İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ YÖNETMELİĞİ
Advertisements

ZAYIF AKIM DEVRELERİ.
İş Sağlığı ve Güvenliği
İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Kurma Yükümlülüğü.
1 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİLİNCİ (MTM 4672) Prof. Dr. Nazmiye YAHNİOĞLU
Mastarlar.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 6331
AVRUPA BİRLİĞİ SİSTEMİNDE ENGELLİLER ve ÖZEL EĞİTİM
GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇU (TCK 257. MADDE).
ÜNİTE : 7 IŞIK VE SES. IŞIK Işık, cisimleri görmemizi ve etrafın aydınlanmasını sağlayan bir enerji türüdür. Işık yayan cisimlere ışık kaynağı denir.
Prof.Dr.Mehmet Tunç ÖZCAN
SUNU HAZIRLAMA PROGRAMI: powerpoint
Betonarme Yapılarda Deprem Hasarları
1-) Otoyollara girerken hangi şeridi kullanmak zorunludur
6.SINIF FEN ÖDEVİ. Uygulanan yalıtım kalınlığına ve kullanılan malzemenin ısı iletkenliğine bağlı olarak, ısı kaybı % oranında azaltılır. Yoğuşma.
Konu : Durma – Duraklama – Parketme Kuralları
YEDEKLEME NEDIR? Gülşen Güler. YEDEKLEME NEDIR? Yedekleme, en genel anlamıyla, bir bilgisayar sistemini işlevsel kılan temel birimlerin, üzerinde çalışan.
PLASTİK ŞEKİL VERME YÖNTEMİ
Performans ve Ücret Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
VOLKAN ALTUNAY İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI(B)
İLETİŞİM VE ETİK SUNUMU İREM KAYAHAN G İLETİŞİM SÜRECİNİN AŞAMALARI VE ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ.
ACIL DURUM PLANLARı AYTUNÇ ŞIMŞEK ACİL DURUM YANGıN, PATLAMA, TEHLIKELI KIMYASAL MADDELERDEN KAYNAKLANAN YAYıLıM, DOĞAL AFET GIBI ACIL MÜDAHALE,
ÇEVRE BİLGİSİ Çevre: İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış ortama denir. Çevre koruma: Çevre kirliğini önlemek amacıyla yapılan çalışmalara denir.
KİŞİSEL HİJYEN.
TIBBİ ATIK KAZALARI ANKARA’DA HASTANE ÖNÜNDE TIBBİ ATIK TAŞIYAN KAMYONDA PATLAMA Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi'nin.
Ünite 2.
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ
TEMEL İLKYARDIM EĞİTİMİ
MUTFAKTA ARANAN FİZİKSEL ÖZELLİKLER
İşletmelerde Tesis Yönetimi
Isıtma Çalışma alanlarında çalışanların terlememesi
SAĞLIK VE GÜVENLİK İŞARETLERİ EĞİTİMİ.
5. sınıflar Power Point.
Haritadaki Kısaltmalar ve Semboller
1. RİP Kıyıdan / Plajdan denize doğru olan bir akıntıdır.
ELLE TAŞIMA İŞLERİ YÖNETMELİĞİ
OYUNCAĞIN ÖZELLİKLERİ
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
BARALAR.
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
B) GÖRÜNÜR İŞARETLER (PAYROTEKNİK MALZEME)
İLK YARDIM.
SAĞIM Sağım, süt ineği işletmelerinin en önemli, aşırı özen gerektiren ve aynı zamanda en zor işlerinden birisidir. Günde 25 kg süt veren bir ineğin el.
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
Konfeksiyon Yardımcı Malzemeleri
HAVA PERSPEKTİFİ Doğada yakınımızda bulunan varlıklar gözümüze gerçek renk ve boyutlarıyla net olarak görünür. Oysa bizden uzaklaştıkça nesnelerin boyutları.
CEYLANLI İLKOKULU ERİŞEBİLİRLİK SUNUSU
TEKNİK RESİM GÖRÜNÜŞ (12. HAFTA).
Ergonamik önlemler ve ilk yardım
NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR
Çevre konusunun gelişim süreci asıl olarak 1960'li yıllarda başlamıştır. 1960'lı yıllar bu nedenle bir dönüm noktasıdır. Bu yıllarda çevre sorunları ile.
ACİL DURUM PLANI.
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
YANGIN.
İşyeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Eğiticisi
SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-3
COŞKUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARI Trafik ve Çevre Bilgisi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
COŞKUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARI Trafik ve Çevre Bilgisi
Düzlem Yüzeyler ve Prizmalar
GÖRSEL ARAÇ ÇEŞİTLERİ.
Işığın Kırılması.
11 GÜVENLİK VE SAĞLIK İŞARETLERİ
ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ.
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
ATIK ve ATIK YÖNETİMİ LABORATUVAR ÇALIŞANLARI İÇİN BİYOLOJİK TEHLİKELERE KARŞI TEMEL BİYOGÜVENLİK KURALLARI Keep Lab Safety Keep You Healthy ( TR01-KA )
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
Sunum transkripti:

İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU Sağlık ve Güvenlik İşaretleri

Sağlık ve Güvenlik İşaretleri Özel bir amaç, faaliyet veya durumu işaret eden levha, renk, sesli ve/veya ışıklı sinyal, sözlü iletişim ya da el–kol işareti yoluyla iş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi veren, tehlikelere karşı uyaran ya da talimat veren işaretlerdir.

Sağlık ve Güvenlik İşaretleri Yasak işareti: Tehlikeye neden olacak veya tehlikeye maruz bırakacak bir davranışı yasaklayan işarettir. Uyarı işareti: Bir tehlikeye neden olabilecek veya zarar verecek durum hakkında uyarıda bulunan işarettir.

Sağlık ve Güvenlik İşaretleri Emredici işaret: Uyulması zorunlu bir davranışı belirleyen işarettir. Acil çıkış ve ilkyardım işaretleri :  Acil çıkış yolları, ilkyardım veya kurtarma ile ilgili bilgi veren işaretlerdir.

Sağlık ve Güvenlik İşaretleri İşaret levhası : Geometrik  şekil, resim, sembol, piktogram ve renklerden oluşturulan ve gerektiğinde yeterli aydınlatma ile görülebilir hale getirilmiş özel bilgi ileten levhadır. Ek bilgi levhası : Bir işaret levhası ile beraber kullanılan ve ek bilgi sağlayan levhadır.

Sağlık ve Güvenlik İşaretleri Güvenlik rengi : Özel bir güvenlik anlamı verilen renktir. Sembol veya piktogram : Bir işaret  levhası veya ışıklandırılmış yüzey üzerinde kullanılan ve özel bir durumu veya özel bir davranışı tanımlayan şekildir.

Sağlık ve Güvenlik İşaretleri Işıklı işaret : Saydam veya yarı saydam malzemeden yapılmış, içeriden veya arkadan aydınlatılarak ışıklı bir yüzey görünümü verilmiş işaret düzeneğidir. Sesli sinyal : İnsan sesi yada yapay insan sesi kullanmaksızın, özel amaçla yapılmış bir düzeneğin çıkardığı ve yaydığı, belirli bir anlama gelen kodlanmış sestir.

Tehlikeli Hareket ve Davranış Kırmızı Renk Anlamı ve Amacı Tehlikeli Hareket ve Davranış Kırmızı Yasak İşareti Tehlikeli hareket veya davranış Tehlike Alarmı Dur, kapat, düzeneği acil durdur, tahliye et Yangınla Mücadele Elemanı Ekipmanların yerinin gösterilmesi ve ne olduğu Sarı Uyarı İşareti Dikkatli ol, önlem al, kontrol et Mavi Zorunluluk İşareti Özel bir davranış ya da eylem Kişisel koruyucu donanım kullan Yeşil Acil kaçış, ilk yardım işareti Kapılar, çıkış yerleri ve yolları,  ekipman, tesisler Tehlike yok Normale dön Fluoresan turuncu Sadece dairevi bir şekil içinde kullanıldığında emniyet rengi olarak kabul edilir.   Emniyet işaretleri dışında sarı yerine kullanılabilir. Özellikle zayıf doğal görüş şartlarında bu renk çok dikkat çekicidir. 

İşaret çeşitleri Sabit ve kalıcı işaretler Geçici işaretler

Sabit ve Kalıcı İşaretler Sabit ve kalıcı işaret levhaları; Yasaklamalar, Uyarılar ve yapılması zorunlu işler, Acil kaçış yollarının, İlk yardım bölümlerinin yerlerinin, belirtilmesi ve tanınması için kullanılmalıdır.

Sabit ve Kalıcı İşaretler Yangınla mücadele ekipmanının bulunduğu yerler, işaret levhası ve kırmızı renkle kalıcı şekilde işaretlenmelidir. Engellere çarpma veya düşme riski olan yerler, işaret levhası ve güvenlik rengi ile kalıcı şekilde belirlenmelidir. Trafik yolları güvenlik rengi ile kalıcı olarak işaretlenmelidir. 

Geçici İşaretler Gerekli hallerde; İşaretlerin  birlikte ve birbirinin yerine kullanılma imkanı da dikkate alınarak; Tehlike sinyali vermek, İnsanların belli bir takım hareketleri yapması ve acil tahliyesi için Işıklı işaretler, sesli sinyaller ve/veya sözlü iletişim kullanılmalıdır.

Geçici İşaretler Gerekli durumlarda, tehlikeye yol açabilecek ya da tehlikeli manevralar yapan kimseleri yönlendirmek için el işaretleri ve/veya sözlü iletişim kullanılmalıdır.

İşaret Levhalarıyla İlgili Asgari Gerekler Işıklı bir işaret bir diğer ışıklı işaretin çok yakınında kullanılmamalıdır. Birden fazla sesli sinyal aynı anda kullanılmamalıdır. Çok fazla ortam gürültüsü olan yerlerde sesli sinyal kullanılmamalıdır.

İşaret Levhalarıyla İlgili Asgari Gerekler İşaretlerin ve sinyal aygıtlarının sayısı ve yerleştirileceği yerler, tehlikenin büyüklüğüne ve bunların uygulanacağı alana göre belirlenmelidir. Herhangi bir enerji ile çalışan işaretlerin, enerjinin kesilmesi ve tehlikenin başka bir şekilde önlenememesi durumunda, işaretlerin yedek enerji kaynağı ile derhal çalışması sağlanmalıdır.

İşaret Levhalarıyla İlgili Asgari Gerekler Piktogramlar mümkün olduğunca yalın olacak ve sadece temel ayrıntıları içerecektir. İşaret levhaları kullanıldıkları ortama uygun, darbeye ve hava koşullarına dayanıklı malzemeden yapılacaktır.

Kullanım Koşulları İşaret levhaları; özel bir tehlike olan yerlerin ve tehlikeli cisimlerin hemen yakınına, genel tehlike olan yerlerin girişine, engeller dikkate alınarak, görüş seviyesine uygun yükseklik ve konumda, iyi aydınlatılmış, erişimi kolay ve görünür bir şekilde yerleştirilmelidir.

Kullanım Koşulları Doğal ışığın zayıf olduğu yerlerde fluoresan renkler, reflektör malzeme veya yapay aydınlatma kullanılmalıdır. İşaret levhasının gösterdiği durum ortadan kalktığında, işaret levhası da kaldırılır.

Trafik Yollarının İşaretlenmesi Çalışma yerlerinin kullanım biçimi ve ekipmanlar, işçilerin korunmasını gerektiriyorsa; araç trafiğine açık yollar, zemin rengi de dikkate alınarak, açıkça seçilebilir şekilde, sarı ya da beyaz renkli sürekli şeritlerle belirtilmelidir.