Yığma yapıların ana taşıyıcı elemanı duvarlardır

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

Kompozitler Farklı malzemelerin üstün özelliklerini aynı malzemede toplamak amacıyla iki veya daha fazla ana malzeme grubuna ait malzemelerin bir araya.
ÜNİTE : 7 IŞIK VE SES. IŞIK Işık, cisimleri görmemizi ve etrafın aydınlanmasını sağlayan bir enerji türüdür. Işık yayan cisimlere ışık kaynağı denir.
Prof.Dr.Mehmet Tunç ÖZCAN
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ BÖLÜM 5 KESME. Esası? Oksijen saflığının etkileri? Kesme üfleci ve çalışma şekli? Yüzey kalitesi değerlendirmesi?
Betonarme Yapılarda Deprem Hasarları
SACLARIN VE PROFİLLERİN ŞEKİLLENDİRİLMESİ
6.SINIF FEN ÖDEVİ. Uygulanan yalıtım kalınlığına ve kullanılan malzemenin ısı iletkenliğine bağlı olarak, ısı kaybı % oranında azaltılır. Yoğuşma.
DEPREME DAYANIKLI BETONARME YAPI TASARIMI
T.C. ORDU VALİLİĞİ İlköğretim Müfettişleri Başkanlığı TAM ÖĞRENME MODELİ TAM ÖĞRENME MODELİ.
Yrd. Doç. Dr. Muharrem Aktaş 2009-Bahar
Pik (Ham) Demir Üretimi
PAS PAYI ELEMANLARI Son yıllarda, “paspayı” olarak adlandırılan, donatı örtü tabakasının kalınlığının bazı ülkelerde (örneğin Almanya’da) 4-5 cm’ye kadar.
DEPREME DAYANIKLI BETONARME YAPI TASARIMI
PLASTİK ŞEKİL VERME YÖNTEMİ
Betonarme Yapılarda Proje Hataları
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
DEPREME DAYANIKLI BETONARME YAPI TASARIMI
Fe/C ve Fe/Fe3C Faz diyagramı
KİRİŞ YÜKLERİ HESABI.
Jominy (Uçtan Su Verme) Deneyi
YAKUP KAYA SABİT BAĞLANTILAR SABİT BAĞLANTILAR 1.MEKANİKSEL EKLER 1.MEKANİKSEL EKLER 2.FÜZYON EKLER 2.FÜZYON EKLER.
Bölüm 6 Yapısal Analiz 4/28/2017 Chapter 6.
TEMELLER.
Bölüm 4 EĞİLME ELEMANLARI (KİRİŞLER) Eğilme Gerilmesi Kayma Gerilmesi
ARAZİ TESVİYESİ.
Seramik Matrisli Kompozitler
KOMPOZİT MALZEMELER KOMPOZİT MALZEMELER
Kırkyama.
Isıtma Çalışma alanlarında çalışanların terlememesi
DEPREMLER İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
DOĞAL AFETLER.
DEPREM.
İŞYERİNİN ÖNEMİ İşyerleri, emekçilerin bir araya geldikleri, üyelerin örgütlenmeyi, sendikayı hissettik-leri ilk yerlerdir. Sendikaların gücü, işyeri örgütlülüğünün.
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
Çiti Kilim Örme.
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
Bitirme Çalışması Konu Başlığı
HALİM GÜNEŞ.
KUVER AÇMA Diğer takımlar kuver tabağının çevresinde yer alır. Bazı restoranlarda kuver tabağı kullanılmayabilir. Bu durumda peçete kuver tabağından.
YAPI KALİTESİ Bitmiş bir yapının kalitesini, yani servis ömrü boyunca güvenliğini belirleyen dört ana unsur; PROJE KALİTESİ Zemin özellikleri dikkate alınmış,
Isı Yalıtımı.
DİLATASYON DERZLERİ Binanın oturduğu zeminde yada bina bünyesinde oluşabilecek bir takım etkenlerden binalar olumsuz etkilenebilmektedir. Bu etkenin binaya.
TEKNİK RESİM GÖRÜNÜŞ (12. HAFTA).
Kırınım, Girişim ve Müzik
Agregalarda Granülometri (Tane Büyüklüğü Dağılımı)
TS 802 Haziran 2009 BETON TASARIMI KARIŞIM HESAPLARI
ELEKTRİK VE ELEKTRİK DEVRELERİ
Hazırlık Sınıfı Hazırlık Sınıfı 1. Kurs Olarak Uygulama
Türk Standartlarına göre Beton Karışım Hesabı
İMÜ198 ÖLÇME BİLGİSİ İMÜ198 SURVEYING Bahar Dönemi
PİM VE PERNO BAĞLANTILARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Test Geliştirme Süreci
MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ZTM321 MAKİNE ELEMANLARI 10.hafta
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BÖLÜM 13 STATİK ELEKTRİK. BÖLÜM 13 STATİK ELEKTRİK.
MİKROORGANİZMALARIN İNVİTRO ÜREME GÖRÜNÜMÜ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
EÜT 252 ÜRETİM YÖNTEMLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME.
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Metallere Plastik Şekil Verme
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
1-1 ve B-B Aks Kirişlerinin Betonarme Hesabı
ÇATI MAKASINA GELEN YÜKLER
Sunum transkripti:

Yığma yapıların ana taşıyıcı elemanı duvarlardır Yığma yapıların ana taşıyıcı elemanı duvarlardır. Bu nedenle duvarlardaki hasarlar doğrudan doğruya taşıyıcı sistemi etkiler. Yığma duvarlı taşıyıcı sistemler genelde; deformasyon kabiliyeti eksik, süneklikleri zayıf ve gevrek kırılmaya yatkın olma gibi edilgen ve olumsuz niteliklere sahiptirler. Yığma yapılardaki duvarlar temel oturmalarına karşı çok duyarlıdır. Yığma duvarlar zemin oturmalarına karşı uyum sağlayamaz. Duvarlar elastik deformasyon yapamadıkları için çatlarlar. Ayrıca deprem gibi yatay yükler sonucu, duvarlarda çatlaklar oluşur, hatta sistemin aşırı yük taşıması sonucu göçmeler meydana gelir.

Yığma yapı ağır olduğu için yapıya daha büyük yatay yükler etkimesi, Taşıyıcı elemanların gevrek yapıda olması, taşıyıcı duvar elemanlarının birbirine bağlamakta kullanılan harcın yeterli çekme mukavemetine sahip olmaması, Yapının basit planlı, simetrik yapılmaması, Yapıda yatay yük taşıyan duvarların alt katlarda devam etmemesi,

Birleşim detaylarının iyi çözülmemesi, çatının ve döşemenin duvara mesnetleşmesinin iyi yapılamaması, duvar birleşimlerinin ve köşelerin iyi düzenlenmemesi. Dik olarak kavuşan iki duvarın birleşiminde düzgün kesilmiş taşlarla geçme yapılması gerekir. Yapı elemanının (taş, tuğla v.b.) yeterli mukavemete sahip olmaması, Kırsal bölgelerde yapılan toprak damın yapıya aşırı ağırlık getirmesi, Duvarlarda kullanılan harcın yapı elemanları arasındaki boşlukları tam olarak homojen bir şekilde doldurulmaması

Deprem hasarlarını, yapı tipleri için hafif, orta ve ağır olarak üç sınıfta toplayabiliriz. Türkiye’de meydana gelen orta ve büyük şiddetli depremlerde kırsal yapıların yarıdan fazlası ağır derecede hasar görmüştür. Bu büyüklükteki depremleri az hasarlı veya hasarsız atlatan yığma yapılar sadece %10 civarındadır.

Hasar derecesinin az olması durumunda öncelikle duvar sıvasında çatlaklar ortaya çıkar. Eğer depremin yönü duvara paralel ise duvar gövdesinde her iki yönde eğik çatlaklar oluşur. Duvarda pencere, kapı gibi boşluklar varsa eğik çatlaklar boşlukların kenarlarından dışa doğru uzanır. Boşluklar arasındaki duvar kısımlarında da eğik ince çatlaklar meydana gelebilir.

Az Hasarlı Duvar Örnekleri

Yığma duvarlarda orta dereceli hasarlar, az hasarlı durumda anlatılan ince çatlakların büyümesiyle veya artmasıyla meydana gelir. Orta Hasarlı Duvar Örnekleri

Ağır derecede hasarlı yığma duvarlarda çatlaklar geniş ve duvar derinliğindedir. Duvarın bazı kısımlarında kısmen dökülmeler ve yıkılmalar da oluşur. Duvarda boşluklar varsa bunların aralarındaki duvar kısımları yoğun şekilde hasara uğrarlar. Geniş eğik kesme çatlakları bu kısımlarda yoğunlaşır, ayrıca boşluk köşelerinden dışarıya doğru geniş eğik çatlaklar meydana gelir.

Ağır Hasarlı Duvar Örnekleri

Püskürtme Beton ile Taşıyıcı Yığma Duvarların Güçlendirilmesi: Yığma yapılarda iç ve dış duvarların güçlendirilmesinde kullanılır. Taşıyıcı duvara epoksi ile ankraj çubukları yerleştirilir, hasır çelik donatı bu ankraj çubuklarına tespit edilir. Hasır çeliklerde binmeler bir veya bir buçuk göz olacak şekilde tespit edilir, daha sonra püskürtme beton uygulanır.

Tek Taraflı Hasır Çelik ve Püskürtme Beton Uygulaması

İki Taraflı Hasır Çelik ve Püskürtme Beton Uygulaması

Fiber takviyeli plastik (FRP) kompozitlerinin yığma yapıların güçlendirilmesinde kullanımı son zamanlarda hızla artmaktadır. Bu kompozit malzemeler karbon, cam, aramid fiberleriyle takviye edilmiş reçine karışımından oluşurlar. Fiberler yük taşıyan elemanlardır, reçine karışımı fiberlerin arasına yükün dağılması sağlar ve ayrıca fiberleri çevresel etkenlerden korur.

Taşıyıcı Tuğla Duvarda CFRP Uygulaması

Yapıda CFRP Uygulaması