EMİNE HATUN DUMAN B142802029 Püskürtmeli kurutucular  Püskürtmeli kurutma (spray-drying) yöntemi sıvı, yarı sıvı ve ince pulp halindeki gıdaların dehidrasyonunda.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DEAERASYON.
Advertisements

RÜZGARIN BASINCA ETKİSİ
Bulut ve Yağış Oluşumu Su buharı atmosferde yükselirken soğuk hava ile karşılaşır ve su buharı soğuduğunda ise tekrar sıvı hale geçer.Bu olaya yoğuşma.
HAZIRLAYAN:GÜLCAN ÖZTEN CEMİL MİDİLLİ İLKÖĞRETİM OKULU-İZMİR
Sıcak Hava Yükselir ve Soğuyup Yağış Bırakır
Gıdalarımızı saklama kuralları
TÜRKİYE’DE İKLİM.
TANKLARA ASEPTİK DOLUM VE ASEPTİK BAG-İN-BOX SİSTEMLERİ
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ.
İşitme İşitme Organımız KULAK Çevremizi tanımada gözden sonra bize en çok yardımcı olan duyu organımızdır.
TAVUK ETİNİN SOĞUTULARAK VE DONDURULARAK
6.Ünİte Madde ve IsI.
NEM VE YAĞIŞ şubat.
SU, HAVA, TOPRAK,MADEN VE ELEKTRİK!!!
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİM
2. Fiziksel aktivite Yapılan her hareket belirli miktarda enerji harcamasını gerektirir. Hareketin derecesi ve süresine göre enerji harcaması değişir.
MUTFAK GÜVENLİĞİ ON ADIM GÜNEY MARMARA AŞÇILAR DERNEĞİ ON ADIMADA
Lipitlerin sudaki davranışları
 Su doğada hangi hallerde ve nerelerde bulunur?
DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI
Petrolden elde edilen sıvı yakıtların sınırlı rezervlerine rağmen, dünyada otomotiv sektörü hızla gelişmektedir. Bu gelişmeye paralel olarak oto yakıtlarının.
MİKRODALGA KURUTMA.
Solunum Sistemi ANAHTAR KAVRAMLAR Alveol Diyafram Bronş Bronşçuk.
Doç. Dr. Derya Burcu ÖZKAN Yıldız Teknik Üniversitesi
YAŞ GRUPLARINA GÖRE BESLENME
METEOROLOJİ DERSİ HAVA BASINCI Prof.Dr. Belgin ÇAKMAK.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
SU HALDEN HALE GİRER.
SUNİ YAĞMUR OLUŞUMUNDAKİ KİMYASAL REAKSİYONLAR
ISI MADDELERİ ETKİLER.
BİTKİSEL ÜRETİM YAPILARI (Sera Tipleri)
Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 10 KASIM 2009
2- Adveksiyon Sisi: Adveksiyon sisi, soğuk yer yüzeyinin üzerinde sıcak ve nemli hava kütlesinin yerleşmesi ile oluşur. Soğuk yer yüzeyine sıcak.
Bardaklara aynı sıcaklıkta çay koymamıza rağmen,bir süre sonra bardaklardaki çayların sıcaklıklarının aynı olmadığını fark ediyoruz. Çünkü bazı bardaklar.
Maddenin değişimi ve tanınması
Biyosidal ürün uygulanmasında kullanılan cihazlar ve uygulamalar
GIDA MÜHENDİSLİĞİNDE TEMEL İŞLEMLER
Mutfak Temizliği ve Hijyeni
ÇEVRE FAKTÖRLERİNİN İŞ YAŞAMINA ETKİSİ 1-İklim 2-Gürültü 3-Mekanik Titreşimler 4-Aydınlatma 5-zararlı Maddeler 1.
İçme Sütü ve Konsantre Süt Ürünleri
Koyulaştırılmış ve kurutulmuş süt ürünleri
K OYULAŞTıRıLMıŞ VE KURUTULMUŞ SÜT ÜRÜNLERI. Sütü Kurutmanın Tarihçesi Sütü uzunca bir süre dayanıklı hale getirmede uygulanan yöntemler; sterilizasyon,
BESİN GRUPLARI. SÜT VE TÜREVLERİ 1……. Pastörizasyon: Sütün fabrikalarda çeşitli işlemlerden geçirilerek, yabancı maddelerden ayrılması ve belirli bir.
İnstant süttozu diğer süt tozlarından daha iyi rekonstitüsyon özelliklerine sahiptir 1985 yılında Peebles tarafından patent alan instantizasyon prosesi.
SAKARYA ÜNİVERSİTESİ PAMUKOVA MESLEK YÜKSEK OKULU SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ KURUTULMUŞ VE ÖZEL SÜT ÜRÜNLERİ KONU SÜTTOZLARININ NİTELİKLERİ VE KALİTESİ.
SOLUNUM SİSTEMİ
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi Gıda Mühendisliği Bölümü
Plazma Plazma: gaz halindeki bir maddenin yüksek sıcaklıkta ısıtılmasıyla atomlarına ayrılması ve bu atomların dış yörüngede elektronlarının kopması ile.
Evaporatif Klima Erdinç Klima Düşük Maliyet Enerji Tasarrufu Çevre Dostu Çok Kolay Montaj Tüm hakları saklıdır © Erdinç Klima 2009.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
SHOT-CRETE (PÜSKÜRTME BETON)
TBS’DE OLUŞAN ARTIK VE KAYIPLAR ÇÖPLERİN KALDIRILMASI
B) Püskürtme Hacmi Bir dekardaki yada birim alandaki tek veya çok yıllık bitkiyi ilaçlayabilmek için gerekli su miktarıdır. Püskürtme Hacmi tarla bitkileri.
Ebru Sedef KAPLAN, Gizem GÜNAY, Aynur Gül KARAHAN
VÜCUT KOMPOZİSYONU NEDİR?
Bitkiler * Tütün ve üzüm gibi tarım ürünleri hasat edildikten sonra kurutulmalıdır. * Kurutulmaları sırasında meydana gelen yağış ve yüksek oransal.
Haşlama makine ve ekipmanları
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
ATOMUN YAPISI VE KİMYASAL ÖZELLİKLER
KLİMA SİSTEMLERİ 42&pt=Turgutreis+Oto+Klima+Gaz+D olum+Servisi
KOLLOİDLERİN SINIFLANDIRILMASI VE UYGULAMA ALANLARI
Isı Pompaları ve Uygulamaları
 Kış aylarında artan hastalıkların nedeni çoğu zaman soğuyan havalar değil solunum yoluyla bulaşan virüs ve bakteriler… Özellikle alışveriş merkezi,
BASINÇ.
MADDE VE ISI.
Bitkiler Tütün ve üzüm gibi tarım ürünleri hasat edildikten sonra kurutulmalıdır. Kurutulmaları sırasında meydana gelen yağış ve yüksek oransal nem.
Süttozu ve Koyulaştırılmış Süt Ürünleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

EMİNE HATUN DUMAN B

Püskürtmeli kurutucular  Püskürtmeli kurutma (spray-drying) yöntemi sıvı, yarı sıvı ve ince pulp halindeki gıdaların dehidrasyonunda kullanılırlar.  Gıda sanayinde süt tozu, çocuk maması, yumurta tozu, toz maya, balık unu, sebze ekstraktları gibi üretim alanlarında yaygın olarak kullanılır.

Püskürtmeli kurutmanın avantajları  Üstün dehidrasyon  Kısa dehidrasyon süresi  Üstün rehirasyon  Tek düze ürün büyüklüğü ve şekil  Sürekli ve miktarca yüksek üretim  Hijyenik ürün  Düşük üretim maliyeti  Kurutmada kolaylık ve süreklilik  Geniş kurutma skalası

Püskürtmeli kurutmanın dezavantajları  Yatırım maliyeti yüksek  Isı kaybı fazla

Püskürtmeli kurutma  Prüskürterek kurutmada ilke, ürünün bir kurutucu hücresindeki sıcak hava içerisine atomize (pülverize) edilerek dehidre edilmesidir.

Püskürtmeli kurutma sistemleri Püskürtmeli kurutucular ;  sıcak hava üretim düzeni,  ürünü atomize eden bir atomizör,  kurutma hücresi,  dehidre (toz) ürünü havadan ayıran bir siklon seperatör olmak üzere dört ana bölümden oluşur.

Püskürtmeli kurutucu

Sıcak havanın ve ürünün kurutucu hücresine giriş şekline göre farklı tip püskürtmeli kurutucular

Püskürtmeli kurutucular  Püskürtmeli kurutucularda işlem iki aşamalıdır;  Birinci aşama sıvının atomize (pülverize) edilmesi  İkinci aşama ise oluşan partiküllerin kurutulmasıdır.  Böylece besleme ağzından giren ürün, sıvı faz halinde iken sıcak bir ortamda kuruyarak katı faza geçmektedir.

Püskürtmeli kurutucular  Kapalı sistem olan püskürtmeli kurutucularda kurutucu ortam olarak kullanılan hava temizlendikten ve kurutulduktan sonra tekrar sisteme verilir.  Böylece açık sistemlerde hava ile uzaklaşan ısı kaybı azaltılmaktadır.

Püskürtmeli kurutucular  Püskürtmeli kurutucularda ürün, atomize edilerek çok küçük damlacıklara dönüştürülmesine karşın çok geniş bir yüzey alanına kavuşmaktadır.  Bu nedenle dehidrasyon hızı da çok yüksektir.  Kuruma 3-10 saniye gibi çok kısa bir sürede gerçekleşmektedir.  Kullanılan hava sıcaklığı C iken ürün sıcaklığı C dolayındadır.  Bu nedenlerle ısıya duyarlı olan ürünlerin kurutulmasında kullanılır.

Atomizer  Sistemin en önemli parçasıdır. Atomizer, dehidre edilecek sıvı ürünü çeşitli faktörlere bağlı olarak μ arasında küçük zerreciklere dönüştüren (pülverize eden) düzendir.

Püskürtmeli kurutucu