İNSAN-BİLGİSAYAR ETKİLEŞİMİ. İnsan Bilgisayar Etkileşimi (İBE) alanındaki pratik ve teorik çalışmalar, bilgi ve iletişim teknolojilerinin insana ve insan.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DOÇ. DR.MEHMET ERDOĞAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Advertisements

/ 151 EğitimYöntemleri Şifa Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Eğitici Eğitimi Kursu Eylül 2015.
Özel Hastane Web Sitelerinin Sağlık Turizmi Kapsamında Analizi
ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Tanıtım Günleri Temmuz 2005.
KULLANILABİLİRLİK.  ‘Bir kapıyı açmasını öğrenemeyen insan bu dünyada ne diye yaşar bilmem ki…’ Aziz Nesin ‘ İSTANBUL’UN HALLERİ’
AVRUPA BİRLİĞİ SİSTEMİNDE ENGELLİLER ve ÖZEL EĞİTİM
Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi.
Antalya/Muratpaşa SABİHA GÖKÇEN ANAOKULU EFQM KAZANANLAR KONFERANSI ASLI KANBİR OKUL MÜDÜRÜ 24 Şubat 2016 İstanbul Deniz Müzesi.
BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM © TemplatesWise.com 1.
MED 167 İnternette İstatistik. İnternetteki istatistik verileri, özellikle ülke hakkındaki makro istatistiklerden bahsediyorsak, çoğunlukla resmi kurumlardan.
Yazılım Mühendisliği Eğitimi YYurtaY. Bir yazılım mühendisliği (lisans) mezununun sahip olması gereken yetenekler şunlardır : 1. Yazılım ürünleri geliştirmek.
İNSAN-BİLGİSAYAR ETKİLEŞİMİ. İnsan Bilgisayar Etkileşimi (İBE) alanındaki pratik ve teorik çalışmalar, bilgi ve iletişim teknolojilerinin insana ve insan.
T.C. ORDU VALİLİĞİ İlköğretim Müfettişleri Başkanlığı TAM ÖĞRENME MODELİ TAM ÖĞRENME MODELİ.
Stratejik Pazarlama 4. Hafta
Politika Oluşturma, Planlama, Bütçe Hazırlama
Yüksek Başarımlı Hesaplama Sistemleri ve Yapılan Çalışmalar Züleyha EZBER
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
İSTANBUL ESENYURT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİMDALI YÖNETİM ve ORGANİZASYON CENK SOYER SÜREÇ YENİLEME DEĞİŞİM MÜHENDİSLİĞİ REENGINEERINGG.
Bağlam Arayüz Görev Kullanıcı Kullanılabilirliğin Ana Bileşenleri.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
AİLELERLE İŞBİRLİĞİ.
Yrd. Doç. Dr. Nuray Ç. Dedeoğlu İlköğretim Matematik Eğitimi
İNSAN BİLGİSAYAR ETKİLEŞİMİ: BİLİŞSEL BOYUT III. İBE alanında etkileşimi anlamaya çalışan uzmanlar, özellikle şema ve zihinsel modeller üzerinde yoğunlaşırlar.
ÖRGÜTLERDE İLETİŞİM TÜRLERİ
Program Tasarım Modelleri
 Türkiye’de Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) projesi ile okul ortamlarının teknoloji ile bütünleşmesini sağlayacak olan.
Araştırma ve Strateji BBY256 Bilgi Mimarisi.
M ESLEKİ E ĞİTİMDE D EĞİŞİM Eğitim Örgütlerinde Değişim Yönetimi Doç. Dr. Aydın BALYER Yalçın SEVER tinyurl.com/ degisimodevi.
DOĞUŞ TEKNOLOJİ 20 Mart 2017 Bilkent Üniversitesi.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
Üretim teknolojisi ve bilişim teknolojisindeki değişim
Uluslararası Pazarlama Araştırması
MESLEKLERİ TANIYALIM DÖRT YILLIK LİSANS PROGRAMLARI ‘ü’
DENEYSEL YAKLAŞIM (Kullanıcı Testleri)
PAZARLAMA KARARLARINI ETKİLEYEN ÇEVRESEL FAKTÖRLER
BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİM İÇİN ÖĞRETİM TASARIMI
ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK
Ergun, S.1, Koçak, S.1, Devrilmez, E.1, Tek, T.1
Bütünleştirme uygulamaları
Olgu Yönetimi Standartları
Teknolojİ ve tasarIm dersİ
Program Tasarım Modelleri
SUC FAKTORLERi: EKONOMi
ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR Sağlık Bilimleri Fakültesi
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
MBT-303 Özel öğretim yöntemleri-ı
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri
Dr. İLKER YAKIN & Dr. HASAN TINMAZ
31 Ocak - 2 Şubat 2007 Dumlupinar Üniversitesi Kütahya
İZMİR ÜNİVERSİTELERİ PLATFORMU DÖNEMİ ÇALIŞMALARI
MBT-303 özel öğretim yöntemleri-ı
DÖNEMİ FAALİYET RAPORU Sunucu: Yrd. Doç. Dr. Fevzi HANSU
Geniş Ölçekli Testlerde Madde Yapıları
BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ LİSANS EĞİTİMİ
Geliştirme Genel Müdürlüğü
Oyun İçine Gömülü Öğretim
İŞLETMEDE ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME (AR-GE) İŞLEVİ
Bilgi Teknolojileri Hafta 01
Filiz KUŞKAYA MUMCU Tülin HAŞLAMAN Yasemin KOÇAK USLUEL
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Türkiye’de medyaokuryazarlığı eğitimi
Gerçek Yaşama Dayalı Durum Belirleme
Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu BAŞARI TESTLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ
BAP Koordinatörlüğünün Görev ve Sorumlulukları
BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİM PROGRAMI HAZIRLAMA PLANI (1)
İnsan Kaynakları Yönetiminin
Geliştirme Genel Müdürlüğü
Örgüt Kuramı, Örgüt Tasarımı ve Örgütsel Değişim
Sunum transkripti:

İNSAN-BİLGİSAYAR ETKİLEŞİMİ

İnsan Bilgisayar Etkileşimi (İBE) alanındaki pratik ve teorik çalışmalar, bilgi ve iletişim teknolojilerinin insana ve insan ihtiyaçlarına yönelik olarak üretilmesini hedefler. İBE, etkileşimli (interaktif) teknolojilerin tasarımı, geliştirilmesi, değerlendirilmesi ve uygulanması ile ilgilenen disiplinler arası bir çalışma alanıdır.

Sıradan kullanıcı ile sistem tasarımcıları arasında mevcut olan zihinsel modellerdeki farklılık, yani kullanıcı ile tasarımcının farklı düşünme tarzları sistemi kullanan kişiler için önemli bir engel oluşturur.

İBE içinde hem teknolojiyi hem de insanı içermektedir.  Teknoloji açısından yazılım, donanım ve fiziksel tasarım  İnsan açısından psikoloji, iletişim, sosyoloji ve organizasyonel bilimler düşünülmelidir.

İnsan Bilgisayar etkileşimi Çalışmalarına Katkı Yapan Temel Alanlar İnsan Bilgisayar Etkileşimi (İBE) Bilgisayar Bilimleri Ergonomi Bilişsel Psikoloji Grafik ve Endüstriyel Tasarım Örgütsel Psikoloji Yazılım Mühendisliği Eğitim Sosyoloji Antropoloji

Kullanılabilirliği yüksek olan ürünler: 1- Verimli, etkili ve memnun edicidir. 2- Kolay öğrenilir. 3- Uzun süre kullanımına ara verilse bile kullanımı kolaylıkla hatırlanır. 4- Kullanıcının hata yapmasına yol açmaz, hata yapsa bile çözüm sunar.

KULLANILABİLİRLİK TESTLERİ Herhangi bir bilişim sisteminin bir kullanıcısının o sistemi ne kadar etkin, verimli ve memnun kalarak kullandığını bulmak için kullanılan araştırma yöntemlerine kullanılabilirlik testleri denir.

Kullanılabilirlik çalışmalarının temel prensipleri: 1- Gerekli kullanılabilirlik testlerinin, bilişim sistemlerinin üretimi sürecinde ve sonunda yapılması. Ayrıca ürün kullanıma açıldıktan sonra da bir süre devam etmesi. 2- Testlerde gerçek hedef kitleyi temsil eden kişilerin, görevlerin ve ortamın kullanılması.

İBE interaktif teknolojilerin tasarımı, geliştirilmesi, değerlendirilmesi ve uygulanması ile ilgilenen disiplinler arası bir çalışma alanıdır. İBE’ nin Boyutları 1- Disiplinler arası çalışması 2- Kullanılabilirlik 3- Tasarım 4- Etki İBE NEDİR?

 1945 VANNEVARR BUSH: Teorik analog bilgisayar (MEMEX)  1959 BRİAN SHACKEL (Bilgisayarın Ergonomisi)  1960 LİCKLİDER (İnsan Bilgisayar Bütünleşmesi)  1960 DOUG ENGELBART (İnsan Zekasının Genişletilmesi)  1987 LUCY SUCHMAN İBE’NİN KÖKLERİ NEREDEN GELİYOR?

 2002 yılında ODTU’ de ilk İBE dersi açıldı.  İBE laboratuvarı ODTU’ de kuruldu.  ODTU İBE araştırma grubu 2005 yılından beri çalışmalarını sürdürmekte.  Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde akademik ve uygulamaya yönelik çalışmalar sürdürülmekte.  2003 kolay kullanılabilir bilişim sistemlerinin Türkiye’de ulusal politika dökümanlarına girmesi.  TÜBİTAK’ın Vizyon 2023 raporunda ki hedef: kullanımı eğitim gerektirmeyen bilgisayarların geliştirilmesidir. TÜRKİYE’DEKİ GELİŞMELER

 Türkiye’de e-dönüşüm  E- devlet kapısının kurulması (TÜRKSAT A.Ş.)

 Sıradan kullanıcı nüfusunun artması ve çeşitlenmesi  Organizasyonların bilişim sistemlerine bağımlılığı  Teknolojinin kritik uygulama alanları  Donanım masraflarının düşmesi ama yazılım ve insan masraflarının artması  Üretkenlik ikilemi  İnsan davranışlarını ve bilişsel sistemi daha iyi anlama çabaları İBE NEDEN ÖNEMLİ

Bağlam Arayüz Görev Kullanıcı İBE Ana Bileşenleri