DEVİR SONRASI SULAMA ŞEBEKELERİNİN PERFORMANSINA GENEL BİR BAKIŞ Prof.Dr. Hasan DEĞİRMENCİ Yrd.Doç.Dr. Çağatay TANRIVERDİAraş.Gör. Gülşah ÜĞLÜ Kahramanmaraş.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Dünya’da Türkiye’de Konya’da KOYUNCULUK Prof.Dr. Şeref İNAL.
Advertisements

Dr. Bülent SÖNMEZ Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü TARIM ALANLARINDA ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE POLİTİKALARI.
Bu Sunu Prof.Dr.Necmettin Çepel ve Celal Ergün’ün sunusundan alınmıştır.
T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK.
28 Nisan 2014 EDİRNE Prof. Dr. Naim SAĞLAM Fırat Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü 23119, Elazığ.
Bölgelerin özelliği. EGE BÖLGESİ Türkiye'de; · En fazla tütün üretimi, en fazla zeytin üretimi, en fazla üzüm üretimi. · En fazla incir üretimi, en fazla.
Diyarbakır - 29 Ocak 2011 HALKBANKGAP’TA Yunus ESMER.
Türkiye’de Çevre Yönetimi ve Belediyeler Pınar Akpınar Proje Yöneticisi UCLG-MEWA Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı Çevre Komitesi Toplantısı Sürdürülebilir.
1 Konu 20: YENİ TARIM KANUNU. AMAÇ ; Tarım sektörünün ve kırsal alanın, kalkınma plân ve stratejileri doğrultusunda geliştirilmesi ve desteklenmesi için.
ADIYAMAN FEVZİ ÇAKMAK İLKÖĞRETİM OKULU SUNAY AKIN OYUNCAK KÜTÜPHANESİ.
KKTC İçme Suyu Temin Projesi Dr. Tuğba Evrim MADEN Hidropolitik Uzmanı
Figen ŞENGÜL 1, Gülşah SEYDAOĞLU 2 Çukurova Üniversitesi, (1) Adana Sağlık Yüksek Okulu, (2)Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi AD Hemşirelik Eğitim Modellerinin.
UNI-SET Toplantı Notları
I. TOPLAM GSYİH’DAKİ GELİŞMELER
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
KIRSAL KALKINMA EYLEM PLANI ( )
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
MED 167 İnternette İstatistik. İnternetteki istatistik verileri, özellikle ülke hakkındaki makro istatistiklerden bahsediyorsak, çoğunlukla resmi kurumlardan.
1 ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Su Yönetimi Genel Müdürlüğü.
RUSYA ENERJİ SEKTÖRÜNDE YATIRIMLAR Kasım 2013 A. Yağmur ÖZDEMİR Genel Md. Yrd. Yatırımlar ve Proje Finansman Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş.
1/30. 2/30  6200 sayılı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun  167 sayılı Yeraltısuları Hakkında Kanun  1163 sayılı.
Uluslararası Pazarlama Araştırması Metodolojisi
Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planı Hazırlanması Projesi Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planı Hazırlanması Projesi Metodoloji 13 Nisan 2016 Su Yönetimi.
Temiz su kaynakları azalıyor. Dünyanın üçte biri sularla kaplı olmasına rağmen ancak yüzde iki buçuk kullanılabilir temiz su bulunuyor. temiz su kaynakları.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü ERASMUS+ Gençlik KA3. Yapılandırılmış Diyalog.
Coğrafya Performans Ödevi
ERASMUS+ GENÇL İ K KA2 İ L SOSYAL ETÜT VE PROJE MÜDÜRLÜ Ğ Ü.
Kamu Mali Yönetimine İlişkin Sorunlar. Türkiye’de kamu yönetiminin karşılaştığı en önemli sorun alanlarının başında mali konular gelmektedir. Mali disiplinin.
KÖK  Kök bitkinin toprağın altında kalan kısmıdır.Aynı zamanda bitkinin toprağa bağlanmasını ve toprakta ki su ve mineralleri alarak bitkinin yaşamasını.
SMMM ve YMM’LER İLE DENETİM HİZMETLERİNİN EKONOMİK GELİŞMELERE VE SERMAYE PİYASASINA ETKİSİ Nazım Hikmet YMM, Grant Thornton Türkiye İcra Kurulu Başkanı.
Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
ADI SOYADI : YUNUS ERDOĞAN BÖLÜMÜ : TURİZM REHBERLİĞİ
Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planı Hazırlanması Projesi Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planı Hazırlanması Projesi 3. Yönlendirme Komitesi Toplantısı.
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
ERDEMLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ TARIM ALANI.
Büyüme ve İstihdam Dostu Kısa ve Orta Dönem Seçilmiş Ekonomi Politikası Önerileri Prof. Dr. Murat YÜLEK Prof. Dr. Kerem ALKİN.
M ESLEKİ E ĞİTİMDE D EĞİŞİM Eğitim Örgütlerinde Değişim Yönetimi Doç. Dr. Aydın BALYER Yalçın SEVER tinyurl.com/ degisimodevi.
KIRSAL KALKINMA ÇALIŞMALARI
ARAZİ TESVİYESİ.
KIRSAL KALKINMA ve TURİZM Prof. Dr. Bülent GÜLÇUBUK
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
TOPRAK ANA.
GİRİŞ.
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
Şişelenmiş Doğal Mineralli Sular ve Kaynak Suları
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
OKUL-AİLE-ÇEVRE İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP)
Tarımda Yenilikçi Girdi Uygulamaları Bitki Besleme Ş
Sayılarla WWF 50+ yıllık tecrübe (Kuruluş yılı 1961) 100+ ülke Yıllık
Türkiye HBÖ Eylem Planı ( )
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Tarım Tarihi ve Deontolojisi Dersi 1.Hafta
T.C. TİCARET BAKANLIĞI KOOPERATİFÇİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİM KOOPERATİFLERİ Turna TURNA KARABÜK, KASIM 2018.
TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI
Sunum transkripti:

DEVİR SONRASI SULAMA ŞEBEKELERİNİN PERFORMANSINA GENEL BİR BAKIŞ Prof.Dr. Hasan DEĞİRMENCİ Yrd.Doç.Dr. Çağatay TANRIVERDİAraş.Gör. Gülşah ÜĞLÜ Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü

Su  Hayatımıza yön veriyor,  Suyun yerine koyabilecek başka bir hayat kaynağı yok,  İnsan hayatı için en önemli unsur,  Sınırlı bir kaynak,  Verimli kullanımı en önemli problemlerden biridir.

Sulu Tarım  Dünyada 280 milyon ha alanda,  İşlenebilir tarım alanlarının %17’sinde sulu tarım yapılmaktadır.  Toplam tarımsal üretimin ise %36’sı sulu tarım alanlarından karşılanmaktadır.  Tüketilen suyun %70’i tarımsal üretim amacıyla kullanılmaktadır.

Sulu Tarımın Önemi  Bu nedenle artan dünya nüfusunun beslenmesinde sulu tarım önemli bir yere sahiptir.  Türkiye'de su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi uzun dönemli ekonomik kalkınmada önemli bir rol oynamaktadır.

Su Kaynakları Potansiyeli  Yıllık ortalama yağış 643 mm/yıl  Türkiye’nin yüzölçümü km2  Yıllık yağış miktarı 501 milyar m3  Buharlaşma 274 milyar m3  Yer altına sızma 41 milyar m3  Yüzey Suyu  Yıllık yüzey akışı 186 milyar m3  Kullanılabilir yüzey suyu 98 milyar m3  Yer Altı Suyu  Yıllık çekilebilir su miktarı 14 milyar m3  Toplam Kullanılabilir Su (net) 112 milyar m3

Toprak Kaynakları  Tarım alanı :28,05 milyon ha  Sulanabilir alan :25,75 milyon ha  Sulanabilir alan hedefi: 8,5 milyon ha  Sulanan alan : 5,42 milyon ha ( 3.13 milyon ha DSİ Ülkemiz toplam tarım alanının % 11.2 )  2023 hedefi 6.5 milyon ha (DSİ,2009)

Su Kıtlığı Su varlığına göre ülkeler aşağıdaki şekilde sınıflandırılmaktadır:  Su fakirliği: Yılda kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı m3’ten daha az.  Su azlığı: Yılda kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı m3’ten daha az.  Su zenginliği: Yılda kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı m3’ten daha fazla.  Türkiye su zengini bir ülke değildir. Kişi başına düşen yıllık su miktarı m3 civarındadır.

Gelişim Oranları (DSİ, 2010) 2009 Yılı İtibariyle Gelişme 2023 Yılı Hedefleri Geliştirme Oranı Sulama Gelişimi 5,42 milyon ha 8,5 milyon ha% 64 Hidroelektrik Enerji Gelişimi 50 milyar kWh 140 milyar kWh % 36 İçme, Kullanma Ve Sanayi Suyu Gelişimi 10,62 milyar m3 38,5 milyar m3 % 28

Tarım-İstihdam  Gelişmekte olan ülkelerde tarımla meşgul olan bir kişi kendisi dahil olmak üzere yaklaşık 2 kişiyi besliyor iken,  Gelişmiş ülkelerde bu değer 14 kişiye kadar çıkabilmektedir.  Ülkemizde ise 2009 yılında tarımsal istihdam oranı %24,7 olup, tarımda istihdam edilen her bir kişi kendisi dahil 4 kişiyi beslemektedir.

Katılımcı Sulama Yönetimi (Devir Çalışmaları) Devir Çalışmalarının Temel Gerekçeleri ve Amaçları Gerekçeler; Bütçe ve diğer imkanlardaki azalma, Faydalananların hizmetleri daha düzenli, süratli ve ekonomik olarak yapabilecekleri düşüncesi, Dünyadaki benzer gelişmeler. Amaçlar; Çiftçi katılımı ve yerinden yönetim, Özdenetim, Faydalar, İşletme ve bakım giderlerinde azalma (Personel giderleri, enerji giderleri, bakım ve onarım giderleri), Daha adil su dağıtımı, Sorunların yerinde çözümü.

DEVREDİLEN SULAMALARIN DEVRALAN ÖRGÜTLERE GÖRE DAĞILIMI

SULAMA PROJELERİNİN PERFORMANSI

SULAMA ORANI ( )  DSİ’ce İşletilen sulama projelerinde sulama oranları( )  %26-34  Devredilen sulama projelerinde  %60-65

DSİ'ce İşletilen Sulama Projelerinde Sulama Oranları

Devredilen Sulama Projelerinde Sulama Oranları

Bölgeler Düzeyinde Devredilen Sulama Projelerinde Ortalama, En Düşük ve En Yüksek Sulama Oranları

SULAMA ORANI DÜŞÜKLÜK NEDENLERİ

Su Temin Oranı Beyribey (1997) su temin oranının 1’e eşit olması sulama şebekesine ihtiyaç kadar su saptırıldığını, 1’den az olması yetersiz su sağlandığını, 1’den büyük olması ise sulama şebekesine fazla su saptırıldığını göstermektedir. Devir öncesi; Su temin oranını Devir Sonrası; Su temin oranı

KaynaklarÇalışma AlanıDeğerlendirme Yıl/Yılları İşletme DurumuSonuç Beyribey ve Ark.(1997)Tüm Bölgeler Devir öncesi1.87 Çakmak(1997)Konya1996Devir öncesi1.92 Devir sonrası2.07 Benli ve Beyribey(1998)Eskişehir1994Şebeke düzeyinde2.91 Proje düzeyinde3.51 Bulut ve Çakmak (2001)Mersin Bahçeleri Devir öncesi Devir sonrası Değirmenci(2001a)Tüm Bölgeler1998Devir sonrası Değirmenci(2001b)Bursa -Uluabat Devir öncesi Çakmak(2001)Konya Devir sonrası Çakmak(2002)Kızılırmak Havzası Devir sonrası Çakmak ve Beyribey(2003)Sakarya Havzası Devir sonrası Değirmenci ve ark.(2003)GAP Devir sonrası Değirmenci(2004)Kahramanmaraş Devir sonrası Nalbantoğlu(2006)Ankara Akıncı Sulaması Devir sonrası Kıymaz(2006)Gediz Havzası Devir öncesi Devir sonrası Akçay(2007)Aşağı Büyük Menders Havzası Devir öncesi Şener(2011)Trakya Bölgesi Devir sonrası Tekinel ve ark.(2001)Harran Sulaması2000Devir sonrası5-7 Kocabaş ve Girgin (1998)I. Bölge Devir öncesi Akkuzu ve Mengü (2011)Alaşehir sulaması Devir sonrası

Sonuç ve Öneriler  Sulama tesisleri hızla yıpranmaktadır. Bu nedenle sulama tesislerinin rehabilitasyonuna öncelik verilmesi gerekmektedir  Basınçlı sulama sistemlerine geçilmelidir. Özellikle Damla sulama yönteminin yaygınlaştırılması gerekmektedir.  Sulama oranlarının artırılmalıdır.  Aşırı su kullanımı önlenmeli. Tabansuyu ve tuzluluk düzeyi izlenmelidir.

Sonuç ve Öneriler  Arazi toplulaştırması yaygınlaştırılmalı  Özellikle pompaj sulamalarında elektrik borcu ve bakım onarım sorunları giderilmelidir.  Birlik kadrolu çalışanlarının kurumlararası geçişine izin verilmelidir.  Son söz: Çalışanların ve çiftçilerin sulama ve diğer tarımsal gelişmelere yönelik eğitim ve yayım çalışmalarına katılımının sağlanması

TEŞEKKÜR Beni dinledi ğ iniz için te ş ekkür ederim