Komplikasyonlar ve Yönetimi Dr. Koray Topgül OMÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan: Dr Berge EDE Moderatör:Op.Dr.Turhan Pekiner
Advertisements

ÜROLOJİK LAPAROSKOPİK CERRAHİ PROSEDÜRLER
Laparoskopik Ürolojik Cerrahide Komplikasyonlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
UÇ-YAN ANASTOMOZ APROKSİMATÖRÜ Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerahi AD, Konya, Turkey Buluş, mikro cerrahi ve transplantasyon.
 Adenoid, burun ile boğaz arasına yerleşmiş bademciklere benzer şekilde görev yapan lenfoid bir dokudur.  Burundan giren bakteri ve virüs cinsi mikropları.
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
Laparoskopik Kasık Fıtığı Onarımları
Betonarme Yapılarda Deprem Hasarları
Dr. Koray Topgül Genel Cerrahi AD
6.SINIF FEN ÖDEVİ. Uygulanan yalıtım kalınlığına ve kullanılan malzemenin ısı iletkenliğine bağlı olarak, ısı kaybı % oranında azaltılır. Yoğuşma.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
HAZIRLAYAN AYŞE KAÇAR. Hastalılar kullanılan ilaçlar vb. nedenlerle vücut direncinin düşmesi sonucu fırsatçı mikroorganizmalar ağız içinde enfeksiyon.
Bina İçi Atık Su Tesisatı
KESME ÖZELLİĞİ OLAN ÇİFT BAŞLIKLI HEMOSTATİK KLİPS APARATI Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerahi AD, Konya, Turkey.
Fatma ÇANKA KILIÇ, Durmuş KAYA, Süleyman SAPMAZ, Muharrem EYİDOĞAN, Volkan ÇOBAN, Selman ÇAĞMAN Uluslararası Enerji ve Güvenlik Kongresi Umuttepe / Kocaeli.
DEPREM BİZİMKENT İLKOKULU SİVİL SAVUNMA KULÜBÜ.
Sağlık Hizmeti Kalite Göstergeleri
GEBELİĞİ ETKİLEYEN HASTALIKLAR
KİRİŞ YÜKLERİ HESABI.
Ultrasonography versus Computed Tomography for Suspected Nephrolithiasis Dr. Can Bilal'den bir makale sunumu.
ÇOK BOYUTLU SİNYAL İŞLEME
PNÖMONİ.
YANIKLARDA İLK YARDIM BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
Fat embolism in pediatric patients: An autopsy evaluation of incidence and Etiology Journal of Critical Care Evert A. Eriksson, MD, FACS, FCCP.
İnme Ecem Değirmencioğlu Özge Öge Kutal Mete Tekin.
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
Hasta kimlik bilgilerinin tanımlanması ve doğrulanması
BAR GÖREVLİSİ HİJYEN EĞİTİMİ
HASTA / YARALILARI TAŞIMA TEKNİKLERİ
TEMEL İLKYARDIM EĞİTİMİ
VENÖZ BASINCIN VENÖZ HASTALIĞIN GELİŞİMİNDEKİ ROLÜ
Zehirlenmeler ve Nutrisyon Sempozyumu
TÜRKİYE’DE ANNE ÖLÜMLERİNİN ANALİZİ
DEPREMLER İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
Obstrüktif uyku apne sendromu tanılı hastalarda; hematokrit değerleri, trombosit sayısı, ortalama trombosit hacmi ve hastalığın ağırlığı ile ilişkisi Zahide.
Girişimsel Tedavisi (nasıl yapıyorum ?)
ELLE TAŞIMA İŞLERİ YÖNETMELİĞİ
SUPRAGLOTTİK HAVA YOLU ARAÇLARI
SAĞLIKLI ERİŞKİNE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR
HEM314 YARA BAKIMI HEMŞİRELİĞİ Yrd. Doç. Dr. Nurten TAŞDEMİR
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
VAKA SUNUMU DİSFAJİ ARAŞ. GÖR. DR. A
ABDOMEN.
İLK YARDIM.
SAĞIM Sağım, süt ineği işletmelerinin en önemli, aşırı özen gerektiren ve aynı zamanda en zor işlerinden birisidir. Günde 25 kg süt veren bir ineğin el.
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
KAN TRANSFÜZYONU VE KOMPLİKASYONLARI
KANSER.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi
TEKNİK RESİM GÖRÜNÜŞ (12. HAFTA).
İlkyardım Nedir? Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya.
Ergonamik önlemler ve ilk yardım
ÖZ GELİRLER.
KALBİN ELEKTRİKSEL AKTİVİTESİ
Ankara 112 Acil Sağlık Hizmetleri
NeTIRail-INFRA Bilgilendirme Toplantısı, Ankara, Türkiye
İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Liv Hospital-İSTANBUL
Ölçü transformatorları
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ (II)
Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
ÇİFT SİLİNDİR İNFİLTROMETRE İLE İNFİLTRASYON TESTLERİ
Vakum ve forseps uygulamaları Forseps tiplerinin tanıtımı Uygulamada temel noktalar Dr. Yusuf Taner KAFADAR
ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ.
Yenidoğanın ısı kontrolü TERMOREGÜLASYON
* *BEL AĞRISININ TEDAVİSİNDE İNTRAMÜSKÜLER OKSİJEN-OZON TEDAVİSİ.
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ.
Dr Mustafa KURÇALOĞLU1, FIPP Dr Sinan PEKTAŞ1
Sunum transkripti:

Komplikasyonlar ve Yönetimi Dr. Koray Topgül OMÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

Laparoskopik cerrahide komplikasyon riski 4/1000 Tanısal laparoskopide 0.6/1000 İleri laparoskopik ameliyatlarda 12/1000

Açık X Laparoskopik Pnömoperitoneum Videoendoskopi sistemi (iki boyutlu görüntü ve dokunma hissinin olmayışı)

Laparoskopik cerrahiye eşlik eden güçlükler; Uzun ve rijit cerrahi enstrümanlar tremoru artırır. Özgürlük derecesini azaltır İki el (bimanual) becerisi 2 boyutluyu 3 boyutlu görme becerisi — derinlik algısı Değişmiş el-göz-hedef aksı Dayanak noktası etkisi (fulcrum effect)

Veress İğnesi Girişine ve Pnömoperitona Bağlı Komplikasyonlar

CO2 Pnömoperitonyumunun Etkileri Kardiyovaskuler etkileri – Kalp kontraktilitesinde azalma – Sistemik vaskuler direncin düşmesi ile sistemik vazodilatasyon – Santral venöz basınçta artma – Ortalama arter basıncında, pulmoner arter basıncında artma – Mezenterik ve renal kan akımında azalma – Kardiyak ouputta düşme

Pulmoner etkileri Hiperkarbi – Asidoz Diafragma elevasyonu – Hava yolu basınçlarında artma – Respiratuar kompliansta azalma – Fonksiyonel rezidüel kapasitede azalma – Alveolar-arteriyal gradientte artma

Vaskuler Venöz gaz embolisi Femoral venlerde akımın azalması Alt ekstremitede venöz göllenme

Nöro-humoral Sempatik uyarı – Taşikardi – Vazokonstriksiyon Bazı maddelerin plazma düzeylerinde artış – Kortizol – Vazopressin – Epinefrin – Norepinefrin – Renin Peritoneal irritasyon

Ekstra-peritoneal gaz insuflasyonu Veress iğnesinin pritoneal boşluğa girmemesi sonucu ekstraperitoneal amfizem gelişebilir 2% Cilt altı krepitasyonu *Gaz gidişi durdurulur, Veress çıkarılır, yeniden girilir. *Eğer yine başarısız olursa açık giriş tercih edilmelidir.

Pnömoperitona ait komplikasyonlar En önemli komplikasyonu gaz embolisidir. İnsidensi % Ölüm oranı yaklaşık %30 Hipotansiyon, aritmiler, bradikardi, siyanoz, asistoli Tanı transözefageal ekokardiyografi ile

Acil desüflasyon Hasta baş aşağı, sol yana pozisyonlanmalıdır (aşırı sol lateral Trendelenburg). %100 O 2 solutulmalı Santral venöz kateter takılarak venöz sisitemdeki gaz absorbe edilmelidir.

Bradikardi, hipotansiyon Havayolundan ve ventilasyonun yeterli olduğundan emin ol, akut kan kaybı, damar yaralanması ve kardiyak nedenleri ele Hastayı supin pozisyona getir ve basıncı düşür Düzelme var Düzelme yok Açığa dön Sıvı resüsitasyonu Düşük basınçta devam et Sorun yokSorun tekrarladı İşleme devam Açığa dön

Karına Giriş Sırasında Oluşan Komplikasyonlar Kanama Damar yaralanması--- % %0.03 % kör ve kontrolsüz giriş Aşırı zayıf hastalarda ve çocuklarda dikkat!! Daha önce karın cerrahisi geçirmişlerde dikkat!!

Yaralanmalar periton boşluğunda serbest kanın görülmesi, retroperitoneal hematom gelişmesi ya da başka türlü açıklanamayan düşük tansiyon ile tanınmaktadır. Eğer büyük damarlardan biri yaralandıysa pnömoperiton hemen sonlandırılmalı ve hasta açılmalıdır.

En sık yaralanan büyük damar “arteria iliaka kommunis”tir. Mortalite %8-17

Laparoskopik giriş sırasında geniş damar yaralanmasından sorumlu faktörler Cerrahın MİC’de deneyimsiz olması Trokarı kurmayı başaramama Hastanın Trendelenburg pozisyonu alınmamış olması Karın duvarını yükseltmeyi ya da sabitlemeyi başaramama İğne ya da trokarın dikey yerleştirilmesi İğne ya da trokarın yana kayması Yetersiz pnömoperiton Aşırı zorlama Anatomik sınır işaretlerini fark etmeyi başaramama Yetersiz kesi boyutu

Organ Yaralanması Laparoskopik cerrahide en sık yaralanan organ ince bağırsaklardır. Organ yaralanmaların %83’ü elektrokoter kullanımına ya da diseksiyona bağlı gelişmektedir. Bunların %50’si deneyimli laparoskopik cerrahların elinde oluşmaktadır.

Eğer ameliyat esnasında fark edilir ve onarılırsa morbidite oranı düşer. Zedelenmelerin çoğu hasta peritonit şikayetiyle gelene kadar fark edilmez. Karın girişi sırasında bağırsak yaralanması insidensi % %0.3

Laparoskopik cerrahide ilk trokar harici tüm girişler direk teleskop görüşü altında yapılmalıdır. Trokarlardan içeri sokulan her alet de teleskop ile takip edilmeli ve cerrahi alanına dek direk görüş altında götürülmelidir.

Karına girişle ilgili komplikasyon insidansları. TeknikKomplikasyonların yüzdesi Veress iğnesi Açık giriş İlk trokar Sekonder trokarlar

Trokara Bağlı Yaralanma ve Komplikasyonlardan Kaçınmak İçin Önlemler Başlangıçta masanın yüksekliği trokarı girecek cerrahın bel seviyesinde olmalıdır. Trokar olabildiğince orta hattan yerleştirilmelidir. Yeterli karın duvarı gevşemesi sağlanmalıdır. İlk trokar girilene kadar hasta nötral pozisyonda olmalıdır. Trokar girilirken minimum basınç uygulaması ile başarılmalıdır (aşırı zorlamaya neden olmayacak yeterli cilt insizyonu)

Bir dirençle karşılaşıldığında trokarın sokulma işlemi sonlandırılmalıdır. Trokar sokulurken deriden değil fasyadan asılmalıdır (yeterli traksiyon) İnsuflasyon hızı yavaş olmalı, gidişin olduğundan emin olunmalıdır. Kamera insuflasyonun karında yeterli ve güvenli aralık sağlamasını hemen takiben içeri sokulmalıdır.

Trokar giriş yerlerinde kanama olup olmadığı kamera ile kontrol edilmelidir. İkinci ve diğer trokar girişlerinde dikkat edilecekler: *Trokarlar cerrahın olduğu taraftan girilmelidir, *Trokar girişi sırasında teleskopla transillüminasyonla karın duvarındaki damarlar gözlenmelidir. *Karın duvarının yalnızca görülebilen kısmından giriş yapımalıdır. *Girişler mümkün olduğunca rektus kılıfının lateralinden olmalıdır.

Trokar girişinden sonra peritona kanama açısından gözlenmelidir. Eğer; – Periton içinde serbest kan görülüyorsa – Retroperitoneal hematom belirdiyse hemen açığa dönülmelidir.

Ameliyatın sonunda; – Trokarlar çıkılınca trokar yerleri kanama açısından kontrol edilmeli – 10 mm üzeri trokar yerleri kapatılmalı

Elektrokoter Kullanımına Ait Komplikasyonlar %0.2 Koter yaralanmalarının belirti ve bulguları ameliyat ertesi gün ve günler içinde olabilir

Gereksiz ve kontrolsüz koter kullanımından kaçının! Bipolar koter kullanımı

Spesmenin Çıkarılmasına Ait Komplikasyonlar enfeksiyon kanser nüksü (port yeri ve bölgesel karın içi nüks) splenoz endometrioz

Port yeri metastazı ~ %0.7

Pnömotoraks ve Pnömomediastinum <%1-5.8 Daha çok Nissen ameliyatında görülür. Hava yolu basınçları artar ve ventilasyon güçleşir. Mediastinal şift ve timpanizm saptanır. Basınç pnömotoraksı oluşursa, karın ve pnömotoraks basıncı düşürülmeli ve açık cerrahiye geçilmelidir. Gerektiğinda toraks tüpü ve su altı drenajı uygulanmalıdır.

Trokar Yeri Fıtığı % Tromboemboli

Mortalite Antireflü ameliyatlarında %1, kasık fıtığı onarımlarında %0.1, kolesistektomide %0.18, adrenalektomide %0.5