AİLE HEKİMLİĞİNİN TEMEL ÖZELLİKLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM
Advertisements

DÜŞÜK PREVALANS HEKİMLİĞİ
TED ANTALYA KOLEJİ REHBERLİK HİZMETLERİ.
Aile Hekimleri İçin Bir Elektronik Takip Veritabanı Ailem 1.0
AİLE HEKİMLİĞİ TANIMI, İLKELERİ VE TARİHÇESİ
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
TIP EĞİTİMİNDE DEĞİŞİM
ÇOCUK İSTİSMARINA BÜTÜNCÜL YAKLAŞIM
AİLE HEKİMLİĞİNDE SAĞLIK OKURYAZARLIĞI
Prof. Dr. A. Ayşe Karaduman 08. Nisan Kazan - Ankara
AİLE HEKİMLİĞİNİN TEMEL ÖZELLİKLERİ
Yrd. Doç. Dr. Turan SET Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi AD
Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR Aile Hekimliği
Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) Nedir?
ÇIKIŞ ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ MEZUNİYET HEDEFLERİ.
Aile Hekimliğinin Tanımı ve Temel İkeleri
AYRIŞMAMIŞ HASTAYA YAKLAŞIM
Gülhane Askeri Tıp Fakültesi, Ankara
Genel Pratisyenlik Uzmanlık Eğitiminde
İLAÇLA AKILCI TEDAVİ EĞİTİMİNDE TFD’nin ROLÜ
Aile Hekimliğinin Tanımı ve İlkeleri
1 Kapsamlı Sağlık Bakımı Prof. Zekeriya Aktürk Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi.
REHBERLİK.
KAPSAMLI SAĞLIK BAKIMI
Avrupa Tıp Müfredatlarında Erken Klinik Temas Dr. Okay BAŞAK.
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE ÖZELLİKLERİ
Öğrenme Öğretim sürecinde kullanılan stratejiler genel olarak üç grupta toplanabilir: Pasif öğretim (öğretmen merkezli) Etkileşimli öğretim Aktif öğrenme.
TAHSİN YENTUR İLKOKULU
Aile Hekimliğinin Tanımı ve Temel İlkeleri
PROBLEME DAYALI ÖĞRENME
SINIF YÖNETİMİ Konu: Sınıf Yönetimi ve Disiplin Modelleri.
Bilgisayar Destekli Eğitim
BİRİNCİ BASAMAK HEKİMLİĞİ
AİLE HEKİMLİĞİ TANIMI VE İLKELERİ
GRUP SEMPTOM Konu : Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine Başvuran Hasta ve Hasta Yakınlarının Sağlık Hizmetleri Hakkındaki Bilgi ve Yararlanma.
KONULAR SEVK ZİNCİRİ NE ZAMAN VE İLK NERELERDE BAŞLADI? GENEL SAĞLIK SİGORTASI GSS KİMLERİ KAPSAMAKTADIR? GSS SAYILANLARDAN ALINAN PRİM ORANLARI ? KORUYUCU.
AYRIŞMAMIŞ HASTAYA BİYOPSİKOSOSYAL ETNO-KÜLTÜREL VE SPİRİTÜEL YAKLAŞIM
REHBERLİK HAZIRLAYAN Uzm. Psk. Dan. Elif ÇORUHLU
BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİM UYGULAMALARI
Kapsamlı Sağlık Bakımı
REHBERLİK SERVİSİNİN TANIMI VE İLKELERİ
Aile Hekimliğinin Temel Esasları
BİLSEM EĞİTİM PROGRAMLARI
Yapılandırmacı kuramın özelliklerini tanıyabilme, Hayat bilgisi dersinde öğretme-öğrenme sürecinin özelliklerini kavrayabilme, Yapılandırmacı kuramın.
Etik Türleri.
SINIF YÖNETİMİ.
ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİ
/ 231 Sağlık Hizmetinin Sürekliliği Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi Prof. Dr. Zekeriya Aktürk
2 .BÖLÜM ÖĞRENME KURAMLARI VE YENİ MEB PROGRAMI Hazırlayanlar: Ahmet Ataç Gülenaz Selçuk Cihan Çakmak İhsan Yılmaz.
Aile Hekimliğinde Sürekli Sağlık Bakımı
BEP GELİŞTİRME BİRİMİ Aralık 2005-Ankara. BEP Geliştirme Birimi Başkan Aile Sınıf Öğretmeni Gezerek Özel Eğitim Görevi Verilen Öğretmen Özel Eğitim.
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
Kişilik Yapısı Kesin bir kişilik yapısı tanımlanamamakla birlikte, dikkate değer ölçüde narsisistik özellikler taşıyan ve yalnızlığa eğilimli kişiler olduğu.
SINIF YÖNETİMİ.
AZE201 ERKEN ÇOCUKLUKTA ÖZEL EĞİTİM
Özel Körfez Marmara Hastanesi
REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI
Kanıta Dayalı Tıp Prof Dr Süheyla Ünal.
AİLE HEKİMLİĞİNİN TEMEL ÖZELLİKLERİ
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Deney Bilimsel bir gerçeği kanıtlamak için yapılan deneyler, bilimsel olayların çocuklar tarafından somut bir şekilde yapılmasını sağlamakta ve çocukların.
AİLE HEKİMLİĞİNİN TEMEL ÖZELLİKLERİ
Adler’in Yaklaşımı Temel Kavramlar Aile bütünlüğü:
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE TEMEL ÖZELLİKLERİ. AMAÇ Bu oturum sonunda katılımcıların; Aile Hekimi ve Aile Hekimliğinin tanımını yaparak bugünkü durumunu.
SOSYAL BİLGİLER AMACINA ULAŞMAK İÇİN NELER YAPMIŞTIR
ONKOLOJİ HEMŞİRELİĞİNİN ÖZENDİRİLMESİ için STRATEJİLER
JİNEKOLOJİK ONKOLOJİDE AKILCI
Erken Çocukluk Döneminde Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sunum transkripti:

AİLE HEKİMLİĞİNİN TEMEL ÖZELLİKLERİ Dr. Ahmet KAR KTÜ Aile Hekimliği A.D. 03.05.2016

Amaç; Aile hekimliğinin temel özelliklerini sayabilmek

Öğrenim Hedefleri; Aile hekimliğinin temel özelliklerini eksiksiz sayabilmek Temel özellikleri tanımlayabilmek

WONCA (World Organization of Family Doctors) Amacı; tek tek hastaların ve toplumların çıkarına yüksek standartlarda eğitim, araştırma ve klinik uygulama sağlamak ve sürdürmek üzere disiplini desteklemek ve geliştirmektir.

WONCA Bu sebeple; WONCA EUROPE 2002 yılı Mart ayında Hollanda Noordvijk’te bir bildirge yayınlar. Son revize edilmiş hali 2011 yılı Bu uzlaşı bildirgesi; hem aile hekimliği / genel pratisyenlik disiplinini ve mesleksel görevlerini hem de aile hekimlerinin gereksindiği çekirdek yeterliklerini tanımlamaktadır.

AİLE HEKİMLİĞİ / GENEL PRATİSYENLİK DİSİPLİNİNİN ÖZELLİKLERİ: -1- 1.Kişilerin sağlık sistemiyle ilk tıbbi temas noktasını oluşturur. 2.Sağlık kaynaklarının etkili kullanımını sağlar. 3.Bireye, ailesine ve topluma yönelik kişi-merkezli bir yaklaşım geliştirir. 4.Hastanın güçlenmesini teşvik eder. 5.Kendine özgü bir hastayla görüşme süreci vardır. 6.Sağlık hizmetlerinin hastanın gereksinimleriyle belirlenen sürekliliğini sağlamaktan sorumludur.

AİLE HEKİMLİĞİ / GENEL PRATİSYENLİK DİSİPLİNİNİN ÖZELLİKLERİ: -2- 7.Rahatsızlıkların toplum içindeki prevalans ve insidansının belirleyici olduğu özgün bir karar verme süreci vardır. 8.Gelişiminin erken evresinde henüz ayrımlaşmamış bir şekilde ortaya çıkan ve ivedi girişim gerektirebilen rahatsızlıkları yönetir. 9.Hastaların akut ve kronik sağlık sorunlarını aynı anda yönetir. 10.Uygun ve etkili girişimlerle sağlık ve iyilik durumunu geliştirir. 11.Toplumun sağlığı için özel bir sorumluluk üstlenir. 12.Sağlık sorunlarını fiziksel, ruhsal, toplumsal, kültürel ve varoluş boyutlarıyla ele alır. (Holistik Yaklaşım)

GENEL PRATİSYEN / AİLE HEKİMİNİN TEMEL YETERLİKLERİ -1- Disiplini tanımlayan 12 temel özellik, her uzman aile hekiminin ustalaşması gereken 12 temel yeteneği belirler. Bunlar 6 çekirdek yeterlikte toplanabilir: I. Birinci basamak yönetimi (1,2) II. Kişi merkezli bakım (3,4,5,6) III. Özgün problem çözme becerileri (7,8) IV. Kapsamlı yaklaşım (9,10) V. Toplum yönelimli olma (11) VI. Bütüncül yaklaşım-modelleme (12)

GENEL PRATİSYEN / AİLE HEKİMİNİN TEMEL YETERLİKLERİ -2- • Aile hekimliği uzmanları bu yeterlilikleri 3 alan üzerinde gerçekleştirmesi gerekmektedir: – Klinik yönetim – Hastalarla iletişim – Uygulama merkezinin yönetimi

GENEL PRATİSYEN / AİLE HEKİMİNİN TEMEL YETERLİKLERİ -3- Kişi merkezli bir disiplin olarak 3 özellik çekirdek yeterliliklerin uygulanmasında temel kabul edilmelidir: – Bağlamsal: Kişi, aile, toplum ve kültürleri arasındaki bağlantısal ilişkileri kullanma. – Tutumla ilgili: Doktorun mesleksel yeteneklerine, değerlerine ve etiğe dayalı olma. – Bilimsel: Tıbbi uygulamaya eleştirel ve araştırmaya dayalı bir yaklaşım gösterme ve sürekli öğrenme ve kalite geliştirme yoluyla bunu sürdürme.

I-BİRİNCİ BASAMAK YÖNETİMİ İLK TEMAS Normal olarak sağlık sistemiyle ilk tıbbi temas noktasını oluşturur; Hizmet almak isteyenlere açık ve sınırsız bir giriş sağlar; Yaş, cinsiyet ya da kişinin başka herhangi bir özelliğine bakmaksızın tüm sağlık sorunlarıyla ilgilenir.

I-BİRİNCİ BASAMAK YÖNETİMİ İLK TEMAS “Normal olarak” deyimi; Majör travma gibi bazı durumlarda ilk temas noktası olmayabileceğini belirtmek için kullanılmaktadır. Bununla birlikte aile hekimliği başka birçok durumda ilk temas noktası olmalıdır.

I-BİRİNCİ BASAMAK YÖNETİMİ İLK TEMAS Kişilerin aile hekimlerine ulaşmasında hiçbir engel bulunmamalı Aile hekimleri genç ya da yaşlı, kadın ya da erkek tüm hastalarla ve onların tüm sağlık sorunlarıyla ilgilenmelidir.

I-BİRİNCİ BASAMAK YÖNETİMİ KOORDİNASYON VE SAVUNUCULUK Sağlık kaynaklarının etkili kullanımını sağlar. Bunu bireylere sunulan bakımı koordine ederek, Birinci basamakta diğer sağlık çalışanlarıyla birlikte çalışarak Gerektiğinde hasta adına üstlendiği savunmanlık göreviyle diğer uzmanların sunduğu hizmetlerle teması yöneterek yapar.

I-BİRİNCİ BASAMAK YÖNETİMİ KOORDİNASYON VE SAVUNUCULUK Bu eşgüdüm sağlama rolü; Nitelikli birinci basamak sağlık hizmetlerinin anahtar özelliklerinden biri olan ve hastaların özel sorunları için en uygun sağlık çalışanını görmelerini sağlayan verimliliği (maliyet-etkin olma) oluşturur. Farklı hizmet sunucularının sentezi, bilginin uygun dağıtımı ve tedavi düzenlemeleri, eşgüdüm biriminin varlığına bağlıdır. Genel pratisyenlik ancak yapısal koşullar izin verirse bu çok önemli görevi yerine getirebilir.

I-BİRİNCİ BASAMAK YÖNETİMİ KOORDİNASYON VE SAVUNUCULUK Hastanın çevresinde tüm sağlık çalışanlarıyla bir ekip oluşturma hizmetin niteliğini artırır. Diğer uzmanların sunduğu hizmetlerle teması yöneterek aile hekimliği, ikinci basamaktaki yüksek teknoloji hizmetlerine gereksinim duyanların bu hizmetlere uygun bir şekilde ulaşmalarını sağlar.

I-BİRİNCİ BASAMAK YÖNETİMİ KOORDİNASYON VE SAVUNUCULUK Savunmanlık yaparak gereksiz tarama, test ve tedavilerin yol açabileceği zararlardan hastaları korumak ve sağlık sisteminin karmaşıklığı içinde onlara kılavuzluk etmek, disiplinin temel görevidir.

II-KİŞİ MERKEZLİ BAKIM Bireye, ailesine ve topluma yönelik kişi-merkezli bir yaklaşım geliştirir. Aile hekimliği hastalık merkezli olmaktan çok, öncelikle birey merkezlidir.

II-KİŞİ MERKEZLİ BAKIM HASTA VE ORTAMA DAYALI Aile hekimliği; Kişisel olmayan patoloji ya da “olgularla” değil, insanlarla ve onların yaşadıkları ortamlarda oluşan sorunlarıyla ilgilenir. Sürecin başlama noktası hastadır. Hastanın kendi rahatsızlığına nasıl yaklaştığını ve onunla nasıl başa çıktığını anlamak, hastalık sürecinin bizzat kendisiyle uğraşmak kadar önemlidir. Ortak payda inanışları, korkuları, beklentileri ve gereksinimleri olan kişidir.

II-KİŞİ MERKEZLİ BAKIM DOKTOR HASTA İLİŞKİSİ Kendine özgü bir hastayla görüşme süreci vardır. Bu süreç etkili bir iletişimle, doktor ve hasta arasında zaman içinde gelişen bir ilişki kurulmasını sağlar

II-KİŞİ MERKEZLİ BAKIM DOKTOR HASTA İLİŞKİSİ Hasta ve aile hekimi arasında kurulan her temas; Yavaş yavaş gelişen bir öyküye katkıda bulunur Hastayla yapılan her bir görüşme önceki ortak deneyimin üzerine kurulur. Bu kişisel ilişki, aile hekiminin iletişim becerileriyle değer kazanır ve kendi başına iyileştirici bir nitelik taşır.

III- ÖZGÜN PROBLEM ÇÖZME BECERİSİ Rahatsızlıkların toplum içindeki prevalans ve insidansının belirleyici olduğu özgün bir karar verme süreci vardır.

III- ÖZGÜN PROBLEM ÇÖZME BECERİSİ İNSİDANS VE PREVALANSA BAĞLI KARAR VERME Problemler, toplum ortamında çalışan aile hekimlerine, ikinci basamakta olduğundan çok farklı bir şekilde sunulur. Hiçbir ön eleme olmadığı için rahatsızlıkların prevalans ve insidansı hastane ortamından farklıdır ve ciddi hastalıklar birinci basamakta hastanede olduğundan daha az sıklıkla görülür. Bu ise hastalara ve içinde yaşadıkları topluma ilişkin bilgilerin kullanıldığı ve olasılığa dayalı özgün bir karar verme süreci gerektirir.

III- ÖZGÜN PROBLEM ÇÖZME BECERİSİ AYRIŞMAMIŞ HASTALIKLAR Klinik bir belirtinin ya da tanısal bir testin olumlu ya da olumsuz kestirim değeri, hastane ortamı ile kıyaslandığında aile hekimliğinde farklı bir ağırlığa sahiptir. Aile hekimleri sıklıkla, ilk kez saptanan bir rahatsızlıkla ilişkili anksiyetesi olan kişilere böyle bir rahatsızlığın olmadığı yönünde güven vermek zorundadırlar.

IV- KAPSAMLI YAKLAŞIM Aile hekimliği bir hastanın tüm sağlık sorunlarıyla ilgilenmek zorundadır. Kişinin yalnızca o günkü rahatsızlığının yönetimiyle kendini sınırlayamaz ve doktor sıklıkla çok sayıda sorunu yönetmek zorunda kalır. Hasta çoğunlukla yaşla birlikte artan sayıda çeşitli yakınmalar için doktora başvurur. Çeşitli isteklere aynı anda verilen yanıt, sorunların hem hastanın hem de doktorun öncelikleri dikkate alınarak hiyerarşik bir sırayla yönetilmesini zorunlu kılar.

IV- KAPSAMLI YAKLAŞIM Gelişiminin erken evresinde henüz ayrımlaşmamış bir şekilde ortaya çıkan ve ivedi girişim gerektirebilen rahatsızlıkları yönetir

IV- KAPSAMLI YAKLAŞIM Hasta sıklıkla semptomların henüz başlangıcında başvurur ve bu erken evrede tanı koymak güçtür. Bu tarz başvurunun anlamı, hasta için önemli kararların sınırlı bilgiler temelinde alınmak zorunda kalınması ve klinik bakı ve testlerin kestirim değerinin daha az kesin olmasıdır .

IV- KAPSAMLI YAKLAŞIM Belli bir hastalığın belirtileri genelde çok iyi biliniyor olsa bile; Bu sıklıkla özgül olmayan ve birçok hastalıkta benzer bir şekilde görülebilen erken belirtiler için geçerli değildir. Bu koşullar altında risk yönetimi disiplinin anahtar özelliğidir. Hemen ortaya çıkabilecek ciddi bir gelişme dışlandığında, ileri gelişmeleri bekleme ve daha sonra yeniden gözden geçirme kararı yerinde olabilir.

IV- KAPSAMLI YAKLAŞIM Tek bir görüşmenin sonucu, sıklıkla bir ya da birkaç semptom düzeyinde kalabilir, Bazen bir hastalık düşünmeye ve seyrek olarak da tam bir tanıya kadar gidebilir.

IV- KAPSAMLI YAKLAŞIM Girişimler uygun ve etkili olmalı, ve olabilen her durumda sağlam kanıtlara dayandırılmalıdır. Gereksinim olmadan yapılan girişimler zarara neden olabilir ve değerli sağlık kaynaklarının boşa harcanmasına yol açar.

IV- KAPSAMLI YAKLAŞIM AKUT VE KRONİK PROBLEMLER Hastaların akut ve kronik sağlık sorunlarını aynı anda yönetir.

IV- KAPSAMLI YAKLAŞIM SAĞLIK VE İYİLİĞİN TEŞVİKİ Uygun ve etkili girişimlerle sağlık ve iyilik durumunu geliştirir.

V- TOPLUM YÖNELİMLİ TOPLUMUN SAĞLIĞINDAN SORUMLU Toplumun sağlığı için özel bir sorumluluk üstlenir.

V- TOPLUM YÖNELİMLİ TOPLUMUN SAĞLIĞINDAN SORUMLU Disiplin, sağlık konularında hem bireylere hem de topluma karşı bir sorumluluk taşıdığını kabul eder. Hastanın sorunlarını kendi sosyal çevresi bağlamında inceler. Aile hekimi, bu topluluğun gereksinimlerinden haberdar olur ve yerel sağlık sorunlarında olumlu gelişmeler başlatmak için de diğer sektördeki profesyonellerle de işbirliği sağlar.

VI- BÜTÜNCÜL MODELLEME FİZİK,PSİKOLOJİK,SOSYAL,KÜLTÜREL,VAROLUŞÇU Sağlık sorunlarını fiziksel, ruhsal, toplumsal, kültürel ve varoluş boyutlarıyla ele alır.

VI- BÜTÜNCÜL MODELLEME FİZİK,PSİKOLOJİK,SOSYAL,KÜLTÜREL,VAROLUŞÇU Disiplin tüm bu boyutları aynı anda tanımak ve her birine gereken önemi vermek zorundadır. Bunların çoğu rahatsızlık davranışını ve hastalık kalıplarını değiştirir ve çoğu mutsuzluğun nedeni hasta için sorunun temelindeki nedeni dikkate almayan girişimlerdir.

KAYNAKLAR Aile Hekimliği Avrupa Tanımı WONCA Avrupa 2002-2011 http://tahud.org.tr http://ailehekimligi.gov.tr Prof. Dr. Süleyman Görpelioğlu. Aile Hekimliğinde Tanımlar Kavramlar ve Türkiye’ye Özgü Durumlar

Teşekkürler…