Arı zararlıları Arı akarı (Varroa) !. Arı zararlıları Arı akarı (Varroa) !

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NVA KALİTE TEST ÖLÇ. HİZ. EĞT. VE BELG. SAN.TİC. LTD. ŞTİ. Hazırlayan= E. Burak SARAÇOĞLU.
Advertisements

TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
GİRİŞ ETKİNLİĞİ Aşağıdaki sorularla ilgili düşünceleriniz nelerdir? Yağmur niçin yağar? Sıcak havalarda yağmur yağarken, soğuk havalarda kar yağmasının.
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak görülür.
AVRUPA BİRLİĞİ SİSTEMİNDE ENGELLİLER ve ÖZEL EĞİTİM
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
Metin içi özellikler metin dışı özelliklerle yakın ilişki içerisindedirler. Bunlar çeviri stratejilerinde kolaylıkla belirlenebilirler. Örneğin Felsefe.
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
Virüs hastalıkları. Grip İ nfluenza ya da grip, viral bir hastalıktır.viral Sa ğ lıklı insanlarda ortalama bir haftada geçer.
HASTALIKLAR VE ETKENLERİ BRAULA SPP. Phylum: Arthropoda Class: Insecta Order: Diptera Familia: Braulidae Genus: Braula Species: B.coeca Nitzsch, 1918.
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
PAS PAYI ELEMANLARI Son yıllarda, “paspayı” olarak adlandırılan, donatı örtü tabakasının kalınlığının bazı ülkelerde (örneğin Almanya’da) 4-5 cm’ye kadar.
VEREM NEDİR? NASIL BULAŞIR? KORUNMA YOLLARI NELERDİR? HAZIRLAYAN : FATMA SALDUZ.
SU HALDEN HALE GİRER. İŞTE YAĞMURUN OLUŞMASI! Yağmurun oluşmasında 2 işlem gerçekleşiyor. Yoğunlaşma ve buharlaşma. Güneş ışığının etkisi ile her gün.
Tane Kavramının Öğretimi (Basamaklandırılmış Yönteme Göre)
Doğadaki canlı varlık yaşam sürecini tamamladıktan sonra kompostlanarak tekrar yaşama katabilir.Şehirlerde evlerde uygulanacak bu sistem sayesinde şehir.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
 LÖSEV, 24 Eylül 2000 tarihinde, lösemili çocuklara özel, modern tıbbın tüm olanaklarını bünyesinde barındıran 2000'li yılların.
EĞİTSEL OYUNLAR DOÇ. DR. GÜLTEN HERGÜNER BÖLÜM: 2
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
Jominy (Uçtan Su Verme) Deneyi
BALARISI HASTALIKLARI PROF.DR. HAYRETTİN AKKAYA
GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ: UZAY BİLMECESİ. GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM Bulutsuz bir gecede gökyüzünü gözlemlediğimizde irili ufaklı pek çok cisim görürüz.
NEPETA MEYERİ ESANSİYEL YAĞLARI İÇERİSİNDEKİ ALLELOPATİK POTANSİYELLİ TRANS-PİNOCARVEOL KİMYASALININ ALLELOPATİK ETKİSİNİN BELİRLENMESİ Veli İLHAN a, Salih.
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
KİŞİSEL HİJYEN.
GENİŞ ÇAPTA SERVİS YÖNTEMLERİ
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
COĞRAFİ KONUM.
AVCILAR (PREDATÖRLER)
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
Biyolojik Özellikleri, Yaşam Çizelgesi ve Zarar Oranı
C Elementi.
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
1.DİJİTAL BASKI MAKİNESİNİ BASKIYA
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Konfeksiyon Yardımcı Malzemeleri
Genetik mühendisliğinin pratik uygulamaları
KANSER.
Dr. İbrahim ÇETİN Veteriner Hekim GTHB Bursa İl Müdürlüğü
5.Konu: Kimyasal Tepkimeler.
RADYASYON KİRLİLİĞİ.
Kuluçka Levrek üretimi için tesislerde yumurtaların inkübasyon işlemi, göz açıklığı μ arasında değişen, lt hacmindeki inkübatörlerde yapılmaktadır.
KOBAY Araştırmalarda sadece kısa ve sert kıl yapısına sahip İngiliz kobay ırkı ve bu ırka ait Duncan-Hartley, 2 ve 13 soyları kullanılmaktadır. Duncan-Hartley.
TULUMSU YAVRU ÇÜRÜKLÜĞÜ
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları
Maddeler doğada karışık halde bulunur
Dr. İbrahim ÇETİN Veteriner Hekim GTHB Bursa İl Müdürlüğü
Buğdayda Süne Zararı.
Dr. İbrahim ÇETİN Veteriner Hekim GTHB Bursa İl Müdürlüğü
ÖRDEK YETİŞTİRİCİLİĞİ
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
MAYOZ HÜCRE BÖLÜNMESİ.
Gelişim ve Temel Kavramlar
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
BKÜ’nin Reçeteli Satışı Eğitimi, 24-30/11/2008 Antalya
PATATES.
Beden Eğitimi ve Spor Tarihi
HAZIRLAYAN MURAT KOÇAK NO :
FOTOSENTEZ.
Işığın Kırılması.
Çiçekli Bitkilerde Üreme 2
YONCA HORTUMLU BÖCEĞİ (HYPERA VARİABİLİS)
Sunum transkripti:

Arı zararlıları Arı akarı (Varroa) !

VARROA (Varroa jacobsoni ve DESTRUCTOR (odudemans) Bal arılarının larva, pupa ve erginleri üzerinde hemolymflerini emerek beslenen konukçusunu ölüme sürükleyen bir bal arısı dış parazitidir

ama asıl hedef kalıntısız ve katkısız bal. hedef varroa'yı yok etmek

Varroosis nedir ? Varroosis (Varroa spp.) Ergin ve yavru arıları etkileyen, bal arılarının hemolenfini emerek direk ve dolaylı olarak hastalık oluşturması ve sonucunda ölümle seyreden,Varroidea ailesindeki akarların oluşturduğu hastalıktır

VARROA’NIN YAYILIŞI Esas konukçusu Hint arısında (Apis cerana) bulunmasından (1904) 50 yıl sonra buradan dünyaya yayılmıştır.

ÜLKEMİZE BULAŞMASI Ülkemize Bulgaristan’dan girmiştir. 1976 yılında doğal yollarla bulaştığı düşünülmektedir. 1978 yılında Muğla’lı ve İzmirli arıcıların başvurusu üzerine ilk tespit yapılmış ve bulaşık olduğu görülmüştür. 1979-1981 yılları arasında yapılan sürvey sonucunda 60 il’de bulaşık olduğu tespit edilmiştir.

Apis cerana geliştirdiği bazı adaptasyonlar ve savunma mekanizması sayesinde parazite karşı kendini korumakta ve parazitin arı ailesine zarar vermesini engellemektedir. Üzerinde parazit olan arı temizlik dansı yaparak parazitin varlığını diğer arılara bildirir.

Dansı izleyen arılarda paraziti ısırarak parçalarlar Dansı izleyen arılarda paraziti ısırarak parçalarlar . diğer bir avantajı ise apis cerana da kapalı göz süresi daha kısa olduğu için varroa daha az üreme fırsatı bulur , erkek varroalarda öleceğinden bu parazit bu türde fazla gelişip yayılamaz.

bu yetenek apis meliferalarda henüz gelişmemiştir.

Çeşitli ülkelerde V. jacobsoni' nin ve destructor biyolojisi ve mücadelesi konularında birçok araştırılmalar yürütülmekte ve bu parazite karşı çok farklı korunma ve kontrol yöntemleri geliştirilmektedir. Ancak parazitin kapalı yavru gözleri içerisinde çoğalması ve gelişmesini burada tamamlaması nedeniyle uygulanan ilaçların etkinliği azalmakta, bu nedenle sık aralıklarla uygulanan ilaçlara karşı Varroa’ nın direnci artmakta, arı ölümleri ve balda ilaç kalıntısı gibi sorunlarla karşılaşılmaktadır.

varroa ! varroa ! varroa!

Dişi varroa 1,1-1,2 mm uzunluğunda 1,5-1,6 mm genişliğinde Koyu kırmızımsı kahverengi Delici emici ağız yapısı Gelişimini 8-10 günde tamamlar

Yumurtlayabilmesi için mutlaka larvanın hemolymfinde bulunan juvenil hormonuyla beslenmesi gerekir. Kapanmak üzere olan gözlere girer Tercihi en çok erkek arı gözüdür.

Çiftleşme kapalı gözlerde olur. Gözler kapandıktan 60 saat sonra ilk yumurtayı atar. Her 30 saatte bir yumurtlar. Erkek arı gözlerinde 5, işçi arı gözlerinde 3 dişi varroa gelişir.

Yazın 2-3 ay, Kışın 5-8 ay yaşarlar Kapalı gözden çıktıklarında hemen bir ergin arıya tutunurlar 13-14 gün sonra yeniden kapalı gözlere yumurtlamaya girerler.

0,8-1mm çapında ve yuvarlaktır Erkek Varroa 0,8-1mm çapında ve yuvarlaktır   Gri sarımsı renktedir Gelişimini 6-8 günde tamamlar   Çiftleştikten sonra ölürler Gözden çıktıklarında erkekler ölürler Alttaki sağda bulunan 2 varroa erkek varroadır.Kaynak :http://www.wncbees.org/pests/Varroa.cfm

Beyazlardan ilk 2 tanesi yaşamını devam ettiremez.

Varroaların dışkıları göz içinde ölmüş pupaların üzerinde görülmektedir.

Varroa’nın dışkıları görülüyor

Varronın Zararları Kolonilerin gelişimini durdurarak önlem alınmadığında onları söndürür. Arıların ömrünü azaltır, kış kayıpları artar Arılar küçük,kanatsız ve deforme olmuşlardır. Larvalar beslenemeyerek yavru ölümlerine sebep olur

Kan emerken açtığı yarlardan 40 çeşit civarında virüsün larvalara bulaşmasına neden olur. Kanatsız arı virüsü de bunlardan bir tanesi (deforme kanat virüsü RNA virüsleri (DWV) ana işçi kuluçkaya yayılır)

Larvalar beslenemeyerek yavru ölümlerine sebep olur Varroaların açtığı yaralardan diğer mikroplar girerek Nosema, Arı felci, Amerikan Yavru Çürüklüğü, Avrupa yavru çürüklüğü hastalıkları artar

İşçi arılarda protein kaybı olur Erkek arılarda canlı ağırlık ve spermada azalma olur.

VARROA İLE MÜCADELEDE Kanunsal mücadele · Kimyasal mücadele yöntemleri ·     Biyolojik mücadele yöntemleri ·     Erkek arı petekleri yerleştirme ve imha etme ·     Kışın kovan deliklerinin açılması ·     Genetik mücadele yöntemleri ·     Diğer mücadele yöntemleri ·     Plastik petek kullanımı

Kanunsal mücadele Ülkelerarası ticaretin hastalık ve zararlıları yayılmasını önleyici kontrol ve karantina tedbirleri alınmalı İhbarı mecburi trake akarı,tulumsu yavru çürüklüğü(torba hastalığı) ve akut paraliz görüldüğünde yerinde müdahale edip nakline izin verilmemeli.

Kimyasal Mücadelede Kimyasal Mücadelede Varao’ya karşı Amitraz Fulumetrin Fuluvalinate Asuntol (Coumaphos) Bromopropylate içerikli kimyasal ilaçlar Organik asitler Organik yağlar kullanılmaktadır

Amitraz (C19H23N3) Amidin sınıfına ait bir triazapentadien bileşiğidir. Veteriner hekimliğinde ve ziraatte, insektisit ve akarisit olarak kullanılmaktadır. Temasla etkisini gösterir. Piyasada ticari olarak karton veya plastik taşıyıcılara emdirilmiş şekilde bulunur ve fumigant (tütsü) ya da sprey şeklinde kullanılır. Varroa’ya karşı etkisi % 95’in üzerinde olmasına rağmen, bazı durumlarda yavru ve ergin arılarda ölümlere ve akar direncine yolaçtığı bildirilmektedir

Flumethrin (C28H22Cl2FNO3) Sentetik piretiroiddir. Piyasada polimer plastik veya tahta striplere emdirilmiş şekilde bulunur. Temasla etkisini gösterir. Akar direnci oluşmuştur 

Fluvalinate (C26H22ClF3N2O3) Sentetik piretiroiddir. Piyasada polimer plastiğe yada tahta striplere emdirilmiş şekilde bulunur. Temasla etkisini gösterir. Balmumu ve balda kalıntı bıraktığı, erkek ve kraliçe arılara zarar verebileceği ve Varroa’ların direnç geliştirdiği bildirilmiştir

Kamofos(Coumaphos, C14H16ClO5PS) Organotiyofosfat grubu bir akarisittir.Yaklaşık 16 ülkede Varroa mücadelesi için ruhsatlı olan kamofos etken maddeli ilaç akar vücudunda asetil kolin esteraz sentezini inhibe ederek etkisini gösterir.Kamofos’un bal arılarında Varroa mücadelesi için uygulandığında herhangi bir yanetkisinin olmadığı ve arılar için düşük toksisiteye sahip olduğu bildirilmesine rağmen ,dünyanın çeşitli yerlerinden Varroa’nın bu ilaca direnç geliştirdiğine ve ilacın arı ürünlerinde kalıntı bıraktığına dair bildirimler yapılmıştır.

Bromopropylate(C17H16Br2O3) Difenil grubu bir akarisittir. Karton striplere emdirilmiş şekilde bulunur ve tütsü şeklinde yakılır. Temasla etkisini gösterir. Bala ve balmumuna kalıntı bırakmaktadır. Deneysel koşullarda akarların direnç geliştirdikleri bildirilmiştir

Formik asit (CH2O2) Renksiz, keskin kokulu, 1.22 gr/cm3 yoğunlukta, suda çözünebilen bir sıvıdır. Balın içinde doğal olarak bulunan maddelerden birisidir .Doğada birçok maddede bulunmasının yanı sıra en çok arı ve karıncaları içeren Hymenoptera (Zar kanatlılar) dizisindeki artropodların iğne ve ağız zehrinde bulunur. Asit,keşfedildiği ilk zamanlar çok sayıda karıncadan distilasyon yoluyla elde edilmiş, günümüzde ise Karbonmonoksit’ten sentez yoluyla elde edilmektedir. Piyasada ticari olarak % 98-100 saflığında bulunmaktadır.Varroa akarına karşı kullanımından başka, hayvan beslemede,kauçuk ve kimya sanayinde kullanılmaktadır .İnsanlar tarafından solunması ve teması durumunda çeşitli zararlar meydana getirebilir. Ayrıca metaller üzerine paslandırıcı etkisi vardır .Akardaki mitokondrial sitokrom oksidaz kompleksini inhibe ederek doku ve hücre ölümüne neden olmak suretiyle etkisini gösterir

Okzalik asit (C2H2O4) İnce kristalize beyaz toz halinde, kokusu az, piyasada okzalikasitdihidrat (C2H2O42H2O) formunda bulunan, bu formdaki yoğunluğu 1.65 gr/cm3 olan, suda çözünebilen bir tozdur. Doğada birçok bitkinin içeriğinde bol miktarda ve dolayısıyla balda da bulunmaktadır. Laboratuarda sükrozun, nitrik asit ve vanadyum pentoksitle oksidasyonu sonucu hazırlanmaktadır.Varroa akarına kullanımından başka kimya sanayinde ve ağaç işlemede kullanılmaktadır.

Dikkat edilecek hususlar; Ruhsatlı ilaçlar kullanılmalı ·       İlaçları prospektüse göre kullanılmalı ·    İlaçları uygun mevsimde (erken ilkbahar ve geç sonbahar) ·      Bal mevsiminde ilaç kullanılmamalı ·      Tüm koloniler aynı günde ilaçlanmalı ·       İlaçlar uzun süre kovanda tutulmamalı ·     Kullanılan ve artmış ilaçlar kullanılmayıp imha edilmeli

Hava sıcaklığının 14 C den fazla olduğu dönemlerde yapılmalı   Kış salkımı oluşmadan önce ilaçlama yapılmalı Aksi durumda ana arıyı sıkıştırarak öldürebilirler ve ishale yakalanabilirler.

Kimyasal Mücadele’de Akarisit ve insektisit (böcek öldürücü) ilaçlar kullanılmaktadır. Bunların sistemik olanları hariç diğerleri kapalı gözdeki akara hiçbir zararı yoktur. Bu yüzden bunların belirli sürelerle 3 kez tekrarlanması ergin akarları yok etmeye yöneliktir. Mücadele erken ilkbahar veya geç sonbaharda yapılmalıdır.

hedef kalıntısız ve katkısız bal

Kimyasal ilaçların kullanım zamanları ! Genel olarak bal hasadı sonrası. bal akımının başladığı tarihler arasındadır

Bu dönem ekim ayı ile nisan ayının başı olarak belirlenmiştir. Çam balı alacaklar için biraz daha geç tarihe bırakılmalıdır.

VARRO İÇİN KULLANILAN ORGANİK İLAÇ İÇERİKLERİ Formik Asit Oksalik Asit Laktik asit Timol

Organik yağların ve organik asitlerin buharlaştırılması için kullanılıyor.

Kaynak : Kenan Gişan bloğspot

Cihaz haznesine konulan ilacı ısı ile buharlaştırarak, duman şeklinde kovana vermeye yarıyor.

Ülkemizde de bu alanda çalışmalar yapıldı

Biyolojik Mücadele Erken ilkbahar veya geç sonbaharda erkek arı gözlerinin yoğun olduğu dönemde boş çerçeveye yarım petek takılarak kovandaki çerçevelerin ortasına konulur. Bunları arılar erkek arı gözü olarak örerler gözler kapandıktan sonra çerçeve alınarak imha edilip yerine yenisi konur.

Plastik Petek Kullanımı Plastik peteklerin işçi arı gözlerinin tabanları geniş olduğundan daha çok arı sütü depolayıp daha çabuk gelişerek larva dönemini 19 günde tamamlarlar varroaların gelişmelerine fırsat vermezler.

Kovan uçuş Deliklerinin açılması Soğuğa dayanıklı olmayan varroalar için Almanya’da yapılan bir çalışmada kovan uçuş delikleri açılarak varroaların dip tahtasına düşmesi ve ordanda dip tahtasının değiştirilmesi güzel sonuçlar vermiştir.

katkısız kalıntısız bal için " baybir "

katkısız kalıntısız bal için " baybir "