayabilir. GSYİH’nın artması, o ülkenin kalkındığı anlamına gelmez.  Örneğin petrol zengini Kuveyt vatandaşlarının, «Kalkınmış bir ülkenin vatandaşları» olduğunu (sanırım) söyleyemeyiz!

  Ama; İsveç, Norveç veya Finlandiya gibi ülke vatandaşlarının, her ne kadar ülkeleri Kuveyt kadar zengin olmasa da, kalkınmış ve refah birer ülkenin vatandaşı olduklarını söyleyebiliriz!...  Demek ki BÜYÜMEK (yani GSYİH’nın artması) HER ŞEY DEMEK DEĞİLMİŞ !  Evet, GSYİH’nın artması elbette önemlidir. Çoğu zaman daha iyi veya daha nitelikli bir hayatın yolunu da daha fazla kazanç sağlar. Bu açıdan BÜYÜMEK önemlidir.  Ama HER ŞEY DEĞİLDİR!...

  «Büyümüş» (geliri artmış) ama «Kalkınamamış» bir örnek…

  Net Büyüme