2 Yatırım Karlılık Analizleri Finansal Analizler Basit Yöntemler İndirgenmiş Yöntemler Karlılık Yöntemi Geri Ödeme Süresi Yöntemi Net Bugünkü Değer Yöntemi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İşletme Politikası 7 – 8 Mart Üretim / Pazarlama Politikaları.
Advertisements

Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
OEE ve KOBETSU KAIZEN EĞİTİMLERİ Yer : İzmir
 6. Hafta: Faiz Oranları ve Sıcak Para  İktisatta iki farklı «Faiz» tanımı vardır. 1.Sermaye faktörünün üretimden aldığı pay ve 2.Paranın fiyatı.  Bu.
Çalışma Sermayesi Yönetimi Bir Önceki Haftadan (ProForma Tablolar ile) Devam...  Dynastatic Corporation bugüne kadar büyüme göstermemesine.
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
BÖLÜM 4 Finansal Tablo Analizi Bu bölümü okuduğunuz zaman, şunları yapabiliyor olmanız gerekir: Oran analizinin ne olduğunu açıklamak Beş grup oranın.
LİKİDİTE DURUMU ANALİZİ Likidite değerlendirmesi ile işletmenin dönen varlıkları ve kısa vadeli yabancı kaynakları arasındaki ilişkileri analiz edilir.

KIRSAL KALKINMA EYLEM PLANI ( )
F.Dilvin Taşkın.  Nakit akışı tahminlerinde kavramsal konular.
Sermaye Bütçelemesi F. Dilvin Taşkın Sermaye Bütçelemesi Nakit akışlarının bir yıldan fazla olmasının beklendiği varlıklara dönük harcama.
©McGraw-Hill Education, 2014
©McGraw-Hill Education, 2014
Slayt 0 B. KARLILIK ANALİZİ ■ Kar = Gelirler – Giderler > 0 ■ işletmenin sattığı ve ürettiği ürün miktarı ■ ürünün satış fiyatı ■ ürün gideri ■ Finansal.
SMMM ve YMM’LER İLE DENETİM HİZMETLERİNİN EKONOMİK GELİŞMELERE VE SERMAYE PİYASASINA ETKİSİ Nazım Hikmet YMM, Grant Thornton Türkiye İcra Kurulu Başkanı.
Doç. Dr. Sait Y. KAYGUSUZ. SEMİNER İÇERİĞİ Pazarlama 1.FİNANSAL ANALİZDE KULLANILAN YÖNTEMLER 2.ANALİZ KAPSAMINDA İNCELENECEK KONULAR.
Yatırım Projelerini Değerlendirme Yöntemleri
FİNANSAL KARAR TÜRLERİ
BANKALARIN TANIMI, FAALİYETLERİ, TÜRLERİ
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
MİLLİ GELİR Bir ülkede belirli bir dönemde (genellikle bir yıl) üretilen nihai mal ve hizmetlerin parasal değerine eşittir. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla.
Hazırlayanlar: Öğr. Gör. Hasan YAVUZ Yrd. Doç. Dr. Ahmet ÖZTEL
DÜZHANLAR HİDROELEKTRİK SANTRALİ (HES) PROJESİ
PARANIN ZAMAN DEĞERİ.
GENEL MUHASEBE.
Prof. Dr. Güray Küçükkocaoğlu
Prof. Dr. Nermin ÖZGÜLBAŞ
ÜNİTE 1: FİNANS YÖNETİMİ.
YATIRIM KARARLARI.
SAĞLIK KURUMLARINDA KARAR VERME YÖNTEMLERİ
FORFAITING Dr. ÇAĞATAY Orçun.
Prof Dr. Hakan Kahyaoğlu
FİNANSAL PLANLAMA.
FİNANSÇI OLMAYANLAR İÇİN FİNANS
Üretim ve Üretim Yönetimi Temel Bilgileri
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM KAR DAĞITIM KARARLARI.
GELECEK PİYASASI İŞLEMLERİ
PAZARLAMADA FİYATLAMA
HASAR ETKİN FON YÖNETİMİ AÇISINDAN HASAR ÖDEMESİ VE HASAR BİRİMLERİ ARASINDA KOORDİNASYON.
İK MAKALESİ.
FİNANSAL PİYASALAR VE KURUMLAR
PARANIN ZAMAN DEĞERİ.
4. ÜNİTE Finansal Analiz Finansal yönetimin temel amacının, işletme değerini maksimize edecek kararlar vermek olduğu ilk ünite belirtilmişti. Piyasa değeri.
ISPARTA TİCARET VE SANAYİ ODASI
İKİNCİ BÖLÜM YATIRIM KARARLARI.
Bölüm 5 Bugünkü değer ve gelecekteki değer analizi
İşletme Finansı Doç.Dr. G. Cenk AKKAYA.
İKİNCİ BÖLÜM YATIRIM KARARLARI.
İŞLETMENİN FAALİYETLERİNE KAYNAK BULMA: FİNANSMAN
Projenin sonlandırılması
PARANIN ZAMAN DEĞERİ.
İçerik GELİRİN BÖLÜNMESİ DEVAM ( FAİZ, KAR).
Burhan ERAY Mali Müşavir & Bağımsız Denetçi
Hizmet Pazarlamasında Fiyat Kavramı
TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI
İÇİNDEKİLER Kısa – Orta – Uzun Vadeli Borç Kaynakları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İÇİNDEKİLER FİNANSAL ANALİZ VE KONTROL, FİNANSAL YAPIYI GÜÇLENDİRİCİ ÖNLEMLER Finansal Tabloların Analizinin Önemi Oran (Rasyo) Analizi Finansal Oranların.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Ürün ve Hizmetler İçin Kapasite Planlaması
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
YENİ ÜRÜN GELİŞTİRME ve ÜRÜN YAŞAM SÜRECİ STRATEJİLERİ
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
YATIRIM KARARLARI.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
TEMEL İŞLETMECİLİK KAVRAMLARI - GELİRLER
Sunum transkripti:

2 Yatırım Karlılık Analizleri Finansal Analizler Basit Yöntemler İndirgenmiş Yöntemler Karlılık Yöntemi Geri Ödeme Süresi Yöntemi Net Bugünkü Değer Yöntemi İç Karlılık Yöntemi Likidite Analizi Sermaye Yapısı Analizi İŞLETME KARLILIK ANALİZİ

3  Yatırım Kârlılık Analizleri, fon kaynaklarının nereden geldiğine bakmadan, projeye yatırılan kaynakların kârlılığını yani sermaye karlılığını ölçmek için uygulanır.  Böylece yatırım kârlılık analizleri, projenin ömrü süresince gerçekleşen nakit akışlarına dokunmadan, bir projeye yatırılan kaynakların potansiyel olarak kar sağlama olgusunu değerlendirir.  Bir projenin yatırım kârlılığını ölçmek için şu yöntemler kullanılır: — Kârlılık Oranı (Simple rate of return) — Geri Ödeme Süresi (Pay back period) — Net Bugünkü Değer (Net present value) — İç Kârlılık Oranı (Internal rate of return) Basit veya Statik Yöntemler İndirgenmiş ya da Dinamik Yöntemler

4  Kârlılık, normal bir yıl içinde meydana gelmiş olan net kârın, başlangıçtaki yatırım tutarına oranıdır.  Birden fazla alternatif projeler arasında seçim yapılması gerektiği zaman, diğer tüm faktörlerin aynı kaldığı varsayımı altında, en yüksek kârlılık oranını gösteren proje uygulanmak üzere seçilecektir. R = Toplam yatırım üzerinden karlılık, F = Döneme (yıla) ait kar miktarı I = Özsermaye ile borçları kapsayan toplam yatırım tutarı,

5  Geri ödeme süresi yöntemi, yatırım projelerinin değerlendirilmesinde çok kullanılan basit bir yöntemdir.  Geri ödeme süresi, bir yatırımın sağlayacağı nakit akımlarının, kaç yıl sonra o yatırım için kullanılan fon miktarına eşit olacağını gösteren süre şeklinde tanımlanabilir.  Bu yöntem, kendini hızla amorti eden, başka deyişle, geri ödeme süresi EN KISA olan projelerin seçimine öncelik vermektedir.

 Başlangıç yatırımı = $ 100,000  Tahmini yıllık nakit akışı = $ 25,000  Cevap: Geri dönüş süresi = 4 yıl

 Uygulaması oldukça basit ve kolay anlaşılabilir olmasına rağmen öncelikli olarak yöntem paranın zaman değerini dikkate almamasından dolayı eleştirilmektedir.  Bu eleştiri Türkiye gibi enflasyon oranının yüksek olduğu ülkelerde özellikle haklılık kazanmaktadır.  Yanıltıcı sonuçlar verebilmesine rağmen yatırımcı için likiditenin önem kazandığı durumlarda ve ekonomik ömürleri çok farklı olmayan karlılık oranları yaklaşık projelerin sıralanmasında oldukça yararlı bir analiz yöntemidir.

 Projenin net bugünkü değeri, o projenin gelecek yıllardaki nakit giriş ve çıkışlarının bugünkü değerleri arasındaki farkların toplamı olarak tanımlanır.  Bugünkü değeri bulmak için yıllık net nakit akımları önceden belirlenen bir iskonto oranı üzerinden sıfır kabul edilen bir zaman noktasına (yatırımın başladığı yıl) indirgenmelidir.

Bir projenin net bugünkü değeri, o projenin gelecekteki nakit giriş ve çıkışlarının bugünkü değerleri arasındaki farkın toplamı olarak tanımlanır. R = Net Nakit Girişleri, i = Marjinal Sermaye Maliyeti, C = Yatırım Harcaması n = Yatırımın Ekonomik Ömrü

KıbrısCELL tesislerinde kullanmayı düşündüğü bir makine için dönem başında TL yatırım yapmayı düşünmektedir. İskonto oranı %10 olarak kabul edilmiştir. Makinenin yıllar itibariyle sağlayacağı nakit girişleri aşağıda gösterilmektedir.

Bu yönteme göre net bugünkü değer pozitif ise (NBD>0) yatırım yapılır, net bugünkü değer negatif ise (NBD<0) yatırım yapılmaz. Eğer net bugünkü değer sıfıra eşit ise (NBD=0) bu noktada yatırımcı yatırımın diğer avantajları yada dezavantajlarına göre yatırım hakkında kararını verir.

 İskonto oranı belirlendiğinde uygulanması kolay bir yöntemdir.  Nakit akımları olumsuz yıllar için de çözümler mümkündür.  Projenin tüm hayat süresini gözönünde tutar.  Gelecekteki nakit akımlarını bugüne indirgemek suretiyle zaman tercihlerini de gözönünde tutar.  Belirli bir iskonto oranını kullanarak sermayenin alternatif maliyetini de dikkate alır.

 Net bugünkü değer yönteminin başarısı belirlenecek iskonto oranına bağlıdır.  Yöntem projelerin gerçek karlılığını göstermez, kabul edilmiş karlılık oranının üzerinde kalan projeleri dikkate alır.  Standart iskonto oranının projenin ömrü boyunca sabit kaldığını varsayar.