İKİNCİ MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE EĞİTİMİN GENEL ÖZELLİKLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KAZANIMLAR 22. Atatürk döneminde sağlık alanında yapılan işleri devletin temel görevleri bağlamında inceler.
Advertisements

MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE EĞİTİM
I.MEŞRUTİYET VE MUTLAKİYET DÖNEMİNDE EĞİTİMİN GENEL ÖZELLİKLERİ
KARŞILAŞTI RMALI SİYASAL ANALİZ DERSİ Yrd. Doç. Dr. Cenk AYGÜL
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük İNKILAPLARIN TEMEL KAYNAĞI
İLKE VE İNKILAPLARIN EŞLEŞTİRİLMESİ
İLKÖĞRETİM REFORMLARI
AİLE Bir toplumda hukuki temele dayalı evlilik ve akraba bağlılığı (anne, baba, çocuklar, büyükanne ve baba ile yakın akrabalar) oluşmuş, aynı mekanda.
REHBERLİK.
…Tarih Kainatın Vicdanıdır...
BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ’DE OSMANLI DEVLETİ’NİN GENEL DURUMU
Sofya Manastır İstanbul Selanik Mustafa Kemal’in hayatının ve düşüncelerinin şekillenmesinde dört şehir etkili olmuştur. Bu şehirler.
Anayasa Devletin yönetim biçimini gösterir.
6.SINIF SOSYAL BİLGİLER DERSİ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRENİYORUM
20. YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI DEVLETİ.
SOSYAL BİLGİLER KONU TARAMA SORULARI
BİR SOSYAL KURUM OLARAK
ATATÜRK’Ü ETKİLEYEN OLAYLAR
ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE SİSTEMİNİ HAZIRLAYAN ETKENLER
MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE OSMANLI DEVLET TEŞKİLATI
İLKÖĞRETİM REFORMLARI
OSMANLI DÖNEMİNDE EĞİTİM-2
Siyasal Alanda Yapılan Devrimler
ÖĞRETMEN YETİŞTİRME REFORMLARI
1.ÜNİTE BİR KAHRAMAN DOĞUYOR ÖZET
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİNİN AMAÇLARI YAPISI VE SORUNLARI
ULS1040 Türk Sİyasal HayatI - I
AİT Ders - Çalışma Soruları. 1. I. Meşrutiyetle beraber Türk Tarihinin ilk anayasası olan Kanun-i Esasi ilan edilmiştir. Milletvekillerini halk.
Sosyal alan sorular.
Ait Ders çalışma soruları.
DOÇ.DR.ABDULLAH DEMİR ZİRVE ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ
EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANINDA YAPILAN İNKILAPLAR
Geçmişten Geleceğe 1. Geçmişte kullanılan kıyafetler hakkında neler biliyorsunuz ? Söyleyiniz. ZİYA FIRINCIOĞULLARI.
NAMIK KEMAL.
DEMOKRASİ NEDİR? DEMOKRASİ SOSYAL EŞİTLİKTİR. DEMOKRASİ İÇİN YAPILAN ATIFLAR Çoğunluğun yönetim şekli Fırsat eşitliği sağlamaya çalışan yönetim Sosyal.
Adnan Menderes Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi MEŞRUTİYET Halk Meclisi (Meclis-i Mebusan) Anayasa (Kanun-i Esasi) Padişah (Saltanat ve Hilafet) MEŞRUTİYET.
EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANINDA YAPILAN İNKILAPLAR
EĞİTİM ALANINDAKİ İNKILAPLAR
19. YÜZYIL OSMANLI DEVLETİ ISLAHATLARI
TOKİ TURGUT ÖZAL İMAM HATİP ORTAOKULU
GÜZ-VII: OSMANLI DEVLETİ’NDE YENİLEŞME HAREKETLERİ Tanzimat Dönemi İngilizlerden yardım istiyoruz, iki şart: 1- Balta Limanı Ticaret Anlaşması (1838) Osmanlı.
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR / Mustafa Kemal’in Şehirleri
Avrupa’da, hangi savaşın sonucunda, Haçlı Düşüncesi ortaya çıkmıştır?
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Sanat, Spor ve Atatürk
KONU BAŞLIKLARI BİLGİ EKONOMİSİ GELİŞİMİ BİLGİ EKONOMİSİ ÖZELLİKLERİ
ATATÜRK’ÜN İLKELERİ.
I.BALKAN SAVAŞI.
TÜRK Eğitim Sistemi.
Eğitim Kültür Alanında İnkılaplar
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Sağlık Alanındaki Gelişmeler
TÜRKİYE’DE EĞİTİMİN TARİHİ
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
İSLAMİYET ÖNCESİ EĞİTİM
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
Atatürk ‘ÜN İlke İnkIlaplarI
TANZİMAT EDEBİYATI’NIN OLUŞUMU
ZIYA GÖKALP (23 MART EKIM 1924). Ziya Gökalp, özellikle Milliyetçilik ve Türkçülük üzerine kaleme aldı ğ ı eserleri ile ünlenmiştir. 18 yaşında.
AİLE Bir toplumda hukuki temele dayalı evlilik ve akraba bağlılığı (anne, baba, çocuklar, büyükanne ve baba ile yakın akrabalar) oluşmuş, aynı mekanda.
TÜRKİYE’DE OKUL ÖNCESİ EĞİTİM
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
BSÖ 101 (2 0) 2 Beden Eğitimi ve Sporun Temelleri
CUMHURİYET DÖNEMİNDE EĞİTİM
İNKILAPLAR. Siyasi Alanda Yapılan İnkılaplar  Saltanatın kaldırılması (1 Kasım 1922)  Ankara’nın başkent olması(13 Ekim 1923)  Cumhuriyetin ilanı (29.
1 ATATÜRK’ÜN İLKELERİ 2 1. Cumhuriyetçilik Cumhuriyet bir devlet biçimidir. Geniş manası ile halkın kendi kendisini yönelmesidir. Cumhuriyet, devlet.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ ve OKUL YÖNETİMİ
İKİ SAVAŞ ARASI DÜNYA VE MİLLETLER CEMİYETİ
2018/2019 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YIL SONU SEMİNERLERİ
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI – ATATÜRK ve İLETİŞİM 1.
Sunum transkripti:

İKİNCİ MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE EĞİTİMİN GENEL ÖZELLİKLERİ

24 Temmuz 1908’de İttihat ve Terakki Cemiyeti tarafından Kanun-i Esasiye ikinci Abdülhamid’e kabul ettirilerek siyasi anlamda günümüz Türkiye’sini yaratan ideolojik, siyasi ve ekonomik düşünce sistemi ortaya konmuştur.İttihat ve Terakki’nin Osmanlı siyasi sisteminin güçleri; ideolojik olarak “İslamcı-Türkçülük”, siyasi olarak “yarı monarşi” ve ekonomik olarak da “milli ekonomi” şeklinde yeniden tanımlayan bir burjuva hareketi olarak değerlendirilebilir.

Bu siyasi gelişmeler ışığında, Anadolu’ da neredeyse tamamı Türk olmayanlar tarafından yapılan ticarette; Türk olanların rekabetinin yaratılması, siyasi anlamda devletin bürokratik yapılanma sürecine alınması, ideolojik olarak islama dayalı Türkçülük’ ü güçlendirme çabaları yeni Osmanlı siyasal sistemini oluşturma girişimlerine örnek olarak verilebilir.

Dönemin Genel Özellikleri Siyasi hayat ve fikir hareketleri birden canlanmış, yayın özgürlüğüne kavuşma yanında, özellikle Balkan Savaşları, aydınları toplumsal sorunları ve dertleri acımasız bir dille ortaya koymaya itmiştir.Eğitim sorunları üzerinde de önemle durulmuştur. Meşrutiyetin ilanı ile beraber aşırı hürriyetçi bir hava oluşmuş, bu okullara da yansımıştır. Özellikle Balkan Savaşlarından sonra toplumda eğitim konularına ilgi artmıştır. Balkan Savaşları ve felaketlerinden sonra toplumda, “çökmekte olan devleti eğitim ve öğretmenler kurtaracaktır” şeklinde bir görüş benimsenmiştir. Balkan Savaşlarına kadar taassup nedeniyle kızların eğitimi konusunda verimli çalışılamamış, fakat Balkan savaşlarından sonra taassup azalmış ve etkili çalışmalar yapılmıştır. Kızlar için ilk kez bir yüksek öğretim kurumu açılmıştır. Dönemin sonuna doğru geleneksel sıbyan mekteplerinin çoğu kapatılmıştır.

Okul öncesi eğitimde ilk ciddi atımlar atılmıştır. Medreselerin ıslahı için fikirler ve teşebbüsler yaygınlaşmıştır. Öğretmen yetiştirilmesinde yenilikler yapılmış, önemli adımlar atılmıştır. Öğretmenler ilk kez bu dönemde mesleki örgütler kurmuşlardır. Eğitimde niceliğe, yani okul, öğrenci ve öğretmenleri sayıca arttırmaya öncelik verilmiş, nitelik hemen her zaman ikinci planda kalmıştır. Programlara sosyal, siyasal muhtevalı, hayata dönük bazı dersler girmiştir. Eğitimin bilim olarak işlenmesinde ciddi gelişmeler sağlanmış, batının önemli eğitimcilerinin fikir ve yöntemleri çok daha iyi tanınmaya başlanmıştır.

Kızların eğitimine önem verilmiştir.

Meşrutiyet döneminde öğretimde tabiat, eşya, olay ve deney ön plana çıkmıştır.Daha önce öğretmen, kitap, hafıza çok önemliydi. Eğitim Bakanlığı ilk kez ülkenin renkli eğitim haritalarını yayınlamıştır. Meşrutiyet dönemi eğitimde özellikle yöntem ve tekniklere ilişkin yenilikler görülmekle beraber eğitime ortak ve kesin bir amaç gösterilmemiştir. Bu dönem eğitimde büyük girişimler dönemi olamamıştır.Bunun nedeni birçok ferdin kararsızlığıydı. Eğitimde yeterli girişimler yapılamamışsa da, eğitim ve öğretmen sorunları mesleki dergiler ve genel basında ilk kez geniş ölçüde tartışılmış, yeni ve orijinal görüşler ortaya çıkmıştır. Balkan ve Birinci Dünya Savaşları ve bunların yol açtığı felaketler meşrutiyet dönemi eğitiminin gelişimini önleyici temel nedenler arasında yer almıştır.

Bu dönemde batılı değerlere dayalı yaşama biçimi hayata geçirilirken islama dayalı yaşam biçimine dokunulmamıştır.Bu nedenle toplumsal kurumlarda ikili durum ortaya çıkmış ve bu durumdan en çok eğitim kurumları etkilenmiştir.Bu yeni eğitimle amaçlanan halkı tebaa olmaktan çıkarıp vatandaş konumuna getirmek olmuştur.