Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİ KAHRAMANLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİ KAHRAMANLARI"— Sunum transkripti:

1 MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİ KAHRAMANLARI

2 HASAN TAHSİN( ) Hasan Tahsin’in asıl adı Osman NEVRES’tir. Hukuk-u Beşer gazetesinde yazardır. Selanik’te doğmuştur. Batı Cephesindeki İzmir’e 15 Mayıs 1919’da asker çıkaran Yunanlılar’a ilk kurşunu sıkmıştır. Orada şehit edilmiştir.

3 ŞAHİN BEY (1877-1920) Asıl adı Mehmet Sait’tir.
Birçok cephe ve savaşta bulunmuş, yiğitçe düşmana karşı durmuştur. Antep’in Fransızlar tarafından işgal edilmesi üzerine Kilis Kuvay-ı Milliye komutanı olarak savaşmıştır. Fransızlar’ın Antep’e yardım göndermesine uzun süre mani olmuştur. Antep’i savunurken şehit oldu.

4 Sütçü imam (1884-1922) Maraşlı olan Sütçü İmam’ın adı Ali’dir.
İmamlık yaparken aynı zamanda da süt sattığı için bu adı almıştır. Fransız askerlerinin Maraş’ı işgaline ve bazı kadınları rahatsız etmelerine dayanamayıp, o askerleri öldürerek şehrin dışına çıkmıştır. Fransız askerlerinin şehirden çıkarılmasını sağladıktan sonra tekrar geri dönmüş ve kaledeki topun idaresi görevine getirilmiştir.

5 ALİ SAİP BEY ( ) Irak doğumludur. Soyadı URSAVAŞ’tır. Mustafa Kemal tarafından Urfa’ya gitmekle görevlendirilmiş ve burada Kuvay-ı Milliye birliğini kurmuştur. Urfa halkı ile birlikte Fransızlar’a karşı koymuş ve onları topraklarından çıkarmıştır.

6 YAHYA KAPTAN (1891-1920) Makedonya’da dünyaya geldi.
Osmanlı Devleti’nin gizli bilgiler edinmesi için Teşkilat-Mahsusa (Gizli Örgüt) hizmetinde bulundu. Ankara’da TBMM açıldığında İstanbul’da esir tutulan vatanseverleri kurtardı. Gebze’de Kuvay-ı Milliye kurarak komutanlığını yaptı. İstanbul’daki dış güçler tarafından yakalanarak başı vuruldu ve şehit edildi.

7 Halkta, birçok efenin direnişe katılmasına öncülük etmiştir.
YÖRÜK ALİ EFE ( ) Aydın doğumludur. Aydın’da Kuvay-ı Milliye birliğini kurmuş ve silahlı direnişi işgale gelen Yunanlılar’a karşı başlatmıştır. Halkta, birçok efenin direnişe katılmasına öncülük etmiştir.

8 Bu milli görev esnasında yanında kundaktaki bebeği de vardı.
ŞERİFE BACI ( ) Aralık 1921’de Kastamonu İnebolu’dan Ankara’ya kağnı ile mermi taşırken ağır kış şartlarına dayanamadı. Bu milli görev esnasında yanında kundaktaki bebeği de vardı. Üzerindeki kalın örtüsünü mermilerin ve bebeğinin üzerine örten Şerife Bacı’nın bebeği askerler tarafından donmak üzereyken bulundu.

9 GÖRDESLİ MAKBULE ( ) Makbule Hanım henüz 1 yıllık evli iken eşiyle birlikte Milli Mücadele’ye katıldı. 1919 Mayıs ayında Yunanlılar’ın İzmir’i işgalini önlemek için eşi Halil Efe ile Batı cephesi’nde çetelerle, düşmanı zorlayan faaliyetlerde bulundu. Saldırı sırasında başından vurularak şehit edildi.

10 Adı Nezahat BAYSEL’dir.
ONBAŞI NEZAHAT Adı Nezahat BAYSEL’dir. Albay Hafız Halit Bey düşmana karşı savaşırken eşi vereme kurban gitmiş ve İstanbul işgal altında bulunduğu için cepheye küçük kızını da götürmüştür. ilk cepheye gittiğinde 9 yaşındaydı.12 yaşına kadar hayatı böyle geçti. İnönü savaşı sonrasında cesur kimliği ile Ahmet Derviş Paşa onu onbaşılığa yükseltti.

11 Erzurum’da doğmuş ve asıl adı da Fatma Seher ERDEN’dir.
ERZURUMLU KARA FATMA ( ) Erzurum’da doğmuş ve asıl adı da Fatma Seher ERDEN’dir. Savaş sırasında ailesindeki tüm kadınlar ile birlikte Ermeniler’e karşı savaştı. Kocası savaşta şehit oldu ancak Kara Fatma M.Kemal ile görüşmek için Sivas’a gitti,onun izni ile Batıcephesi’nde Yunan’a karşı savaştı. Üsteğmen olarak emekli olduğunda emekli maaşını istemedi ve Kızılay’a bağışladı.

12 HALİME ÇAVUŞ( ) Kastamonu’da doğan ailesinin “kızım gitme” sözlerine kulak asmadan mücadeleye katılan halime çavuş uzun yıllar Halim Çavuş olarak bilindi. Savaşa giderken tıraş oldu, saçını kazıttı, erkek kılığına girdi ve erkeklerin yaptığı her işi yaptı. Açılan ateş sonrasında bir ayağı sakat kaldı. Bir keresinde yoğun kış günü cephane taşırken M.Kemal’e rastladı fakat onun olduğunu bilmiyordu. Sen üşümüyor musun diye sorusuna“bey100 bin kişi kurtulacak ben öleceğim de ne olacak” diye cevap verdi.

13 TAYYAR RAHMİYE HANIM (1890-1920)
Adanalı Rahmiye Hanım 1920 yılında Fransızlar’a karşı savaşmıştır. Cephedeki erlere “ben kadın olduğum halde ayaktayım siz sürünmeye utanmıyor musunuz?” diyerek onları cesaretlendirmiştir. Arkadaşlarını kurtarmaya çalışırken şehit düşmüştür.

14 HALİDE ONBAŞI (1884-1964) Asıl adı Halide Edip ADIVAR ’dır.
İstanbul halkını milli mücadele için cesaretlendirmeye çalışan konuşmalar yapmıştır. Kurtuluş Savaşı’nda M.Kemal’in yanında görev yapmıştır. Aynı zamanda gazeteci ve yazar’dır.

15 BÜTÜN KAHRAMANLARIMIZI SAYGI VE SEVGİ İLE YÂD EDİYORUZ


"MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİ KAHRAMANLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları