KEMAL ATATÜRK (1881 - 1938) Milli mücadelenin önderi. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, çağdaş Türkiye'nin yaratıcısı, askeri ve siyasi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇANAKKALE SAVAŞI
Advertisements

ÇANAKKALE DENİZ ZAFERİ KUTLU OLSUN ÇANAKKALE DENİZ ZAFERİ KUTLU OLSUN
ÇANAKKALE ZAFER İ Sultan AKSOY 9/B #549. Sava ş Oncesi Yirminci yüzyılın başlarında Avrupa sınırlarından taşıyordu. Ekonomik rekabet, sömürgecilik ve.
18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ HAZIRLAYANLAR: MEVLÜDİYE AVŞAR EMİNE YENİSAN.
ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ.
ÇANAKKALE SAVA Ş I Çanakkale Cephesi I. Dünya Sava ş ı’nda İ tilaf Devletleri’nin saldırısı sonucu açılmı ş bir cephedir. Dünya tarihinin en kanlı sava.
ÇANAKKALE SAVAŞI.
Fakir Baykurt 1929’da Burdur’un Yeşiloca ilçesi Akçaköy’de doğdu. Az topraklı köylü bir ailenin çocuğu. 1948’de Gönen Köy Enstitüsü’nü bitirdi, 5 yıl köy.
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR.
18 MART ÇANAKKALE DENİZ ZAFERİ 18 MART ÇANAKKALE ZAFERİ.
KUTÜL AMARE ZAFERİ KUTLAMA PROGRAMI [100. Yıl] ERTUĞRUL GAZİ İMKB MESLEKİ VE TEKNİK VE ANADOLU LİSESİ.
23 NİSAN 23 NİSAN NEDİR? 23 Nisan 1920′de Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi kuruldu.Türkiye Büyük Millet Meclisi 88 yıl önce.
ATATÜRK’ÜN YAŞAMI.
Yönetim biçimi Cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe‘dir. Demokratik, laik, sosyal bir.
Eğitim Kültür Alanında İnkılaplar 11.Milli Eğitim Tevhid-i Tedrisat(Öğretim Birliği Kanunu) ve Medreselerin Kaldırılması: (3 Mart 1924) Osmanlı Devleti’nin.
ERZURUM KONGRESİ (23 Temmuz-7 Ağustos 1919) TOPLANIŞ AMACI
MELİKE DEMİRDAĞ ARKADAŞ ARKADAŞ Can AKIN ŞAİR VE FOTOĞRAF SANATÇISI.
YUNUSELİ HACI NACİYE KANALICI İLKÖĞRETİM OKULU
Egemenlik Milletindir. Tam bağımsızlık ve millet egemenliği ne demektir ? Resimler neyi ifade etmektedir ?
5.SINAV BAŞARILAR. TÜRKÇE: SORU 1 SÜRE DOLDU CEVAPLARINIZI İŞARETLEYİN..
SLAYTI SESLİ İZLEYİNİZ…
Osmanlı Padişahlarının yedincisi. İstanbul’un fatihi, II.Murad Han’ın oğlu. 30 Mart 1431 Pazar günü Edirne’de dünyaya geldi. Babası II.Murat, annesi Hümâ.
K O N G R E L E R D Ö N E M İ Dersin adı :İnkılap Tarihi HAZIRLAYAN Mert ULUS Sınıfı :8/B No:8.
Çağdaş ve uygar bir Türkiye idealini taşıyan Mustafa Kemal hedeflerinden biride demokrasiyi yerleştirmekti… Bu sistemde oy verilecek herkesin bu hakkını.
Bayramlarımız Hikmet SIRMA.
 Atatürk olmasaydı bence Türkiye şu anda Türkiye değil başka bir ülkenin adına sahip ola bilirdi. Bu sebepden dolayı bence Atatürk’ü asla unutmamalıyız.
Hikmet SIRMA.
KURTULUŞ SAVAŞINDA CEPHELER
Biraz Sonra Göreceğiniz Resimler 10 Kasım saat 09:05’te çekilmiştir…
Dicle Nehri kıyısında Kut'ül Ammare şehri yakınlarında konuşlanmış İngiliz ve müttefiklerinin kuşatılmasıyla başlayan muharebe, kasabanın Osmanlı Ordusu.
ULU ÖNDER(LİDE R) Hikmet SIRMA. lider Toplum ya da grupları yöneten, onlara yön veren kişilere lider denir. Lider kime denir?
 Düzenli ordunun kurulması sırasında Çerkez Ethem’in TBMM’ye karşı isyan etmesini fırsat bile Yunanlılar, İngilizlerin de desteğini alarak Bursa’dan.
Nurullah Ataç.  21 Ağustos 1898’de İstanbul Beylerbeyi’de doğdu. 1957’de Ankara’da yaşamını yitirdi. Türk edebiyatında modern anlamda deneme türünde.
Geçişler için Tıklayınız
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
1. Dünya Savaşı Osmanlı Devleti’nin Savaştığı Cepheler
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Atatürk ve Türk Kadını
Milli UYANIŞ: Yurdumuzun İşgaline Tepkiler
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK DIŞ POLİTİKASI
ATATÜRK ve HAYATI Öğrt. İbrahim BAYSAN.
II.BALKAN SAVAŞI (29-30 HAZİRAN 1913).
II.İnönü Savaşı Nedenleri I.İnönü Savaşı'nın üzerinden 3 ay geçmeden Yunanlılar tekrardan saldırıya geçtiler.
ÇANAKKALE.
babasının bizzat Mustafa Kemal olduğunu,
Bandırma Vapuru.
İstiklâl Marşı şairi. Asıl adı Mehmet Ragif olan Mehmet Akif 1873 yılında İstanbul'da doğdu. Annesi Emine Şerife Hanım, babası Temiz Tahir Efendidir. İlk.
KAĞNI .
23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
Anayasa Devletin yönetim biçimini gösterir.
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
VATANINI SEVEN HERKES SONUNA KADAR OKUSUN
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
ADNAN MENDERES 'da, Aydınlı toprak ağası varlıklı bir çiftçinin oğlu olarak doğdu. Büyük babası Hacı Ali Paşa Konya'dan Tire taraflarına.
ATATÜRK’ÜN ÖNDERLİĞİNDE YAPILAN YENİLİKLER
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR / MUSTAFA KEMAL’İN ASKERLİK HAYATI
YÜRÜTME.
Anayasa Devletin yönetim biçimini gösterir.
BİTOLA veya MANASTIR Evet, yurtdışı seyahatimden sunum için bu şehri neden seçtiğimi bu resimlerde göreceksiniz. Şehir merkezindeki yayaların kullandığı.
ATATÜRK İNKILÂPLARI.
ÇELTİKÇİ İLKÖĞRETİM OKULU ATATÜRK'ÜN HAYATI.
MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİ KAHRAMANLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
babasının bizzat Mustafa Kemal olduğunu,
SAYGIYLA VE ŞÜKRANLA ….. DAİMA İZİNDEYİZ… FİKRET AKTAN.
Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın Bu toprak, bir devrin battığı yerdir.
DEMOKRASİ YOLUNDA TÜRKİYE
ATATÜRK Ahmet Arda ŞALLI 3/D 601.
SİYASİ HUKUKİ EĞİTİM ve KÜLTÜR TOPLUMSAL EKONOMİ
Annesini Arayan Kardan Adam
Sunum transkripti:

KEMAL ATATÜRK ( ) Milli mücadelenin önderi. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, çağdaş Türkiye'nin yaratıcısı, askeri ve siyasi dehası, uluslararası alanda da kabul edilen asker ve devlet adamı. Osmanlı Ordusu'nda özellikle 1915 yılında Çanakkale Zaferi'yle ön plana çıktı. Türkiye'nin işgali üzerine 1919'da Milli Mücadele'yi başlatmak üzere Samsun'a gitti. Hedefi ulusal egemenliğe dayanan bağımsız bir Türk devleti kurmaktı. Erzurum ve Sivas Kongrelerini topladı. 23 Nisan'da Ankara'da Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni açtı. 29 Ekim 1923'de Cumhuriyet ilan edildi. İlk Cumhurbaşkanı seçildi. Cumhuriyet yönetimine hukusal, siyasal ve toplumsal içerik kazandıracak devrimleri gerçekleştirdi. Devletçiliği temel alan ekonomik kalkınma hamlesi başlatıldı. Hilafet kaldırıldı. Öğretim birleştirildi. Tekke ve zaviyeler kapatıldı. Harf devrimi gerçekleştirildi. Şapka yasası çıkarıldı.

SEYİT ONBAŞI Seyit Onbaşı, 1889 yılının Eylül ayında Havran İlçesi Çamlık (Manastır) köyünde dünyaya geldi. Babasının adı Abdurrahman, annesinin ki Emine idi. Seyit, 1909 yılının Nisan ayı başlarında askere alındı. 1912'de Balkan Savaşları'na katıldı. Savaş bitiğinde terhis edilmedi ve topçu eri olarak Çanakkale Cephesi'nde görev aldı. Çanakkale Savaşları'nda gösterdiği kahramanlıkla adını Türk tarihine yazdırdı. 18 Mart Deniz Savaşı sırasında, Rumeli Mecidiye Tabyası'nda ayakta kalabilen tek top vardı onun da mermi kaldıran vinci bozulmuştu. Seyit Onbaşı büyük bir güçle 215 Okkalık mermiyi üç kez kaldırarak namlunun ucuna sürmüş ve bu kahramanlığı ile Ocean gemisi büyük bir yara almıştı. Seyit Onbaşı 1918 sonbaharında köyüne döndü. sanatı olan ormancılık ve kömürcülüğe devam etti tarihinde yürürlüğe konan soyadı yasasıyla "Çabuk" soyadını aldı yılında akciğerlerindeki rahatsızlık nedeniyle vefat etti.

BİR YOLCUYA ( Bu şiir Gelibolu yamaçlarında yazıldı.). Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın, Bu toprak, bir devrin battığı yerdir. Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın, Bir vatan kalbinin attığı yerdir. Bu ıssız, gölgesiz yolun sonunda, Gördüğüm bu tümsek, Anadolu’nda, İstiklal uğrunda, namus yolunda, Can veren Mehmed’in yattığı yerdir. Bu tümsek, koparken büyük zelzele, Son vatan parçası geçerken ele, Mehmed’in düşmanı boğuldu sele, Mübarek kanını kattığı yerdir. Düşün ki, hasrolan kan, kemik, etin Yaptığı bu tümsek, amansız, çetin, Bir harbin sonunda, bütün milletin, Hürriyet zevkini tattığı yerdir

Biz en müşkülü’l-icra (yapılması zor) harekete tasaddi ettik (başladık) ve esas noktalara dair maluunatı sahiha (gerçek bilgiler) elde etmeden evvel mutadımız (adetimiz) olduğu üzere, düşmanı hakir (küçük) görerek, böyle bir külfetli işe sarıldık. Neticedeyse, herkesin kabul ve itiraf edeceği bir hezimete, mağlubiyete uğradık ki, bunun izin, hiçte şikayete hakkımız yoktur. 18 Martta mağlup olduk. Bu bapta tevile felana (başka anlam vermeye falan) hacet yoktur.” İngiliz Yazar Ellis Ashmit BARTLETT. “Çanakkale müdafaası, üç mucizeler muharebesidir Hali kurtardı; maziye hamaset ve azametini iade etti; vatanımızı bir vatanı ebedi yaptı.” Sami Paşazade Sezai