BAKANLIK UYGULAMALARI VE MEVZUAT

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ İZİN ve DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Advertisements

MALİ İSTATİSTİK DEĞERLENDİRME RAPORU
T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI KORUMA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
SAİT FAİK GÜLŞEN Dış Ticaret Uzmanı
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye Halk Sağlığı Kurumu
TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BULAŞICI HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI
Yataklı Tedavi Kurumları Enfeksiyon Kontrol Yönetmeliği
İleri Düzey Eğitim Başbakanlık Çalışma Grubu Mart-2010.
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı Yrd.Doç.Dr.Mustafa AKSOY
TAYYAR KUZ Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Birimi Başkanlığı
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
BİRİNCİ BASAMAKTA KUŞ GRİBİNE YAKLAŞIM
SAYED SAĞLIK SEMPOZYUMLARI
Strateji Geliştirme Başkanlığı
TÜRKİYEDE POLİO ERADİKASYONU ÇALIŞMALARI AFP SÜRVEYANSI
T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
Kızamık Eliminasyon Programı
BAKANLIK HASTA HAKLARI UYGULAMALARI VE
OKUL SÜTÜ AKIL KÜPÜ PROGRAMI
15 Ekim 2012 Afyonkarahisar ENGELLİLERİN HAKLARINA İLİŞKİN SÖZLEŞMENİN UYGULANMASININ TEŞVİK EDİLMESİ VE İZLENMESİNE İLİŞKİN ULUSLARARASI VE ULUSAL MEKANİZMALAR.
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
TEKİRDAĞ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE DENETİMİ UYGULAMALARI
T.C. ADANA VALİLİĞİ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
İL YATIRIM PROGRAMI HAZIRLIK VE İZLEME SÜRECİ
Bilgi Güvenliği Hukuksal Süreçler
İL STOK HAVUZU VE İHTİYAÇLARIN KARŞILANMASI 2009/45 SIRA NOLU GENELGE Hakan KARAGÖZ Şube Müdürü.
Sağlık Bilişimi Daire Başkanlığı
Merkezî yönetim bütçesinin hazırlanması
ANAYASA'NIN İLGİLİ HÜKÜMLERİ ANAYASA'NIN İLGİLİ HÜKÜMLERİ KANUNLAR 5176 Sayılı Kamu Görevlileri Etik Kurulu Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması.
Bursa Sağlık Müdürlüğü
Vet. Hekim Ahmet SAFRAN Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü
ATIK YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA UYUM EYLEM PLANININ HAZIRLANMASI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA.
FİNANSAL ANALİZ DAİRE BAŞKANLIĞI tarihli ve sayılı Makam Oluru ile Genel Sekreterlikler bünyesinde «Fatura İnceleme.
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanlık Bürosu Müdürlüğü’nün başlıca görevleri arasında; Yönetim Kurulu ve Meclis toplantılarının gündemlerini.
BİRİNCİ BÖLÜM Sağlıkta Kalite Akreditasyon Daire Başkanlığı
İHRACAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
2015/06 sayılı Atıksu Arıtma Tesisi Kimlik Belgesi Genelgesi
Bulaşıcı Hastalıkların İhbarı ve Bildirim Sistemi
U Ş AK İ L M İ LL İ E Ğİ T İ M MÜDÜRLÜ Ğ Ü İŞ YER İ SA Ğ LIK GÜVENL İ K B İ R İ M İ.
Hastalık ve Erken Ölümleri Önleme Açısından Toplum Sağlığı Merkezleri
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı
1. Uyuşturucuyla mücadele kapsamında eğitim
OKULLARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İŞ VE İŞLEM BASAMAKLARI
1 T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI ESNAF VE SANATKÂRLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 14 Ocak 2016.
SU ÇERÇEVE DİREKTİFİNİN UYGULANMASI VE NEHİR HAVZA
Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü
Bakanlığımız yönetiminde ve kullanımında bulunan taşınmazlar ;
T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM VE İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SEYAHAT ACENTALARINA SAĞLANACAK TURİZM DESTEĞİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME.
Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı LEGIONELLA BAKTERİSİNE YÖNELİK UYGULANAN DEKONTAMİNASYON YÖNTEMLERİ.
KURULUŞ VE YAPISI Türkiye 1999 Helsinki Zirvesi’nde Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinin başlaması ile topluluk programlarından yararlanmaya başlamıştır.
Ulusal Bilgi Sistemleri Güvenlik Programı Bilge KARABACAK 8 Haziran 2007, Ankara.
LEJYONER HASTALIĞI SÜRVEYANSI HAKKINDA GENEL BİLGİLER
STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLARININ BOLOGNA SÜRECİNDEKİ ROLÜ Sabancı Üniversitesi 22 Ekim 2010.
E Ş ME İ LÇE M İ LL İ E Ğİ T İ M MÜDÜRLÜ Ğ Ü İŞ YER İ SA Ğ LIK GÜVENL İ K BÜROSU.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
50.Yıl T.C. BAŞBAKANLIK DEVLET PERSONEL BAŞKANLIĞI
OKUL SÜTÜ AKIL KÜPÜ PROGRAMI
SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI
Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi
İnceleme Dairesi Başkanlığı
… Sınıf Öğretmeni.
OKULLARDA SAĞLIĞIN KORUNMASI ve GELİŞTİRİLMESİ PROGRAMI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SİBER GÜVENLİK BÖLÜM 6.
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ
Sunum transkripti:

BAKANLIK UYGULAMALARI VE MEVZUAT

Öğrenim Hedefleri Katılımcılar bu oturumun sonunda; Lejyoner hastalığı ile ilgili T. C. Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanan yönetmelik ve geçmiş yıllarda uygulanan mevzuatları açıklayabilmeli ELDSNet’in tanımını yapabilmeli ELDSNet’in, konaklama birimleri için uygulayabileceği yaptırımların neler olduğunu söyleyebilmeli

Avrupa’da Durum-1 1986 yılında Legionella Enfeksiyonları için Avrupa Çalışma Grubu(EWGLI) oluşturulmuştur. 1987 yılında İngiltere tarafından Avrupa Lejyonella Enfeksiyonları Çalışma Grubu (EWGLI) kurulması ile bu çalışmalara başlanmıştır.

Avrupa’da Durum-2 Mayıs 2002'de Seyahat İlişkili Lejyoner Hastalığı Avrupa Sürveyans Planı (EWGLINET) adını almıştır. 1993'ten Mart 2010'un sonuna dek EWGLINET, Londra'daki Enfeksiyonlar için Sağlık Koruma Ajansı Merkezindeki koordinasyon merkezi tarafından idare edilmiştir. Ocak 2007-Nisan 2010 tarihleri arasında ECDC EWGLINET’i finanse etmiş ve çalışmalarına destek olmuştur.

Avrupa’da Durum-3 2010 yılından itibaren; ECDC (Avrupa Bulaşıcı Hastalıklar Merkez) bünyesine katılmıştır. European Legionnaires' Disease Surveillance Network (ELDSNet) olarak çalışmalarına devam etmektedir. Ülkemiz ELDSNet’e üyedir.

ELDSNet Bildirimleri-1 Ülkemiz Seyahat İlişkili Lejyoner Hastalığı Kontrol Programı kapsamında ELDSNet’ten bildirim almakta ve ELDSNet’e bildirim yapmaktadır. ELDSNet tarafından vakalar tek veya küme vaka olarak bildirilir.

ELDSNet Bildirimleri-2 Seyahat İlişkili Lejyoner Hastalığı vaka bildirimleri ELDSNet aracılığı ile yapılmaktadır. Çalışmalar istenen sürede tamamlanamaz veya yapılamaz ise ELDSNet kendi web sayfasında konaklama birimlerinin isimlerini yayımlar ve tur operatörlerine bildirir. Tur operatörleri sürveyans çalışmalarının sonucuna göre rezervasyonları iptal eder.

ELDSNet Bildirimleri-3 Üye ülkelerde tespit edilen Seyahat İlişkili Lejyoner Hastalığı vakaları, çevresel sürveyansın yapılması amacı ile, seyahat öyküsünün olduğu ülkeye Konaklama yerinin adı Konaklama tarihi ve süresi ile birlikte gönderilmektedir.

ELDSNet Bildirimleri-4 Yapılan bu bildirimler Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı tarafından ilgili ilin Halk Sağlığı Müdürlüğüne gönderilerek çevresel sürveyans çalışmalarının başlatılması sağlanır.

Türkiye’de Durum-1 Ülkemizde Lejyoner hastalığının gündeme gelmesi ilk olarak 1995 yılında Kuşadası’nda bir turistik tesisten kaynaklanan ve dokuz kişinin etkilendiği bir salgınla olmuştur. Bu olay ayrıca sorunun bir geçmişinin olduğunu da göstermiştir. Konunun önemi nedeni ile Sağlık Bakanlığı tarafından özel bir kontrol programı geliştirilmiştir. 30/05/1996 tarih ve 6076 sayılı genelge ile vakalar izlenmeye alınmıştır.

Türkiye’de Durum-2 Seyahat İlişkili Lejyoner Hastalığı Kontrol Programı Genelgesi (2001/34) ile LH sürveyansı ve nasıl yapılacağı belirtilmiştir. 2004 yılında bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıklar içerisine alınmıştır. 2005 yılında yayınlanan Bulaşıcı Hastalıkların İhbarı ve Bildirim Sistemi Standart Tanı, Sürveyans ve Laboratuvar Rehberi’ile LH; C grubu Hastalıklar listesinde yer almış ve bildiriminin nasıl yapılacağı tanımlanmıştır.

1996-Genelge Sağlık Bakanlığı Lejyoner Hastalığı Genelgesi yayınladı. (30.05.1996 – 6076). Genelgenin İçeriği Vaka Tanımı Bildirim Dezenfeksiyon ve dekontaminasyon uygulamaları

1996-Genelge Bildirimler Turizm Bakanlığı Dışişleri Bakanlığı Tur operatörleri ve diğer İncelemeler yapıldı. Sistematik geri bildirim yapılmadı.

2001 Genelge Tanı imkanlarının gelişmesi, Dünyada hastalık ile ilgili farkındalığın artması, Alınan imkanların yeterli görülmemesi sonrasında, 2001 yılında (01/05/2001 tarih ve 2749 sayılı) kontrol programının güçlendirilmesi için yeni bir genelge yayınlanmıştır. Seyahat İlişkili Lejyoner Hastalığı Kontrol Programı yeniden düzenlenmiştir Bu kapsamda hastalıkla ilgili olarak vaka sürveyansı ve çevresel sürveyans tanımlanmıştır.

2001 Genelgesi’nde EWGLI Rehberi dikkate alındı. Bildirimler, EWGLI (Avrupa Legionella Çalışma Grubu) aracılığı ile alındı. İncelemeler ve sistematik geri bildirimler yapıldı. Vaka tanımları belirlendi. Sağlık teşkilatı içinde sorumluluklar tanımlandı.

2001 Genelgesi’nde Laboratuvarlar ve görevleri belirlendi. Su analizinden daha önemli olan, “risk yaklaşımı” ele alındı. Numune alma ve gönderme esasları belirlendi. Dezenfeksiyon ve dekontaminasyon işlemleri tanımlandı.

Neden Yeni Bir Yönetmeliğe İhtiyaç Duyuldu? Ülkemizde seyahat ilişkili formu ile önem kazanan Lejyoner Hastalığı turizm sektörünü yakından ilgilendirmektedir. Tanının yaygın olmaması veya bildirim yapılmadığı için yeterli veri bulunmamakla birlikte yerli seyahat ilişkili, toplum kaynaklı ve nozokomiyal Lejyoner hastalığı vakaları da bildirilmiştir. Lejyoner hastalığı yüksek ölüm oranı ve epidemik potansiyeli nedeniyle bir halk sağlığı sorunudur ve sürveyansı bir zorunluluktur.

Bütün bu nedenlerle Lejyoner Hastalığı Kontrol Programının yönetmelik olarak yayınlanması, Diğer kurum ve kuruluşlarında mevzuat kapsamında sorumluluklarının belirlenmesi, Daha önceki mevzuata bağlı olarak yaşanan sorunların en aza indirilmesi, Özel kuruluşlar içinde bağlayıcılığının sağlanması amacı ile, Lejyoner Hastalığı Kontrol Usul ve Esasları Hakkında yeni Yönetmelik Resmi Gazetede yayımlanmıştır (13.05.2015).

Yeni Yönetmelik Yeni yönetmelikle çevresel sürveyans çalışmalarına yataklı tedavi kurumları dahil edilmiştir. Bu kapsamda sağlık kurum ve kuruluşlarında; Bünyesinde riskli ünite olarak tanımlanan doku-organ transplantasyon ünitesi, hematoloji ve onkoloji servisleri içeren hastanelerde eşit aralıklarla yılda iki kez, diğer hastanelerde ise yılda bir kez rutin kontrol önlemleri ve izleme yapılacaktır.

Lejyoner Hastalığı Yeni Yönetmeliği Lejyoner Hastalığından korunma amaçlı alınacak önlemler ve koruyucu uygulamalar Lejyoner Hastalığının tanısı, bildirimi ve takibi Hastalık saptanan yerlerde alınacak önlemler Temizlik ve dezenfeksiyon uygulamaları

Lejyoner Hastalığı Yeni Yönetmeliği Hastalığın tanısı ve yapılacak çevresel çalışmalar sırasında numune alımı, Numunelerin analizlerini gerçekleştirecek laboratuvarlar , Referans laboratuvarının görevleri, Hastalıktan korunma ve hastalık ile mücadele çalışmalarında gerçek ve tüzel kişilerin görev ve sorumlulukları yeniden tanımlanmıştır.

Teşekkür ederim.